Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Nieuw onderzoek toont verband aan tussen perfluorverbindingen en diabetes

Perfluorverbindingen zijn giftige stoffen die bijvoorbeeld gevonden worden in het schuim van brandblussers en waterafstotend textiel. In een nieuw onderzoek, heeft een onderzoeksteam onder leiding van de Universiteit van Uppsala verband gezien tussen een hoog niveau van perfluorverbindingen in het bloed en diabetes.

Het onderzoeksteam aan de Universiteit van Uppsala heeft eerder verband aangetoond tussen hoge niveaus van giftige stoffen, zoals PCB's, pesticiden en ftalaten en diabetes. In de nieuwe studie hebben zij onderzocht of er verhoogde niveaus van een ander type milieu toxine, zogenaamde geperfluoreerde verbindingen, gerelateerd zijn aan diabetes. Perfluorverbindingen worden gebruikt in een breed scala van industriële en consumentenproducten, met inbegrip van brandweer schuim, anti aanbak kookgerei, en vet -en waterafstotende materialen zoals materiaal dat in aanraking met voedsel komt, ski wax en GoreTex, bijvoorbeeld.

In een groep van meer dan duizend 70-jarige mannen en vrouwen uit Uppsala, werden niveaus van zeven verschillende perfluorverbindingen gemeten in het bloed en met betrekking tot de vraag of de personen diabetes (114 personen) hadden of niet. Deze zeven geperfluoreerde verbindingen waren detecteerbaar in vrijwel alle individuen in het onderzoek.

We zagen dat hoge niveaus, in het bijzonder van een van de geperfluoreerde verbindingen, perfluornonaanzuur ( PFNA ), gekoppeld werd aan diabetes. Perfluoroctaanzuur ( PFOA ) werd ook in verband gebracht met diabetes in deze groep. We zagen ook dat PFOA gekoppeld werd aan verstoorde secretie van insuline door de pancreas, vertelt Monica Lind, universitair hoofddocent bij de afdeling Occupational and Environmental Medicine aan de Universiteit van Uppsala.

De studie werpt de vraag op of hoge concentraties van bepaalde geperfluoreerde verbindingen, die gevonden werden bij alle personen in deze studie, gekoppeld zijn aan de ontwikkeling van diabetes.

Vertaling Shanti Onneweer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats