Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Planten matigen klimaatopwarming


Volgens een onderzoek van IIASA en de Universiteit van Helsinki geven planten bij stijgende temperaturen gassen af die wolkvorming bevorderen en de atmosfeer afkoelen.

De nieuw onderzoek, gepubliceerd in de Nature Geoscience, toonde een negatieve terugkoppelingslus waarin hogere temperaturen leiden tot een toename van de concentratie van natuurlijke aerosols (aerosols=vloeistofdruppels in een gas) die een koelend effect hebben op de atmosfeer.

"Door hun reactie op veranderingen in de temperatuur, matigen planten tegelijkertijd die veranderingen", zegt Pauli Paasonen, onderzoeker bij IIASA en de Universiteit van Helsinki, alsook leider van dit onderzoek.

Wetenschappers wisten reeds dat sommige aerosols - deeltjes die in de atmosfeer zweven - het klimaat koelen doordat ze zonlicht reflecteren en wolkendruppels vormen, welke laatsten het zonlicht doeltreffend weerspiegelen. Aerosol deeltjes ontstaan uit vele bronnen, o.a. door menselijke uitstoot. Maar het effect van de zogenaamde biogenische aerosol - een specifieke materie die van planten afkomstig is - werd minder begrepen.

Planten geven gassen af die, na oxidatie in de atmosfeer, zich meestal hechten aan aerosol deeltjes, ze veranderend in deeltjes van een groter formaat die zonlicht weerspiegelen en tevens dienen als basis om wolkendruppels te vormen. De nieuwe studie laat zien dat wanneer temperaturen stijgen en de planten als gevolg daarvan meer van deze gassen afgeven, de concentratie van deeltjes in wolkenvorming stijgt.

"Iedereen kent de geur van het bos," aldus Ri Asmi, een onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Helsinki die heeft meegewerkt aan dit onderzoek. "Die geur is een samenstelling van deze gassen." Ook al heeft eerder onderzoek het terugkoppelingseffect voorspeld, is tot nog toe niemand in staat geweest het bestaan ervan aan te tonen afgezien van een paar gevallen die beperkt ware tot enkele plaatsen en korte periodes. Het nieuwe onderzoek toont aan dat het effect zich voordoet op de lange termijn in continentale schaal groottes.

Het effect van verbeterde plantengas uitstoot op het klimaat is klein op een globale schaal- het beslaat ongeveer 1 procent van de klimaatopwarming, suggereerde het onderzoek. "Dit redt ons niet van klimaatopwarming," zegt Paasonen. Maar, zo zegt hij, "effecten van aerosols op het klimaat zijn een van de grootste onzekere factoren in klimaatmodellen. Als we inzicht kunnen gaan krijgen in dit mechanisme, kan het ons helpen die onzekerheden te verminderen en de modellen te verbeteren."

Het onderzoek heeft tevens aangetoond dat het effect veel groter was op een regionale schaal, mogelijk tot 30% van de opwarming tegengaand in de meer agrarische en beboste gebieden, waar menselijke uitstoot van aerosols veel minder was in vergelijking met de natuurlijke aerosols. Dat betekent dat vooral in landen zoals Finland, Siberië en Canada, deze terugkoppelingslus de opwarming substantieel kan verminderen.

De onderzoekers hebben gegevens verzameld op 11 verschillende plaatsen ter wereld, de concentratie van aerosol deeltjes in de atmosfeer metend, samen met concentraties van plant gassen, de temperatuur en heranalyse ramingen op de hoogte van de grenslaag, welke laatste een sleutelvariabele bleek te zijn. De grenslaag refereert aan de luchtlaag die het dichtst aan de aarde grenst, waar gassen en deeltjes zich goed vermengen. De hoogte van die laag verandert met het weer, zegt Paasonen, "Een van de redenen dat dit fenomeen niet eerder is ontdekt, is omdat het erg moeilijk is deze ramingen voor grens hoogtelagen te maken. Slechts recentelijk zijn de heranalyse ramingen verbeterd waardoor ze representatief kunnen zijn voor de werkelijkheid."

Iris van Loenen
www.bbarcoiris.com




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats