Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Risico op pancreatitis verdubbelt voor degenen die nieuwe generatie van diabetes geneesmiddelen nemen

John Hopkins onderzoekers rapporteren dat personen die de nieuwste generatie van diabetes medicijnen om de bloedsuikerspiegel te controleren, nemen, tweemaal zoveel kans hebben op andere vormen van suikercontrolemedicatie en te worden opgenomen in het ziekenhuis met pancreatitis.

In een artikel online gepubliceerd in JAMA Internal Medicine, zeggen de wetenschappers dat de nieuwe geneesmiddelen - op glucagon-like peptide-1-gebaseerde therapieën (GLP-1) - geassocieerd worden met een verhoogd risico op ziekenhuisopname voor acute pancreatitis. De middelen sitagliptine en exenatide - generieke namen voor de geneesmiddelen verkocht onder de merknamen Januvia en Byetta - blijken bij te dragen tot de vorming van letsels in de pancreas en de proliferatie van kanalen in het orgaan, waardoor bronnen van ontsteking ontstaan.

Artsen en toezichthouders zijn er zich van bewust dat pancreatitis een neveneffect kan zijn van een GLP-1 therapie, een risico dat naar voren kwam in dierstudies en gerapporteerd werd aan de Amerikaanse Food and Drug Administration. Maar de Johns Hopkins onderzoekers zeggen dat hun studie de eerste is dat nauwkeurig de grootte van dit risico meet in analyses die ook gelden voor andere pancreatitis risicofactoren, zoals galstenen, zwaarlijvigheid en zwaar alcoholgebruik.

"Deze middelen worden gebruikt door miljoenen Amerikanen met diabetes. Deze nieuwe diabetes medicijnen zijn zeer effectief in het verlagen van de bloedglucose. Echter, belangrijke veiligheidsinformatie bevindingen zijn niet volledig onderzocht en een aantal bijwerkingen komen pas naar voor, zoals acute pancreatitis, bij wijdverbreid gebruik na goedkeuring, "zegt onderzoeksleider Sonal Singh, MD, MPH, een assistent-professor in de afdeling Algemene Interne Geneeskunde aan de Johns Hopkins University School of Medicine.

Patiënten dienen alert te zijn voor symptomen van pancreatitis - misselijkheid, braken dat niet stopt, buikpijn - en moeten onmiddellijkin behandeling gaan als de symptomen vermeld op het medicijnlabel verschijnen.

Pancreatitis wordt gekenmerkt door ontsteking van de pancreas, het orgaan dat hormonen zoals insuline en glucagon, alsook enzymen vrijgeeft die voedsel helpen verteren. Pancreatitis, een pijnlijke aandoening kan gevaarlijk zijn wanneer die niet behandeld wordt.

Singh en zijn collega's baseerden hun bevindingen op de analyse van gegevens van zeven BlueCross BlueShield ziektekostenverzekeringsdocumenten. Ze hebben voor het eerst 1.269 begunstigden geïdentificeerd met type 2 diabetes die ten minste één voorschrift hebben ingediend voor een geneesmiddel voor de behandeling van de ziekte tussen 2005 en 2008. Na vergelijk met 1269 type 2 diabetici die nog niet eerder dergelijk voorschrift hadden ingediend en na controle voor de andere bekende pancreatitis risicofactoren, vonden de onderzoekers dat personen die één ​​van de GLP-1 therapiën hadden gevolgd twee keer zoveel kans hadden om te worden opgenomen in het ziekenhuis met pancreatitis binnen 60 dagen na de eerste inname van de nieuwe geneesmiddelen als degenen die een ander geneesmiddel hadden genomen.

Bij een gezonde persoon geeft de alvleesklier insuline vrij om het lichaam te helpen het suiker uit de voeding te gebruiken en op te slaan. Diabetes ontstaat wanneer de pancreas niet het juiste hoeveelheid insuline produceert of het lichaam niet korrekt reageert op het hormoon. Als er niet genoeg insuline is, of de insuline niet wordt gebruikt zoals het hoort, kan glucose (suiker) niet binnendringen in de cellen van het lichaam en hoopt het zich op in het bloed. Vanwege de rol van de alvleesklier bij diabetes, hebben mensen met diabetes al een verhoogd risico op pancreatitis.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats