vasten


balk2.jpg (42734 bytes)

GoogleVasten verzwakt kanker bij muizen, net zo effectief als chemo zonder de nadelen

Nieuw onderzoek laat zien dat korte periodes van vasten net zo goed werken als chemotherapie, en de 2 gecombineerd vergroten de kans op overleven. Zelfs vasten alleen blijkt effectief te zijn tegen diverse soorten kanker bij dieren die kanker hadden, inclusief kanker door menselijke cellen.  Het onderzoek in "Science Translational Medicine" wees uit dat 5 van de 8 geteste kankertypen bij muizen reageerden op vasten alleen; net als met chemotherapie, vertraagde het vasten de groei en het verspreiden van de tumoren.

"En zonder uitzondering bleek de combinatie van chemo en vasten of effectiever of veel effectiever dan chemo alleen," zegt Valter Longo, professor in de gerontologie en biologische wetenschap aan de Universiteit van Zuid-Californie (USC).

Bijvoorbeeld, meerdere periodes van vasten gecombineerd met chemotherapie genas 20% van de muizen met een zeer agressieve vorm van kinderkanker dat zich door het lichaam had verspreid en 40% van de muizen met een mindere verspreiding van dezelfde kanker. Geen enkele muis overleefde op chemotherapie alleen.

Alleen klinischonderzoek dat meerdere jaren duurt kan uitwijzen of mensen ook zouden kunnen profiteren van dezelfde behandeling, merkt Longo op. De resultaten van een eerste klinische test bij borstkanker, urinewegkanker en eierstokkanker zijn afgegeven voor presentatie voor op de jaarlijkse vergadering van de Amerikaanse kankerspecialisten. De eerste fase wordt alleen de veiligheid van de behandeling getest, dus of de mensen 2 dagen vasten voor en 1 dag vasten na een chemobehandeling aankunnen.

"We weten niet of het bij mensen effectief zal zijn," zegt Longo over vasten als therapie. "Het zou niet gebruikt moeten worden voor patienten, maar een patient zou moeten kunnen aankloppen bij zij oncoloog en zeggen, "Wat denkt u van
vasten met chemo of zonder chemo als dat niet aanbevolen wordt of overwogen wordt."

Uit een case-studie, gepubliceerd in "Aging" in 2010, bleek dat 10 kankerpatienten die het vasten probeerden, minder last hadden van de bijwerkingen van chemotherapie. Longo benadrukt dat vasten mogelijk niet veilig is voor iedereen. De klinische test liet geen mensen toe die al meer dan 10% van hun normale lichaamsgewicht kwijt waren of andere risicofactoren hadden, zoals suikerziekte.

Vasten kan ook lijden tot een verlaging van de bloeddruk en hoofdpijn, die het autorijden en andere activiteiten kunnen vermoeilijken voor sommige patienten. Bij muizen werd ontdekt dat vasten zonder chemotherapie de groei van borstkanker, melonomen, gliomen en menselijke neuroblastomen kon vertragen. In sommige gevallen waren de cycli van vasten net zo effectief als chemotherapie. Het vasten verlengde ook het leven van muizen met menselijke eierstokkanker. De melonoom raakte na 1cyclus bestand tegen het vasten alleen, maar 1 keer vasten bleek net zo effectief als chemotherapie als er gekeken wordt naar het verspreiden van de kanker naar andere organen. Voor alle getestte kankers geldt, vasten gecombineerd met chemotherapie, vergroot de kans op overleven en vertraagt de groei en het verspreiden van tumoren.

Zoals iedere potentiele kankerbehandeling heeft ook vasten zijn beperking. De groei van grote tumormassa's werd verminderd dmv van meerdere malen vasten en chemotherapiecycli, maar kankervrij overleven werd niet behaald. Longo denk dat
cellen in een grote tumor op een of andere manier beschermd lijken te zijn of dat de verschillende mutaties in een grote massa flexibeler kunnen zijn. Maar hij maakte duidelijk dat de meeste patienten, oncologen op zijn minst 1 kans hebben om de
kanker aan te vallen voordat hij te groot wordt.

Longo en nedewerkers in het "National Institute on Aging" bestudeerden 1 type borstkanker in detail te proberen te begrijpen wat de effecten van vasten zijn. Wanneer normale cellen beroofd worden van hun voeding, komen ze in een soort slaaptoestand lijkend op winterslaap. De onderzoekers zagen dat kankercellen probeerden om nieuwe eiwitten te maken en andere stappen ondernamen om te blijven groeien en delen. Het resultaat was volgens Longo en opeenvolging van gebeurtenissen, die leidde tot het ontstaan van schadelijke vrije radicalen, die het DNA van de eigen kankercellen afbraken en hen zo vernietigde.

"De cel pleegt als het ware zelfmoord. Wat we zien is dat de kankercel probeert te compenseren wat het mist in het bloed tijdens vasten. Het zou kunnen zijn dat het probeert kankercellen te vervangen, maar dat kan het niet," zegt Longo. In een eerder onderzoek laat Longo's team zien dat vasten normalen cellen beschermt tegen chemotherapie, maar verwijst niet naar het effect op kankercellen. Het onderzoek richtte zich alleen op 1 soort kanker en 1 soort chemotherapie. Het nieuwe onderzoek naar meerdere soorten kanker en gewone chemotherapiemedicatie geeft een breder beeld van het onderzoek van 2008 en laat zien dat vasten de kankercellen niet beschermt, maar juist verzwakt.

Longo noemt het effect "differentiele stressovergevoeligheid" om op de verandering in gevoeligheid te wijzen onder normale cellen en kankercellen. De interesse van Longo in vasten en kanker groeide door jaren van studie naar de  bevordelijke effecten van vasten op schimmels en ander organismen. Hij liet 15 jaar geleden zien dat uitgehongerde gistcellen in een stressbestendigde modus gaan, en wachten op betere tijden. Contrasterend zegt hij dat mutaties in kankercellen ten koste gaan van iets, zoals de mogelijkheid zich aan te passen aan verschillende omgevingen. Bijvoorbeeld vond Longo dat gist die genetisch gemodificeerd is om op kankercellen te lijken, veel gevoeliger wordt voor diverse giftige stoffen. "Een manier om kankercellen te verslaan hoeft niet per se een medicijn te zijn dat ze uitschakelt, maar kan er uit bestaan om extreme omgevingen voor ze te creeren, zoals vasten, waarop alleen normale cellen snel op kunnen reageren," zegt Longo.

Vertaling Seth


 

 


 


View My Stats