Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Herstel van de kindertijd ADHD kan afhangen van het patroon van de ontwikkeling van de hersenen

Sommige mensen groeien uit hun kindertijd ADHD ( ADHD ) en sommige niet. Ongeveer 50 % van de personen gediagnosticeerd tijdens hun kindertijd blijven lijden aan ADHD als volwassene.

Onderzoekers proberen de redenen te begrijpen en of er verschillen zijn die de twee groepen onderscheiden. Geslacht, etniciteit , sociaal-economische klasse en de ernst van de symptomen zijn al uitgesloten als mogelijkheden. Misschien is er een onderscheidende variabele in de hersenen? Dr Philip Shaw van het National Human Genome Research Institute en zijn collega's leidden een studie om het uit te zoeken.

Ze wisten al uit eerder werk dat de corticale structuur dunner is bij volwassenen met ADHD, met name in gebieden van de hersenen die een belangrijke rol spelen in cognitief functioneren en aandacht. Maar dat werk was een dwarsdoorsnede, wat betekent dat het werd uitgevoerd op een enkel moment in de tijd zodat eventuele veranderingen in de tijd niet werden vastgelegd. Ze focusten zich op deze laatste regionen maar voerden een longitudinale studie uit zodat ze banen van de symptomen konden verbinden met banen van de hersenontwikkeling, in het bijzonder de structuur van de corticale gebieden die verantwoordelijk zijn voor aandacht.

Ze bestudeerden 92 kinderen met ADHD met een gemiddelde leeftijd van 11 jaar die herhaaldelijk structurele beeldvorming scans en klinische evaluaties ondergingen door de jaren heen, ook als volwassenen op een gemiddelde leeftijd van 24 jaar. Ter vergelijking scanden zij ook 184 vrijwilligers zonder ADHD .

Zij vonden dat ADHD bij volwassenheid bleef bij 37 (40 %) van de deelnemers diagnose met ADHD als kind en deze individuen vertoonden verhoogde percentages van dunnere corticale structuur. In tegenstelling was de corticale dikte van individuen die verlost waren van hun ADHD ontwikkeld in de richting van het normale.

"We vonden dat de verschillen in patronen van groei van de hersenen verbonden zijn met de verschillen in ADHD bij volwassenheid. Verschillen in deze regio - een dunnere cortex - zijn te vinden in de kindertijd ADHD, " legde Shaw verder uit:. " Echter , voor de groep van wie ADHD verbeterde met de leeftijd hebben deze verschillen de neiging om op te lossen en bij volwassenheid verschillen deze regio's niet significant van de individuën die nooit ADHD hadden. Daarentegen, voor de groep met persisterende ADHD volhardden de jeugdverschillen in de 'aandacht' gebieden van de hersenen."

Deze bevindingen lijken te suggereren dat het traject van de cortex ontwikkeling de mensen die herstellen van de kindertijd ADHD onderscheidt van deze waarbij de stoornis blijft tijdens de volwassenheid.

"De ontwikkeling van de cortex lijkt een cruciale factor te zijn die van invloed is op het herstel van de kindertijd ADHD. Er is echter veel dat we niet begrijpen over deze relatie", zegt Dr John Krystal, redacteur van Biologische Psychiatrie." Corticale verdunning kan worden gerelateerd aan het snoeien van verbindingen in de hersenen in dit geval verbindingen met de prefrontale cortex. De huidige gegevens lijken erop te wijzen dat overmatig trimmen van verbindingen een risicofactor is voor het voortbestaan ​​van ADHD bij volwassenheid. Maar we begrijpen nog niet welke verbindingen worden getrimd, waarom deze verbindingen verdwijnen en hoe dit verlies van verbindingen bijdraagt ​ aan ADHD-symptomen."

Meer werk zal nodig zijn om deze vragen te beantwoorden maar Shaw concludeert dat "het begriipen van hoe de verschillen in de ontwikkeling van de hersenen gebonden zijn aan het verloop van ADHD de eerste stap is in het ontwikkelen van instrumenten om ons de uitkomst van de kindertijd ADHD te helpen voorspellen."

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats