Nieuws ziekenhuis


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Ziekenhuisvloeren vormen een groter gezondheidsrisico dan aangenomen

Ziekenhuisvloeren kunnen een verwaarloosde bron van infectie zijn, volgens een in maart gepubliceerde studie in de uitgave van het American Journal of Infection Control, het officiële blad van de Association for Professionals in Infection Control and Epidemiology (APIC). Omdat spullen in de kamer van de patiënt de vloer kunnen raken, kunnen pathogenen op de vloer zich snel verplaatsen naar de handen en vaak aangeraakte oppervlakten in de ziekenhuiskamer.

Lees verder


IC patiënten verliezen nuttige darmbacteriën kort na ziekenhuisopname

Het microbioom van de patiënten opgenomen op de intensive care unit (ICU) in een ziekenhuis verschilt sterk van die van gezonde patiënten, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in mSphere. Onderzoekers die de microbiële taxa bij IC-patiënten van ingewanden, mond en de huid onderzochten ontdekten dysbiose, of een bacteriële onbalans, die verergerde tijdens het verblijf van de patiënten in het ziekenhuis.

Lees verder


Artsen zonder Grenzen publiceert feiten rond aanval ziekenhuis Kunduz

Er was geen reden voor de aanval op het traumaziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz, Afghanistan, afgelopen 3 oktober. Dat blijkt uit een intern chronologisch feitenoverzicht dat de organisatie vandaag publiceert. Het document beschrijft gedetailleerd de gebeurtenissen voor, tijdens en direct na de luchtaanvallen.

Lees verder


Video - Waarom sterven mensen zinloos in medische testen ?

Eén ziekte, twee medicijnen. Welke geeft de grootste kans op overleven? Hoeveel testpersonen zijn nodig om zeker te zijn van deze keuze? Statisticus dr. Maurits Kaptein (Radboud Universiteit Nijmegen) laat zien dat klinische trials eigenlijk verkeerd uitgevoerd worden.


Smalspectrum UV-licht kan chirurgische infecties verminderen

Vernietigt resistente bacteriën maar is veilig voor de blootstelling aan de mens.

NEW YORK , NY - Ondanks de grote inspanningen om operatiekamers steriel te houden blijven chirurgische wondinfecties een ernstig en hardnekkig probleem en doodt 8200 patiënten per jaar in de VS. Een studie van de Columbia University Medical Center ( CUMC ) suggereert dat smal-spectrum ultraviolet (UV) licht dergelijke infecties drastisch kan verminderen zonder beschadiging van menselijk weefsel. De studie, uitgevoerd in weefselkweek werd gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE.

Lees verder


Verpleegkundig personeel, burnout gelieerd aan hospitaal infecties

Washington - Burnout bij verpleegkundigen leidt tot hogere ‘healthcare-associated infection rates’(HAIs) [verhoogde infectie frequentie in de gezondheidszorg] en kost ziekenhuizen miljoenen dollars meer per jaar, volgens een studie gepubliceerd in het augustus nummer van de ‘American Journal of Infection Control’, het officiële orgaan van de ‘Association for Professionals in Infection Control and Epidemiology (APIC).

Lees verder


Radio - Checklist voorkomt veel fouten bij operaties

Het is niet veel meer dan een vragenlijst. Maar het is een vragenlijst die heel veel levens kan redden. Het AMC in Amsterdam heeft een checklist ontwikkeld die fouten rondom operaties moet voorkomen. Het resultaat is spectaculair: het aantal patiënten dat sterft rondom een operatie daalt met de helft.

Lees verder


Patiënt vlucht uit ziekenhuis

Karel-Jan de Beus uit Eck en Wiel is woedend uit ziekenhuis Rivierenland in Tiel gevlucht. "Vee in een slachthuis wordt beter behandeld dan een mens in dat ziekenhuis."

Lees verder

Ditta


Radio - Patiënt die slecht ziekenhuis kiest, moet zelf meer betalen

Zorgverzekeraar Menzis overweegt behandelingen van hun patiënten vanaf volgend jaar te korten als zij kiezen voor een minder goed ziekenhuis.

Link


Acute hulp bevalling lukt niet

In de strijd tegen babysterfte lukt het Nederlandse ziekenhuizen niet om op korte termijn overal 24 uur per dag acute zorg rondom bevallingen te garanderen.

Lees verder


Inspectie gaat endoscopen in ziekenhuis strenger controleren

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat ziekenhuizen strenger controleren op de kwaliteit van endoscopen. Deze zijn vaak niet voldoende gereinigd, bleek vorig jaar uit een onderzoek.

Lees verder


Twents ziekenhuis liet gedupeerde patiënten in de steek

Ziekenhuizen moeten patiënten die de dupe zijn van foute diagnoses en behandelingen veel beter begeleiden en helpen bij het verkrijgen van schadevergoedingen.

Lees verder


Doktersadvies tegenstrijdig

Patiënten met een chronische ziekte, zo’n 4,5 miljoen in totaal in Nederland, krijgen tijdens hun medische behandeling vaak tegenstrijdige adviezen van specialisten en huisartsen.

Lees verder

Marjan


Een telefoontje !

Met Gasthuis Berg, Leuven

Ik zou graag met iemand spreken die me kan inlichten over de toestand van een patiënt die bij u verpleegd wordt. Hoe is de naam van de patiënt ? Louis Peters.

Een ogenblik a.u.b., ik verbind u door met de verpleging. Met de wachtdienst, wat kan ik voor u doen ?

Ik zou graag weten hoe het gesteld is met de gezondheidstoestand van Louis Peters in kamer 302 ? Een ogenblikje, ik verbind u door met de dokter van wacht. Met de dokter van wacht.

Dag dokter, ik had graag geweten hoe het gaat met mijnheer Louis Peters
die al drie weken bij u verpleegd wordt in kamer 302 ?

Een ogenblikje, ik zal zijn dossier even raadplegen. Hier heb ik het. Hij heeft vandaag goed gegeten, zijn bloeddruk en hartslag zijn normaal, hij reageert goed op de voorgeschreven medicatie en morgen nemen we de hartmonitor weg. Als alles zo nog 48 uur gunstig verder evolueert zal zijn behandelende arts hem waarschijnlijk uit het ziekenhuis ontslaan voor het volgende weekend.

Dat is fantastisch nieuws, ik ben ongelooflijk opgelucht.

Bedankt dokter, van harte bedankt. Zo te horen bent u wel erg begaan met de patiënt. Dichte familie?

Nee, nee dokter, ik ben Louis Peters zelf. Ik bel u vanuit kamer 302. Iedereen loopt hier mijn kamer in en uit maar niemand zegt verdomme iets. Ik wou zelf ook eens weten hoe het met mij gesteld is.....

Tine


Radio - Natuurlijke medicijnen: deel 2

Een kwart van de geneesmiddelen in de apotheek heeft een natuurlijke basis. Daartoe behoren middelen tegen malaria, kanker en Alzheimer. Verslaggever Joost Wilgenhof maakte een reportageserie over natuurlijke medicijnen.

Download MP3


Radio - Medicijnen oorzaak duizenden ziekenhuisopnamen

Als patiënten beter leren omgaan met hun medicijnen, kunnen jaarlijks 16000 acute ziekenhuisopnamen worden voorkomen. Patiënten, huisartsen en apothekers moeten daarvoor beter met elkaar afstemmen hoe ze hun medicijnen gebruiken en voorschrijven. Als dat lukt, scheelt dat zo’n 94 miljoen euro aan ziekenhuiskosten.

Download MP3


Gelovige transplantatiepatiënten hebben grotere overlevingskans

Gelovige transplantatiepatiënten hebben een grotere kans op overleving dan niet-gelovigen, zo stelt een nieuwe studie.

Lees verder


Gouden klinken gaan verspreiding bacteriën tegen

Goud blijkt ook enorm goed te zijn in het neutraliseren van gevaarlijke bacteriën, zoals E Coli. Klinken, klassieke verzamelhaarden van bacteriën, zouden moeten verguld worden in de strijd tegen infecties en bacteriën.

Lees verder


Radio - Persoonlijke aandacht van verpleegkundigen blijft belangrijk voor patiënten

Herre Kingma, de voorzitter van de raad van bestuur van het Medisch Spectrum Twente weet dat de druk op verpleegkundigen groot is. Toch vindt hij dat verpleegkundigen ook in drukke perioden persoonlijke aandacht voor patiënten moeten tonen. Dat hoort volgens Kingma bij het werk op een afdeling. Volgens Kingma zijn de meeste patiënten veel mondiger geworden, maar hebben zij nog steeds niet veel keus. Om die reden is hij niet klakkeloos voorstander van meer marktwerking in de zorg.

Download MP3


Ruzie met ziekenhuis lucratief voor managers

Geen werk, toch ruim 215.000 euro per jaar

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht moet de vertrokken zorgmanager Adri van den Berg (59) uit Dordrecht jaarlijks ruim 215.000 euro betalen terwijl hij er niet meer werkt. Dat is enkele tienduizenden euro's boven de balkenendenorm.

Lees verder


Kankerchirurgie verhoogt sterftekans

Dit artikel is zeer lezenswaard, alle risico's van de huidige kanker- en andere medische 'behandelingen' op een rij. NEXUS augustus- september 2010, vol 17, n0 5: PROOF THAT CANCER SURGERY INCREASES MORTALITY, geschreven door Walter Last; website: www.health-science-spirit.com; het nummer van Nexus is te bestellen bij Frontier 020 3309151. Integrale informatie dat is wat men nodig heeft om te kunnen kiezen.

kijk ook op www.krebs21.de en www.ganzheitliche-krebsberatung.de

Beatrijs Penn

Lees verder


Hartklep vervangen via hals mag niet meer in UMCG


Salaris ziekenhuisdirecteur hoger dan afgesproken

Bestuurders van zorginstellingen verdienen meer dan de balkenendenorm.

Link


Ziekenhuisfacturen nog te vaak onduidelijk

Ziekenhuisfacturen zijn niet altijd even duidelijk en bevatten soms zelfs onwettige aanrekeningen, dat blijkt uit een ledenonderzoek van de Christelijke Mutualiteit (CM).

Link


Andrew Weil, M.D. - What's Wrong with Conventional Medicine


Zorgkonijn voor patiëntjes in Martini Ziekenhuis

Kinderen, die in het Martini Ziekenhuis in Groningen liggen, kunnen nu ook buiten de bezoekuren om berichtjes krijgen van familie en vrienden. Dit is mogelijk dankzij het 'zorgkonijn'. Het zorgkonijn maakt gesproken berichtjes van e-mails, die familieleden en vrienden achterlaten op internet. De ouders van het zieke kind krijgen een beveiligd wachtwoord, waarmee ze op internet kunnen. Ze mogen zelf bepalen aan wie ze dat wachtwoord verder geven. Zo kan het kind van allerlei bekenden berichtjes krijgen. Als er een e-mail binnenkomt, gaat het konijn met zijn oren draaien en gaan er lichtjes branden. Vervolgens vertelt hij wat er is gemaild. Het zorgkonijn lijkt een succes. Eén patiëntje heeft het beestje getest en zij mocht eerder naar huis dan verwacht.


Interview met Kasper Mengelberg

zorgen over de aantasting van het beroepsgeheim door het DBC-informatiesysteem op basis van de zogeheten diagnosebehandelcombinaties, de DBC. Dit is een code die de zorgverlener gebruikt om gegevens over de patiënt te verstrekken ter facturatie, ook als de patiënt de behandeling zelf betaald.


Betalen voor spoedeisende hulp schrikt af

De toeloop bij de spoedeisende hulp zal afnemen als onterechte bezoekers daarvoor moeten betalen. Maar dit kan ook mensen afschrikken die daar vanwege hun klacht wel thuishoren.

Link


SP wil onderzoek naar sterfte bij weekend opnames in ziekenhuis

Kamerlid Henk van Gerven heeft het kabinet gevraagd onderzoek te doen naar de vergrote kans op overlijden bij een acute ziekenhuisopname in het weekend.

Link


UMCG ent coassistenten in tegen bof

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft alle 1100 coassistenten van het ziekenhuis opgeroepen zich te laten inenten tegen de bof. Dat meldde het UMCG vrijdag.

Link


Occupational Therapy


Salaris topspecialisten aan banden

Zelfstandige topspecialisten zitten volgend jaar vast aan een maximumsalaris.

Link


Zwarte doos volgt ziekenhuispatiënt

Anesthesioloog Robert Slappendel van het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft een zwarte doos ontwikkeld die nauwkeurig het verloop van een behandeling volgt.


Onderzoek naar agressieve ziekenhuisbacterie

Wetenschappers van het Top Instituut Pharma in Leiden werken aan een geneesmiddel tegen een agressieve variant van de ziekenhuisbacterie MRSA die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten.

Link


Ziekenhuis weigert doodzieke man

Een 47-jarige man met hersenletsel is overleden nadat ziekenhuispersoneel hem buiten had gezet. De medewerkers dachten dat hij dronken was en weigerden hem te behandelen.

Link

Ditta


Geef patiënt de regie, bespaar 2,1 miljard

Geef mensen die zorg nodig hebben zelf de regie. Dat bespaart administratieve rompslomp en vooral geld: 2,1 miljard in de komende vier jaar. Dat stellen de gezamenlijke patiënten- en ouderenorganisaties in een plan dat ze gisteren presenteerden aan de politiek.

Link

Ditta


Copper study: how copper fits in with other infection prevention measures

Question and answers about the copper trial at Selly Oak Hospital, funded by an education grant from the Copper Development Association.


VGZ laat zien welke ziekenhuizen ‘aandacht’ hebben

Zorgverzekeraar VGZ biedt patiënten de gelegenheid om zorginstellingen te vergelijken op basis van kwaliteitsgegevens. Naast informatie over medische kwaliteit en wachttijden komt de patiënt ook te weten welke ziekenhuizen ‘aandacht voor de patiënt’ hebben.

Link


Grote kostenbesparing door antroposofische zorg

De antroposofische gezondheidszorg is in veel opzichten kostenbesparend in vergelijking met de reguliere zorg. Met recent wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat dit vermoeden van Antroposana, landelijke patiëntenvereniging antroposofische gezondheidszorg, klopt. Onderzoekers prof. Peter Kooreman, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Tilburg, en drs. Erik Baars, lector antroposofische gezondheidszorg aan Hogeschool Leiden, hebben aangetoond dat de kostenbesparing bij complementaire zorg gemiddeld 15% is ten opzichte van de reguliere zorg. Hiervoor is een verkennend onderzoek uitgevoerd onder 150.000 verzekerden van zorgverzekeraar Azivo. Dit onderzoek betreft antroposofische gezondheidszorg, homeopathie en acupunctuur. De kostenbesparingen zijn het hoogst bij patiënten in de leeftijd van 75 jaar en ouder bij praktijken van antroposofisch werkende huisartsen. In de antroposofische gezondheidszorg wordt door ouderen Eur 400 per kwartaal minder gedeclareerd dan in de reguliere zorg, een besparing van maar liefst 25%. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door minder gebruik van reguliere geneesmiddelen en minder doorverwijzingen naar ziekenhuizen. Waar de reguliere zorg gemiddeld Eur 1337 per verzekerde van 75 jaar en ouder kost, is dit voor antroposofische zorg slechts Eur 1088. Het is niet dat deze patiënten onvoldoende zorg krijgen.

Patiënten van een complementair werkend huisarts hebben zelfs een iets hogere levensverwachting dan patiënten van reguliere huisartsen. Volgens de onderzoekers worden de verschillen veroorzaakt door ander gedrag van zowel patiënt als arts. Veelal gaan patiënten met een ernstige of chronische ziekte op zoek naar een behandeling, waarbij ze zelf iets aan hun gezondheid kunnen bijdragen. Juist deze groep patiënten komt vaak terecht bij een complementair werkend arts. Het aanspreken van het zelfherstellend vermogen van patiënten speelt hierbij een belangrijke rol. Of deze patiënten bewuster kiezen moet uit gedetailleerder vervolgonderzoek blijken, maar lijkt wel de hypothese. Antroposana is verheugd over de resultaten van dit spraakmakende onderzoek. Dit onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan het streven naar kostenbeheersing in de zorg. Hieruit blijkt dat ook in financieel opzicht een brede interesse in het veld van de antroposofische gezondheidszorg gerechtvaardigd is. Patiënten, die al langer ervaren hadden dat de door hen gewenste zorg kostenbesparend is, zien zich hiermee in het gelijk gesteld.  Antroposana zal meewerken aan de verspreiding van de resultaten en conclusies van dit onderzoek en pleit er voor dat dit resultaat breder vertaald wordt; zowel in het bestaande zorgaanbod als in de ziektekostenverzekering. Meer informatie over het onderzoek en Antroposana vindt u op www.antroposana.nl


NZa onderzoekt handel in zorgquota

Ziekenhuizen kunnen misschien volgend jaar handelen in zorgquota voor medisch specialistische zorg.

Link


Ziekenhuizen sporen artsen aan tot onnodige prestaties

Bijna vier op de tien artsen-specialisten zeggen dat de directie van het ziekenhuis waarin ze werken hen in mindere of meerdere mate aanspoort om prestaties te leveren die medisch niet noodzakelijk zijn en dus enkel nodig zijn voor de rendabiliteit van de instelling.

Link


Diagnostiek in ziekenhuizen kan beter

Veel verkeerde diagnoses zijn terug te voeren op de administratieve rompslomp die ziekenhuisartsen ondervinden bij het aanvragen van laboratoriumtests.

Link


Inspectie blunderde bij Twentse neuroloog

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft inderdaad grote steken laten vallen bij de afhandeling van klachten over de Twentse neuroloog Ernst Jansen Steur van het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente.

Link

Ditta

--

Saillant detail, Herre Kingma (oud inspecteur-generaal van de IGZ) en is nu voorzitter van de Raad van Bestuur van het Medisch Spectrum Twente. Ons kent ons zullen we maar zeggen....

Ron


Arts gewaarschuwd voor googelen patiënt

Hulpverleners moeten hun patiënt niet googelen als ze geen toestemming hebben.

Link

Ditta


Grote verschillen in behandeling artsen

Er zitten grote verschillen in kwaliteit en prijs tussen de behandelingen die artsen hun patiënten bieden. Dat blijkt uit een rapport dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag heeft gepresenteerd.

Link

Dennis


Een beetje extra vet hebben kan je leven redden op de intensieve care

Tijdens kritieke ziekte vinden er belangrijke veranderingen plaats in het vetweefsel, waardoor schadelijke stoffen beter worden opgenomen en bewaard.

Lees verder


Zorgen om de zorg

Zorgverzekeraar Menzis heeft een onderzoek gedaan onder 4000 zorgverleners. De uitkomsten hiervan zijn zorgwekkend. De helft overweegt iets anders te gaan zoeken door de hoge werkdruk. Deze werkdruk wordt mede veroorzaakt door administratieve rompslomp. Dit vult 40% van de werktijd. Dit is een schokkend gegeven. Al die controle gaat dus ten kost van veel zorguren.

Volgens de parlementaire werkgroep ‘Jeugdzorg’ , die op 17 mei haar rapport uitbracht, heerst er in de jeugdzorg een angstcultuur, mede veroorzaakt door de politieke en publieke aandacht voor dit soort drama’s. Geconcludeerd wordt tevens dat kind, gezin en hulpverlener centraal moeten staan in plaats van de hulpverlenende instantie. Er heerst door de angstcultuur een bureaucratie en controledwang, die averechts werkt door alle protocollen die worden opgesteld. Met name de zaak ‘Savanna’ heeft die angst veroorzaakt. De werkgroep erkent dat het onbeheerst erbovenop springen door de politiek hier mede debet aan is.

Ook binnen partij voor Mens en Spirit vangen we vele geluiden op over de problemen in de zorg. Ouderen in tehuizen worden minder vaak verschoond, vroeg in bed gestopt of laat uit bed gehaald vanwege personeelstekort en krijgen geen dagactiviteiten meer. Men heeft geen tijd meer om te controleren of het medicijngebruik juist is. Ouderen zonder kinderen blijken overgeleverd aan het systeem, want je moet tegenwoordig oplettend en assertief zijn om aan de beurt te komen. En dat alles door de hoge werkdruk, de 40% bureaucratie en het winstgericht zijn.

Gewoon om ons heen, ook in eigen kring zien we de angst van ouders over jeugdzorg. Er is de angst dat kinderen uit huis geplaatst gaan worden in geval zaken moeizaam lopen, zoals bij een echtscheiding. Daarnaast zijn er ook legio gevallen waarin jeugdzorg ook niet de verantwoording durft te nemen en dan blijft het bij pappen en nathouden, uit angst aansprakelijk gesteld te worden.

Ondertussen staan er aan de top van de zorgsector duurbetaalde managers. Zelfs als er bezuinigd moet worden, verhogen zij nog in sommige gevallen hun eigen salarissen. Het is niet vreemd dat 50% van de zorgverlenenden aangeeft te willen stoppen. Zij denken niet in geld en marktwerking, maar zij willen de ruimte en tijd om voor hun mensen te zorgen. Het is maar waar je als samenleving je prioriteiten legt.

Zorg is één van de belangrijkste basisvoorzieningen, volgens partij voor Mens en Spirit. Bezuinigen kan door torenhoge salarissen af te toppen en door grootschalige preventie. Op die manier verdelen we gelden eerlijker en verbeteren we de kwaliteit van leven voor velen.

Lees ons programma op Link

Rob Greuter.


Krankzinnige verspilling

Een overzicht van de kosten van de gezondheidszorg:

1995 - 24,2 miljard euro
2000 - 38,3 miljard euro
2005 - 46,5 miljard euro
2010 - 61,3 miljard euro
2015 - 74,2 miljard euro

Gelukkig nemen door al deze investeringen chronische ziekten zoals diabetes, reuma en asthma significant af, komen er ieder jaar minder kankerpatienten bij, neemt het aantal jongeren met gedragsproblemen zienderogen af en worden we met zijn allen veel gelukkiger. Kortom, zinvolle investering, die reguliere gezondheidszorg!.....

House


Positie van cliënt in de zorg versterkt

Cliënten krijgen recht op informatie waarmee zij makkelijker kunnen kiezen voor een zorgaanbieder. Ook wordt het eenvoudiger om een klacht in te dienen. Dit staat in het wetsvoorstel Cliëntenrechten zorg (Wcg ), dat de ministerraad naar de Tweede Kamer stuurt.  De informatie over prestaties van bijvoorbeeld ziekenhuizen en verpleeghuizen moet volgens het kabinet transparanter worden. Ook krijgen cliënten die zijn betrokken bij een incident, recht op informatie daarover. Door een betere klachtenregeling kunnen cliënten eenvoudiger en effectiever een klacht indienen. Daarnaast zijn zorgaanbieders straks verplicht zich aan te sluiten bij een onafhankelijke geschilleninstantie. Deze commissie kan tot 10.000 euro aan schadevergoeding toekennen. Op termijn gaat dat bedrag omhoog naar 25.000 euro. De Raad van Bestuur van een zorginstelling wordt eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg. Als medisch specialisten en andere zorgverleners niet goed functioneren en er risico's zijn voor patiënten, kan het bestuur bijvoorbeeld een aanwijzing geven om een behandeling niet meer uit te voeren of een arbeidsovereenkomst opzeggen. Zorgverleners leggen verantwoording af aan het bestuur. Zo moeten zij medische fouten altijd melden.


Boek - Dokter is ziek

Voor haar boek Dokter is ziek voerde Gonny ten Haaft indringende gesprekken met artsen, verpleegkundigen en managers die ziek zijn, of ziek zijn geweest. Op basis van deze interviews onderzocht zij of de zorg wel echt zo patiëntvriendelijk is als instellingen en beleidsmakers beweren. En kunnen patiënten wel mondig en kritisch zijn, zoals de overheid graag wil? Een belangrijke conclusie luidt dat zelfs deze zieke hulpverleners het vaak onverwacht moeilijk vinden om voor zichzelf op te komen. 'Ik verloor mijn mondigheid', zegt een verpleegkundige.'Als ik al niet mondig kan zijn, hoe moet dat dan zijn voor mensen die voor het eerst in een ziekenhuis liggen?' Bovendien voelden deze bijzondere patiënten zich soms eenzaam en verloren in de zorg. Ook een arts, verpleegkundige of manager is bij ziekte ineens een 'geval', in plaats van een persoon met eigen emoties en verlangens. Ten Haaft pleit daarom voor meer menselijke betrokkenheid in de zorg. Een belangrijke aanbeveling is dat elke patiënt een purser krijgt in de zorg. Iemand die zich om hem bekommert, die hem volgt, die zich echt verantwoordelijk voor hem voelt en die een vast aanspreekpunt is bij vragen.

Dokter is ziek, als patiënt zie je hoe zorg beter kan. Contact, ISBN 978-90-254-3447-2

Marjan


Consument betaalt dubbele rekening voor zorg

De consument draait op voor de ondoelmatigheid in de zorg. Dit stelt de Consumentenbond in een eerste reactie op het rapport van de werkgroep curatieve zorg die ruim 6 miljard moet besparen in de verzekerde zorg. Naast een eigen risico van €775 adviseert de werkgroep een eigen bijdrage van €5 per huisartsbezoek én uitkleding van het verzekerd pakket. Zorgaanbieders en zorgverzekeraar blijven buiten schot.

Met de verhoogde eigen bijdragen en het beperken van het verzekerd pakket krijgt de consument dubbel de rekening. Terwijl de kosten in de zorg oplopen, slaagt de verzekeraar er niet in om de juiste zorg tegen een scherpe prijs in te kopen, Bart Combée, directeur Consumentenbond: "Er zijn voorbeelden van behandelingen die het ziekenhuis €400 kosten, waar de verzekeraar nu €2000 voor betaalt. €775 daarvan komt straks voor rekening van de consument. Dat is niet uit te leggen".

Consumenten hebben geen zicht op prijzen van behandelingen, hierin zijn grote verschillen tussen het ene en andere ziekenhuis. Ook is er een gemis aan enig zicht op de kwaliteit van de geboden zorg, maar wordt met een fors eigen risico wel de hoofdprijs betaald.

Alternatief
De Consumentenbond heeft een eigen plan voor de toekomst van de gezondheidszorg. Uitgangspunt van het alternatieve bezuinigingsplan is dat de zorg ook op lange termijn voor iedereen betaalbaar, toegankelijk, kwalitatief van hoog niveau en veilig moet zijn.


Gynaecologen willen camera's in verloskamers

Gynaecologen van het UMCG in Groningen willen camera's plaatsen in de verloskamers. Daarmee kunnen aanstaande moeders en het medisch personeel worden gefilmd. De beelden mogen alleen gebruikt worden voor evaluaties. Het ziekenhuis wil zo de babysterfte terugdringen. Het UMCG benadrukt dat de videobeelden na de bevalling snel vernietigd worden, ook als er een medische fout is gemaakt. Verder kunnen artsen niet aan de hand van het beeldmateriaal worden afgerekend.


Stammenoorlog in ziekenhuizen

Ziekenhuizen zijn aparte biotopen. Met verschillende stammen en verschillende gedragingen binnen die stammen. En met weinig samenwerking en soms ronduit oorlog. Gewoon stammenstrijd. We zijn uiteindelijk simpele apen met een te groot cerebrum. Dat geeft een spanning die zich in een ziekenhuis vertaalt naar oorlog tussen de stammen. Dat moet veranderen, vindt de hoogleraar chirurgie Heineman te Groningen. Hij zegt letterlijk in Medisch Contact van de eerste week van april 2010: In ziekenhuizen bestaat vaak een tribale structuur die samenwerking in de weg staat. En hij zegt meer: de ego's van de leden van die stammen voeden de oorlog en staan constructieve samenwerking in de weg.

Link

Dennis


Ziekenhuizen en personeel voor de rechter

Het personeel van elf Brabantse ziekenhuizen en hun werkgevers stonden op maandag voor de rechter in Den Bosch. Het personeel vindt de werkdruk in de operatiekamers veel te hoog en vecht een convenant aan dat de ziekenhuizen met elkaar hebben afgesproken. De ziekenhuizen willen graag meer mensen opleiden om een tekort aan personeel voor operatiekamers op te lossen. Maar volgens het personeel is er sprake van kartelvorming en zorgen die extra opleidingen voor teveel werkdruk. Volgens Fred Lam, woordvoerder van het personeel, is de werkdruk al genoeg.


Nietjes geven meer infecties dan draad

Oppervlakkige wondinfecties na orthopedische ingrepen komen vaker voor als er nietjes zijn gebruikt, dan bij ‘gewone’ hechtingen van bijvoorbeeld vicryl of nylon.

Link


UMC Utrecht meldt bijwerkingen het vaakst

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht maakt van alle ziekenhuizen het vaakst melding van ongewenste bijwerkingen van medicijnen die aan patiënten worden toegediend.

Link

Ron


Apothekers laken medicatieoverdracht ziekenhuis

Er gaat veel mis bij de medicatieoverdracht vanuit het ziekenhuis naar de thuissituatie. Bij onderzoek onder apotheken in Hoogezand bleek maar liefst tachtig procent van de medicatie in ontslagbrieven niet te kloppen.

Link

Maaike


Kill or Cure - Doctors & Nurses


Ego’s moeten weg uit de zorg

Goede bestuurders en managers kennen het zorgproces en stellen dat centraal, aldus prof.dr. Erik Heineman vanmiddag in zijn oratie bij het aanvaarden van de leerstoel Heelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens hem hebben alle werknemers in de zorg de verantwoordelijkheid om van een egosysteem naar een ecosysteem over te gaan. Er is vaak sprake van een stammenstrijd in de zorg, tussen medisch personeel en bestuurders. De spelers in de zorg leven volgens Heineman te veel volgens een ik- of egosysteem. Omdat de zorg complexer wordt en er behoefte is aan integrale en thematische zorg, voldoet dit systeem volgens hem niet meer en staan we aan de vooravond van een nieuwe ordening van de zorg, waarin de huidige vakgroepen ten dele achterhaald zijn.

De gezondheidszorg is een van de meest complexe organisatiesystemen die men zich kan voorstellen. Hoewel de zorg in Nederland mondiaal bij de top hoort, is de gezondheidszorg de afgelopen jaren bij herhaling negatief in de pers gekomen in verband met tekortkomingen op het gebied van kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid.

Van IK naar WIJ

Gezondheidszorgsystemen zijn levende systemen, ofwel ecosystemen, stelt Heineman in zijn oratie “Het paradigma van de zorg: EGO-systeem of ECO-systeem?” Een gezondheidszorgsysteem kent namelijk net als een ecosysteem diversiteit, onderlinge afhankelijkheid, individuele groei en beweging. Door te functioneren als een ecosysteem worden prachtige resultaten geboekt waar zowel patiënt als medewerker als organisatie beter van worden. Een voorbeeld hiervan is een nieuwe checklist voor
medische operaties, waardoor complicaties en sterfgevallen zijn teruggedrongen.

Wie het weet mag het zeggen

Alle spelers in de zorg moeten daarom toe naar een ecosysteem, meent Heineman. Niet wie de baas is mag het zeggen, maar wie het weet mag het zeggen. Bestuurders en managers in een ecosysteem zijn zelf meewerkend voorman en voorvrouw en hebben de focus op inhoud en vakmanschap. Bovendien bedenken zij niet alleen plannen, maar ze implementeren die ook en organiseren vanuit de beweging.

Vertalen naar kleine schaal

Een ecosysteem is ook een goede manier om de medewerkers zich veilig te laten voelen in hun werkomgeving. Daarin ligt ook een taak voor de managers, zij moeten grootschalige verschijnselen voortdurend vertalen naar de kleinere schaal waarop de medewerker functioneert.


Nieuwe kleuringsmethode heeft potentie op ziektes op te helderen

Monique van Scherpenzeel heeft een nieuwe kleuringsmethode ontwikkeld die potentie heeft in het ophelderen van een ziekte, of in de diagnostiek van kanker. Deze methode is gebaseerd op de detectie van een biomarker door middel van een klein chemisch molecuul, dat hier specifiek aan bindt. Een biomarker dat steeds duidelijker verschillende functies in kanker lijkt te spelen is het eiwit galectine-3. Dit eiwit bindt specifiek aan bepaalde suikers, waarop het molecuul dan ook was gebaseerd.

Van Scherpenzeel heeft allerlei moleculen gemaakt en getest op hun binding aan galectine-3, ook in de aanwezigheid van kapot gemaakte, humane kankercellen. Het bindingskarakter is bepaald op affiniteit en specificiteit voor het eiwit. Een van de moleculen bindt het eiwit zeer specifiek, en blijkt het eiwit in elk geval gevoeliger te kunnen detecteren dan het tot op heden gebruikte antilichaam.

In onderzoek naar ziekten worden tegenwoordig veelal antilichamen gebruikt, maar deze antilichamen binden lang niet altijd specifiek aan het te onderzoeken target-eiwit. Vooral in het onderzoek naar galectine-3 leidt het gebruik van antilichamen tot tegenstrijdige resultaten in onderzoek.

De methode is ook toegepast op een enzym dat niet goed meer werkt bij patienten met de ziekte van Gaucher. Een aantal moleculen beschreven in het proefschrift van Van Scherpenzeel kunnen gebruikt worden in het ophelderen van wat er aan de hand is bij deze ziekten.

Universiteit Utrecht


Ernst van ziekte essentieel voor behandeling patiënt en epidemiologisch onderzoek

De ernst van een ziekte is essentieel voor de behandeling van de individuele patient, maar ook voor epidemiologisch onderzoek. Hiervoor moeten goede objectieve maten worden ontwikkeld, zoals geneesmiddelgebruik of biologische maten. Karin Velthove gebruikte bij haar onderzoek astma en COPD als voorbeeld om maten voor de ernst van ziekte te bestuderen.

Uit de resultaten bleek dat patienten met een verergering van hun ziekte die thuis werden behandeld met alleen corticosteroiden of corticosteroiden samen met antibiotica minder kans hadden op een ziekenhuisopname. Goede controle door arts en apotheker van patienten met een hoog risico kan ervoor zorgen dat een plotselinge verergering in een vroeg stadium ontdekt wordt en dat de behandeling zo snel mogelijk kan starten.
Het aantal en de vorm van neutrofielen (bepaalde witte bloedcellen) zijn andere maten voor de ernst van ziekte in astma en COPD. Hierbij is het belangrijk om ermee rekening te houden dat deze maten voornamelijk bij ziekere patienten worden gemeten. Zonder correctie hiervoor kan dit leiden tot verstoring in epidemiologische studies. Velthove concludeert dat de identificatie en evaluatie van maten voor de ernst van ziekte essentieel is voor de behandeling van de individuele patient, maar ook voor epidemiologisch onderzoek.

Er is meer onderzoek nodig om de toegevoegde waarde van deze maten voor de ernst van ziekte in de klinische praktijk te bewijzen. Studies die de klinische praktijk, klinische chemie en farmaco-epidemiologie samenbrengen, voegen maten voor ernst van ziekte toe aan de multidisciplinaire gezondheidszorg die nodig is voor patienten met ernstig astma en COPD.

Universiteit Utrecht


Betere beoordeling spoedgevallen

Ineke van der Wulp onderzocht de betrouwbaarheid van triagesystemen, dat zijn richtlijnen om de urgentie van de zorgvraag van patienten systematisch in te schatten. Op Nederlandse spoedeisende hulp wordt gebruikt gemaakt van twee systemen: het Manchester Triage Systeem (MTS) of de Emergency Severity Index (ESI).

Van der Wulp vergeleek beide systemen en concludeert dat de ESI betrouwbaarder is dan het MTS. Van der Wulp bestudeerde de relatie tussen de urgentiecategorieen en opname en mortaliteit. Vervolgens is specifiek gekeken naar opname en doorverwijzing naar een polikliniek in de laagste urgentiecategorie van de ESI en pijnmetingen in het MTS.


Printing Organs: Transplant Revolt Is Here?

Every year thousands of patients in need of a transplant die waiting for a donor organ. But now scientists are offering new hope for those facing a dangerously long queue - as human organs of the future may be simply... printed out.


Kartelvorming in Nederlandse ziekenhuizen ?

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft sterke vermoedens dat Amsterdamse ziekenhuizen zich schuldig maken aan kartelvorming.

Link

DVH


Geen gezondheidszorg door verkeerde genen?

Niet hoeveelheid solidariteit is belangrijk, maar de vorm van solidariteit

Moeten naast verstokte rokers en zwaarlijvigen ook mensen met een lastig genenpakket zich zorgen maken over hun toegang tot zorg? Voorlopig nog niet, concludeert NWO-onderzoeker Erik Aarden. Maar met steeds meer geavanceerde ziektevoorspellende technieken voorhanden is het hoog tijd om de rek in de Nederlandse solidariteit te bepalen: wie mag meedoen aan ons zorgstelsel? Erik Aarden voerde zijn onderzoek uit aan de Universiteit Maastricht en hoopt daar op 5 februari te promoveren.

Mag je mensen met een hoge kans op borstkanker, of met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten uitsluiten van zorg? Of mag je degenen die juist niet in een risicogroep vallen de toegang tot specifieke voorzieningen ontzeggen? En wie bepaalt dat? Technologische ontwikkelingen die screening op genetische afwijkingen vergemakkelijken, maken deze vragen steeds prangender. Cultuurwetenschapper Erik Aarden vergeleek hoe Duitsland, Engeland en Nederland proberen deze puzzel op te lossen.

Aarden onderzocht of zorgstelsels nieuwe technologieën opnemen in het basispakket en of mensen toegang krijgen tot nieuwe technologieën. Hij spitste zijn onderzoek toe tot drie opvallende genetische technologieën: pre-implantatie genetische diagnostiek waarbij in-vitro fertilisatie gecombineerd wordt met genetisch onderzoek; monitoring voor erfelijke borstkanker; diagnose en behandeling van familiale hypercholesterolemie, een aandoening die de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot. Erik Aarden concludeerde dat de aanpak in de drie landen aanzienlijk verschilt.

Ruimte voor aanpassing

In Engeland bepaalt de embryowetgeving dat slechts een paar klinieken pre-implantatie genetische diagnostiek toepassen, maar de vergoeding ervoor is weer afhankelijk van de locatie van die kliniek. In sommige delen van het land wordt het vergoed, in andere niet. In Duitsland is pre-implantatie genetische diagnostiek verboden, maar de wetgeving hierover geldt alleen voor embryo's ouder dan 24 uur. Dat levert weer manieren op om de wet te omzeilen en werkt verschillende vormen van vergoeding in de hand. Nederland kent één kliniek die pre-implantatie genetische diagnostiek mag gebruiken. Een werkgroep bepaalt wie de behandeling mag ondergaan. Voor vergoeding geldt dat de procedure als normale zorg aangemerkt moet worden, ook in internationaal opzicht.

Ook rond borstkankermonitoring en diagnose en behandeling van familiale hypercholesterolemie waren zulke grote verschillen te zien.

De unieke vergelijking die Aarden heeft gemaakt, laat zien hoe groot de diversiteit aan oplossingen en benaderingen is. Duitsland treedt terughoudend op, mede door het belang dat Duitsland hecht aan kosteneffectiviteit. Engeland geeft prioriteit aan het bedienen van een zo groot mogelijk deel van de bevolking en beoogt aansluiting van de nieuwe technologieën bij het bestaande nationale systeem van gezondheidszorg. Nederland, ten slotte, zorgt juist voor kleinschalige niches, waarin genetische technologieën zich kunnen ontwikkelen en bewijzen. Maar alleen bepaalde groepen risicodragers hebben toegang tot die niches.

Het integreren van gentechnologie in de bestaande gezondheidszorg is geen eenrichtingsverkeer. Meerdere partijen spelen een rol en de continu veranderende technieken vereisen flexibiliteit van beleidsmakers. Aarden pleit daarom voor een `techniek van bescheidenheid': beleidsmakers moeten inzien dat zij niet alle kennis in pacht hebben en moeten meer oog hebben voor ervaringen van zorggebruikers. Zorg zal niet makkelijker te verdelen zijn, noch wordt het goedkoper. Solidariteit druk je dus niet uit in hoeveelheden - hoeveel mensen hebben recht op zorg - maar in vorm - wie krijgt welke zorg. En juist daar zou toekomstige discussie zich op moeten richten.

Erik Aarden voerde zijn onderzoek uit binnen het NWO-programma De maatschappelijke component van het genomics-onderzoek. Dit programma beoogt ethisch, juridisch en sociaal-wetenschappelijk onderzoek te stimuleren naar de maatschappelijke component van het genomics-onderzoek. Daarbij gaat het zowel om meer toegepast onderzoek naar concrete vraagstukken als om meer fundamenteel onderzoek, en zowel om empirische als om normatieve studies en analyses.


UMCG neemt nieuw röntgentoestel in gebruik

Het UMCG heeft als eerste ziekenhuis in ons land een een röntgentoestel in gebruik genomen, dat speciaal bedoeld is voor het maken van foto's van de wervelkolom. Het voordeel van dit nieuwe apparaat is dat de hoeveelheid röntgenstraling tien keer lager is dan bij een gewoon röntgenapparaat. Bovendien is de beeldkwalitiet beter en werkt het apparaat sneller. Binnen een paar seconden kunnen foto's van een ruggenwervel worden gemaakt die ook nog eens sneller kunnen worden verwerkt. Röntgenstraling is in principe schadelijk voor de gezondheid: te veel straling kan kanker veroorzaken.


Tien keer minder röntgenstraling met nieuw röntgentoestel UMCG

Als eerste ziekenhuis in Nederland heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen een röntgentoestel in gebruik genomen, dat speciaal ontworpen is voor het maken van foto’s van de wervelkolom. Dit röntgentoestel biedt bij deze opnamen grote voordelen vergeleken met een conventioneel röntgentoestel. Zo geeft het toestel een tien maal lagere dosis röntgenstraling, een betere beeldkwaliteit en enorme tijdwinst. Vooral voor kinderen met een afwijking aan de wervelkolom (scoliose) is het toestel een enorme verbetering. Om het resultaat van de behandeling te kunnen volgen, krijgen zij veel röntgenopnamen. Met het nieuwe röntgentoestel wordt de stralingsbelasting voor hen aanzienlijk verminderd. Het röntgentoestel kan in enkele seconden opnamen maken van twee richtingen van - onder andere - de ruggenwervel bij een staande patiënt. Bovendien kan met de bijbehorende software van de röntgenbeelden een driedimensionaal model weergeven worden, inclusief alle voor de orthopeed relevante berekeningen.


Verplegers: Ook moslim moet patiënt wassen

Als moslimverpleegkundigen bezwaar hebben tegen het wassen van patiënten van het andere geslacht, moeten ze zich afvragen of ze geschikt zijn voor het werk.Dat zegt de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN).

Link


Scheper Ziekenhuis hoeft namen overledenen niet vrij te geven

De raadkamer van de rechtbank in Assen heeft beslist dat de namen van de vijf patiënten die overleden zijn na een maagoperatie in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, niet vrij gegeven hoeven te worden door het ziekenhuis.

Link


Nachtegaal geeft staarpatiënt rust

Patiënten die in het Oogziekenhuis Rotterdam wachten op een staaroperatie krijgen voortaan het geluid te horen van een zingende Japanse nachtegaal en klotsende golfjes in een Schotse baai. De nachtegaal en het geklots zijn bedacht door geluidskunstenaar Cilia Erens, zo liet het oogziekenhuis donderdag weten. Volgens het ziekenhuis is de gehele kunstcollectie van de zorginstelling gericht op vermindering van angst.

Link

Geert


Bos’ buiging voor Klink zal leiden tot meer chaos in de ziekenhuizen

Nu minister Klink (CDA) Wouter Bos (PvdA) op de knieën heeft gekregen en de marktwerking bij ziekenhuizen verder wordt doorgevoerd, zal de chaos verder toenemen. Dat voorspelt SP-Kamerlid Henk van Gerven. In 2011 gaan vrije prijzen gelden voor de helft van de ziekenhuisbehandelingen, terwijl dat nu voor 1/3 geldt. Van Gerven: “Nu al zien we een aantal ziekenhuizen in grote problemen door de marktwerking. Deze nieuwe stap zal leiden tot faillissementen, verzakelijking, toename van de bureaucratie, verdere schaalvergroting en afname van de bereikbaarheid van ziekenhuizen.”

Link

Marjan


Zorgverleners beloven beter samen te werken

Artsen, ziekenhuizen, psychologen, apothekers en andere zorgverleners hebben afgesproken vanaf dinsdag beter te gaan samenwerken.

Link

Laat u niet voor de gek houden door dit soort 'halve berichten'. Het probleem is nog steeds niet opgelost: Nederland dient complementaire zorg te regelen in wetten, het een gelijk belang gven aan 'reguliere' zorg, kijken hoe de wetten zijn in overige EU landen (NL loopt in ALLES achter en denkt nog steeds het wiel uitgevonden te hebben wat levensgevaarlijk is), de Europese Regelwetgeving RESPECTEREN !, waarom worden het UWV, de arbodiensten, de verzekeraars de advocaten (die het foute beleid in hun beslissingen volgen in de meeste gevallen) niet genoemd in dit artikel ?, een privacy schendend Electronisch Patientendossier Dossier wat een grote giller is EN IK KAN NOG EVEN DOORGAAN. NIETS IS OPGELOST EN VASTGELEGD IN DE WET.

DVH


Geen strafheffing voor spoedhulp ziekenhuis

De overheid mag patiënten niet op extra kosten jagen als ze in geval van nood naar de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis gaan.

Link


Specialisten schrijven de duurste pillen voor

Huisartsen moeten van de minister van volksgezondheid 127 miljoen extra besparen op geneesmiddelen. Klink wil dat ze goedkoper gaan voorschrijven. Geen dure merkmedicijnen, maar vertrouwde pillen, die zeker zo goed zijn en vaak veiliger omdat er meer ervaring mee is. De huisartsen zijn niet van plan Klink op zijn wenken te bedienen.

Link

Marjan


Hoogleraar pleit voor extra veiligheidsmaatregelen bij kijkoperaties

Ziekenhuizen moeten veel zorgvuldiger met geavanceerde technologie omgaan, met name bij kijkoperaties. Dat stelt gynaecoloog prof.dr. Frank Willem Jansen in zijn intreerede op maandag 11 januari. Zijn leerstoel is een samenwerking tussen de TU Delft en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Volgens Jansen moeten technici en medici elkaars ‘taal’ beter leren verstaan.


Selectiviteit van sleutel-enzymen

Sjoerd van Wijk onderzocht op moleculair niveau hoe individuele eiwitten zich gedragen in het systeem als geheel. In veel ziekten, zoals kanker en de ziekte van Parkinson, is de afbraak van eiwitten in cellen verstoord. Dit proces, ubiquitinering, is een complex proces, waarbij eiwit-eiwitinteracties tussen twee sleutelenzymes, E2s en E3s, een belangrijk rol speelt. De interacties tussen twee typen enzymen laten een specifiek patroon zien. Door dieper in te gaan op hoe E2s en E3s op moleculair niveau zijn opgebouwd en daar wijzigingen in aan te brengen, zijn deze patronen veranderd. Dit kan gevolgen hebben voor het ontstaan van verschillende ziekten en het kan leiden to het specifiek ontwerpen van nieuwe, specifieke geneesmiddelen.


Technologische vooruitgang in eiwitonderzoek

Alle belangrijke cellulaire functies in organismen worden uitgevoerd door eiwitten. In proteomics-onderzoek kunnen duizenden eiwitten geidentificeerd worden met behulp van geavanceerde apparatuur zoals vloeistofchromatografen en massaspectrometers. Vaak zijn de belangrijkste eiwitten aanwezig op maar een heel laag niveau. Om ook die eiwitten te kunnen detecteren ontwikkelde en optimaliseerde Boersema nieuwe scheidings- en verrijkingsmethoden. Verder heeft Boersema een methode ontwikkeld om op een snelle, nauwkeurige en goedkope manier veranderingen in eiwitniveaus te kunnen bepalen in biologische monsters. Enkele van deze technieken paste Boersema toe om te bestuderen waardoor humane embryonale stamcellen hun pluripotente status kunnen aanhouden door toevoeging van groeifactoren tijdens de celkweek. Deze ontwikkelingen kunnen leiden tot een dieper inzicht in de rol van eiwitten in cellulaire processen. Ook ook kan bepaald worden wat er mis gaat in het geval van bijvoorbeeld kankervorming. De door Boersema ontwikkelde technologieen zijn algemeen toepasbaar en enkele worden inmiddels routinematig gebruikt in laboratoria in binnen- en buitenland.


Simpel proefje voorkomt gevaarlijke infectie

Wie voor een operatie in het ziekenhuis komt te liggen, moet in de toekomst misschien een simpel proefje ondergaan. Door een wattenstaafje in de neus van een patiënt te doen, kunnen verplegers uitzoeken of hij of zij een bepaalde bacterie onder de leden heeft. Dat schrijven onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine, dat donderdag is verschenen.

Link


Spoedeisende hulp snel beter

De afdelingen spoedeisende hulp (SEH) in ziekenhuizen laten te wensen over.

Link

DvH


Zorgkonijn voor zieke kinderen in ziekenhuizen

Op 22 december 2009 is het eerste officiële Zorgkonijn in het Emma Kinderziekenhuis AMC overhandigd. Het Zorgkonijn is bestemd voor kinderen die in het ziekenhuis liggen. Het konijn kan hardop alle ingesproken berichten voorlezen die aan het kind worden gemaild via een website. Zo kunnen ouders hun kind welterusten wensen, vriendjes of vriendinnetjes contact houden en familieleden het zieke kind moed inspreken. Doel is dat het digitale knuffelkonijn kinderen het gevoel geeft dat thuis dichtbij is en ze daardoor sneller op hun gemak zijn in de vreemde omgeving van het ziekenhuis.

Het is de bedoeling dat vanaf begin 2010 de eerste Zorgkonijnen in gebruik worden genomen. Het Zorgkonijn is een initiatief van IBM, ondersteund door Zilveren Kruis Achmea. Er zullen in de loop van 2010 in totaal zo'n 80 Zorgkonijnen in verschillende ziekenhuizen worden uitgezet.

Het Zorgkonijn functioneert via het draadloze netwerk in het ziekenhuis. Familie, vrienden en bekenden loggen in via een website en kunnen daar hun bericht of een verhaaltje voor het slapengaan opsturen. Ook kan men aangeven op welk tijdstip het bericht opgelezen moet worden. Het Zorgkonijn kan versierd worden met stiften en heeft bewegende oren en lichtjes. Uiteraard kan het verplegend personeel het konijn zo instellen dat het geen kik geeft tijdens de stiltetijden. IBM zorgde voor de slimme softwaretechnologie, Zilveren Kruis Achmea ondersteunt het project financieel.


Gezondheidszorg: Wat zou de ARBO doen in elke andere bedrijfstak?

Als je de feiten kent, zou je dan nog wel het lef hebben jezelf te laten behandelen voor een aandoening in een ziekenhuis? Zelfs een onschuldige ingreep kan fataal aflopen blijkt uit de cijfers en de risico's zijn vele malen groter dan de meeste mensen zich zelfs maar kunnen voorstellen.

Officieel rapport USA: The landmark Starfield study, "Is US health really the best in the world?", published in the Journal of the American Medical Association. (2000)

De officiële cijfers van Amerika laten zien dat er jaarlijks:

2,000 doden zijn door onnodige chirurgie.

7,000 doden door foutieve medicijnen toedienen in het ziekenhuis.

20,000 doden door algemene fouten in het ziekenhuis.

80,000 doden door infecties opgelopen in het ziekenhuis.

106,000 doden door FDA goedgekeurde en correct voorgeschreven medicijnen.

Dit brengt het aantal medische doden op 225.000 elk jaar in Amerika

De cijfers van http://www.lef.org magazine komen tot een onvoorstelbaar aantal van 783.936 doden in 2001. http://www.webdc.com/pdfs/deathbymedicine.pdf

In dit schokkende rapport lees je dat medicijnfabrikanten volgens ABC news per jaar 2 miljard uitgeven aan bijeenkomsten van artsen. Geld om hun loyaliteit te kopen! U wordt gehersenspoeld dat wat de farmaceutische industrie te bieden heeft het beste is om U te beschermen tegen ziektes die de natuur in de eerste plaats veel beter kan beschermen. Deze tactiek werkt bovendien geweldig goed omdat gezien de onvoorstelbare cijfers mensen gewoon naar de dokter blijven gaan!

In 1995 rapporteerde JAMA dat elk jaar meer als een miljoen mensen medische schade oplopen waarbij 280.000 mensen de dood vinden. En dat vinden we schijnbaar heel gewoon want er worden bakken met geld aan de zorg uitgegeven en weinig confronterende vragen gesteld door de patiënt, de overheid en de journalisten. Gezien de onvoorstelbare grote hoeveelheid betrokkenen, wat stellen dan die paar rechtzaken voor die tegen het systeem gevoerd worden?

Medische fouten worden zelden zichtbaar en bijwerkingen van medicijnen worden meestal niet gemeld bij het FDA door artsen. In Amerika richt Big Farma zich niet alleen op de arts maar vuren ook hun marketing pijlen rechtstreeks op de argeloze consument met TV reclame. Tussen 1996 en 2000 steeg het reclame budget hiervoor van 791 miljoen tot 2.5 miljard. En dit is nog maar slechts 15 procent van het geld wat Big Farma aan advertenties per jaar uitgeven.

Hoe weten we of medicijnen veilig zijn?
Medicijnen worden gewoonlijk uitgetest op gezonde mensen, die daarvoor geld ontvangen en geen andere medicatie gebruiken. Interactie of mogelijk onderliggende gezondheidproblemen komen dus niet aan het licht. De beste manier om te weten of een medicijn veilig is en wat de voordelen zijn is immers het medicijn pas te gebruiken als het al jaren probleemloos toegepast wordt en door miljoenen mensen geroemd wordt om de resultaten.

Ken jij zo'n medicijn, heeft je daar al wel eens ooit van gehoord?

Ons lichaam is vanuit één gesplitste cel zonder hulp van buitenaf geworden tot het immens gecompliceerde systeem waarin we nu functioneren. Hoe komt het dat we denken per definitie giftige medicijnen nodig te hebben als natuurlijke voeding dit ook kan bewerkstelligen?

Advanced Epithelial Cancer
In 1989 publiceerde Ulrich Abel, PhD, een onderzoek; "Chemotherapy of Advanced Epithelial Cancer." Hierbij werden de resultaten van 3.000 artikelen en studies doorgespit en geen enkel wetenschappelijk bewijs gevonden dat toxische chemotherapie het leven verlengen bij de meest gangbare vormen van kanker! Ondanks deze bevindingen is er sindsdien geen enkele vermindering in de toepassing van chemotherapie. Erger nog bleek uit het onderzoek dat chemotherapie voor een toename zorgde in de ontwikkeling van nieuwe tumoren.

Een eerlijke kijk op de 'gezondheidzorg'.
In 1978 rapporteerde het US Office of Technology Assessment (OTA): Slechts 10 tot 20% van alle procedures momenteel toegepast in de medische praktijk toonden duidelijk effect in gecontroleerde onderzoeken.

Röntgen stralen
In het begin van deze veelbelovende onderzoek techniek werden röntgen stralen te pas en te onpas gebruikt in ziekenhuizen. Een studie onder 700.000 kinderen geboren tussen 1947 en 1964 waarbij gekeken werd naar het wel of niet toepassen van röntgen stralen bij de moeders, daarbij bleek dit een 40% grotere kans op kanker op te leveren bij deze kinderen.

Dit zijn slechts enkele bevindingen die je kunt optekenen uit dit lijfelijke rapport.

Ondanks het verschijnen van beide rapporten horen we hier in de media relatief gezien weinig over. In Nederland werden 30.000 medische slachtoffers waarvan 1.700 jaarlijkse doden gerapporteerd. Gezien de Amerikaanse verschillen in rapportage zou dit ook wel eens 90.000 medische missers per jaar en 5.100 doden kunnen zijn. (?) Gaan we echter uit van de lage cijfers dan schijnt dit niet in die mate verontrustend dat mensen zich massaal keren tot bewezen veiligere en effectieve natuurgeneeskundige methodes. Feit is dat veel meer dan bij reguliere zorg de kosten van alternatieve zorg voor rekening zijn van de patiënt.

Hoeveel mensen zouden zich echt bewust zijn van de risico's die men loopt als men een bezoek aan de apotheek, dokter of het ziekenhuis brengt? Of gewoon een "onschuldige' pijnstiller bij de drogist of de benzinepomp koopt? Want, hoe is het mogelijk dat de instanties medicijnen als veilig voor consumptie goedkeuren en er toch zoveel mensen dodelijk getroffen worden door "bijwerkingen'?

Welke ARBO dienst in elke andere industrie zou genoegen nemen met deze cijfers zonder in actie te komen?

Het 'systeem' wordt intussen keurig in balans gehouden. De overheid bepaald dat de stijgende kosten voor de slecht presterende 'gezondheidzorg' gewoon worden goedgekeurd. Zonder lastige vragen of onderzoeken. Op welke manier komt deze loyaliteit tot stand omdat geen enkele partij, ook de oppositie hier tegen aggregeert?

Het is heel eenvoudig om als burgers het systeem te laten klappen. Als iedereen de verplichte zorgpolis weigert dan is het totaal gedaan met onze ziektezorg. Maar denkt u dat er voldoende mensen te vinden zijn die het lef hebben om dit te doen?

Het probleem ligt niet uitsluitend bij de dokter, het ziekenhuis, nee een deel van het probleem ligt ook bij de gebruiker, de patiënt. Zijn zij het niet die de medicijnen vragen aan de dokter om zo maar niets te hoeven veranderen aan hun lifestyle, hun gewoonten?

Niemand schijnt verantwoordelijk te worden gehouden voor de jaarlijkse doden, niemand hoeft aan het eind van elk jaar verantwoording te komen afleggen. Zijn 1.700 doden per jaar in Nederland geen misdaad? Intussen worden nog steeds nieuwe dokters opgeleid die leren om met giftige stoffen oorlog te voeren en denken vol overtuiging dat men met vergif ziektes kan bestrijden. Juist ja, oorlog voeren in plaats van samen te werken met de natuur. De geschiedenisboeken hebben al lang geleerd dat oorlogen tot niets gaat leiden, op geen enkel gebied!

En als we over tientallen, of meer jaren tot de conclusie komen dat medicijnen net zo slecht waren voor de gezondheid als sigaretten. Gaan we dan de Big Farma bedrijven vervolgen voor misdaden tegen de mensheid en kijken ze met afgrijzen terug hoe het geweest moet zijn om in dergelijke tijden te hebben moeten leven?

- Henk Mutsaers www.gezondheidradio.tk <http://www.gezondheidradio.tk>


Ziekenhuis in de fout met pacemakers

Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam heeft zonder vergunning ICD-implantaties geplaatst.

Link

DvH


Sterftecijfers ziekenhuis openbaar

Patiënten kunnen volgend jaar de sterftecijfers van ziekenhuizen inzien. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) hebben vrijdag laten weten de ruwe sterftecijfers in 2010 openbaar te maken.

Link

DvH


Schapenvacht kan doorliggen voorkomen

Een speciaal geprepareerde schapenvacht uit Australië kan doorliggen voorkomen. Doorliggen (decubitus) komt veel voor in Nederlandse verpleeghuizen.

Link


Verpleegkundigen moeten op strepen staan

Als verpleegkundigen en verzorgenden het gevoel hebben dat ze patiënten niet meer de zorg kunnen bieden die ze nodig hebben, moeten ze vaker met de vuist op tafel slaan.

Link


How Often Do Doctors Really Wash Their Hands?


via videosift.com


Verpleegkundigen en verzorgenden staan steeds vaker voor
dilemma’s vermoeide verpleging

Krappe indicaties en personeelstekort in de zorg stellen verpleegkundigen en verzorgenden steeds vaker voor dilemma’s. Moeten ze zich houden aan de indicatie of de zorg geven die ze zelf nodig vinden? Of moeten ze hun vrije dag opgeven om de onderbezetting op te vangen? De meerderheid (70%) van de verpleegkundigen en verzorgenden vindt dat ze de laatste jaren steeds vaker voor morele dilemma’s komt te staan, zo blijkt uit onderzoek in het Panel Verpleging en Verzorging van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Het onderzoek is uigevoerd in samenwerking met het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (RVZ). Door krappe indicaties moeten verpleegkundigen en verzorgenden cliënten minder zorg bieden dan ze naar hun eigen maatstaven eigenlijk zouden willen. Meer dan de helft staat minstens één keer in de week voor dit dilemma (64% in de thuiszorg, en 47% in de verpleeg- en verzorgingshuizen). Eenderde van de verpleegkundigen en verzorgenden komt minstens wekelijks voor de vraag te staan om meer te gaan werken vanwege de onderbezetting of een vrije dag te laten schieten.

Link


Ziekenhuizen slecht beveiligd

Iedereen kan zomaar op allerlei plekken in een ziekenhuis komen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van beveiligingsbedrijf Trigion, schrijft het AD.

Link


1 op de 10 reguliere artsen verslaafd.

Buitenlands onderzoek, met name uit Amerika en Duitsland wijst zelfs uit dat 10 procent van de artsen aan de drank of drugs verslaafd zijn. Hier is het nog een groot taboe onderwerp, waar nog nauwelijks onderzoek naar gedaan is, noch specialistische hulp voor is. In Nederland houden artsen graag elkaar de hand boven het hoofd.

sitestat

Link

DvH


Bevallingen concentreren in aantal ziekenhuizen

Alleen een aantal gespecialiseerde ziekenhuizen moet nog bevallingen kunnen uitvoeren.

Link

DvH


Het NZA-zwaard zwaait

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) dwingt apothekers een contract te sluiten met zorgverzekeraars. Het wordt steeds duidelijker dat een principieel debat moet worden gevoerd over de vraag of de overheid zorgverleners en patiënten tot in detail mag voorschrijven wat zij doen en hoe veel wij met z’n allen aan zorg mogen uitgeven.

Link

Geert


NOS Headlines - Zorgen om zorg

Op eigen benen staan: voor de meeste jongeren iets om naar uit te kijken. Tot nu toe was dit ook een bereikbare droom voor gehandicapten. Die vrijheid komt nu in gevaar, zeggen ze zelf. De overheid wil gaan bezuiniging op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, de AWBZ. Als dat gebeurt, gaan gehandicapte bewoners er gemiddeld 25% op achteruit in hun budget. Dat kan betekenen dat ze niet kunnen blijven wonen in huizen waar ze nu juist in zelfstandige kleine groepen goede zorg krijgen.


Risico-inschatting en afhandeling van prikaccidenten

De term prikaccidenten is een verzamelnaam voor prik-, snij-, bijt- en spatongelukken. Ze vormen een potentieel gevaar voor overdracht van chronische bloedoverdraagbare infecties zoals hepatitis B, C en hiv. Minstens 15.000 van deze accidenten komen jaarlijks voor in Nederland, waarvan een groot deel plaats vindt in de gezondheidszorg. Er is kennis en ervaring nodig om het risico van een specifiek prikaccident in te schatten. Het instellen van een telefonisch meldpunt bewijst een goede manier te zijn om prikaccidenten op een kwalitatief goede manier af te handelen en te registreren. Op nationaal niveau moet er meer aandacht komen voor prikaccidenten. Het is belangrijk om prikaccidenten te melden. Goede rapportage en registratie zijn essentieel voor de ontwikkeling van preventiestrategieën en voor de evaluatie van het bestaande protocol. Werkgevers moeten meer aangespoord worden om goede afhandeling van prikaccidenten in hun instellingen te garanderen. Hepatitis B-vaccinatie en veilige materialen moeten actief ter beschikking worden gesteld.


TV  - Kosten voor de gezondheidszorg

De kosten voor de gezondheidszorg stijgen ieder jaar en rijzen inmiddels de pan uit. Dat komt niet alleen doordat we om steeds meer en betere zorg vragen. Er blijken ook honderden miljoenen euro’s verspild te worden. Zo heeft Kassa ontdekt dat er heel veel dure hulpmiddelen ongebruikt in loodsen staan te verstoffen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. In Kassa nog meer voorbeelden van verkwisting in de zorg.

Link

Marjan


Onveilige" Crocs verboden voor verpleegsters

Het Gentse UZ bant als eerste ziekenhuis de hippe Crocs wegens te veel valpartijen.

Link


Risico-inschatting en afhandeling van prikaccidenten

De term prikaccidenten is een verzamelnaam voor prik-, snij-, bijt- en spatongelukken. Ze vormen een potentieel gevaar voor overdracht van chronische bloedoverdraagbare infecties zoals hepatitis B, C en hiv. Minstens 15.000 van deze accidenten komen jaarlijks voor in Nederland, waarvan een groot deel plaats vindt in de gezondheidszorg. Er is kennis en ervaring nodig om het risico van een specifiek prikaccident in te schatten. Het instellen van een telefonisch meldpunt bewijst een goede manier te zijn om prikaccidenten op een kwalitatief goede manier af te handelen en te registreren. Op nationaal niveau moet er meer aandacht komen voor prikaccidenten. Het is belangrijk om prikaccidenten te melden. Goede rapportage en registratie zijn essentieel voor de ontwikkeling van preventiestrategieën en voor de evaluatie van het bestaande protocol. Werkgevers moeten meer aangespoord worden om goede afhandeling van prikaccidenten in hun instellingen te garanderen. Hepatitis B-vaccinatie en veilige materialen moeten actief ter beschikking worden gesteld.


SP-voorstel voor klokkenluidersregeling in de zorg overgenomen

Er komt een klokkenluidersregeling in de zorg. Minister Klink (Volksgezondheid) heeft dit voorstel van SP-Kamerlid Renske Leijten overgenomen. Leijten: "Eindelijk stapt de minister nu af van de zelfregulering. Gelukkig, want niemand is gebaat bij een zwijgcultuur in de zorg." In de zorg wordt steeds vaker personeel geïntimideerd. Zo bleek een aantal weken geleden dat een aantal thuiszorgorganisaties medewerkers intimideert die willen overstappen naar Buurtzorg Nederland. Verslaafdenopvang Winnersway legde personeel zwijgcontracten op. Leijten: "Juist in de zorg is het van belang dat mensen zich vrij voelen om misstanden te kunnen melden. Daar wordt de zorg alleen maar beter van." In 2004 oordeelde de regering dat er per sector zelf moest worden gewerkt aan een klokkenluidersregeling. In de zorg zijn er tot nu toe echter nooit maatregelen genomen.


Weekmakers in infuuszakken

Vandaag op Radio 1, pleidooi van een kinderarts

In infuuszakken- en slangen van PVC zit het ftalaat DEHP, dit is een weekmaker die kan vrijkomen en dus in het lichaam van een patiënt kan terechtkomen via een infuus of bloedtransfusie. In de Europese Unie is het gebruik van deze stof in kinderspeelgoed, cosmetica en verzorgingsproducten verboden). Goede kans dat er ook BPA in zit.

Rob M.M. Greuter


Ziekenhuizen vormen niet vanzelfsprekend een gezonde omgeving

Ziekenhuizen vormen niet vanzelfsprekend een gezonde omgeving.
Daarbij kunt u denken aan het volgende:

Als patiënt kunt u in contact komen met giftige chemische stoffen: schoonmaakproducten en desinfecterende middelen. U ademt dan ongezonde lucht in, wat kan leiden tot diverse klachten, met name
van de luchtwegen;
De (slechte) kwaliteit van het eten;
De deprimerende en vervreemdende omgeving leidt tot stress;
U kunt slachtoffer worden van tegen medicijnen resistente bacteriën.

Link

Rob M.M. Greuter


Generieke medicijnen Frankrijk...

Vanmorgen in het nieuws hier in Frankrijk: vanaf 2010 zijn de artsen verplicht! generieke medicijnen voor te schrijven. Dus de patiënt zal geen keuze meer hebben tussen een merkmedicijn en een medicijn dat volgens de fabrikant identiek is (vergelijk dit met yoghurt, het is en blijft yoghurt maar er kunnen verschillen zijn in smaak). De verzekeringsmaatschappijen zijn hier blij mee. Ook schijnt het geen probleem te zijn voor de farmaceutische industrie, indien het middel niet in hun pakket zit dan hebben ze er geen probleem mee om bedrijven op te kopen die dit specifieke generieke medicijn produceren. Er kwam nog een huisarts aan het woord die zich hierover zorgen maakt en het voorbeeld gaf van een patient die in zijn geval alleen het merkmedicijn verdraagt. Zou dit de aanzet zijn van de gewijzigde Codex?

Ellen


Karri Stokely on the Gary Null show

Karri talks frankly about her "Diagnosis" and the path she took to being healthy again.


Kritische verzorgende weggepest

Verzorgende Elly Blom uitte kritiek toen haar werkgever minder verzorgenden ging inzetten in de nachtdienst.

Link


When Doctors Become Patients

Robert Klitzman, M.D. (Author; Columbia University Center for Bioethics, Division of Psychiatry, Law and Ethics in the Department of Psychiatry) read from his book, "When Doctors Become Patients," as an introduction to his talk. Dr. Klitzman presented a case for how some doctors have been able to develop a deeper practice of empathy and changed their approach to communication once they themselves have been diagnosed with a disorder and/or exposed to the experience of being a patient. Doctors who have become patients, according to Klitzman, have struggled with issues such as loss of dignity, loss of competency or power, spirituality or lack of, self definition, and general health system concerns such as insurance coverage, etc.


Bijwerkingen medicijnen in ziekenhuizen

Naar schatting een op de zeven Patiënten lijdt tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis aan een bijwerking van een geneesmiddel. Hoewel zo'n bijwerking vaak een reden is dat de patiënt in het ziekenhuis werd opgenomen, is er maar weinig onderzoek gedaan naar bijwerkingen als de patiënten eenmaal in het ziekenhuis zijn. Bij een onderzoek met
meer dan 3000 Patiënten die in Engeland in een ziekenhuis waren opgenomen, ontdekten de onderzoekers dat ongeveer 15 procent van hen een negatieve bijwerking kreeg van een middel dat in het ziekenhuis was gegeven. Onder die bijwerkingen waren interne bloeding, nierproblemen en infectie met de schadelijke ziekenhuisbacterie C/ostridium difficile. De middelen waarbij het vaakst negatieve bijwerkingen optradenwaren, antistollingsmiddelen, pijnstillers en diuretica (plaspillen)

BRON: Austra/ian Dental Journal, 2008; 53: 302-305

Met dank aan: http://www.medischdossier.org

Geert


Ombudsman start onderzoek naar optreden inspectie tegen ic-afdelingen

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, start een onderzoek naar de handelwijze van de inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) rondom haar onderzoek naar de kwaliteit van intensive care-afdelingen bij kleinere ziekenhuizen.

Link


Te veel risico's na operatie

Ziekenhuizen kunnen niet aantonen dat het onderhoud van hun medische apparatuur op orde is. Er zijn geen duidelijke richtlijnen voor de overdracht van kennis over de patiënt.

Link


Welke geneesmiddelen remmen de opname van vitaminen?

Handig overzicht van geneesmiddelen die de opname van belangrijke vitamines en mineralen kunnen remmen. Voorbeeld: antibiotica verstoort de opname van vitamine K, B vitamines en belangrijke bacteriën voor de darmflora.

Link

GdJ


Najaarsrush op de gezondheidszorg

Nederlanders gaan zo bewust met hun zorgverzekering om dat op het eind van het jaar een run op sommige diensten bestaat. Het eigen risico is toch al op.

Link


Pillen slikken om de bijwerkingen

Medicijnen worden steeds vaker aangeprezen vanwege gunstige bijwerkingen. Een anticonceptiepil tegen acne, bijvoorbeeld. 'Wat er niet bij wordt vermeld zijn de risico's.' Reclames voor gunstige bijwerkingen van medicijnen zorgen dat de hoofdwerking van het middel buiten beeld raakt, zegt onder andere hoogleraar Frans Helmerhorst van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Link


Samenspel tussen eiwitten bepaalt de blootstelling en giftigheid van geneesmiddelen

Meer dan de helft van de tegenwoordig gebruikte geneesmiddelen wordt afgebroken door zogenaamde CYP3A-enzymen. Een probleem hierbij is dat er grote verschillen tussen patienten zijn in de activiteit van deze enzymen. Als gevolg hiervan is er een grote mate van onvoorspelbaarheid van de orale opname, het therapeutisch effect, en de giftigheid van veel geneesmiddelen. Het wordt steeds duidelijker dat naast de CYP3A-enzymen ook geneesmiddeltransporters hierbij een belangrijke rol spelen. Er is echter nog maar weinig bekend over hoe CYP3A en geneesmiddeltransporters kunnen samenwerken.

Robert van Waterschoot laat in zijn proefschrift zien dat als zowel CYP3A als transporter P-gp ontbreken, dit kan resulteren in een grote toename in geneesmiddelblootstelling. Het simultaan remmen van CYP3A en P-gp is dus een zeer effectieve strategie voor het verbeteren van de orale opname van geneesmiddelen. De grote toename in geneesmiddelblootstelling kan echter gepaard gaan met een sterk verhoogd risico op de giftigheid van het geneesmiddel. Variatie in enkel de activiteit van CYP3A kan al leiden tot dodelijke doseringen van geneesmiddelen. De resultaten in dit proefschrift maken duidelijk dat het verstoren van de activiteit van zowel CYP3A als P-gp dergelijke consequenties sterk kan verergeren. Deze bevindingen kunnen nuttig zijn voor de ontwikkeling en het gebruik van geneesmiddelen.


Elektronisch voorschrijven vergroot medicatieveiligheid

Elektronisch voorschrijven vergroot de medicatieveiligheid in ziekenhuizen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jasperien van Doormaal, dat werd beloond met de medicatieveiligheidsprijs 2008 van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers. Steeds meer ziekenhuizen in Nederland schrijven geneesmiddelen elektronisch voor, in plaats van met de hand. De verwachting is dat het gebruik van deze elektronische voorschrijfsystemen (EVS) het aantal medicatiefouten en te voorkomen bijwerkingen doet afnemen en de medicatieveiligheid vergroot. Van Doormaal beveelt aan dat elk ziekenhuis de aanschaf van een EVS in overweging neemt. 

--

Beetje vreemd verhaal, recent nog het bericht dat 85% van de artsen/specialisten de popups met waarschuwingen in het systeem wegklikken en negeren....

Ron


Veroorzakers multidrugresistentie nader onderzocht

Multidrug resistentie (MDR) is een fenomeen waarbij organismen een resistentie ontwikkelen tegen een breed scala van giftige verbindingen die qua (chemische) structuur niet aan elkaar verwant zijn. MDR beperkt de mogelijkheden om bij de behandeling van infecties naar alternatieve antibiotica over te stappen, wanneer een bepaald antibioticum niet effectief blijkt te zijn. Dit vormt een groot probleem voor de gezondheidszorg. Het ontwikkelen van deze multidrugresistentie is eveneens een belangrijke oorzaak van het falen van chemotherapie ter bestrijding van kanker. MDR wordt veroorzaakt door transporteiwitten die deze verbindingen op een energieafhankelijke wijze kunnen uitscheiden. De melkzuurbacterie Lactococcus lactis wordt in de industrie toegepast bij de productie van kaas en andere voedingsmiddelen. Dit micro-organisme bevat verschillende MDR transporters, te weten LmrA, LmrP en LmrCD. LmrA behoort tot een klasse transporteiwitten die verwant zijn aan het humane P-glycoproteïne dat in kankercellen resistentie tegen cytostatica kan veroorzaken. Bart van den Berg van Saparoea beschrijft in zijn proefschrift studies die aantonen dat LmrA en P-glycoproteïne mogelijk ook betrokken zijn bij resistentie tegen zware metalen. Bij het bestuderen van het werkingsmechanisme van MDR transporteiwitten maakte Van den Berg veelvuldig gebruik van fluorescente verbindingen zoals ethidium bromide en Hoechst 33342, die als substraat kunnen fungeren. Echter het Hoechst 33342-transport in membraanblaasjes blijkt geen betrouwbare indicator voor MDR-afhankelijk transport. Zowel LmrA als LmrP als LmrCD vertonen deze specifieke transportactiviteit, terwijl alleen LmrCD ook daadwerkelijk resistentie verleent voor deze toxische stof. Melkzuurbacteriën kunnen zich niet alleen beschermen tegen toxische moleculen in hun omgeving, ze kunnen ook zelf de bron hiervan zijn. Het best bestudeerde, door melkzuurbacteriën geproduceerde antimicrobiële peptide is het lantibioticum nisine A. Lantibiotica zijn een bepaalde groep eiwitten met een specifieke antibioticumstrategie. De synthese van nisine A verloopt via het NisBCT eiwitcomplex. Van den Berg toont aan dat NisB belangrijk is voor effectieve productie van dit lantibioticum en een centrale component vormt binnen het NisBTC eiwitcomplex, waarbij de uitscheiding van dit molecuul gekoppeld lijkt te zijn aan de biosynthese.


Aantal ziekenhuisinfecties neemt toe door slechte naleving hygiëneregels

Het aantal ziekenhuisinfecties is vooral bij te vroeg geboren kinderen met hun verminderde afweer sterk toegenomen. Agnes van den Hoogen onderzocht de mogelijkheden om het aantal ziekenhuisinfecties terug te dringen. Het plaatsen van filters in infuussystemen bleek niet effectief te zijn. Wel een positief effect had het kortdurend toedienen van antibiotica bij het verwijderen van centrale infuuslijnen.
De belangrijkste oorzaak van ziekenhuisinfecties is het niet correct naleven van de regels voor hygiëne. Van den Hoogen keek naar het effect van een hygiëneprogramma dat uit verschillende onderdelen bestond. Het programma zorgde voor een flinke verbetering, maar nog steeds was de naleving van hygiëneregels onvoldoende. Voor een goede naleving moet het belang van deze regels voortdurend benadrukt worden.


Medisch specialisten verdienen te veel

Een groot deel van de stijgende kosten in de zorg is te wijten aan een fout in het systeem waarmee de beloning van medisch specialisten wordt berekend. Hierdoor zijn enkele groepen specialisten tientallen procenten meer gaan verdienen. Sommige specialisten zagen hun inkomen verdrievoudigen van gemiddeld 225.000 tot 675.000 euro.

Link

--

Ja de handel in ziekte kan behoorlijk lucratief zijn. Dat bleek in het verleden al bij apothekers, een snelle manier om miljonair te worden. Hoog tijd voor aanpak van dit soort absurde verschillen. Dat de ene specialist 3 keer zoveel verdiend als een collega is te gek voor woorden.

Ron


Aantal ziekenhuisinfecties neemt toe door slechte naleving hygiëneregels

Het aantal ziekenhuisinfecties is vooral bij te vroeg geboren kinderen met hun verminderde afweer sterk toegenomen. Agnes van den Hoogen onderzocht de mogelijkheden om het aantal ziekenhuisinfecties terug te dringen. Het plaatsen van filters in infuussystemen bleek niet effectief te zijn. Wel een positief effect had het kortdurend toedienen van antibiotica bij het verwijderen van centrale infuuslijnen.

De belangrijkste oorzaak van ziekenhuisinfecties is het niet correct naleven van de regels voor hygiene. Van den Hoogen keek naar het effect van een hygieneprogramma dat uit verschillende onderdelen bestond. Het programma zorgde voor een flinke verbetering, maar nog steeds was de naleving van hygieneregels onvoldoende. Voor een goede naleving moet het belang van deze regels voortdurend benadrukt worden.


Arts negeert waarschuwing bij uitschrijven medicijn

Artsen in ziekenhuizen die een digitale waarschuwingsmelding krijgen bij het voorschrijven van een medicijn, klikken die melding vaak weg.

Link


Internist-Oncoloog Erik Muller van het Slingeland Ziekenhuis moet stoppen met actie tegen medicijn verspilling

Wat is er aan de hand. Deze internist gaf medicijnen die patienten niet meer nodig hadden aan andere patiënten. In plaats dan deze besparing wordt beloond wordt de man aangesproken op zijn "gedrag". Dit is weer zo'n goed voorbeeld van hoe verrot dit hele big pharma circus is. Als u zich weer afvraagt waarom we zoveel premie betalen dan gaat het om al die onnodige verspilling. Als je dus weer eens iets nodig hebt kijk dan eerst even wat er nog in huis is want als miljoenen mensen eens zichzelf eens gaan afvragen of ze al die rommel nu echt nodig hebben dan zal er heel veel geld worden bespaard en niet verspild aan een gewetenloze industrie. Hoe minder farmaceutische brouwsels je nodig hebt des te gezonder op lange termijn voor jezelf.....

En het Slingeland Ziekenhuis is weer in het farma gelid.....

Link

Ron


IGZ waarschuwt ziekenhuizen voor verkeerd gebruik propofol

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwt ziekenhuizen voor de risico's op infecties bij verkeerd gebruik van propofol op operatiekamers. De IGZ stuurde deze week hierover een circulaire aan alle ziekenhuizen en apotheken. Propofol is een verdovings- of kalmeringsmiddel dat per injectie wordt toegediend. Het geneesmiddel is erg vatbaar voor bacteriën. Daarom moet het direct na het aanprikken van de injectieflacons of het openen van ampullen worden toegediend, zoals op de bijsluiter staat vermeld. Een eventueel restant moet worden vernietigd. Als dit niet gebeurt en een injectieflacon meerdere malen wordt aangeprikt, dan kan dat leiden tot infecties bij patiënten. Aanleiding voor deze waarschuwing is onderzoek naar een calamiteit waarbij meerdere patiënten in een reeks van operaties ziek werden als gevolg van een infectie. Uit analyses blijkt een oorzakelijk verband tussen deze infecties en verkeerd gebruik van flacons propofol op de operatiekamer. De inspectie wil onzorgvuldig gebruik van flacons propofol in andere ziekenhuizen voorkómen en tegelijkertijd het belang van zorgvuldige naleving van toedieninginstructies van geregistreerde geneesmiddelen onderstrepen. De inspectie adviseert ziekenhuizen daarom hun assortiment aan propofol-producten af te stemmen op de patiëntenpopulatie en de te verrichten ingrepen; dit is goed mogelijk omdat het geneesmiddel in verschillende vormen, sterktes en hoeveelheden op de markt is. Daarnaast wil de inspectie dat ziekenhuizen protocollair vastleggen hoe hun zorgverleners met dit geneesmiddel moeten omgaan en zich daarbij baseren op informatie van de registratiehouder / fabrikant.


 

 

 


View My Stats