Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Hoe kan zwangerschap het risico op borstkanker verminderen?

Het is bekend dat zwanger zijn als je jong bent een vrouw tegen borstkanker kan beschermen. Onderzoek in 'BioMed Central's open acces journal Breast Cancer Research' constateert dat de Wnt/Notch signaalwegen verhouding wordt verlaagd in het borstweefsel van muizen die bevallen zijn, in vergelijking met maagdelijke muizen van dezelfde leeftijd.

Zwangerschap op een jonge leeftijd beschermd tegen borstkanker bij mensen en knaagdieren. Het risico op kanker vermindert bij een mens als ze voor de leeftijd van 20 jaar een kind baart. Zogenaamde 'microarray analysis' onderzoekers uit Basel ontdekten dat genen welke betrokken zijn in het immuunsysteen en differentiatie, werden up-gereguleerd na de zwangerschap, terwijl de activiteit van genen die coderen voor groeifactoren verminderden.

De activiteit van een bepaald Wnt4 werd ook down-gereguleerd na de zwangerschap. Het eiwit van dit gen (Wnt4) is een feminisering eiwit -ontbreken van dit eiwit stuwt een foetus naar de ontwikkeling als een jongen.

Wnt en Notch zijn tegen de componenten van een systeem dat het cellulaire lot bestuurt binnen een organisme en toen het team keek naar Notch vonden zij dat de genen gereguleerd door Notch waren up-gereguleerd, Notch-stimulerende eiwitten waren up-gereguleerd en Notch-remmende eiwitten waren down-gerguleerd.

Wnt/Notch signaalwegen verhouding werd definitief veranderd in de basale stam/voorlopercellen van borstweefsel van muizen door de zwangerschap. Friedrich Miescher Institute for Biomedical Research, die dit onderzoek leidde verklaarde; "De down-regulatie van Wnt is het tegenovergestelde wat vaak gezien wordt bij vele vormen van kanker, en deze aangescherpte controle van Wnt/Notch na de zwangerschap zou de groei van aanwezige kanker kunnen voorkomen."

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats