Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


BPA heeft mogelijk negatieve gevolgen voor hart en nieren

Blootstelling aan een chemische stof die op grote schaal gebruikt werd in plastic flessen en nog steeds gevonden wordt in aluminium blikjes lijkt in verband te kunnen worden gebracht met een hoger risico op hart- en nierziekten bij kinderen en adolescenten, volgens een analyse van de nationale enquêtegegevens door NYU School of Medicine, gepubliceerd op 9 januari 2013 in de online editie van Kidney International, een Nature publicatie.

Laboratorium studies suggereren dat zelfs een laag niveau van bisfenol A (BPA), zoals die in het nationaal onderzoek onder kinderen en adolescenten werd gevonden, oxidatieve stress en ontsteking verhoogt die op hun beurt weer eiwit lekkage bevorderen in de urine, wat een aanwijzing is voor vroege nierinsufficiëntie en een toekomstig risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten is, volgens Leonardo Trasande, universitair hoofddocent kindergeneeskunde, medische milieukunde en gezondheid en mede auteur van de studie.

De studie draagt ​​bij aan de toenemende bezorgdheid over BPA, dat onlangs werd verboden door de Amerikaanse Food and Drug Administration, maar wordt nog steeds gebruikt als een interne coating voor aluminium blikjes. Fabrikanten zeggen dat de stof een antiseptische werking heeft maar studies hebben aangetoond dat het de menselijke stofwisseling verstoort.

"Terwijl onze studie niet definitief kan bevestigen dat BPA bijdraagt ​​ aan hart- en vaatziekten of nierproblemen bij kinderen, zorgen deze nieuwe gegevens, samen met onze eerdere studie van BPA en obesitas, voor toenemende zorgen over het feit dat BPA bijdraagt aan het cardiovasculaire risico bij kinderen en adolescenten, "zegt Dokter Trasande. "Het steunt verder de oproep om de blootstelling aan BPA te beperken in dit land, vooral bij kinderen", zegt hij. "Het verwijderen van de stof uit aluminium blikjes is waarschijnlijk een van de beste manieren waarop we de blootstelling kunnen beperken . Er zijn alternatieven die fabrikanten kunnen gebruiken voor hun aluminium blikjes."

Kinderen in de Verenigde Staten worden al vroeg in hun leven blootgesteld aan de chemische stof en onderzoeken hebben aangetoond dat op de leeftijd van zes jaar bijna 92 ​​procent van de kinderen een aantal sporen van BPA in hun urine te hebben. Het gebruik ervan is verboden in de Europese Unie en Canada, en in de Verenigde Staten voor het gebruik in baby flessen en drinkbekers. Afgelopen september publiceerde Dokter Trasande een studie in het tijdschrift van de American Medical Association waaruit een significant verbandblijkt tussen obesitas en kinderen en adolescenten met hogere concentraties van BPA in hun urine .

In de nieuwe studie analyseerden Dr Trasande, Teresa Attina en Howard Trachtman van NYU School of Medicine de gegevens van 710 kinderen en adolescenten van 6 tot 19 jaar om de gezondheid en voedingstoestand van volwassenen en kinderen in de Verenigde Staten te beoordelen. De gegevens kwamen uit de 2009-2010 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), dat metingen van BPA in urine bevat en het eiwit albumine, dat normaal niet in de urine wordt aangetroffen, omdat de ruimtes in het glomerulaire membraan van de nieren te klein zijn om eiwitmoleculen door te laten. Als er membraanschade is zoals in sommige nierziekten als glomerulonefritis kan albumine in de urine terecht komen.

De onderzoekers controleerden op risicofactoren zoals hoge bloeddruk, insulineresistentie, verhoogd cholesterol, blootstelling aan tabaksrook, etniciteit, inkomen, leeftijd, gewicht en geslacht bij deze kinderen. Kinderen met het hoogste gehalte aan BPA in hun urine, in vergelijking met degenen met het laagste gehalte, hadden een hogere albumine/creatinine ratio, een mogelijke aanwijzing voor nierinsufficiëntie en een vergroot risico op het ontwikkelen van hart -en vaatziekten, volgens de studie.

"Hoewel we kinderen met een reeds bestaande nierziekte uit onze analyse uitsloten, ben ik bang dat BPA blootstelling een nog groter effect op kinderen met een nierziekte kan hebben," zegt Dokter Trachtman, mede auteur van de studie. "Omdat hun nieren al harder werken als compensatie en een beperkte functionele reserve hebben, kunnen ze gevoeliger zijn voor de schadelijke effecten van milieu-toxines. We hebben duidelijk verdere studie nodig naar de effecten van blootstelling aan BPA en de effecten daarvan op de nieren zowel bij gezonde kinderen als bij kinderen metreeds bestaande nierziekte. "

De onderzoekers concludeerden hun studie door de noodzaak te benadrukken van verder onderzoek naar milieu-toxines en hart -en vaatziekten en merken op dat verdere studie heel goed ons begrip kan transformeren van een aanpak die zich uitsluitend richt op de risico's van voeding naar een aanpak die de rol van chemische factoren in ons milieu benadrukt die onafhankelijk van elkaar het risico op toekomstige hart- en vaatziekten erkennen. "

Robertus


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats