Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Nadelige effecten van ftalaten op de respons van eierstokken op IVF

Risico op falende implantatie en lagere opbrengst oöcyten in verband met hogere niveaus van ftalaten in de urine

Ftalaten vallen onder een groep van industriële chemicaliën, waarvan sommige studies schadelijke effecten op de reproductieve gezondheid en ontwikkeling aantonen, vooral bij de man. Als zodanig worden zij gezamenlijk omschreven als "endocriene verstoorders" en gezien als een van de mogelijke factoren vanuit de omgeving die verantwoordelijk zijn voor een afname van vruchtbaarheid. Zij worden ingedeeld in twee groepen - hoog molecuulgewicht ftalaten worden gebruikt in de productie van kunststoffen, terwijl laag molecuulgewicht ftalaten veelvuldig worden gebruikt voor de vervaardiging van cosmetische producten.

Onderzoek op mensen toont meer en meer negatieve verbanden aan tussen ftalaten en de reproductieve functie, met inbegrip van veranderde sperma hoeveelheid en -kwaliteit. Bij vrouwen is het effect echter minder goed onderzocht. Ondanks de wijdverspreide blootstelling van mensen aan ftalaten, is er weinig bekend over de effecten van low-level, dagelijkse blootstelling aan ftalaten op de functie van de eierstokken - en dus op de reproductieve gezondheid van vrouwen.

Een nieuwe studie, dit jaar naar voren gebracht door dr. Irene Souter van het Massachusetts General Hospital en de Harvard Medical School in Boston, USA, op de jaarlijkse bijeenkomst van ESHRE, suggereert nu dat de blootstelling aan ftalaten - zoals gemeten door niveaus van ftalaat metabolieten in de urine - wordt geassocieerd met een verminderde vruchtbaarheid wanneer wordt gekeken naar de reactie op een IVF behandeling.

"Onze gegevens ondersteunen de hypothese dat blootstelling aan bepaalde ftalaten zou kunnen leiden tot nadelige resultaten op het vrouwelijke reproductieve systeem," zei Dr. Souter.

De studie volgde de voortgang van 231 vrouwen (in 325 nieuwe behandelingscycli) die IVF ondergingen in het Massachusetts General Hospital tussen 2004 en 2012; urinemonsters, afgenomen aan het begin van en gedurende de behandeling, werden geanalyseerd op vier primaire metabolieten van ftalaten.

De gevonden niveaus van metabolieten in de urine werden vervolgens afgezet tegen drie ‘markers’ van reacties op IVF: het aantal geproduceerde eieren na ovariële stimulatie, de ontwikkeling van het embryo, en mislukte implantatie.

Ten eerste bleek dat ftalaten in urine werden gevonden bij bijna alle vrouwen, wat het wijdverbreide niveau van blootstelling weergeeft.

Ook bleek uit de resultaten dat de kans op falende implantatie wordt verhoogd bij elke kwartiel extra van twee van de urine-ftalaat metabolieten. Bijvoorbeeld voor DEHP (gebruikt in vinyl kunststof) was de kans op mislukte implantatie in het hoogste kwartiel (Q4) tweemaal zo groot als in het laagste (Q1).

Er is ook een toenemende daling in het aantal uit de eierstokken gehaalde oöcyten, van 4,17% (Q2), 6,19% (Q3) en 11,4% (Q4) per DEHP ftalaat kwartiel, vergeleken met Q1 (het laagste referentie-kwartiel).

De resultaten toonden dus aan dat urineconcentraties van enkele veel gebruikte ftalaten “dosisafhankelijk” samenhangen met een lagere opbrengst aan IVF eicellen en een verhoogd risico op mislukte implantatie. Er werd echter geen verband aangetroffen tussen de hoeveelheid ftalaten in urine en het aantal bevruchtingen of de ontwikkeling van het embryo.

Dr Souter merkt op dat zij gelooft dat de resultaten "de hypothese ondersteunen " dat ftalaten wijdverspreid zijn in het milieu en een negatief effect kunnen hebben op de vrouwelijke vruchtbaarheid, vooral wanneer getest bij IVF.

"We worden allemaal voornamelijk blootgesteld aan ftalaten door inademing en inslikken”, legt ze uit. "Het is bijzonder moeilijk zo niet onmogelijk om blootstelling aan ftalaten te vermijden, omdat zij in zoveel producten zitten." Maar, voegt ze eraan toe, de blootstelling kan worden verminderd door het volgende:

Beperk het gebruik van producten voor persoonlijke verzorging met geuren (waaronder veel van de moderne babyverzorgingsproducten en luchtverfrissers).

Beperk het gebruik van plastic bakjes en zakjes voor voedselopslag en plastic folie (zeker geen voedsel in verwarmen).  Lees de etiketten en vermijd kinderspeelgoed gemaakt van kunststof (vinyl) dat ftalaten bevat.

Vertaling: Astrid Zwart




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats