Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Onderzoek toont aan dat vet reumatoïde artritis kan veroorzaken

Dit inzicht stelt de weg open naar nieuwe therapieën, nieuwe behandelmethoden.

Wetenschappers hebben ontdekt dat vetcellen in de knie een bepaald soort proteïne afscheiden, dat gelieerd is aan artritis. Een ontdekking die de weg opent naar nieuwe gen therapieën die voor miljoenen mensen in de wereld verlichting en mobiliteit zou kunnen betekenen. “Wij ontdekten dat vet in de knie gewrichten een proteïne aanmaakt genaamd pro-factor D, wat vervolgens een ander proteïne, wat gelinked is aan artritis, aanmaakt nl. factor D”, zegt “Nirmal Banda, Ph.D., associate professor of medicine in the Division of Rheumatology at the University of Colorado School of Medicine. Zonder factor D kunnen muizen geen reumatoïde artritis krijgen.

Reumatoïde artritis is een vorm van auto immuniteit wat langzaam maar zeker botten, spieren, gewrichten, kraakbeen en andere weefsels vernietigd. In Amerika lijdt meer dan 1% of te wel 1.3 miljoen mensen aan deze aandoening. Banda, hoofd onderzoeker van de studie die deze week in the Journal of immunology is gepubliceerd, heeft in samenwerking met de CU School of Medicine professors Michael Holers, MD, and William Arend, MD, de laatste 14 jaar besteed aan het opsporen van de oorzaken van reumatoïde artritis.

Met de ontdekking van pro-factor D in muizen met reumatoïde artritis is hij nu bezig met de ontwikkeling van gen therapieën die in gelokaliseerde gebieden dit proteïne kunnen elimineren. Deze nieuw ontdekte therapieën moeten echter nog uitgebreid onderzocht worden bij mensen.
“Wij kijken bv. naar vaccines, narcotica of inhalators die de locale secretie van pro-factor D in muizen stopt”, zei hij. Ons doel is de ziekte te stoppen voordat het uitbreidt en uiteindelijk leidt tot vernieling van het gewricht.

Factor D maakt onderdeel uit van een complementair system, een complexe ordening van meer dan 40 proteïnes wat het lichaam helpt om bacteriën en andere pathogenen af te weren. In voorgaande studies met muizen met artritis ontdekte Banda eerder dat de complementaire route van factor D de muizen gevoeliger maakte voor ontsteking gevoelige artritis. In zijn laatste studie ontdekte hij dat hetzelfde resultaat werd bereikt door alleen de factor D te verwijderen in plaats van het gehele complementaire systeem. Voordeel hiervan is dat de werking van het afweersysteem verder niet wordt aangetast.

Hij zei : “We weten dat alle organen in het lichaam omgeven worden door vet. Wat we tot nu toe niet wisten, was dat dit vet deze proteïne produceert en juist deze proteïne is de grote veroorzaker van artritis in de gewrichten”. Hij gaf aan dat dit niet alleen voor de knieën geldt, maar voor alle gewrichten. Dat betekent dat nieuwe medicijnen, voortkomend uit deze ontdekking, inflammatoire artritis in het hele lichaam kan genezen.

Hoewel het theoretisch mogelijk is het gehele complementaire system te vernietigen om artritis te voorkomen, bestaat het risico dat het uiteindelijk toch weer terugkomt. Ondertussen kunnen patiënten ontstekingen en andere complicaties krijgen, omdat zij dit wezenlijke onderdeel van het immuunsysteem missen.

Banda zegt : “het complementaire system is zowel vriend als vijand”. “Wij zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is alleen dat specifieke onderdeel van het systeem, wat de ziekte juist veroorzaakt, uitschakelen kan worden, zodat de rest van het afweersysteem intact blijft”. Als dat zo is dan maken we een enorme stap in de goede richting om reumatoïde artritis te behandelen, zo niet genezen”.

Vertaling: Jorianne




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats