Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Alzheimer en vasculaire veranderingen in de nek

Buffalo, NY - Studies over de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie hebben zich lang gericht op wat er gebeurt in de hersenen. Nu rapporteert een internationaal onderzoeksteam dat Alzheimer en "mild cognitive impairment" bestudeert, significante bevindingen van vasculaire afwijkingen buiten de hersenen.

Deze resultaten zijn belangrijk voor een beter begrip van Alzheimer en andere neurologische aandoeningen geassocieerd met veroudering.

De piloot studie werd gepubliceerd in het "Journal of Alzheimer 's Disease" van 8 november door onderzoekers van de Universiteit van Buffalo, de Universiteit van Bradford in het Verenigd Koninkrijk en de "National Yang-Ming University School of Medicine" in Taiwan. De auteurs waarschuwen ervoor dat de studie klein is en dat de resultaten moeten worden gevalideerd in uitgebreider onderzoeken.

Ze bestudeerden een hemodynamische afwijking in de interne halsaders genoemd jugularis veneuze reflux of JVR. Het treedt op wanneer de drukgradiënt de richting van de bloedstroom in de bloedvaten omdraait waardoor bloed teruglekt in de hersenen.

JVR komt voor in bepaalde fysiologische omstandigheden als de interne halsaderkleppen niet goed openen en sluiten wat bij ouderen vaker voorkomt. Van deze terugstroom wordt ook verondersteld dat hij de cerebrale veneuze drainage aantast.

De witte stof in de hersenen bestaat uit myeline en axonen die de communicatie tussen de zenuwcellen mogelijk maken.

"We waren vooral geïnteresseerd in het vinden van een associatie tussen JVR en de witte stof veranderingen in de hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer en mensen met milde cognitieve stoornissen" zegt Robert Zivadinov, MD, PhD, FAAN, hoogleraar neurologie in de "UB School of Medicine and Biomedical Sciences" en senior auteur.

"Ouderdoms gerelateerde veranderingen van de witte stof wordt al lang in verband gebracht met dementie en snellere cognitieve achteruitgang," zegt hij. "Voor zover wij weten is onze studie de eerste om aan te tonen dat JVR is geassocieerd met een hogere frequentie van witte stof veranderingen, die optreden bij patiënten met milde cognitieve stoornissen en de ziekte van Alzheimer."

Ching - Ping Chung, de hoofdauteur van de studie en assistent-professor neurologie aan de Nationale Yang-Ming University, voegt hieraan toe: " Wij zijn de eerste om te zien dat JVR kan worden geassocieerd met de vorming van deze beschadigingen in de hersenen, gezien het feit dat Alzheimer-patiënten meer witte stof afwijkingen hebben dan gezonde mensen.

"Als deze waarneming wordt bevestigd in grotere studies," vervolgt ze, "kan dit van groot belang zijn voor de ontwikkeling van nieuwe diagnostische instrumenten en behandelingen voor pathologische wittestof beschadigingen bij patiënten met de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie"

Van witte stof veranderingen hebben wij gevonden dat zij ​​directe relatie hebben met de opbouw van amyloïde plaque, lang beschouwd als centraal bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.

"De opeenhoping van amyloïde plaque kan het gevolg zijn van het onvermogen van de cerebrospinale vloeistof om goed uit de hersenen te worden verwijderd," zegt Clive Beggs, tweede auteur van de studie en professor in de medische techniek aan de universiteit van Bradford. Bovendien, zegt hij, bleek uit de studie dat JVR kan worden geassocieerd met een vieze uitziende witte stof die wordt verondersteld om een vroeg stadium van beschadiging te vertegenwoordigen.

"Voor zover wij weten is dit één van de eerste studies die het effect van een vieze uitziende witte stof bij ouderen onderzoekt", vervolgt Beggs. Hij voegt eraan toe dat de betekenis van deze vuile uitziende witte stof bij ouderen behoefte heeft aan meer studie.

Het onderzoek gebeurde op 12 patiënten met de ziekte van Alzheimer, 24 met milde cognitieve stoornissen en 17 op leeftijd gerichte controles van ouderen. De deelnemers ondergingen Doppler-echografie onderzoeken en magnetische resonantie beeldvorming scans.

De impact van hemodynamische veranderingen in de aderen van de hersenen naar de nek is de focus van talrijke studies door Zivadinov en collega's bij UB en instellingen wereldwijd.

"Gezien de belangrijke bevinding van onze groep in 2011 dat zowel gezonde personen als mensen met een verscheidenheid van neurologische ziekten de aanwezigheid van structurele en hemodynamische veranderingen van het extracraniële veneuze systeem vertonen, dachten wij dat het belangrijk was om te bestuderen hoe zij kunnen worden betrokken bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer en andere belangrijke neurodegeneratieve aandoeningen, "legt hij uit .

Zivadinov merkt op dat de frequentie van JVR toeneemt met het ouder worden en de geaccumuleerde effecten op de cerebrale circulatie vele jaren kan duren om te ontwikkelen. Patiënten zijn waarschijnlijk lange tijd asymptomatisch, wat zou verklaren waarom de toestand ontdekt werd bij zowel gezonde mensen als mensen met neurologische aandoeningen, voegt hij eraan toe.

Vertaald door Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats