Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Negatieve gevolgen cortisolachtige medicatie voor babies

Volgens een nieuwe studie in Biologische Psychiatrie kan blootstelling aan cortisolachtige medicijnen voor de geboorte bijdragen tot emotionele problemen en veranderingen in de hersenen.

Neonatologissen lijken wonderen in de strijd te werpen om het voortbestaan ​​van de te vroeg baby's geboren te ondersteunen.

Om hun overleving te bevorderen worden vaak cortisolachtige geneesmiddelen, zogenaamde glucocorticoïden, toegediend aan vrouwen in preterme arbeid om de longrijping van hun baby voor de geboorte te versnellen. Cortisol is een stof die van nature door het lichaam vrijgegeven wordt bij stress. Maar de niveaus van glucocorticoïden toegediend voor de longontwikkeling zijn hoger dan die welke vrijkomen bij stress, wellicht weerspiegeld door de reactie van het lichaam op extreme belastingen.

Het voordeel van glucocorticoïden is onomstreden en heeft zeker het leven van talloze baby's gered, maar deze blootstelling kan ook een aantal negatieve gevolgen hebben. Inderdaad kunnen overmatige glucocorticoïde niveaus effecten hebben op de ontwikkeling van de hersenen en misschien wel bijdragen tot emotionele problemen later in het leven.

In het vakschrift Biological Psychiatry melden Dr Elysia Davis aan de Universiteit van Denver en haar collega's nieuwe bevindingen over de effecten van synthetische glucocorticoïde op de menselijke ontwikkeling van de hersenen. Hun onderzoek richtte zich op gezonde kinderen die voldragen geboren werden om geen verstorende invloeden van vroeggeboortete hebben op het onderzoek.

De onderzoekers voerden hersenscan sessies uit en beoordeelden zeer zorgvuldig 54 kinderen tussen 6 en 10 jaar. De moeders van de deelnemende kinderen maakten ook verslagen over het gedrag van hun kind. De onderzoekers verdeelden de kinderen in twee groepen: zij die werden blootgesteld aan glucocorticoïden prenataal en degenen die niet waren blootgesteld.

De studie toonde aan dat kinderen met foetaal glucocorticoïde blootstelling significante corticale verdunning en een dunnere cortex hadden en voorspelde ook meer emotionele problemen. In een bijzonder getroffen gedeelte van de hersenen, de rostrale anterieure cingulate, was de cortex 8,9 % dunner bij kinderen blootgesteld aan glucocorticoïden. Interessant is dat andere studies aangetoond hebben dat dit gebied van de hersenen wordt beïnvloed bij mensen gediagnosticeerd met stemmings- en angststoornissen.

"Foetale blootstelling aan een frequent toegediende stresshormoon wordt geassocieerd met gevolgen voor een kind in de ontwikkeling van de hersenen tot minstens 6 tot 10 jaar. Deze neurologische veranderingen zijn geassocieerd met een verhoogd risico op stress en emotionele problemen," verklaarde Davis. "Belangrijk is dat deze bevindingen werden waargenomen bij gezonde kinderen die voldragen werden geboren."

Hoewel een dergelijke vaststelling niet aantoont dat de glucocorticoïden deze veranderingen veroorzaken benadrukken de onderzoekers dat de bevindingen niet kunnen worden verklaard door verwarring scheppende verschillen tussen de groepen. De twee groepen verschilden niet van gewicht of zwangerschapsduur bij geboorte, apgar scores, maternale factoren of andere elementaire demografie. Aldus suggereren de bevindingen dat toediening van glucocorticoïden op één of andere manier het traject van ontwikkeling van de hersenen van blootgestelde kinderen kan beïnvloeden.

"Deze studie levert bewijs dat prenatale blootstelling aan stresshormonen de bouw van het foetale zenuwstelsel beïnvloedt met gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen die voortduurt tot ​​in de preadolescente periode " voegde zij eraan toe .

"Deze studie benadrukt mogelijke verbanden tussen vroege blootstelling aan cortisol, corticale verdunning en stemmingssymptomen bij kinderen. Het kan belangrijke inzichten geven in de ontwikkeling van de hersenen en de lange termijn gevolgen van stress bij de moeder," zegt Dr John Krystal , Redacteur van Biologische Psychiatrie.

Vertaald door Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats