Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Onlangs ontdekte menselijke vet cel opent nieuwe mogelijkheden voor toekomstige behandeling van obesitas

De bruine vetcellen van het lichaam spelen een sleutelrol in de ontwikkeling van obesitas en diabetes. Onderzoekers aan Sahlgrenska Academie, Universiteit van Göteborg, Zweden, hebben nu ontdekt dat wij mensen twee verschillende soorten bruine vetcellen hebben en niet een soort zoals eerder gedacht. Deze ontdekking, nu gepubliceerd in Nature Medicine, biedt nieuwe mogelijkheden voor toekomstige geneesmiddelen die gebruik maken van het vermogen van bruine vetcellen om calorieën te consumeren.

In tegenstelling tot de witte vetcellen, die in het lichaam de overtollige energie in de vorm van vet opslaan, hebben bruine vetcellen de unieke eigenschap de mogelijkheid om energie te verbranden en om te zetten in warmte.

De studie, nu gepubliceerd door de onderzoekers van de Universiteit van Göteborg toont voor de eerste keer dat mensen ten minste twee verschillende soorten bruin vetcellen - niet slechts een hebben zoals eerder werd gedacht. Volgens Sven Enerbäck, die aan het hoofd van het land kopgroep onderzoek in de studie van vetcellen en metabolisme, is dit een interessante ontdekking.

"We weten al dat degenen onder ons die meer bruin vet weefsel hebben een kleiner risico lopen tot het ontwikkelen van type 2 diabetes. Met deze nieuwe resultaten zouden we uiteindelijk de mogelijkheid moeten hebben om methodes te ontwikkelen tot het stimuleren van het bruin vet weefsel, dus dat deel van de overtollige energie die we in de vorm van vetweefsel bewaren kan worden omgezet in warmte. Een dergelijke behandeling kan zowel obesitas voorkomen en het risico van de ontwikkeling van obesitas gerelateerde ziekten zoals diabetes type 2,"zegt Sven Enerbäck.

De onderzoekers noemen het nieuwe type van bruin vet weefsel dat ze hebben ontdekt "klassiek bruin vet". Volgens de studie van Göteborg, hebben jonge mensen dit klassieke bruine vet weefsel, maar het lijkt te verdwijnen tijdens de adolescentie.

"Een idee is om het klassieke bruin vet weefsel te "activeren" in oudere mensen om zo obesitas te kunnen behandelen " zegt Sven Enerbäck.

Vertaling Shanti Onneweer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats