Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Een moeder junk food dieet verandert ontwikkeling van opio´de traject bij de nakomelingen

Een moeder junk food dieet verandert de ontwikkeling van het opio´de traject bij de nakomelingen.

Onderzoek gepresenteerd tijdens de jaarvergadering van de Society for the Study of Ingestive Behavior (Vereniging voor de Studie van Voedselopnamegedrag) (SSIB), de belangrijkste organisatie voor onderzoek naar alle aspecten van eet- en drinkgedrag, toont aan dat het eten van "junk-food" tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de opio´de signaleringsroute in de baby's hersenen verandert en de manier waarop dit systeem werkt na de geboorte verder be´nvloedt

Opio´den zijn chemische stoffen die vrijkomen wanneer we voedsel eten dat veel vet en suiker bevat en die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van het vrijkomen van een ander 'feel good' chemische stof, dopamine. De onderzoekers vonden bij onderzoek op ratten dat het gen dat ÚÚn van de belangrijkste endogene opio´den codeert, enkefaline, meer voorkwam bij de nakomelingen van moeders die "junk food" aten dan bij de nakomelingen van moeders die standaard voer aten. Deze toename in enkefaline samen met eerdere studies van deze onderzoekersgroep toonde aan dat de opioide receptor blokker minder effectief was in het verminderen van vet- en suikerinname bij de pups van de met "junk-food" gevoede moeders. Dit levert voor de eerste keer het bewijs dat de opio´de signaalweg minder gevoelig is bij aan "junk-food" blootgestelde nakomelingen.

Minder gevoelig zijn voor opio´den betekent dat individuen van wie de moeder overmatige hoeveelheden "junk-food" eet tijdens zwangerschap en borstvoeding meer junkfood nodig hebben voor dezelfde 'feel good' respons en zodoende meer kans lopen om later meer van deze hoge vet- en suikervoedingsmiddelen te gebruiken. Jessica Gugusheff van het Foodplus onderzoekscentrum aan de Universiteit van Adelaide, de afgestudeerde studente die dit onderzoek leidt, zegt dat "de resultaten van dit onderzoek uiteindelijk ons zal toelaten om zwangere vrouwen beter te informeren over het blijvend effect van hun dieet op de levenslange ontwikkeling van hun kind en het risico op negatieve metabole uitkomsten. "

Vertaling: Andre Teirlinck
Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats