Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Paradox van het ouder worden: Hoe ouder we worden, hoe beter we ons voelen?

Momenteel zijn er ongeveer 40 miljoen Amerikanen boven de leeftijd van 65 jaar, met het snelst groeiend segment van de bevolking bij meer dan 80 jaar oud. Traditioneel is de vergrijzing gezien als een periode van geleidelijke afname in fysiek, cognitief en psychosociaal functioneren, en de vergrijzing wordt door velen gezien als het "nummer één probleem voor de volksgezondheid" waarmee de Amerikanen vandaag geconfronteerd worden.

Maar deze negatieve kijk op ouder worden is in schril contrast met de resultaten van een uitgebreide studie van 1.006 oudere volwassenen in San Diego door onderzoekers van de Universiteit van Californië, San Diego School of Medicine en Stanford University. Resultaten van het Successful Aging Evaluation (SAGE) studie - bestaande uit een 25 minuten durend telefonisch interview, gevolgd door een uitgebreide e-mail-enquête - worden gepubliceerd in het decembernummer 7van de online uitgave van het American Journal of Psychiatry.

"Hoewel er een groeiende aandacht is voor het begrijpen van en het bevorderen van succesvol ouder worden, is er tot nu toe weinig gepubliceerd onderzoek dat maatregelen voor de lichamelijke gezondheid combineert met cognitief en psychologisch gedrag, in een grote en willekeurig geselecteerde steekproef", zegden hoofdonderzoeker Dilip V. Jeste, MD, Estelle en Edgar Levi van de leerstoel Aging, Distinguished Professor of Psychiatry and Neurosciences, en directeur van UC San Diego's Stein Institute for Research of Aging, en de huidige voorzitter van de American Psychiatric Association (die niet betrokken was bij deze studie).

De SAGE studie omvatte volwassenen tussen 50 en 99 jaar, met een gemiddelde leeftijd van net iets meer dan 77 jaar. Naast de elementen die de ernst van chronische ziekten en handicaps beoordelen, heeft het onderzoek ook gekeken naar meer subjectieve criteria, zoals maatschappelijke betrokkenheid en de eigen inzet van de deelnemers voor hun algehele gezondheid.

"Soms komen de meest relevante resultaten vanuit het perspectief van de betrokkenen zelf," aldus Jeste.

De studie concludeert dat veerkracht en depressie een aanzienlijke invloed hebben op hoe individuen zelf succesvol ouder worden, met effecten die vergelijkbaar zijn met die van de fysieke gezondheid. "Alhoewel oudere leeftijd nauw geassocieerd was met een slechter fysiek en cognitief functioneren, was het ook gerelateerd aan een beter mentaal functioneren," zegt co-auteur Colin Depp, PhD, associate professor in de psychiatrie aan de Universiteit van San Diego School of Medicine.

Na correctie voor leeftijd, werd een hogere graad van succesvol ouder wordengeassocieerd met het hoger onderwijs, een betere cognitieve functie, een betere ervaren fysieke en mentale gezondheid, minder depressie, en een groter optimisme en veerkracht.

De deelnemers werden gevraagd om de mate waarin ze dachten dat ze "succesvol ouder" waren met behulp van een 10-punts schaal en met behulp van hun eigen woord. De studie wees uit dat mensen met een laag fysiek functioneren, maar een hoge veerkracht, self-ratings van succesvol ouder worden hadden vergelijkbaar met die van fysieke gezonde mensen met lage veerkracht. Ook de zelf-ratings van personen met een laag fysiek functioneren, maar geen of minimale depressie waren vergelijkbaar met die van fysiek gezonde mensen met een matige tot ernstige depressie.

"Het was voor ons duidelijk dat, zelfs midden in een toestand van fysieke of cognitieve achteruitgang, individuen in onze studie meldden dat hun welzijn was verbeterd met de leeftijd," zegde Jeste. Deze contra-intuïtief toename van welzijn met de vergrijzing bleef zelfs na controle op variabelen zoals inkomen, opleiding en huwelijk.

Jeste suggereert de boodschap voor clinici dat een optimistische benadering van de zorg van senioren kan bijdragen tot het verminderen van maatschappelijke leeftijdsdiscriminatie. "Er is veel discussie in de publieke forums over de financiële invloed op de samenleving als gevolg van stijgende kosten van de gezondheidszorg voor ouderen - wat sommigen denigrerend de 'zilveren tsunami' noemen. Maar, succes ouder worden kan een geweldige bron voor de jongere generaties zijn, "zei hij.

De bevindingen wijzen op een belangrijke rol voor de psychiatrie bij het verbeteren van succesvol ouder worden bij oudere volwassenen. "Perfect lichamelijke gezondheid is noch noodzakelijk noch voldoende," zegde Jeste. "Er is potentieel voor het verbeteren van succesvol ouder worden door het bevorderen van veerkracht en het behandelen of voorkomen van depressie."

Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats