Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Onderzoek toont aan dat effecten van stress bij de moeder via vaginale bacteriën en de placenta wordt door gegeven aan de nakomelingen

Onderzoeken van het Penn Medicine, gepresenteerd op neuroscience 2013, wijzen op twee manieren waarop de moeder stress doorgeeft aan haar kind.

SAN DIEGO - Nieuwe bevindingen van twee dierlijke studies, gepresenteerd door onderzoekers van de University of Pennsylvania tijdens Neuroscience 2013 de jaarlijkse bijeenkomst voor de Society for Neuroscience, suggereren dat zwangere vrouwen de schadelijk effecten van stress door kunnen geven aan hun ongeboren kind door middel van de bacteriën in hun vagina en via de placenta.

Er is aangetoond dat spanningen die de moeder voelt tijdens haar zwangerschap invloed hebben op de neurologische ontwikkeling van nakomelingen en het verhoogt het risico op aandoeningen zoals autisme en schizofrenie. Maar de mechanismen die de ontwikkeling van de hersenen kan herprogrammeren zijn niet duidelijk.

Als een pasgeborene het geboortekanaal passeert belanden de microbiome van de vagina van de moeder in de darmen van de nakomeling. In de eerste studie vond het team, onder leiding van Tracy L. Bale, PhD, hoogleraar neurologie aan de Perelman School of Medicine, Department of Psychiatry en de School of Veterinary Medicine Department of Animal Biology in Penn, dat veranderingen in de door stress geproduceerde microbiome bij zwangere muizen de microbe populatie in de darm van de pasgeborene wijzigden en correleerden met veranderingen in de ontwikkelende hersenen.

Met behulp van doelgerichte aanpak in muizen stelden de onderzoekers vast dat vroege prenatale spanningen effect hebben, zowel bij de moeder als bij de nakomelingen, op de niveaus van Lactobacillus, melkzuur-producerende bacteriën geassocieerd met de neurochemie van de hersenen. Er is aangetoond dat het verminderen van deze niveaus effect heeft op de neurologische ontwikkeling.

Het team nam vervolgens bij de nakomelingen van de muizen waar dat veranderingen in de hypothalamus correleerden met de niveaus van lactobacillus. Veel van deze genen spelen een cruciale rol in de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen.

”Voor de eerste keer hebben we laten zien hoe stress de microbiome in de vagina kan veranderen en welke impact het heeft op de microbiome in de darmen van haar nakomelingen. En dat kan uiteindelijk, voor een deel, van invloed zijn op de hersenfunctie en de neurologische ontwikkeling,” aldus Bale. ”Dit mechanisme kan ons helpen om beter te kunnen begrijpen hoe het mensen ontvankelijk maakt voor neurologische aandoeningen.”

In een parallelle studie bij dieren zochten Bale en collega’s naar voorspellende biomarkers voor stress bij de moeder en vonden dat een specifiek eiwit in de placenta, OGT, gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van de hersenen bij het nageslacht. Het enkele enzyme is bekend als O-linked-N-acetylglucosamine transferase of ”OGT”, die belangrijk is voor een groot aantal regulerende functies, waaronder de ontwikkeling.

De onderzoekers zagen dat de placenta geassocieerd met mannelijke muizenpups lagere niveaus van OGT hadden dan de placenta geassocieerd met vrouwelijke muizenpups, de niveaus van OGT in de placenta waren zelfs lager wanneer hun moeders gestrest waren.

Het team gebruikte vervolgens transgenics om direct de niveaus van het OGT in de placenta te manipuleren zodat er een vergelijkbaar effect was als dat de moeder rechtstreekse stress zou hebben. Op die manier konden ze aangeven of de effecten van moeders stress op de ontwikkeling en functie van de hersenen gerelateerd waren aan dit placenta gen. Wat ze vonden was fascinerend - toen deze baby’s volwassen werden waren ze kleiner en gevoeliger voor stress, zeer vergelijkbaar met de nakomelingen van de gestresste moeders.

”Sinds de lagere niveaus geassocieerd werden met stress suggereerden deze resultaten dat de OGT in placenta een beschermende rol kan bieden tijdens de zwangerschap,” zei Bale. ”Deze gegevens suggereren ook dat OGT kan dienen als een biomarker voor een reeks neurologische aandoeningen bij kinderen, zoals we eerder een soortgelijke werking van dit gen in menselijk placenta weefsel hebben aangetoond.”

Vertaling Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats