Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Verstopte slagaders omzeild met groei nieuwe slagaders


New Haven, Conn. - wetenschappelijke medewerkers van Yale School of Medicine en University College London (UCL) hebben een moleculaire weg ontdekt, waardoor nieuwe slagaderen kunnen worden gevormd worden na hartaanvallen, beroertes en andere acute ziektes door aderen te omzeilen die zijn verstopt. Hun onderzoek is verschenen in het nummer van Developmental Cell. op 29 april jl.

Slagaderen vormen zich in de baarmoeder en tijdens de groei, maar kunnen zich ook vormen in volwassenen als organen hun zuurstof wordt ontnomen - bijvoorbeeld na een hartaanval. De organen geven een moleculair signaal af dat VEGF wordt genoemd. Door met muizen te werken, ontdekte het Yale-UCL team dat VEGF zich moet verbinden met twee moleculen die bekend staan als VEGRF2 en NRP2 en ze bovendien alledrie als een team moeten samenwerken, wil de vorming van een door VEGF gedreven slagader zich voordoen.

De onderzoekers onderzochten muizen die een specifiek deel van het NRP1 molecuul misten, hetwelk VEGF en VEGFR2 vervoert naar het signalen centrum in bloedvat wanden. Ze namen waar dat de interne organen van deze muizen slecht geconstrueerde slagaderlijke takken bevatten. Bovendien waren de muizen niet in staat om doeltreffend bloedvat stagnatie te repareren door het formeren van nieuwe slagaderen.

"We hebben een belangrijk nieuw mechanisme ontdekt dat het VEGFR2 transport in deze bloedvaten reguleert," aldus co-auteur Michael Simons, hoogleraar in geneeskunde en celbiologie, en directeur van het hartvaten onderzoekscentrum van Yale's opleiding Geneeskunde. "Dit opent nieuwe therapeutische mogelijkheden om medicijnen te ontwikkelen die bloedvatenformatie stimuleren of onderdrukken, belangrijke doelen in respectievelijk hartvaten - en anti-kanker therapieën." Simons heeft tevens een aanstelling als honorair hoogleraar in geneeskunde bij UCL.

De Yale-UCL samenwerking begon meer dan 3 jaar geleden, als een intensieve wereldwijde inspanning om de menselijke conditie te verbeteren via biomedisch onderzoek en translationele geneeskunde. De Yale-UCL allantie heeft tot op heden al vele mogelijkheden verschaft voor wetenschappelijk onderzoek op hoog niveau, alsook voor klinische en educatieve samenwerking.

Iris van Loenen
www.bbarcoiris.com




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats