Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Kinderen die blootgesteld worden aan 2 ftalaten hebben een verhoogd risico op astma-gerelateerde ontstekingen van de luchtwegen

Kinderen die blootgesteld worden aan diethyl ftalaat (DEP) en butylbenzyl ftalaat (BBzP) - ftalaat chemicaliën, vaak gevonden in persoonlijke verzorgings- en plastic-producten - hebben een verhoogd risico op astma-gerelateerde luchtweg ontstekingen, aldus onderzoekers aan de Columbia Center for Children’s Environmental Health (CCCEH) van de Mailman School of Public Health.

Van de 244 kinderen in de leeftijd van 5 tot 9 jaar die aan het onderzoek meededen hadden allen detecteerbare niveaus van ftalaten in hun urine, hoewel deze over een breed gebied varieerden. Hogere niveaus van beide ftalaten werden geassocieerd met hogere niveaus van stikstofmonoxide in de uitgeademde lucht, een biologische marker van luchtwegontstekingen. De associatie tussen blootstelling aan BBzP en luchtwegontstekingen was vooral sterk onder kinderen die onlangs een piepende ademhaling hadden gemeld, een veel voorkomend symptoom van astma. De resultaten zijn recent gepubliceerd in het American Journal and Critical Care Medicine.

“Hoewel veel factoren bijdragen aan astma bij kinderen, toont onze studie aan dat blootstelling aan ftalaten een belangrijke rol kan spelen”, zegt Allan Just, PhD, eerste auteur van de nieuwe CCCEH studie en de huidige postdoctoraal onderzoeker aan de Harvard School of Public Health.

Dr. Just en mede onderzoekers keken naar kinderen die deelnamen aan de moeders en pasgeborenen studie van de CCCEH. Allen leven in Noord-Manhattan en de South Bronx, waar astma prevalentie hoog is. Blootstelling aan ftalaten werd gemeten door middel van een urinetest en het niveau van stikstofmonoxide in de uitademing van het kind werd gekwantificeerd als een marker van luchtwegontsteking.

De studie is de eerste die gebruik maakt van uitgeademde stikstofmonoxide in een studie naar ftalaat blootstelling bij kinderen. Door gebruik te maken van de biomarker in uitgeademde lucht overwonnen de onderzoekers een belangrijke hindernis. “Veel astma patiënten hebben alleen een paar keer per jaar verergeringen, waardoor het moeilijk is om op korte termijn de associaties tussen milieurisico’s en de ziekte te onderscheiden”, vertelt Matthew Perzanowski, PhD, hoofdauteur en Associate Professor of Environmental Health Sciences aan de Mailman School.

“Om dit probleem op te lossen, gebruikten we stikstofmonoxide, waarvan aangetoond is dat het een betrouwbare marker van luchtwegontstekingen is in reactie op bekende astma triggers zoals uitstoot van voertuigen”.

Ftalaten worden op grote schaal gebruikt in consumentenproducten, waaronder kunststoffen, vinyl vloeren en producten voor persoonlijke verzorging, waardoor blootstelling alomtegenwoordig is in de Verenigde Staten en andere ontwikkelde landen. Ftalaten komen in het lichaam door inslikken, inademen en absorptie door de huid. Echter, eerder onderzoek toont aan dat inhalatie een bijzonder belangrijke route van blootstelling is aan de, in deze studie, onderzochte twee ftalaten die verbonden zijn aan luchtwegontstekingen.

Van verschillende ftalaten zijn bekend dat ze het endocriene systeem verstoren en blootstelling op jonge leeftijd is niet alleen gekoppeld aan astma maar ook aan nadelige neuro- en voortplantingseffecten. Een recente studie door Dr. Just en andere CCCEH onderzoekers toont aan dat prenatale blootstelling aan BBzP gekoppeld was aan een verhoogd risico op eczeem tijdens de kindertijd.

vertaling : Lia KeizerHeb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats