Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Ben jij drager van het bijnier Cushing-syndroom zonder het te weten?

In het licht van een nieuw onderzoek suggereert dr. Andre Lacroix genetische screening om 'stille' dragers te vinden.

In een genetisch onderzoek, dat in de 'New England Journal of Medicine' zal worden gepubliceerd, suggereert dr. Andre Lacroix, professor aan de Universiteit van Montreal, dat begrip en behandeling van een vorm van het syndroom van Cushing die de bijnieren affecteert, fundamenteel zal worden gewijzigd en dat bovendien mogelijke screening op genetische mutaties die deze vorm van de ziekte veroorzaken zal aanbevolen worden.
"Screening van familieleden van bilaterale bijnier patiënten met het syndroom van Cushing met genetische mutaties kunnen stille dragers identificeren," zei Lacroix zei in zijn hoofdartikel."
De ontwikkeling van geneesmiddelen die de genetische defecte chemische koppeling die het syndroom veroorzaakt onderbreekt zou, indien bevestigd effectief te zijn bij mensen , geïndividualiseerde specifieke therapieën voor hypercortisolism kunnen voorzien, de huidige praktijk van het verwijderen van beide bijnieren kunnen voorkomen en mogelijk de ziekteprogressie bij genetisch getroffen familieleden kunnen verhinderen. " Bijnieren zitten boven de nieren en zijn voornamelijk verantwoordelijk voor het vrijgeven van het stresshormoon cortisol. Hypercortiolism betekent een hoog niveau van de bijnier hormoon cortisol dat vele symptomen zoals gewichtstoename, hoge bloeddruk, diabetes, osteoporose, concentratietekort en verhoogde cardiovasculaire sterfte veroorzaakt.

Het cushingsyndroom kan worden veroorzaakt door corticosteroïden (zoals astma en artritis), een tumor van de bijnieren of de hypofyse die teveel ACTH vrijgeeft. De hypofyse zit onder de hersenen en voorziet ons van verschillende hormonen die de mechanismen van het lichaam regelen.

Jerôme Bertherat is onderzoeker aan het Cochin ziekenhuis in Parijs. In de studie die hij publiceerde toonde hij aan dat 55 % van het Syndroom van Cushing met bilateraal zeer vergrote bijnieren mutaties hebben in een gen dat de ontwikkeling van adrenale tumoren predisponeert. Dit betekent dat de Cushing bilaterale bijnier veel erfelijker is dan eerder gedacht. De nieuwe kennis zal ook clinici in staat stellen om genetische screening uit te voeren.

Herve Lefebvre is als onderzoeker verbonden aan het Universitair Ziekenhuis in Rouen, Frankrijk. UIt zijn onderzoek blijkt dat de bijnieren van dezelfde soort patiënten met twee grote bijnieren ACTH kan produceren wat gewoonlijk de taak is van de hypofyse. Hormoonreceptoren zijn de chemische verbindingen die ervoor zorgen dat een cel zich anders gaat gedragen wanneer een hormoon aanwezig is. Verschillende misplaatste hormoonreceptoren veroorzaken dat ACTH in het weegsel van een uitgebreide goedaardige bijnier wordt geproduceerd. Met deze kennis weten de onderzoekers dat het mogelijk moet zijn medicijnen te ontwikkelen die de receptoren voor deze hormonen onderbreken en mogelijk zelfs voorkomen dat goedaardig weefsel zich ontwikkelt.

Vertaald door Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats