Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Aanhoudende spanning verhoogt het risico op een miskraam

Een onderzoeker van Tel Aviv University ontdekt een verhoogd risico van 59 procent op een miskraam bij vrouwen die leven in oorlogsgebied.

Met behulp van diverse onderzoeken is er gekeken naar de invloed van stress op een zwangerschap - zowel chronische stress, als werkdruk en acute stress in verband met traumatische gebeurtenissen, zoals de 9/11 terreur aanslagen. Zij concluderen dat stress kan leiden tot nadelige gevolgen tijdens de bevalling, zoals miskramen en vroeggeboorten.

Weinig onderzoeken beoordelen de impact van continue militaire of politieke spanning gedurende een zwangerschap, zegt prof. dr. Liat Lerner-Geva van Tel Aviv University's Sackler Faculty of Medicine en de Women and Children's Health Research Unit van The Gertner Institute for Epidemiology and Health Policy Research Ltd, Tel Hashomer. Haar nieuwe onderzoek, uitgevoerd met promovendus Tamar Wainstock en prof. Ilana Shoham-Vardi van de Ben Gurion University, prof. Eyal Anteby van het Barzilai Medical Center, en Saralee Glasser van The Gertner Institute, Tel Hashomer, maakt bekend dat leven onder deze aanhoudende spanningen het risico op miskramen aanzienlijk verhoogt.

Naar aanleiding van de zwangerschappen van vrouwen uit de Israëlische stad Sderot, die voortdurend wordt bedreigd met bombardementen uit Gaza, en de vrouwen in de omgeving van Kiryat Gat, die buiten bereik ligt van de Gaza bombardementen, toonden de onderzoekers aan dat de vrouwen die in het oorlogsgebied leven 59 procent meer kans hebben op een miskraam dan de vrouwen die buiten dat gebied leven.

Deze resultaten, gepubliceerd in het Psychosomatic Medicine journal of Biobehavioural Medicine, zouden een oproep moeten zijn voor artsen, adviseert Prof Lerner-Geva, die voorstelt om interventie beschikbaar te stellen voor zwangere vrouwen in stressvolle en bedreigende situaties.

Onderzoeken naar stress ten gevolge van onder vuur liggen

Sderot is een constant doelwit van bombardementen uit de Gazastrook sinds 2001. Bombardementen worden voorafgegaan door een alarm als waarschuwing voor de bewoners om te schuilen. De alarmen zijn luid, plotseling, en stress opwekkend - zodra ze klinken, hebben de inwoners van Sderot slechts enkele seconden voordat de bom inslaat. Tussen 2001 en 2008 klonken er meer dan 1.000 alarmen in de omgeving van Sderot. Sinds 2001 zijn er in de stad door bomaanslagen ten minste 13 bewoners gedood, vielen er tientallen gewonden en veroorzaakten uitgebreide schade aan eigendommen.

Om de impact van een dergelijke aanhoudende stress op zwangerschap te bestuderen, bekeken onderzoekers de medische dossiers van Barzilai Medical Center, een ziekenhuis voor zowel Sderot als Kiryat Gat. Zij volgden de zwangerschappen van 1.345 vrouwen uit Sderot die werden blootgesteld aan alarmen en de daaropvolgende bombardementen, en 2.143 inwoners van Kiryat Gat, buiten bereik van de bombardementen. De medische dossiers werden vervolgens met kruisreferenties naar lokale gemeentelijke databases verwezen dat het aantal en de locaties van bombardementen volgt.

In de niet-blootgestelde groep in Kiryat Gat, bedroeg het percentage miskramen 4,7 procent, die overeenkomt met de voorspellingen van bestaande medische onderzoeksliteratuur. In de blootgestelde groep in Sderot bedroeg het percentage miskramen echter 6,9 procent - een statistisch belangrijke stijging. De resultaten werden gecontroleerd op andere risicofactoren voor een miskraam, zoals leeftijd en andere medische aandoeningen.

Binnen de blootgestelde groep, analyseerden de onderzoekers ook de intensiteit van de blootstelling. Niet elke wijk in Sderot was onderworpen aan hetzelfde aantal aanvallen, constateert prof. Lerner-Geva, en de onderzoekers veronderstelden dat vrouwen in hogere stress gebieden een grotere kans zouden hebben op een miskraam. De resultaten geven echter aan dat vrouwen in zowel hoge intensiteit als in lage intensiteit gebieden hetzelfde risico liepen. Een verklaring is dat de constante angst voor een aanval net zo stressvol is als de aanvallen zelf, concludeert ze.

Preventie door tussenkomst

Een voordeel dat zorgverleners hebben in de omgang met de bevolking onder constante dreiging is dat ze gebruik kunnen maken van vroegtijdige interventie, zegt prof. dr. Lerner-Geva. "De meeste zwangere vrouwen in Sderot krijgen prenatale zorg door middel van gezondheidszorg binnen de gemeenschap. Dit biedt de mogelijkheid om preventieve interventies uit te voeren om stress te verminderen of zelfs persoonlijke begeleiding te bieden."

Momenteel begeleiden zij en haar collega-onderzoekers de uitvoer van verdere studies op dezelfde bevolking om te bepalen of aanhoudende stress negatieve invloed heeft op bevallingen, zoals vroeggeboorte of een laag geboortegewicht.

Vertaling: Natalie vd Burg


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats