Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Borstvoeding voorziet baby's van jodium

Jodium is essentieel voor het menselijk lichaam en voor zuigelingen is dit element van groot belang voor een gezonde ontwikkeling.

Jodiumtekort kan de groei verstoren en het zenuwstelsel schade berokkenen. In jodiumarme regio's zoals Zwitserland met zijn jodium deficiënte bodems wordt gejodeerd zout aanbevolen voor gebruik bij het koken en in de voedingindustrie. Pasgeborenen krijgen genoeg van het sporeelement via de moedermelk en babyvoeding met toegevoegd jodium. Echter zijn gejodeerd zout of aangevulde babyvoeding niet overal beschikbaar met name in afgelegen gebieden in ontwikkelingslanden en de moeilijk te bereiken kwetsbare segmenten van de bevolking .

Om er voor te zorgen dat pasgeborenen genoeg van het sporeelement binnenkrijgen adviseert de World Health Organisatie ( WHO ) dat jonge moeders één capsule jodium nemen om het kind één jaar genoeg jodium te kunnen geven. Als borstvoeding niet mogelijk is geven artsen een lagere concentratie pil direct aan het kind. De effectiviteit van deze twee methoden is echter nooit getest geweest.

Voor de eerste keer vergeleek een team van onderzoekers van het ETH de directe toediening van jodium met de indirecte via de moedermelk bij pasgeborenen en volgde de jodium status van moeders en hun baby's op gedurende één jaar. In de loop van de studie vonden zij dat het geven van een jodium capsule aan de moeder effectiever was dan de rechtstreekse toediening aan het kind. Echter zijn beide methoden niet toereikend om zowel moeder als kind genoeg van het sporeelement te geven..

Alle reserves in de moedermelk.

Rashida Bouhouch een promovendus in het Laboratorium voor Menselijke Voeding bij ETH en haar collega's voerden een blinde studie uit van 241 moeder en kind paren in Marokko . De helft van de moeders kregen een jodium capsule en de baby een placebo. Bij de andere helft werden de parameters omgekeerd. De pillen werden toegediend met de eerste vaccinatie acht weken na de geboorte. Tijdens de komende negen maanden maten Bouhouch en haar collega's de jodiumconcentratie in de moedermelk en de urine van de moeder en haar kind.

Hoewel bij de toediening van jodium aan de moeder een verbazingwekkende hoeveelheid van het sporeelement langs de moedermelk bij het kind kwam was de concentratie aan jodium in de urine van de baby dichtbij de kritische concentratie slechts negen maanden geboorte. Bij de moeder zelf was de eenmalige dosis niet in staat om het tekort aan jodium op elk punt van de tijd te voorkomen. " Het lichaam van de moeder is blijkbaar geprogrammeerd om alle jodium reserves te gebruiken voor het voeden van het kind ", zegt Bouhouch .
Kort na de geboorte hadden de zuigelingen een veel beter jodiumstatus dan hun moeders maar de minimale waarden waren nog steeds onder de minimumdrempel.

WHO aanbevelingen onvoldoende.

In de vergelijking vond men dat direct toediening aan de pasgeborene significant minder effectief was dan dan de indirecte langs de borstvoeding. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat het lichaam van het kind de sporeelementen beter opneemt langs de moedermelk. De jodium status bij de baby's die directe toediening kregen bleef onder de drempel.

"Dat betekent niet dat het geven van jodium geen goede zaak is", benadrukte Bouhouch. Beide methoden verminderden het aantal aandoeningen van de schildklier die jodium nodig heeft om hormonen te produceren bij de zuigeling. Volgens Bouhouch moeten de aanbevelingen van de WHO nog worden aangepast daar een eenmalige dosis jodium slechts effectief is voor slechts zes maanden i.p.v een heel jaar zoals eerder gedacht.

Die ene capsule is blijkbaar onvoldoende om het jodiumgehalte van de moeder te verhogen
naar een gezond niveau. "Het zou beter zijn om de moeders twee maal per jaar jodium te geven. "Bij directe toediening heeft een regelmatige aanvoer met lagere dosissen de voorkeur. De strategie om een jodium capsule te geven op het moment van de eerste vaccinatie is een veelbelovende aanpak.

Daarnaast grijpt momenteel een onderzoek plaats onder leiding van Michael Zimmermann, hoogleraar ETH Humane Voeding en directeur van de studie op hoe een hoge jodium dosis wordt gemetaboliseerd in het lichaam van kinderen en moeders .
De reactie in het lichaam is nog niet volledig gekend.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats