Wat zullen we drinken, zeven dagen lang?


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Wat zullen we drinken, zeven dagen lang?

Frisdranken
Cacao
Alcohol
Koffie
Zwarte thee
Kruidenthee
Groene thee
Groentesappen
Kruidensappen
Fruitsappen
Melk
Haverdranken
Notenmelk
Sojamelk
Probiotische dranken
Water

Het lijkt lang geleden dat de eerste mensen, net zoals de dieren, alleen water dronken als ze dorst hadden…In het kader van een gezonde levens- en voedingswijze stelt zich de vraag naar het effect van allerlei gangbare dranken op onze gezondheid. Wat is nu eigenlijk het beste wat we kunnen drinken? We overlopen enkele klassieke dorstlessers.

Frisdranken

bevatten

  • fosforzuur en koolzuur. Beide reageren in het lichaam als zuur en kunnen o.a. het tandglazuur aantasten, bijdragen tot verzuring en tot remming van de calciumopname in de beenderen, tot zelfs ontkalking toe. In het licht van de zeer belangrijke opbouw van het ‘botkapitaal’ in de jonge jaren, te mijden.
  • Bovendien bevatten ze suiker, dat eveneens een vitaminen- en mineralenrover is en zuurvormend werkt.
  • Bij een maaltijd gedronken, verhogen frisdranken door de drie voorgaande ingrediënten het risico op gisting in plaats van normale vertering. Hierdoor wordt een deel van de koolhydraten in de maaltijd omgezet in azijnzuur en alcohol, dat de lever belast en kan omgezet worden in vet.
  • Coladranken bevatten ook nog cafeïne en theobromine. Deze ingrediënten worden verderop besproken.
  • Frisdranken kunnen ook nog kleurstoffen, smaakstoffen en bewaarmiddelen bevatten. Kleurstoffen, geurstoffen en smaakstoffen worden toegevoegd als zgn. ‘smaakverbeteraars’. Deze stoffen worden dankbaar gebruikt door voedsel- en drankproducenten om mensen ertoe aan te zetten er méér van te gebruiken. Mensen beseffen niet dat deze sluwe tactiek goed is voor de winstcijfers, en bijdraagt tot de epidemie van overgewicht.
  • Alles bij elkaar dus niet aan te raden als dagelijkse drank voor de gezondheidsbewuste consument

Uit een Brits onderzoek blijkt dat kinderen die veel limonade drinken hieruit zoveel caloriën halen dat ze te weinig eetlust hebben om volwaardig voedsel te eten en hierdoor een groeiachterstand oplopen. De onderzoekers noemen deze kwaal het limonadedrinkers-syndroom. 

In de Metro van 18 mei lezen we:

Brussel

Werkgevers die hun personeel gratis koffie en frisdrank aanbieden, kunnen de gemaakte onkosten volledig ingeven als beroepskosten. Dat staat te lezen in De Zelfstandige, het halfmaandelijkse magazine van het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Ook broodjes worden beschouwd als een sociaal voordeel. Opvallend genoeg geldt dat niet voor een fruitmand. Ongezonde frisdrank is dus niet belastbaar, gezond fruit is dat wel. Een ietwat vreemde regel, nu steeds meer bedrijven hun werknemers gezonde voeding proberen aan te bieden.

Zie ook www.nsz.be

Lees meer over het verband tussen frisdranken en hyperactiviteit, Alzheimer, diabetes, kanker, hartziekten, osteoporose, overgewicht, sneller oud worden, enz. op

http://www.leefbewust.com/themas/frisdrank.html

Cacao

  • Bevat theobromine, een stof die veel gelijkenis vertoont met cafeïne maar een minder sterke werking heeft, en ook een purine-alkaloïde is met urinedrijvende werking.
  • Bevat ook cafeïne
  • Bevat tannine, dat een onoplosbare verbinding vormt met ijzer
  • Rijk aan ongunstige verzadigde vetzuren
  • Enkele tijd na het drinken van chocolademelk krijgt men een typisch loom en zwaar gevoel, veroorzaakt door enkele inhoudsstoffen en door de lever die belast wordt.
  • Chocolademelk bevat ook nog melk en suiker, Hierdoor krijgen we in cacao en chocolademelk de moeilijk verteerbare voedselcombinatie eiwitrijk-suiker-vetrijk, dat het risico op gisting van koolhydraten en rotting van eiwitten vergroot, te merken aan bvb winderigheid en stinkende stoelgang.
  • Deze drank beneemt ook de eetlust en werkt constiperend
  • Sommige mensen zijn er allergisch aan omwille van de tyramine en fenylethylamine
  • Cacao bevat ook oxaalzuur, een bekende mineraalrover van o.a. calcium en ijzer en ongunstig voor reumapatiënten en osteoporose
  • Bevat polyfenolen, dit zijn fytochemicaliën met een antioxidante werking, maar deze komen in haast alle planten voor.
  • Rijk aan calorieën en bijdragend tot overgewicht

Ik verwijs ook naar de meer uitvoerige tekst over chocolade en de tekst over overbodige voeding in de cursus "Gezond en verantwoord afslanken" waarin we geen blad voro de mond nemen inzake de voedings- en drankindustrie.

Alles bij elkaar wel een lekkere drank en genotsmiddel, maar nadelig voor de gezondheid.

Wie een beter alternatief wil, kan eventueel carob-dranken gebruiken. De smaak en geur is sterk gelijkend op cacao, maar deze bevat geen theobromine. Daar carob een peulvrucht is, kan het wel aanleiding geven tot winderigheid, een verschijnsel dat ook bij cacao kan voorkomen.

Alcohol (wijn, bier, likeur, etc.)

Schijnbaar gunstige eigenschappen:

  • kan eetlustopwekkend werken
  • kalmerend
  • de bloedsomloop bevorderen
  • helpen om angst te verminderen, moed te vatten, het leven rooskleuriger te zien, enz.

Nadelige invloed op

  • de lever, hersenen, nieren, hartspier, bloeddruk, enz.
  • kan in verband gebracht worden met: snurken, angina pectoris, arteriosclerose, trombose, candidiasis, M.E., pancreasontsteking, levercirrose, spastisch colon, maag-zweer, diverticulitis, hepatitis, winderigheid, bindweefselontsteking, psoriasis, hoofd-pijn, migraine, duizeligheid, epilepsie, M.S., blaasontsteking, seksuele problemen, menstruatieproblemen, prostaatklachten, agressief gedrag, slaapproblemen, spijsverte-ringsmoeilijkheden, hyperventilatie, depressiviteit, kanker, AIDS, hoge bloeddruk, ze-nuwkwalen, psychiatrische ziektebeelden, hersenbeschadigingen, overgewicht, tekort aan vit.B,…
  • Alcohol is gegist, waardoor de vertering van het voedsel dat ermee in aanraking komt, in het honderd kan lopen, leidend tot gisting van koolhydraten en rotting van eiwitten en dit zorgt voor massa’s extra stofwisselingstoxines waar het lichaam mee belast wordt.
  • Verder kan het ook verslavend werken, wat de oorzaak is van vele familiale en financiële drama’s. De stap van sociale drinker naar verslaving verloopt traag en onopvallend, zoals we kunnen leren van alcoholverslaafden.
  • En laten we ook de vele doden en zwaargewonden niet vergeten in het verkeer en de drama’s voor de nabestaanden ten gevolge van dronken rijden.
  • Bovendien is de combinatie met bepaalde medicijnen riskant, wat al menigmaal tot ongelukken geleid heeft.
  • Prof. Paul Bouts (1900-1999), pionier van de natuurgeneeskunde in België, oprichter van de beroemde natuurwinkel Sol et Vita te Rotselaar, vermeldt in zijn boek ‘Eet u gezond’ in 1975 dat wijn met meer dan 15 soorten chemische producten is bewerkt en reeds op het veld werden de druiven massaal besproeid.

Eind februari 2009 verschijnt een onderzoek in de pers dat wijn als kankerverwekkend kenmerkt en ongezond, zelfs één glas per dag. Dit onderzoek werd uitgerekend in Frankrijk gevoerd, het wijnland bij uitstek. Het hele land stond op zijn kop.

Vanuit de natuurgeneeswijze en voor al wie denkt vanuit de natuur, is het resultaat van zo’n onderzoek totaal niet verrassend en gewoon een bevestiging van wat we al vele tientallen jaren weten. Het duidt eerder aan hoe men qua voeding en drank totaal het noorden kwijt is, omdat men alles bekijkt en beredeneert vanuit de cultuur in plaats van de natuur. Voor wie kan redeneren vanuit observatie van de natuur, worden vele wetenschappelijke onderzoek-ingen overbodig.

Het is eerder verrassend dat men een taboe doorbreekt ondanks culturele en economische druk. Dit kadert wellicht in het gegeven dat we in een tijd leven van ontmaskering, waar talrijke heilige huisjes, taboes, profitariaat, leugens en onaantastbaarheden aan de kaak worden gesteld, temeer daar deze mee onze samenleving ondermijnen en met die ontmaskeringen kunnen we alleen maar blij zijn.

Meer informatie:

Glas wijn per dag juist ongezond:

zie http://www.nu.nl/gezondheid/2339925/glas-wijn-per-dag-juist-ongezond.html

Nieuw bewijs ondersteunt verband tussen lichaamsvet, alcohol en darmkanker

http://www.leefbewust.com/themas/alcohol.html en www.wereldkankeronderzoekfonds.nl.

Meer aandacht noodzakelijk voor de relatie alcohol en kanker

Alcohol is een kankerverwekkende stof. Voor het Agentschap voor Kankeronderzoek van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is dat een uitgemaakte zaak. Toch houden veel deskundigen in Nederland nog geen rekening met deze relatief nieuwe kennis. Niet zelden wordt onterecht beweerd dat vooral het drinken van wijn bijdraagt aan een gezonde leefstijl. En dat terwijl de WHO heeft vastgesteld dat er geen volledig veilige ondergrens is voor alcoholgebruik. Ieder glas alcohol verhoogt het risico op kanker. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) organiseert op 23 september a.s. in Amsterdam een congres over alcohol en gezondheid. Drie kankerspecialisten leggen tijdens het congres uit wat de precieze relatie is tussen alcohol en kanker. Ook wordt ingegaan op het belang van eerlijke en duidelijke publieksinformatie over de gezondheidsrisico's van alcohol.

Relatie alcohol en kanker wetenschappelijk onderbouwd
Jaarlijks sterven in de EU ongeveer 50.000 mensen aan kanker die is toe te schrijven aan alcoholgebruik (Anderson & Baumberg, 2006). Desondanks is het thema kanker nog niet prominent aan de orde in het publieke debat over de gezondheidsrisico's van alcohol. Uit tal van studies blijkt echter dat alcoholgebruik ondubbelzinnig in verband gebracht kan worden met het ontstaan van kanker. Voorbeelden daarvan zijn kankers aan hoofd, nek, slokdarm, dikke darm en borst. Het Internationale Agentschap van de WHO voor onderzoek naar kanker (IARC) geeft aan dat zowel alcohol als het belangrijkste afbraakproduct van alcohol, aceetaldehyde, kankerverwekkend (carcinogeen) is.

zie http://www.leefbewust.com/themas/alcohol.html en leer er ook het verband tussen alcohol en borstkanker en vele andere aandoeningen!

Als men wil profiteren van de antioxidanten in wijn zoals procyanidine, kan men liever gebruik maken van druiven en druivensap, waar wijn uiteindelijk van gemaakt wordt, maar waar dan geen alcohol in zit. Het gebruiken van alcohol verhoogt juist de behoefte aan antioxidanten.

Koffie

bevat cafeïne, een alkaloïde dat ook in vrij grote hoeveelheid voorkomt in zwarte thee, cacao, cola, guarana, maté, Vivarin en dat als werking heeft :

  • Bloedvatverwijdend
  • Stimulerende werking op hart en bloedvaten
  • Eetlustopwekkend
  • Vochtafdrijvend, maar hierdoor kan er meer vocht worden onttrokken dan er toegevoegd wordt
  • Laxerend voor sommige mensen
  • Verscherpt zintuiglijke waarnemingen, verbetert intellectuele prestaties, bevordert de psychomotorische bedrijvigheid
  • Onderdrukt vermoeidheid, pijn en honger
  • Stimuleert het centrale zenuwstelsel en brengt de geest in een toestand van hogere alertheid of opwinding
  • Stimuleert de productie van efedrine door de bijnieren die samen met het voorgaande, de hart-longfunctie en het brandstofverbruik opvoeren vb mobilisatie van vrije vetzuren en het sparen van spierglycogeen bij duursport
  • Stimuleert de vrijmaking van calcium in de spiercellen waardoor dit de spiercontractie vlotter laat verlopen vb bij krachtsporten
  • Verbetering van het prestatievermogen in het ATP-CP energiesysteem, het melkzuurenergiesysteem, het zuurstofenergiesysteem
  • De geur van koffie uit de keuken vult de woning met een gevoel of een sfeer van gezelligheid, geborgenheid, warmte,… Koffie heeft een sociale functie.

Als negatieve symptomen leidt het dagelijks, soms zelfs eenmalig drinken van koffie tot:

  • Constipatie voor sommigen
  • Maagirritatie
  • Nervositeit, gejaagdheid, slapeloosheid, beven, hartkloppingen
  • Misselijkheid
  • Verhoging van de bloeddruk, belast hart en vaten
  • Hoofdpijn
  • Werkt kalk- en ijzerrovend (osteoporose, bloedarmoede,…)
  • Bevat een hoog gehalte aan purinen, die urinezuurvormend werken en de nieren overbelasten en bijdragen tot reuma en jicht
  • Werkt verslavend
  • Gebrek aan inositol, een B-vitamine, noodzakelijk voor een gezond hart
  • Beïnvloeding van de waterhuishouding door de negatieve invloed op de nieren en het zenuwstelsel
  • Pleegt roofbouw op vitamine C
  • Extractieresiduën belasten de lever en verminderen de beschikbaarheid van glycine, nodig voor aanmaak en herstel van collageen. Hierdoor verliest de huid vlugger zijn stevigheid en ontstaan vroeger en meer rimpels en uitzakkingen
  • Cafeïne wordt verder in verband gebracht met diabetes, geboortedefecten, pancreaskanker, oorsuizingen, spiertrillingen, bloedsuikerspiegelschommelingen,…
  • Door de negatieve invloed van koffie op de pancreas en de insulineproductie, stijgt de behoefte aan suiker, wat een rol kan spelen bij overgewicht en nadelig is bij diabetes
  • Bij de teelt en productie van koffie komen heel wat stoffen kijken: intensieve chemische bemesting, sproeibeurten, suiker, vet, het roosteren (dioxines). Decaféiné koffie bevat meer residuen van benzeen en andere extractiestoffen.
  • Laat u niet misleiden door ‘biologische’ of ‘fair trade’ koffie

U begrijpt dat men ook koffie slechts met mate zou mogen gebruiken, gezien het grote aantal nadelen ervan. Koffie hoort eveneens tot de traditie van genotsmiddelen.

Hoe kan men het gebruik van koffie verminderen?

  1. Om het gebruik van koffie te verminderen, kan men ev. 2/3 koffie met 1/3 cichorei mengen of Yannoh of Bambukoffie van dr. Vogel (niet bij glutenintolerantie) of andere koffievervangers geleidelijk aan toevoegen aan de koffie om zo het aandeel koffie te verminderen en aan de smaak te wennen.
  2. Liokoffie (Sol et Vita) wordt gemaakt van gebrande paardenbloemwortel en is een weldaad voor lever, gal en maag. Men kan ook slappere koffie maken maar de smaak versterken door toevoegen van wat gemberpoeder, kardamon of andere.
  3. Ev. kan men als alternatief tijdelijk cafeïnevrije koffie nemen, graankoffie, vruchtenkoffie, malt (uit gerst), cichorei, dendelio (uit paardenbloemwortel), bardan (uit kliswortel), Yannoh of Pionier (uit granen, peulvruchten, vruchten en wortelen).
  4. Wie dat wil, kan koffie ook geleidelijk aan vervangen door bvb maté, de zgn ‘jezuïetenthee’, gemaakt van een soort hulst, dat in heel Zuid-Amerika wordt gedronken. Op twee volle koffielepels maté 200 ml heet water gieten; hoeft slechts 5 minuten te trekken. Ten zeerste opwekkend. Te verkrijgen bij Sol et Vita. Bevat minder cafeïne dan koffie, en heeft veel minder andere nadelige inhoudsstoffen.

Uit schrik voor het toenemend gezondheidsbewustzijn van de consument en een dalende consumptie van koffie, zijn de producenten blijkbaar begonnen allerlei onderzoekingen te financieren om gezonde aspecten aan koffie aan te tonen. Een Amerikaans onderzoek op zo’n 200.000 deelnemers heeft aangetoond dat bij regelmatig koffiegebruik het risico op diabetes type 2 afneemt met 35%. In het licht van de negatieve invloed van koffie op de pancreas en talrijke andere organen en systemen, is dit onbegrijpelijk.

Zie ook:

Cafeïne kan de insulinegevoeligheid verminderen op

http://www.leefbewust.com/themas/koffie.html

We leven in een cultuur en economie waar de mensen constant moeten opgepept worden d.m.v. talrijke stimuli om mee te kunnen blijven draaien in het circus en koffie past heel goed in dit kader, evenals tabak, bier, wijn, Engelse of Chinese thee, energydrinks, enz. De keerzijde van deze nationale oppepperij laat zich meer en meer aftekenen: vermoeidheid, chronische vermoeidheid, burnout, fibromyalgie, depressie, enz. Het aantal mensen dat niet meer mee kan of wil, stijgt met de dag.

De mogelijke nadelen van koffie zijn zo groot dat ze niet opwegen tegen enige voordelen. Af en toe een tasje koffie bij een sociale gelegenheid zal het verschil niet maken, maar het continu dagelijks en langdurig gebruik van koffie ondermijnt de gezondheid, evenals, uiteraard, vele andere factoren zoals het gebruik van industriesuiker, geraffineerde vetten, alcohol, stress, enz.

De natuurgeneeskunde heeft o.a. als taak mensen te leren kritisch denken en hen bewust te maken van sluwe technieken van de voedings-, drank-, tabaksindustrie. Laten we de natuur als leidraad nemen in ons denken en handelen, dat maakt een groot verschil uit voor de natuur, de gezondheid en de planeet.

Zwarte thee (gewone of Chinese thee)

  • bevat cafeïne (minder dan koffie), purine en looizuur (tannine)
  • tannine werkt constiperend, remt de opname van ijzer
  • verkleurt de tanden

Langdurig gebruik van zwarte thee is eveneens ongunstig in het kader van een gezonde levenswijze.

Koffie, zwarte thee, frisdranken, cacao, alcohol horen niet thuis in een gezonde, natuurlijke levenswijze. Ze ondermijnen de gezondheid. Af en toe een tasje koffie of een glaasje wijn zal de zaak niet maken - het is ook niet gezond om fanatiek te worden - maar als men er een gewoonte van maakt, loopt men risico op talrijke klachten.

Kruidenthee

Voedingsdeskundig bekeken is de natuurlijke dorstlesser van de mens, evenals van dieren en planten, water. Heel wat dranken zijn in feite vloeibare voedingsmiddelen, bvb. melk, chocolademelk, fruitsap, groentesap, yoghurt, sojamelk, rijstdrank, haverdrank, kamutdrank, Ze leveren nl. koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, enz. Technisch bekeken dient men dan ook rekening te houden met het zuur-/basenevenwicht, voedselcombinaties, mogelijke allergieën, enz.

Ook kruidenthee is water waar men iets aan toegevoegd heeft, maar dat perfect aanvaardbaar is en bijdraagt tot een gezonde levenswijze.

Wie niet gewoon is kruidenthee te drinken of een alternatief zoekt voor koffie, zijn er enkele aanbevelingen.

Hoe kunnen we leren kruidenthee te drinken?

  • kies voor een smakelijk kruid zoals lavendel-bloem, anijs-zaad, venkel-zaad, kamille-bloem, munt-kruid, jasmijn, enz.
  • in het begin kan men het zichzelf gemakkelijk maken en kiezen voor kruidentheebuiltjes te vinden in elke supermarkt.
  • laat de thee max. 10 min. trekken en verwijder dan het builtje.
  • dit geldt ook voor losse kruiden; doe de thee daarna door een zeef in een kopje als u losse kruiden gebruikt.
  • kruiden hebben een gunstige bio-energetische invloed op organen of stelsels. Zo heeft lavendel een kalmerende werking op het zenuwstelsel, kamille op de maag, venkel op de darmen, munt op de lever en de gal, enz. Er zijn kruiden met een uitstekende werking maar die minder smakelijk zijn en die dan kunnen gemengd worden met smaakgevende kruiden. Reken voor losse kruiden op ongeveer één koffielepel kruid per tas van 150 cc.
  • losse kruiden hebben een betere werking op de organen dan de te fijn versneden kruiden in theebuiltjes
  • bij gebruik van een kruid kan er na enkele weken een gewenning optreden zodat het goed is om regelmatig van kruid af te wisselen
  • u kan de thee eventueel zoeten met honing. Deze honing heeft zelf ook een geneeskrachtige werking. U kan de thee ook verfrissen met citroensap of een vers gesneden citroen- of limoenschijfje. In beide gevallen de thee wel ver buiten de maaltijden drinken wegens het gevaar voor gisting door een verkeerde voedselcombinatie.
  • gebruik bij voorkeur geen kraantjeswater voor de bereiding

In het kort:

gebruik een lekker kruid

begin met builtjes

laat 10 min. trekken

zoet ev. met honing of verfris met citroen

 

Groene thee

Inhoudsstoffen:

Meer dan 4000 fytochemicaliën:

  • Polyfenolen o.a. flavonoïden ong 320mg in 235ml groene thee, o.a. catechinen o.a. epigallocatechinegallaat EGCg, 20 keer krachtigere antioxidant dan vitamine C. De concentratie polyfenolen verhoogt door het theezakje goed uit te knijpen.
  • Vele antioxidanten
  • Cafeïne
  • Fyto-oestrogenen
  • Mineralen o.a. fluoride
  • Vele andere

Gunstige eigenschappen:

  • Lichamelijk en geestelijk tonicum
  • Sterke antioxidant vnl door polyfenolen
  • Antimutageen, anticarcinogeen, antitumoraal
  • Mild arteriosclerose voorkomend; beschermt de haarvatwanden
  • Goed voor het hart, de darmen, het immuunsysteem, lever, prostaat, reuma, nieren, spijsvertering, bij maagzweer door helicobacter pylori, diabetes, luchtwegen, overgewicht, hersenen

Ongunstige eigenschappen:

  • Groene thee bevat een vierde tot de helft cafeïne van een zelfde hoeveelheid koffie; deze wordt wel trager vrijgesteld door de looistoffen en qua effect gedempt door theanine.
  • Veroorzaakt verkleuring van de tanden, leidend tot tandplaque, de voornaamste oorzaak van tandvleesontsteking
  • Door de looistoffen worden enkele mineralen gebonden waardoor ze niet worden opgenomen; er bestaat ook extract zonder looistoffen. Mensen met een ijzergebrek dienen deze thee te vermijden of zeker niet bij de maaltijden te gebruiken. Gebruik geen mineralensupplementen tegelijk met groene thee.
  • Bij gebruik van grote hoeveelheden groene thee kunnen allerlei symptomen optreden zoals constipatie, slaapproblemen, opgejaagd gevoel, maag/darmlast, nervositeit, misselijkheid, indigestie, depressiviteit, duizeligheid, braken, verminderde maagsapsecretie/leverwerking, vertraagde ademhaling.
  • Mensen met nieraandoeningen, hart- en vaatziekten, depressiviteit, angstneurose beperken best het gebruik van groene thee tot een kleine hoeveelheid.
  • Melk in thee vermindert het anti-oxiderend vermogen.
  • Afgeraden voor mensen met een uitgesproken gevoeligheid voor cafeïne, bloedarmoede, ijzergebrek, zwangere of zogende vrouwen, voor mensen met een actieve bloeding vb bloedend maagzweer.

Groene thee kan men toch best in beperkte mate gebruiken en eventueel zien als een vervanger of afwisseling van koffie om te leren koffie te verminderen en uiteindelijk weg te laten.

Groentesappen

Zelf geperste groentesappen of sappen uit flessen zijn eveneens een voedingsmiddel.

  • Ze zijn een manier om bij de maaltijden de verhouding zuur-basen te verbeteren in de richting van het basenoverschot.
  • Groentesappen in flessen of brick bevatten vaak zout; er bestaan natriumarme sappen
  • Ze zijn voedselcombinatietechnisch neutraal, men mag ze overal bij gebruiken behalve bij fruit, dit leidt bij een aantal mensen tot gisting.
  • Er bestaan melkzure groentesappen, deze zijn goed voor de darmflora

 

Kruidensappen

Er bestaan diverse kruidendranken zoals die van Schoenenberger, Flor Essence van Ojibwa –De Roeck, Vibracell van Martera.

Er bestaat ook Aloë vera en Aloë ferox-sap en ook kruidencocktails.

Fruitsappen

  • vers geperste sappen zijn het beste
  • sappen uit fles of brick zijn nogal eens gemaakt van ‘geconcentreerde’ vruchtenpuree, aangelengd met water. Vermijd deze en gebruik alleen 100% sappen, ongezoet.
  • allerlei sappen krijgen het label ‘ananassap’, ‘mangosap’ enz, maar bestaan hoofdzakelijk uit appelsap waar wat ananas, mango of andere is toegevoegd. Er zijn nogal wat mensen met allergie voor appels. Bovendien wordt appelsap vaak gemaakt van onrijpe appels, appels met rotte plekken, enz.
  • let bij fruitsap op de voedselcombinaties. Bij voorkeur apart te gebruiken, bij een fruitmaaltijd of ver van andere maaltijden. Fruitsap kan makkelijk tot gisting leiden door het ontbreken van de vezels die zorgen voor een tragere opname. Vandaar het advies ze traag op te drinken en goed in te speekselen.

Melk

karnemelk, yoghurt, kefir e.d. worden in de natuurvoeding niet gezien als een drank, maar als een voedingsmiddel en horen dus eerder thuis in een volwaardige maaltijd of ev. als tussendoortje bvb in de vorm van yoghurt of een milkshake met vers fruit.

Een uitvoerige bespreking van de voor- en nadelen van melk vindt men in de cursus Basis gezonde voeding en Gezond en verantwoord afslanken. We onthouden hier voorlopig dat melk niet goed is voor elk.

Een kuur met melkwei heeft allerlei gunstige eigenschappen voor de gezondheid.

Graandranken

De laatste jaren zijn er op de markt enkele lekkere graandranken verschenen. We denken aan rijstdrank, haverdrank, quinoadrank, kamutdrank, enz. Deze kunnen nuttig zijn als tussendoortje of als zoetmiddel bij bepaalde gerechten.

Ze bevatten echter vaak zonnebloemolie, in een kleine hoeveelheid gelukkig, want zonnebloemolie is eerder rijk aan omega-6 vetzuren, terwijl de Westerse voeding al veel te rijk is aan de pro-inflammatoire omega-6 vetzuren.

Notenmelk

Amandelmelk vindt bijna iedereen lekker en kan op diverse manieren gemaakt worden. Voor de beginner is het gemakkelijkste de aankoop van amandelpasta van ongeroosterde, ongezouten amandelpasta (Lima, Granovita, Monki, Horizon).

Lees goed het etiket want er wordt ook geroosterde amandelpasta verkocht evenals geroosterde hazelnoot-, cashew-, sesampasta. Het roosteren van de noten verandert de vetten zodanig van structuur dat ze werkelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit is een onverantwoord product op de markt gebracht in de natuurwinkels; niet alles wat u vindt in natuurwinkels is goed, verre van.

Men roert de amandelpasta goed door zodat de oliefractie die soms komt boven te drijven terug helemaal deel uitmaakt van de pasta.

Men neemt enkele soeplepels in een kommetje die men dan langzaam aanlengt met wat water. U kan hierdoor de amandelmelk zo dik of dun maken als u het zelf bevalt.

Amandelen zijn bijzonder goed voor het zenuwstelsel, de lever, maag, darmen, en maken ook volwaardig deel uit van een goed kankerdieet.

Er bestaat ook amandelmelk in poedervorm sinds enige tijd. Deze bestaat uit gedeeltelijk ontvette amandelen en maltosepoeder. Een makkelijke manier om amandelmelk te leren gebruiken. We kunnen geen uitspraak doen over de invloed van bewerkingen of de productiemethode op de kwaliteit van het vet of het eiwit. In principe is het altijd beter voedingsmiddelen zo natuurlijk mogelijk te gebruiken.

Een andere manier is het laten weken van amandelen gedurende enkele uren en deze in een krachtige blender te doen met een kleine hoeveelheid water, bvb 30 gram amandelen met 200 ml water. Goed blenderen. Men drinkt de amandelmelk; er blijft amandelgruis over op de bodem van de blender of het glas, tenzij men een zeer krachtige blender heeft zoals de Vitamix TNC. Men kan hieraan fruit of kruiden toevoegen.

Sojamelk

bevat isoflavonen gunstig bij de preventie maar niet bij de behandeling van hormoonafhankelijke kanker. Bevat ook allerlei andere fytochemicaliën, zowel gunstige als ongunstige.

Sojamelk is een gesteriliseerd afkooksel van sojabonen en is een sterk geïndustrialiseerd product, waarvan de voedingswaarde overschat wordt. Dient matig gebruikt te worden.

Soja maakt deel uit van de Mediterrane-Aziatische voeding wat tegenwoordig wetenschappelijk beschouwd wordt als de gezondste voedingswijze meest preventief voor diabetes, kanker, hart- en vaatziekten,… In de Aziatische landen wordt soja echter hfdz. gebruikt in gefermenteerde vorm zoals Tamari, Shoyu, tempeh,… waardoor de inhoudsstoffen beter opgenomen worden.

Probiotische dranken

Er bestaan ook allerlei levende dranken, die gunstig zijn voor de darmflora:

  • Kefir gelijkt op yoghurt, bevat minstens 25 soorten melkzuurbacteriën, antioxidanten, zuren, gunstige gisten en is nuttig bij darmproblemen, verzuring, verkalking, overgewicht, reumatische aandoeningen, cholesterol, enz.
  • Waterkefir, zonder melk, niet gepasteuriseerd, verbetert het immuunsysteem, bouwt de darmflora op, bevat levende enzymen, aminozuren, vitaminen en is ideaal om je eventuele voedingssupplementen bij in te nemen. Nuttig bij verteringsproblemen, gebrekkige voedselopname, constipatie, diarree, reuma, cholesterol, M.S.,...
  • Komboecha is een ander levend product op basis van de theezwam, bevat gunstige bacteriën en gisten en is een sterke reinigingskuur, een veelzijdig probioticum en heeft een gunstige werking op talrijke organen en systemen, o.a. de lever, de spijsvertering, de immuniteit.
  • Enzyme Regulator (Thylbert) bevat een sterkere concentratie van enzymen, vitaminen, antioxidanten dan kombucha, werkt sterk antiallergisch.
  • Probiotic Regulator (Thylbert), bijzonder werkzaam probioticum, 10ml komt overeen met 250ml aquakefir.
  • Brooddrank (melkzuur gefermenteerd)
  • Molkosan, geconcentreerde melkwei van Dr. Vogel
  • Kaucabam van Purasana, dit is een geconcentreerde kefirdrank zonder alcohol

 

Water

is de meest natuurlijke drank. De kwaliteit van het water dat we drinken speelt een grote rol in onze gezondheid.

Wat doet een dier in de natuur als het dorst heeft? Het zoekt water om te drinken, geen wijn, bier, koffie of frisdrank. Heeft u uw hond, kat of parkiet al eens een schoteltje koffie, wijn, chocomelk gegeven? Waarom niet? Wat u absurd of riskant vindt voor uw huisdier, vindt u wel goed voor uzelf? We zien hier hoever het instinct van de mens is afgeweken van de natuur…

De aarde bestaat voor +/- 70% uit water; dit geldt ook voor het lichaam van de mens en voor een ideale, natuurlijke voedingswijze, waarbij het vocht gehaald wordt uit waterrijke voedingsmiddelen met een basenoverschot (fruit, groente, melkproducten, aardappelen,…).

Water dient als transportmiddel, oplosmiddel en zuiveringsmiddel.

Functies van water in het lichaam

  • Circulatie: bloed, lymfe
  • Assimilatie: speeksel
  • Vertering: maagsap, darmsappen, gal,…
  • Uitscheiding: nieren, longen, huid, darmen
  • Temperatuurcontrole: transpiratie
  • Elektromagnetische balans: elektrolyten (nieren)
  • Smeermiddel: gewrichten, ogen, weefsels
  • Transportmiddel
  • Oplosmiddel

Bij een persoon van 70kg vinden we zo’n 42 liter water: 26 liter intracellulair en 16 liter extracellulair. Dit laatste wordt dan nog eens verspreid over de bloedvaten (5 liter), de lymfe (2 liter), speeksel, maagsap, gal, darmsappen,… (9 liter). Elke dag scheidt de mens ong 2,5 liter water uit via de urine, longen, huid, ontlasting.

Water wordt schaarser en vervuilder

In het boek ‘Gif in ons glas’ van ing. Yves Verheyen kunt u lezen hoe het drinkbaar water steeds schaarser wordt als gevolg van een combinatie van de steeds toenemende overbevolking, de evolutie sinds hun ontstaan van de oceanen van zoet naar zout, ontbossing, roofbouw, vervuiling met contaminanten en additieven uit de voeding, landbouwchemicaliën, hormonen, het toenemend verbruik in huishouden en industrie, lozing van afvalstoffen en olie, de uitbreiding van de woestijnen, het regenwater dat door de enorme beton- en asfaltmassa’s van de steden oppervlakkig wegspoelt en in zee terecht komt ipv de grondwatertafel aan te vullen, enz. Er wordt voorspeld dat er conflicten en oorlogen zullen ontstaan om water.

Welk water zullen we drinken, naast het vocht dat al in onze voeding zit?

Het is belangrijk om mineraalarm water te drinken, omdat de mens geen plant is en de mineralen in het water niet kan opnemen.

Kalk verstopt leidingen, apparaten en… de kanalen in het lichaam

Kalk wordt aan water toegevoegd o.a. om te vermijden dat zware metalen er zich zouden in oplossen. Ondertussen maakt het allerlei apparaten, kranen, enz. kapot.

Heeft u er al eens bij stilgestaan dat de kalk in leidingwater die uw leidingen en apparaten verstopt, ook de kanalen van het lichaam verstopt en bvb bijdraagt tot slagaderverkalking, nierstenen, enz.? De WHO heeft de norm voor het kalkgehalte in goed drinkwater bepaald op max. 10° Franse graden, de Europese norm ligt op 48°… De kalk wordt aan het water toegevoegd omdat grondwater meestal zuur en zacht is en de leidingen zou aanvreten. Door de kalk wordt het water basisch en hard. Of dit gezond is, is niet het probleem van de waterzuiveringsbedrijven…

Deze anorganische mineralen vormen eerder een belasting voor de spijsvertering en de nieren, en worden o.a. in verband gebracht met nierstenen, galstenen, aderverkalking of arteriosclerose, artritis, hartaandoeningen, seniliteit, hersenverkalking, enz. Niet uitgescheiden mineralen verbinden zich met cholesterol en vormen een aanslag op de wanden van onze bloedvaten. Als een mens mineralen wil opnemen, moet hij die in organische vorm nemen, door het eten van groente, fruit, aardappelen, enz. Hetzelfde kan trouwens gezegd worden van de mineralen in zeezout; deze zijn ook niet opneembaar voor de mens. Prof. Dr. M. Cokelaere van de KUL stelt dat mineralen inderdaad dienen op te nemen via de voeding en niet door met anorganische mineralen belast water.

Laten we eens kijken wat ing. Yves Verheyen hierover zegt:

"Niet assimileerbare minerale stoffen, wat de anorganische mineralen in drinkwater in grote mate zijn, slaan langzaam in het menselijke organisme neer. Anorganisch gebonden mineralen, onder de vorm van zouten, worden niet rechtstreeks door de menselijke cel geassimileerd. Onze heterotrofe cellen (heterotroof: zich met autotrofen voedend: vbn zijn mens, dier, orchidee en andere planten) kunnen slechts organische zouten (bindingen van een mineraal aan een organische structuur), met polariserend vermogen, rechtstreeks opnemen. De algen, bacteriën en sommige planten zijn autotroof en kunnen racemische mineralen, zijnde anorganisch gebonden mineralen zonder draaivermogen, aan water of aarde onttrekken en rechtstreeks assimileren door er een nieuwe structuur aan te geven. Vele planten zijn ook heterotroof en doen beroep op de autotrofe bacteriën, die omheen de wortels zitten. De industrialisering van de landbouw vernielde echter het bodemevenwicht en aldus de bodemmicro-organismen. Deze organismen die de bodemmineralen (anorganisch) en oligo-elementen vóórverteren tot vorming van biochemische verbindingen (organisch) die door de gewassen en later ook door de mensen kunnen worden opgenomen." (p.103)

Dr. Frans Morell: "De niet assimileerbare anorganische zouten zonder draaivermogen, die vervat zijn in drink- of kookwater, leiden tot een overbelasting van het bloed met elektrolyten, die dan moeten worden uitgescheiden door nierfiltratie. De bestendige kalkafzettende werking van de niet-assimileerbare elektrolyten zal vroeg of laat de normale uitscheiding der nefronen verstoren.

Daaruit volgt onvermijdelijk dat het bloed onvoldoende gezuiverd wordt, en zo de weg wordt vrijgemaakt voor de degeneratieve ziekten. De onvolledige filtratie leidt nl tot vorming van onoplosbare lagen, die zich ophopen en zoutafzettingen vormen. Deze liggen steeds aan de oorsprong van minerale neerslag: verkalkingen in het organisme, alle verkalkingsziekten zoals de vroegtijdige veroudering en de seniliteit, evenals bvb stenen in de nieren, de gal, de longen en de hersenen, ook gewrichtsverkalkingen, ontkalking van de wervels en papegaaienbek, zonder de invloed te vergeten op artritis, aderverkalking, doofheid, cataract, en de beslissende rol bij het ontstaan van trombosen en carcinomen." (Verheyen, p. 104)

Misschien denkt u "als ik een waterontkalker installeer, ben ik toch alvast van de kalk van af". Zeker zullen uw apparaten hier dankbaar voor zijn. Normaal worden ontkalkers alleen aangesloten op warmwaterleidingen. Het gebeurt echter nogal eens dat ze bij de ingang van de waterleiding in de woning geïnstalleerd worden en daarmee ook op de koudwaterleidingen. De moeilijkheid is nu dat de kalk wel uit het water wordt gehaald maar door de ionenwisselaar wordt vervangen door natrium. Zo krijgt u natriumbicarbonaat, dat echter bloeddrukverhogend werkt en het hart- en vaatstelsel, evenals de spijsvertering zal belasten…

Enkele mineraalarme waters zijn: Spa Reine, Mont Roucous, Volvic, Montcalm, Norwater, Königstein, Lauretana, Fontaine de la Reine Frédégonde, Montille, Bar le Duc,…

Plastic water

Het is beter water te drinken uit glazen flessen dan plastic flessen, daar plastic geen inerte stof is en ongezonde stoffen afgeeft in het water. Uit onderzoek is bvb. gebleken dat de dalende vruchtbaarheid o.a. te maken heeft met het gebruik van voedsel en drank in plastic verpakkingen.

"Alle kunststofflessen op de markt die gebruikt worden om water te verpakken zijn thermoplasten die eigenlijk gepolymeriseerde monomeren zijn en weekmakers bevatten. In al deze thermoplasten zijn er residuen van kankerverwekkende niet gepolymeriseerde monomeren die dan op hun beurt in het water terechtkomen.

Heel veel waterflessen worden tegenwoordig in PET (polyethyleen terephtalaat) gemaakt. Ook PET bevat dus gevaarlijke residu monomeren van ethyleen-teraphtalaat die niet gepolymeriseerd zijn en daarnaast bevat PET ook weekmakers die de zeer gevaarlijke kankerverwekkende stof "antimoon" bevat. Dat werd bevestigd aan de universiteit van Heidelberg door prof. Dr. William Shotijk. Na onderzoek stelde hij vast dat natuurlijk bronwater een gehalte van ca. 2 ng antimoon per liter bevat en eenmaal afgevuld in PET flessen het antimoongehalte steeg tot 630 ng per liter!

Ter gelegenheid van het zevende symposium van de DGEIM (Duitse gemeenschap voor energetische en informatie geneeskunde) werd door wetenschappers opgetekend dat bij afvulling van bronwater in PET-flessen na +/- 10-20 min geen energie van het oorspronkelijke bronwater meer voorhanden is.

Afvullingen in glasflessen verliezen bij de afvulling 10% energie en bij transport van A naar B 30% alsook bij opslag nogmaals 10% energie. Dus in totaal 50% vooraleer het verbruikt wordt om nog te zwijgen van het ongemak van het steeds zwoegen met zoveel gewicht.

Het water uit de waterleiding is microbiologisch zuiver maar energetisch totaal dood, steriel gehouden met het giftig chloorgas, en opgeslagen in watertorens die vol hangen met GSM zendantennes!" (Bron: Martera exclusive healthproducts, Aqua-cel, p.2, GDI, Izegem)

Over antimoon nog het volgende:

Antimoonmetaal wordt meestal omgezet in oxides, halogeniden of legeringen. Legeringen van lood met antimoon geven o.a. ‘hard’ lood. Andere legeringen worden bijvoorbeeld als halfgeleider gebruikt.

Antimoontrioxide wordt hoofdzakelijk gebruikt als vlamvertragende synergist voor kunststof, verf, rubber, textiel en kleefstoffen in combinatie met chloor- of broomverbindingen. ‘Synergist’ wil zeggen dat het op zich niet vlamvertragend is, maar de werking van vlamvertragers (de chloor- of broomverbindingen) stimuleert. Zonder antimoontrioxide zouden er ongeveer twee keer meer chloor- of broomverbindingen gebruikt moeten worden om dezelfde vlamvertragende eigenschappen te krijgen.

Andere toepassingen van antimoontrioxide zijn:

de kleurstofindustrie, als PET-katalysator en als ontgassings- en ontkleuringsmiddel in de glasindustrie. Voor deze laatste toepassing wordt ook natriumantimonaat gebruikt

(bron: folder Agoria Metalen & Materialen)

Vorig jaar kwamen diverse berichten in het nieuws over ontdekking van antimoon in PET-flessen in Europa en Canada, evenals in verpakte vruchtensappen (Denemarken, Griekenland, Schotland) in PET-flessen, glazen flessen en kartonnen verpakkingen. De gemeten waarden overschreden de toegestane limiet voor leidingwater.

zie:

www.evmi.nl

www.foodholland.nl

www.hln.be

 

Hoe komt het nu dat mensen zoveel moeten drinken?

Veel mensen vragen zich af hoeveel water ze moeten drinken op een dag. Er wordt bvb. aangeraden 1,5 liter per dag te drinken. Voor sommige mensen een hele opgave, voor anderen te weinig. De regel is vrij eenvoudig: drink als je dorst hebt en drink dan tot je verzadigd bent. Een goede regel is acht glazen water, verdeeld over de dag.

In een gezonde voeding bestaat het grootste deel uit waterrijke voedingsmiddelen met een basenoverschot zoals groente, fruit, aardappelen, melk, yoghurt, enz. De klassieke voeding bestaat echter hoofdzakelijk uit vochtarme, geconcentreerde voedingsmiddelen met een zuuroverschot zoals brood, kaas, vlees, charcuterie, vis, fastfood, suikerproducten, margarine, patisserie, enz.

Om al deze droge voeding, rijk aan afvalstoffen, zout, geraffineerde suiker en zetmeel, transvetten, enz. te kunnen doorspoelen heeft het lichaam inderdaad veel water nodig.

Wat men drinkt, is dan zelf ook nog vaak rijk aan afvalstoffen zoals koffie, gewone thee, frisdrank, energiedrankjes, bier, wijn, chocomelk. Merkwaardig genoeg zijn deze dranken vochtafdrijvend, zodat men vrij vlug terug dorst krijgt. Wist u dat het vochtgehalte van een baby bij de geboorte 90% bedraagt en – naast de normale veroudering - door het gebruik van verkeerde dranken, leidingwater, de vele geconcentreerde voeding zakt tot 60% bij bejaarden?

Het is daarom beter water te drinken, eenvoudiger kan het niet. Hoe zuiverder het lichaam, hoe minder afvalstoffen het te verwerken krijgt, hoe gezonder de voeding, hoe minder dorst men zal hebben. De waarde van het drinkwater ligt o.a. in wat het meeneemt uit het lichaam, en niet uit wat het meebrengt. Het is niet alleen de kwantiteit van vocht dat men drinkt, ook de kwaliteit.

Wie herinnert er zich nog dat pater Luc Versteylen in de jaren ’80 van de vorige eeuw scholen waar geen water te vinden was om te drinken, en alleen frisdrankautomaten, bestempelde als ‘onherbergzaam’?

Het is wel zo dat veel bejaarden in het algemeen te weinig drinken. De signalen van het lichaam worden wat minder uitgesproken, zodat ze het gevoel van dorst negeren of niet opmerken. Zij zouden in feite meer moeten drinken dan ze dorst hebben.

Uitdroging, vooral bij oudere mensen, is een onderschat probleem. Als het lichaam te weinig vocht krijgt, haalt het dit uit de cellen, tussen de cellen en uit het bloed. Daardoor vernauwen de bloedvaten, stijgt de bloeddruk en op termijn zelfs het cholesterolgehalte, want als de cellen teveel water aan het bloed dreigen te verliezen, wordt er extra cholesterol gestuurd om de celmembranen te dichten als noodmaatregel om zich te weren tegen de osmotische druk van het bloed. Ook kan er zout opgehouden worden om water vast te houden. Als men dan als medicatie plaspillen krijgt voorgeschreven, valt men van de regen in de sloot... Te weinig vocht kan ook leiden tot neurologische problemen zoals depressie, dementie en tot nierkwalen, vermoeidheid, infecties enz.

Er zijn verder ook nog wat we in de constitutieleer de Aardetypes noemen, te herkennen aan een breed nogal vierkant gezicht, laag voorhoofd, brede schouders, goed gespierd, eerder droge huid, fijne lippen, rimpels en groeven, harde werkers, taaie constitutie. Deze mensen drinken ook vaak te weinig en dienen een extra inspanning te leveren om de voor hen typerende uitdrogingsverschijnselen en vroegtijdige veroudering te voorkomen.

Ook mensen die een vochtarme voeding gebruiken en nooit dorst hebben, kunnen aan chronische uitdrogingsverschijnselen lijden, met sterk gekleurde en sterk geurende urine. Zij dienen hun voeding drastisch te verbeteren en extra inspanningen te doen om zuiver water te drinken.

Het chronisch opnemen van te weinig vocht kan leiden tot een verdikking van het bloed, met risico op klontervorming en beroerte. Uitdroging wordt beschouwd als medeoorzaak van talrijke chronische en degeneratieve aandoeningen.

Water drinken kan men leren, zie bvb het Start 2 Drink-programma van Haa2ooh.

Als we de vergelijking maken tussen het eten van watermeloen en het drinken van water, stellen we vast dat watermeloen voor ongeveer 90% uit organisch vocht bestaat, met een hoge bio-energetische waarde, vitaminen, mineralen, sporenelementen, enzymen, fytochemicaliën, een basenoverschot, enz. Toen ik 25 jaar geleden in Spanje op vakantie was met een groepje vrienden, stelden we vast dat watermeloen goedkoper was dan water. Zodoende aten we elke dag veel watermeloen; het leste de dorst beter dan water!

 

Andere feiten

Anorganische mineralen

Sommige mensen lusten geen mineraalarm water en drinken liever water met veel mineralen. De verklaring hiervoor is dat zij aan een mineraaltekort lijden; zij trachten instinctief mineralen te vinden in het water dat zij drinken omdat zij een demineraliserende voeding gebruiken met geraffineerde suiker, geraffineerde granen, geraffineerde vetten, geraffineerd zout, teveel eiwitten, enz. Helaas zijn het anorganische mineralen die niet kunnen worden opgenomen en zelfs het lichaam belasten. Al deze anorganische mineralen geven wel een reactie aan het lichaam om water uit de cellen te halen om toch ergens voor een zuiverend effect te kunnen zorgen; dit mineraalrijk water wordt soms gebruikt in afslankingskuren. Omdat water uit de cellen wordt gestolen, is dit inderdaad bedrieglijk afslankend.

Gebruik zeker alleen mineraalarm water voor baby’s.

Prof. Vincent ontdekte dat zuiver water in staat is om depots van mineraaloverschotten en zure stofwisselingsresten uit het lichaam te spoelen. Deze dragen er immers ook toe bij dat het bloed te dik wordt, wat bijdraagt tot arteriosclerose en hoge bloeddruk en een risico vormt voor trombose. Hij ontdekte ook dat in regio’s met sterk mineraalhoudend water in Frankrijk twee keer zoveel mensen aan ziekten sterven als in regio’s met zuiver zacht water. Hij stelde ook een sterke samenhang vast tussen slechte waterkwaliteit en kanker.

Prof. Huchard stelt dat water in het lichaam werkt door wat het meeneemt, niet door wat het meebrengt.

Vermijd bruisend water

Omdat de mens zelden tevreden is met eenvoudige dingen, is hij op het idee gekomen om koolzuur aan water toe te voegen, het zgn bruisend water. Dit zuur draagt inderdaad bij tot de verzuring van het lichaam. Zodoende ontstaat de drang om meer water te drinken om instinctief te trachten de toxemie van het lichaam te verminderen.

Bovendien vormt dit koolzuurhoudend water onverenigbare combinaties met allerlei soorten voedsel, waardoor dit deels gaat gisten of rotten, en dus zorgt voor extra verzuring, gasophoping en winderigheid. Onwetendheid kent vele variaties.

Te veel kalium, te weinig natrium

Er zijn echter ook mensen die veel fruit en groente eten, en zich – terecht – onthouden van ongezonde voedingsmiddelen gebaseerd op geraffineerde suiker, geraffineerde zetmelen, geraffineerde vetten, geraffineerd zout, additieven, enz. (snoep, koeken, gebak, taart, kortom de hele patisserie, confituur, choco, ijscrème, charcuterie,...). Deze mensen krijgen heel veel kalium binnen, wat in principe heel gezond is, maar soms te weinig natrium. En dit is niet goed, want natrium is noodzakelijk voor de bloeddruk, maagzuurproductie, spierwerking, darmwerking, gezondheid van de botten, schildklierwerking, eleminatie van zuren, oplosbaarheid van slijmen,... Hoewel men veel minder natrium nodig heeft dan algemeen gedacht wordt, bestaat dus bij een klein aantal mensen het risico op een natriumtekort.

Wat kunnen zij doen? Zij kunnen groente gebruiken die meer natrium bevat, vooral de selders (knol-, blad-, bleekselder), venkel, spinazie, wortel, zuurkool. Ze kunnen Tamari of Shoyu, gebruiken, een gefermenteerd sojaproduct dat gebruikt wordt als smaakmaker, waarin de mineralen van het zeezout opneembaar zijn door het lichaam dankzij de fermentatie. Het bijzondere roze Himalayazout kan ook een hulp zijn.

Temperatuur

Nogal wat mensen drinken water dat in feite te koud is. De voorraad water staat in de kelder of, de garage waar het kouder is dan binnen. Of ze drinken leidingwater, dat ook koud is, zeker in de winter en de herfst. Sommige mensen zetten zelfs hun water in de koelkast! Dergelijk koud water vormt een aanslag voor het tandglazuur, het tandvlees en de keel. Ze kunnen ook de maag en de slokarm irriteren en zelfs tot ontsteking leiden; dit geldt trouwens ook voor te warme dranken.

Koude dranken werken afkoelend en we dienen niet te vergeten dat we al in een koud klimaat leven het grootste deel va het jaar. De drie maanden per jaar dat het warm is buiten, kan dit water wel ervoor zorgen dat men niet oververhit raakt. Water op kamertemperatuur is beter.

Koude dranken onderdrukken de afscheiding van maagzuur, waardoor de vertering vertraagt en er een grotere kans op gisting en rotting optreedt.

 

Hoe zit het met leidingwater?

Het probleem van het leidingwater illustreert hoe de maatschappij worstelt met zijn vervuilende levenswijze. Hier vinden we bij uitstek hoe de levenswijze van de Westerse mens totaal dient herzien te worden. Als het water niet gezuiverd zou worden, krijgen we alles binnen wat door de landbouw, elektromagnetische straling en industrie erin terecht komt:

asbest, chroom, arsenicum, cadmium, cyanides, dichloorethaan, trichloorethaan, gechloreerde koolwaterstoffen, trichloorethylaan, tetrachloorethylaan, lood, koper, nikkel, PCB, PCP, zilver, zink, koolstoftetrachloride, chloroform, alumiumsulfaat, kalk, bacteriën, virussen, fosfor, dioxine, radioactief afval, kwik, kunstmeststoffen, drijfmest, herbiciden, fungiciden, insecticiden, tabak, wegenzout, olie, anorganische vetten, plastics, stikstof, haloformen, zwavel, aluminium, scalaire golven, DDT,…

"Men spoorde tot nu toe al 2000 organische microverontreiningen op. Er zitten in het water echter ook nog heel wat onbekende stoffen, die ook tot in het drinkwater blijken door te drinken. Dr. Kool (Nederlands instituut voor Drinkwatervoorziening) ontdekte in 1983 dat in elke liter drinkwater ong. 10 mg van dergelijke verontreinigingen zit. (…) Dr. S.M. Van der Gaag van het Keuringsinstituut voor Waterleidingartikelen in Nederland stelt: "Ongeveer 10% van de stoffen die in het rivierwater aanwezig zijn, kunnen we een naam geven en voor de rest weten we het eigenlijk niet!" (Verheyen, p. 67)

 

Ook leidingwater is vrij mineraalarm, maar dit is slechts één aspect van goed water.

Volgens professor in de hydrologie en bio-elektronica Louis Vincent is water behandeld met chloor ‘dood’ water: het natuurlijk magnetisme van het water is vernietigd. Op de 3 parameters waaraan zuiver drinkwater volgens hem moet voldoen - zuurtegraad, reductie-oxydatiepotentiaal, soortelijke weerstand – scoort leidingwater zeer slecht.

Door het chloreren van het water is het bacteriologisch zuiver, maar men blijft zitten met de bacterielijkjes, wat voor het lichaam ook een vervuiling betekent. Chloor kan ook schadelijke nevenproducten vormen, zoals chloroform, chloral, gechloreerde propenal en butanelisomeren en dihaloacetonitrillen met mutagene werking. De kans op kanker zou volgens bepaalde rapporten 44% hoger liggen bij mensen die gechloreerd water drinken. De chlorering verhoogt trouwens het aantal mutagene stoffen in oppervlaktewater dat gebruikt wordt voor zuivering. Chloor vernietigt trouwens ook de darmflora, en dysbiose of darmfloraverstoring is een gekende problematiek bij talrijke ziektes en aandoeningen.

Door de ontzettende milieuvervuiling, chemische landbouw, overbemesting, enz. wordt het steeds moeilijker voor de drinkwatermaatschappijen water te leveren dat voldoet aan de Europese normen, denk maar aan de nitraten, residu’s van pesticiden, etc. Om dezelfde reden voldoet putwater ook niet meer. Regenwater is te sterk belast door de luchtvervuiling.

Onzuiver water kan heel wat schade aanrichten omdat water in ons lichaam bij zoveel processen betrokken is.

Het probleem van leidingwater illustreert hoe erg het gesteld is met ons milieu en hoe de westerse levenswijze de grond onder haar eigen voeten weggraaft.

De slechte geur van leidingwater is niet alleen te wijten aan chloor, maar kan ook te wijten zijn aan sulfaten, methaan, ijzer, heptanol, naftaleen, chloroform…

Een ander probleem zijn hormonen die niet weggefilterd kunnen worden door de klassieke zuiveringsinstallaties. In onze beekjes en rivieren wemelt het van de hormonen: oestrogenen (als gevolg van het gebruik van "de pil") en xeno-oestrogenen, dit zijn chemicaliën die sterk lijken op oestrogenen en lichaamsprocessen verstoren en bijdragen tot de dalende vruchtbaarheid.

In een onderzoek in Duitsland kwam men tot de ontdekking dat mannelijke vissen onder invloed van leidingwater sterven door de hoeveelheid oestrogenen of van geslacht veranderden…

Dr. Benijts van de RUG meldt dat hormonen en gelijkaardige chemische stoffen in het milieu de oorzaak zijn van diverse hormonale storingen bij dier en mens (vb daling van het zaadvolume en spermaconcentratie, verhoging van testikelkanker en borstkanker bij de vrouw, dalende potentie bij de man en geleidelijke feminisatie van de man) en zelfs van het immuunstelsel en het zenuwstelsel.

Sommige mensen menen dat je niet moet zeuren, want als je alles wegfiltert en vermijdt, kun je op den duur nergens meer tegen en wordt je zwakker. Helaas, alleen voor virussen en bacteriën kan men immuun of resistent worden; tegen hormonen, nitraten, pesticiden, herbiciden, fungiciden, zware metalen, enz kan men niet resistent worden. Ze ondermijnen de gezondheid en verzwakken het immuunsysteem.

Dan zijn er nog de antibioticaresten in leidingwater, wat bijdraagt tot de ontwikkeling van antibioticaresistentie. Ondanks het feit dat gezuiverd leidingwater vrij is van ziekteverwek-kende bacteriën, bevat het echter waterbacteriën die resistentiegenen in zich dragen. Zij groeien in de waterleidingen en komen in contact met medicijnresten. De ongevaarlijke bacteriën dragen hun resistentie tegen antibiotica over aan de menselijke darmflora, die hierdoor deels immuun wordt voor antibiotica.

Volgens de wet moet flessenwater gecontroleerd worden op 10 parameters, leidingwater op 61. Volgens de WHO zou water eigenlijk gecontroleerd moeten worden op 200 parameters.

Een aantal merken verpakt gewoon leidingwater in flessen.

Ook het putwater is niet meer drinkbaar, o.a. wegens teveel nitraten en ammoniak.

 

Waterkwaliteit wereldwijde ranglijst

Voor een Uno-rapport hebben experten wereldwijd de waterkwaliteit in 122 landen vergeleken. België heeft de lelijkste soep.

Kort voor het derde Wereldwaterforum, dat midden maart in Kyoto werd geopend, legden de Verenigde Naties een nieuw bericht over de globale watersituatie voor. In het "World Water Development Report", dat de wereldcultuurorganisatie Unesco presenteerde, werd ook de waterkwaliteit in 122 landen door experten beoordeeld.

Als slechtste land wereldwijd landde België op de 122e plaats. De drie topplaatsen namen weinig verrassend Finland, Canada en Nieuw-Zeeland in. Wel voor een verrassing zorgde Groot-Brittannië (4de plaats), dat lange tijd berucht was om het vervuilde Teemswater.

Met dit rappport waarschuwde de UNO voor de dreigende watercrisis op dewelke de mensheid volgens de specialisten afstevent.

Maart 2003

(http://www.unesco-vlaanderen.be/kat_dossiers/art_list.asp?dosID=21&pageID=188

De normen die door Brita zijn opgesteld inzake het vervangen filters zijn voor Engeland gemaakt. De filters zouden in feite dus sneller moeten vervangen worden gezien de slechte kwaliteit van water in België.

Vermelden we ook nog even wat prof. Bouts schrijft:

"ja… met het water is het erg gesteld, bijzonder voor Groot Antwerpen, dat zijn water moet putten uit de Nete en… het Albertkanaal, die steeds meer besmet zijn door de industrieën die erlangs als paddenstoelen oprijzen! En altijd weer moeten sterkere ontsmettende producten gebruikt worden zoals natriumhypochloride (bleekwater) enz., die de leidingen aantasten en giftige of kankerverwekkende verbindingen uitlokken die leiden tot loodvergiftiging enz. Toen ik dit vernam, werd een mysterie me duidelijk: dezelfde koffie, zo smakelijk in Rotselaar, op dezelfde manier klaargemaakt in Antwerpen, is voor mij ondrinkbaar, maar de Antwerpenaren zijn eraan gewend!" (p.65)

We zouden kunnen besluiten met te stellen dat het leidingwater te slecht is om te drinken en te goed is om mee te poetsen. Door allerlei chemicaliën aan water te voegen, kan men nooit van slecht water goed water maken.

"Onze cellen en organen zijn ziek van al dat ballastwater. Ons leidingwater, een met name mineraalrijk, gechloreerd en alkalisch water, is een sluipende moordenaar die mettertijd zijn zware tol eist." (Verheyen, p.84)

Als men zich geen bult wil sleuren met water van de supermarkt, kan men gebruik maken van een waterfilter om de kwaliteit en de zuiverheid ervan te verbeteren. Laat u niet misleiden door verkopers die beweren dat er mineralen in het water moeten zitten; het tegendeel is immers waar: hoe minder mineralen, hoe beter.

 

Water in plastic flessen: de Bisphenol A-catastrofe

Bisphelon A is te vinden o.a. in plastic flessen, bestek, koffiebekers, waterbekers, CD-doosjes, babyflessen, sportflessen, microgolfpotten, tupperware, drank in blik, tandvullingen, helmen, brillen

Let in het bijzonder op voor het opwarmen van dranken en voeding in plastic flessen, potten, verpakkingen. Dit verhoogt drastisch de vrijzetting van BPA van de verpakking naar de inhoud.

Over deze gifstof vindt u uitgebreide informatie en wetenschappelijk onderzoek op:

http://www.leefbewust.com/themas/bisphenol_a.html

 

Water als informatiedrager

Dr. Cyril Smith heeft wetenschappelijk kunnen aantonen dat water trillingen opslaat en overdraagt. Hij zette de elektromagnetische frequenties van koemelk op water, dat hij te drinken gaf aan mensen met een allergie voor koemelk, die hier niets van af wisten. Ze vertoonden allergische reacties. De Japanse wetenschapper Masaru Emoto maakt dit fenomeen zichtbaar door foto's te maken van waterkristallen. Vers bronwater vertoont mooie, symmetrische kristallen. Stadswater vertoont chaotische, lelijke
kristallen. Mooie kristallen vindt men ook bij water waaraan positieve intenties worden gegeven zoals harmonische muziek, vriendschap, dankbaarheid, liefde, enz.

Dit verschijnsel wordt ook toegepast in de homeopathie en de Bachbloesems.

De ongunstige frequenties van toxische stoffen die werden gefilterd uit leidingwater, blijven hierin toch aanwezig. Deze belasten het lichaam. Men kan het water met positieve intenties "opladen" en verbeteren.

Een andere mogelijkheid die is ontwikkeld door een Duitse ingenieur om de ongunstige frequenties te verwijderen is het gebruik van Memon-transformatoren die tegelijkertijd het water opladen met duizenden gunstige frequenties. Helaas worden hierbij de aanwezige anorganische mineralen, zware metalen, enz. niet gefilterd.

Nog een mogelijkheid is het gebruiken van oeroude gesteentes zoals zeoliet.

Men kan in het drinkglas ook een bergkristal of andere edelstenen leggen, dit verbetert eveneens de structuur van de waterkristallen.

Na vele jaren bestudering van waterfiltrs, ben ik tot de conclusie gekomen dat de modellen van Jungbrunnen het beste zijn, met diverse filters o.a. omgekeerde osmose en vitaliseringsfilters. Zie www.eoli.be

Een andere uitstekende mogelijkheid, zonder vitalisering, is de waterdestillatie. Zie voor meer informatie hierover: http://www.groenedag.org/R1/NL/Prod/WaZu/fmWatZui.html

Vitaliteit van water

Natuurlijk vers bronwater kent tevens beweeglijkheid, het ontspringen uit een bron, de klim vanuit de aarde naar de oppervlakte, en de afdaling door beekjes, waar het bovendien opgeladen worden met het licht van de zon in de vorm van biofotonen. Daar blijft bij leidingwater en flessenwater heel weinig van over.

Een goed filtersysteem dient niet alleen zoveel mogelijk uit het water te halen, maar het water ook te vitaliseren.

Alleen zuiver, mineraalarm en levend water kan ons lichaam doeltreffend zuiveren van schadelijke stoffen die het binnenkrijgt via voeding, lucht, huid. Als je geen filter hebt om je drinkwater te zuiveren, zal het lichaam zelf als filter fungeren en vele afvalstoffen trachten op te slaan, vnl. in bindweefsel en vet.

In Amerika schijnt 1 op 2 gezinnen te beschikken over een filtertoestel.

Geraadpleegde literatuur

BBNa, Nieuwsbrief nr1/09, Genk, 2009
Bouts, P., Eet u gezond, Standaard gezinsboeken, Antwerpen, 1975
Daniels, J., De boodschap van water, in: MaarNatuurlijk!, zomer 2008, pp.31-32
Daniëls, J., Weet u wel wat u drinkt?, in: MaarNatuurlijk!, Lente 2008, pp. 30-33
Daniëls, J., Samenvatting va nverschillende uitspraken en studies van wetenscahppers en medici betreffende water, Wilrijk, 2010
De Wever, S., Water voor iedereen, Groene Dag Nieuwsbrief 17, Roosdaal, s.a.
Diamond, H., Een leven lang fit, De Kern, Baarn, 1995
Duckaert, W.J., Water als medicijn, in: Maar natuurlijk!, nr.30, sept-okt 2009, pp.53-56
Faché, W., Gezond ontbijten, Publimedia VIOW, Laarne 2005
Houben, J., Kruidenchemie, Arinus, Genk, 1998
Houben, J., Giftige planten, Arinus, Genk, 1998
Houben, J., Voedingsmiddelenleer, Arinus, Genk, 1995
Pietroni, Alternatieve geneeswijzen
Reader's Digest, Gezond leven/natuurlijk genezen
Verheyen, Y., Gif in ons glas, B-Promotion, Antwerpen, 1986
Vogel, A., De kleine dokter

www.leefbewust.com
www.soletvita.be
www.groenedag.org
www.eoli.be

Luc Van Oost gezondheidstherapeut

www.lucvanoost.be
info@lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld. Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is. De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei
klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.


 

 


 


View My Stats