Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


UCLA wetenschapper onthult dat men aan de hand van de biologische klok de leeftijd van de meeste menselijke weefsels kan meten

Studie vindt dat het borstweefsel van vrouwen sneller veroudert dan de rest van het lichaam.

Iedereen wordt ouder maar de wetenschappers begrijpen niet echt waarom. Nu een UCLA studie heeft blootgelegd dat een biologische klok is ingebed in onze gnomen kan dat licht werpen op de vraag waarom ons lichaam veroudert en hoe we het proces kunnen vertragen. Gepubliceerd in Genome Biology van 21 october kunnen de bevindingen waardevolle inzichten bieden bij kanker- en stamcelonderzoek.

Terwijl eerder klokken in verband werden gebracht met speeksel, hormonen en telomeren, is het nieuwe onderzoek het eerste dat een interne klok identificeert waarmee we nauwkeurig de leeftijd van diverse menselijke organen, weefsels en celtypen kunnen meten. Onverwacht geeft de klok aan dat sommige delen van ons lichaam, zoals het vrouwenborstweefsel, sneller verouderen dan de rest van het lichaam.

"Om het ouder worden tegen te gaan moeten we eerst op een objectieve manier meten. Een set van biomarkers definiëren die tijd bijhoudt door het hele lichaam was een vierjarige uitdaging", verklaarde Steve Horvath professor in de menselijke genetica aan de David Geffen School of geneeskunde bij het UCLA en van biostatistiek aan de UCLA Fielding School of Public Health. "Mijn doel in het uitvinden van deze klok om wetenschappers te helpen het geheim van het verouderingsproces te ontrafelen".

Om de klok te maken richtte Horvath zich op de methylatie, een natuurlijk voorkomende proces dat chemisch het DNA verandert. Horvath bestudeerde 121 sets van gegevens die eerder door onderzoekers, die methylatie hadden bestudeerd in zowel gezonde als kankercellen in het menselijk weefsel, waren verzameld .

Met gegevens van bijna 8000 monsters van 51 soorten weefsels en cellen van het hele lichaam heeft Horvath in kaart gebracht hoe de leeftijd van invloed is op DNA-methylatie niveaus van pregeboorte tot 101 jaar. Om de klok te maken focuste hij op 353 punten die veranderen met de leeftijd en aanwezig zijn in het lichaam.

Horvath heeft de effectiviteit van de klok getest door de biologische leeftijd van weefsel te vergelijken met zijn chronologische leeftijd. Wanneer bleek dat de klok herhaaldelijk bewees accuraat te zijn was hij blij - en een beetje verrast.

Het is verrassend dat men een klok kan bouwen die betrouwbaar is en de tijd kan bijhouden over de ontwikkeling van het menselijk lichaam," gaf hij toe." Mijn aanpak vergeleek echt appelen met citroenen, of in dit geval , heel verschillende delen van het lichaam : de hersenen, hart, longen, leve , nier en kraakbeen . "

Terwijl bij de meeste monsters de biologische leeftijd overeen kwam met de chronologische leeftijd verschilden anderen aanzienlijk. Bijvoorbeeld ontdekte Horvath dat vrouwelijk borstweefsel sneller veroudert dan de rest van het lichaam.

"Gezond borstweefsel is ongeveer twee tot drie jaar ouder dan de rest van het lichaam van een vrouw, " zei Horvath. " Als een vrouw borstkanker heeft is het gezonde weefsel naast de tumor gemiddeld 12 jaar ouder dan de rest van haar lichaam."

De resultaten kunnen verklaren waarom borstkanker het meest voorkomt bij vrouwen. Gezien het feit dat de klok tumorweefsel gemiddeld 36 jaar ouder schatte dan gezond weefsel kan dat ook verklaren waarom leeftijd een belangrijke risicofactor is voor veel vormen van kanker bij beide geslachten .

Horvath bekeek vervolgens pluripotente stamcellen, volwassen cellen die zijn geherprogrammeerd naar een embryonale stamcelachtige toestand, waardoor ze elk type cel kunnen vormen en in het lichaam onbeperkt kunnen delen.

"Uit mijn onderzoek blijkt dat alle stamcellen nieuwgeborenen zijn," zei hij. "Belangrijker is dat het omvormen van cellen in pluripotente stamcellen de klok op nul zet."

In principe bewijst de ontdekking dat wetenschappers het lichaam van de biologische klok kunnen terugspoelen en opnieuw op nul zetten.

"De grote vraag is of de biologische klok een proces stuurt dat leidt tot veroudering," zei Horvath. "Als dat zo is zal de klok een belangrijke biomarker worden voor het bestuderen van nieuwe therapeutische benaderingen om ons jong te houden."

Tot slot ontdekte Horvath dat de klok versnelt of vertraagt ​​afhankelijk van iemands leeftijd .

"De klok tikt niet constant," legde hij uit . "Ze tikt veel sneller als we geboren worden en groeien van kinderen tot tieners en vertraagt ​​dan naar een constante snelheid als we de 20 bereiken. "

Onverwacht blijken de cellen van kinderen met progeria, een genetische aandoening die vroegtijdige veroudering veroorzaakt, normaal te zijn en reflecteren zij hun ware chronologische leeftijd.

UCLA heeft een voorlopige patent ingediend op Horvath's klok. Zijn volgende studie zal onderzoeken zijn of het stoppen van de lichaamsveroudering klok het verouderingsproces stopt of het risico op kanker verhoogt. Hij zal tevens onderzoeken of een soortgelijke klok bestaat bij muizen.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats