Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Verbinding in olijfolie verlicht darm-ischemie en reperfusie

Uit recent onderzoek gepubliceerd in het Journal of Leukocyten Biology blijkt dat oleuropein aglycon, een polyfenol in olijfolie, ontsteking geassocieerd met intestinale ischemie en reperfusie schade bij muizen vermindert

Dit is nog een reden om olijfolie op te nemen in uw dieet: Een nieuw onderzoeksrapport gepubliceerd in het Journal of Leukocyten Biology suggereert dat ten minste één verbinding in olijfolie aanzienlijk intestinale ischemie (beperkte bloedtoevoer) en de daaruit voortvloeiende reperfusie schade (beschadiging van het weefsel waardoor bloedtoevoer vermindert) vermindert.

De verbinding, het zogenaamde "oleuropein aglycon," is het meest prominente polyfenol gevonden in olijfolie en zou een nieuw therapeutisch doelwit zijn gericht op de behandeling van intestinale ischemie en reperfusie schade bij de mens. Uiteindelijk zou dit onderzoek leiden tot therapeutische voordelen voor patiënten met ruggenmergletsels, artritis en pleuritis, evenals voor zij die lijden aan intestinale ischemie/reperfusie.

"De fenolische verbindingen van olijfolie kunnen het secundaire letsel in verband met intestinale schade beperken", zegt Salvatore Cuzzocrea, Ph.D., een senior onderzoeker betrokken bij het werk van het departement Biologie en Milieuwetenschappen aan de Universiteit van Messina in Messina, Italië. "Oleuropein aglycon kan nuttig zijn in de behandeling van ontsteking veroorzakende ziektes."

Voor deze ontdekking gebruikten wetenschappers vier groepen van muizen. De eerste groep werd onderworpen aan intestinale ischemie door splanchnische arteriële occlusie (SAO) gevolgd door reperfusie. De tweede groep onderging hetzelfde als de eerste, maar werd oleuropein aglycon toegediend. Op de derde groep muizen werden identieke chirurgische ingrepen uitgevoerd behalve SAO shock en werd ze onder anesthesie gehouden voor de duur van het experiment. Met de laatste groep gebeurde hetzelfde als met de derde, maar deze kreeg ook oleuropein aglycon.

De histologische structuur van het maagdarmkanaal van de derde groep was typisch een normale architectuur, maar bevatte geen vroege ontsteking. De kronkeldarm van dieren met intestinale ischemie / reperfusie (IRI) toonde ernstige histologische verandering met oedeem van het distale deel van de villi, de expressie van pro-inflammatoire cytokines waren apoptose en infiltratie van neutrofielen aanzienlijk toegenomen. Met oleuropein aglycon behandelde muizen vertoonden verminderde IRI-geïnduceerd organenletsel, met inbegrip van een aanzienlijke vermindering van inflammatoire en apoptotische niveaus.

"De helende eigenschappen van olijfolie zijn gekend sedert duizenden jaren", zegt John Wherry, Ph.D., adjunct-hoofdredacteur van het Journal of Leukocyten Biology, "maar tot voor kort, hadden we weinig directe wetenschappelijke inzichten over hoe het precies werkt in het lichaam. Niet alleen heeft dit verslag licht geworpen op de moleculaire details van olijfolie ten gunste van de gezondheid, maar het kan nieuwe deuren openen voor het verbeteren van behandelingen op basis van deze ontdekking. "

Vertaling André Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats