balk2.jpg (42734 bytes)


Statines geven hoger risico op diabetes en huidinfecties

Van statines weet men dat ze gunstig zijn voor infecties zoals longontsteking en Staphylococcus aureus bacteriëmie. In het geval van infecties van huid- en weke delen, wordt het gebruik van statines ironisch genoeg geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes, een risicofactor voor dergelijke infecties.

Lees verder


Statines kunnen het risico op osteoporose verhogen of verlagen - de dosering maakt het verschil.

Een studie van de Medische Universiteit van Wenen en de Complexity Science Hub Vienna toont voor het eerst een verband tussen de dosering van cholesterolverlagende medicijnen en de diagnose van osteoporose.

Lees verder


Wetenschappers identificeren mogelijke oorzaak van statines gerelateerde spierpijn

Een internationaal team van door BHF gefinancierde onderzoekers heeft wellicht ontdekt waarom sommige mensen spierpijn ervaren bij het nemen van statines. Volgens het onderzoek veroorzaken statines spontane en onregelmatige lekken van calcium uit opslagcompartimenten in spiercellen. Onder normale omstandigheden maakt gecoördineerde afgifte van calcium het de spieren mogelijk om samen te trekken. Niet gereguleerde calciumlekken kunnen beschadiging veroorzaken van de spiercellen, mogelijk leidend tot spierpijn en zwakte.

Lees verder


Suiker, statines en hartgezondheid

Dick Schrauwen [1]

Decennia-lang werd ons verteld dat een laag LDL-cholesterol-gehalte de sleutel is tot het voorkomen van hartziekten. Dit heeft ertoe geleid dat artsen statines voorschreven om het LDL laag te houden. Veel mensen geloven nog steeds dat het eten van cholesterol en vet - vooral verzadigd vet - hartaanvallen veroorzaakt en dat statines het geneesmiddelen bij uitstek is om het risico op hartproblemen te verminderen.

Lees verder


Cholesterolverlagers verminderen gezond bruin vetweefsel

Een bepaald deel van de volwassen bevolking heeft niet alleen wit maar ook bruin vetweefsel. Bruin vetweefsel helpt suiker en vet om te zetten in warmte. Mensen met bruin vetweefsel zijn beter in staat om hun lichaamstemperatuur in de winter te reguleren en hebben minder kans op overgewicht en diabetes.

Lees verder


Wanneer worden de criminele pleitbezorgers van statines nu eens gestraft?

Je hoeft geen medisch deskundige te zijn om te begrijpen dat de cholesterolcampagne geleid wordt door malafide onderzoekers en zakenlui. Een paar weken geleden ontving ik bijvoorbeeld de film “You must be nuts! - the business of dementia”, een humoristische maar tegelijkertijd serieuze film gemaakt door fotograaf Obhi Chatterejee, waarin hij in simpele bewoordingen de waarheid over vetten en cholesterol uiteenzet en tevens hoe hij zijn vader probeerde te behandelen, die als gevolg van een statinebehandeling dement geworden was.

Lees verder


Nu officieel - statines hebben geen bijwerkingen ?

Sommigen van jullie zullen hebben gemerkt dat onderzoekers nu hebben vastgesteld dat statines geen enkele bijwerking hebben. In het Engels heten bijwerkingen officieel ‘drug related adverse events’, ofwel nadelige gebeurtenissen door medicijnen. Een bijwerking kan positief zijn of negatief. Om te bewijzen dat statines geen nadelige effecten ofwel bijwerkingen hebben, verscheen in de Lancet een artikel genaamd: “Adverse events associated with unblinded, but not with blinded, statin therapy in the Anglo-Scandinavian Cardiac Outcomes Trial—Lipid-Lowering Arm (ASCOT-LLA): a randomised double-blind placebo-controlled trial and its non-randomised non-blind extension phase”.

Lees verder


Over de wanhopige statine-aanhangers

Zoals je hebt kunnen lezen in mijn nieuwsbrief van juni hebben we kortgeleden een essay gepubliceerd in BMJ Open, waarin we aantoonden dat mensen van rond de 60 jaar met de hoogste niveaus van “slecht” LDL-cholesterol, het langst leven. In mijn nieuwbrief van oktober vertelde ik ook dat Sir Rory Collins – professor aan de Universiteit van Oxford – en zijn vele door de industrie betaalde collega’s, hierover erg boos waren. Zij publiceerden een lang verhaal in de Lancet, met daarin een lange lijst “bewijzen” die zouden aantonen dat een statinebehandeling de beste en veiligste manier is om hartziekte te voorkomen.

Lees verder


Ongeldige bezwaren van de statine-aanhangers

Zoals ik in mijn vorige nieuwsbrief al zei, hebben wij (16 internationale experts en ikzelf) beschreven dat ouderen van boven de 60 langer leven als hun ‘slechte’ LDL-cholesterol hoog is. Ik vertelde ook over de kritische commentaren van aanhangers van de cholesterolcampagne, die in verschillende kranten zijn verschenen en waarom die ongeldig zijn. We hebben tot op heden geen één kritisch commentaar in de medische vakbladen gezien, behalve twee korte reacties die op de website zijn gezet door British Medical Journal, waar je ook mijn reacties en die van andere onderzoekers kunt teruglezen.

Lees verder


Meer bewijzen van misbruik van statines

Omdat medische artikelen soms moeilijk te lezen zijn voor mensen zonder medische achtergrond, zal ik hier iets meer vertellen over het artikel van Vancheri en zijn team, waarvan ik melding maakte in mijn vorige nieuwsbrief. Zoals gezegd, vonden deze schrijvers geen verband tussen de mate van de toename in het statinegebruik en de mate van daling van de sterftecijfers in 12 landen. Het is in feite zo, dat hartsterfte al in de vroege jaren zeventig begon te dalen, lang voordat begonnen werd met statinebehandelingen.

Lees verder


Statines, medicijnen voor bijgelovige mensen

In een recent Deens artikel dat verscheen in het European Heart Journal, beweerden de schrijvers dat negatief statine-gerelateerd nieuws het doorgaan met de inname van statines vermindert en dat de sterfte als gevolg van hartinfarcten en cardiovasculaire gebeurtenissen daardoor toeneemt.

Lees verder


Statines: massale, nutteloze oplichterij

Gewoonlijk meldt klinisch geneesmiddelenonderzoek dat onderzoek doet naar doodsoorzaken simpelweg het absolute aantal sterfgevallen in de interventie- en controlegroepen. Recentelijk besloten Deense onderzoekers om het iets anders aan te pakken: ze organiseerden de eerste studie ooit om statinetests systematisch te evalueren waarbij ze als belangrijkste uitkomst het gemiddelde uitstel van overlijden gebruikten.

Lees verder


Het is tijd om te stoppen met statines

Wist je dat een statinebehandeling over het algemeen niet in staat is om je leven met meer dan een paar dagen te verlengen? Dit is wat Deense onderzoekers constateerden nadat ze alle statineonderzoeken hadden geanalyseerd waarin de schrijvers het totale aantal sterfgevallen hadden vermeld.

Lees verder


Alvleesklierontsteking vaak veroorzaakt door galstenen – ook verhoogd risico door statines

Idiopathische alvleesklierontsteking (pancreatitis) wordt vaak door kleine galstenen veroorzaakt, die moeilijk voorafgaand aan een chirurgische ingreep te zien zijn, blijkt uit een studie van de Universiteit van Oost-Finland. Er werden tijdens operaties aan idiopathische (van onbekende oorzaak) pancreatitis bij twee op de drie patiënten kleine galsteentjes gevonden.

Lees verder


Statin Nation 2 - what really causes heart disease

STATIN NATION II, Part 1 from Justin Smith on Vimeo.


Cholesterolremmers verstoren werking griepvaccinatie bij ouderen

Bevindingen suggereren dat statines de effectiviteit van het vaccin op de immuunrespons kan hinderen.  Een paar nieuwe studies suggereren dat statines, op grote schaal gebruikt om cholesterol te verlagen, een nadelig effect hebben op de immuunrespons van het griepvaccin en de effectiviteit van het vaccin bij het voorkomen van ernstige ziektes, bij oudere volwassenen.

Lees verder


Duidelijk verband cholesterolremmers en diabetes ontdekt

In een database studie onder bijna 26.000 leden van Tricare, de militaire gezondheidszorg, had 87% van degenen die statines gebruiken tegen cholesterol een grotere kans op diabetes. De studie die online op 28 april 2015 gerapporteerd werd in het Journal of General Internal Medicine, bevestigt de laatste bevindingen over het verband tussen deze wijdverbreid voorgeschreven medicijnen en het risico op diabetes. De deelnemers aan de studie waren bij aanvang alleen mensen zonder hartziekten, diabetes en andere ernstige chronische ziektes.

Lees verder


Statines stimuleren atherosclerose (aderverkalking) en hartfalen; farmacologisch mechanisme

In tegenstelling tot wat op dit moment gedacht wordt, dat cholesterolverlaging d.m.v. statines aderverkalking vermindert, bieden wij een gezichtspunt dat statines juist de oorzaak zouden kunnen zijn van verkalking van de kransslagader en als mitochondriële toxines kunnen werken in hart- en bloedvaten door uitputting van coenzym Q10 en ‘heem A’, met als gevolg ATP generatie. Statines hinderen de synthese van vitamine K2....

Lees verder


Waarom kunnen we geen toegang krijgen tot alle testgegevens van cholesterolremmers (statines) ?

Schadelijke effecten van statine behandelingen zijn zeer zeldzaam. Dit is wat Sir Rory Collins, Professor Medicijnen en Epidemiologie in Oxford de pers verkondigde in een fel commentaar op twee verhandelingen in het British Medical Journal (BMJ), waarin de schrijvers claimden dat 18-20% van de patiënten met cholesterol verlagende middelen last hadden van bijwerkingen. Volgens Collins had minder dan 1 procent van de deelnemers last van bijwerkingen. Spierverslapping bijv. komt voor bij slechts 1 op de 10.000 mensen, zei hij en eiste daarom dat het BMJ de verhandelingen zou intrekken. Volgens de door de industrie gesponsorde testrapporten komt spierbeschadiging, de meest voorkomende bijwerking, minder dan 1 procent voor. Maar om dat getal te bereiken, spierproblemen worden alleen vermeld als het CK van de patiënt in twee gevallen meer dan 10x hoger is dan het hoogst normale niveau. (CK, oftewel creatinekinase, is een enzym dat in grotere hoeveelheden dan normaal in het bloed voorkomt als spiercellen beschadigd zijn).

Lees verder


Studie vindt verband tussen algemeen voorgeschreven statine en geheugenstoornis

Nieuw onderzoek dat bekeek of twee veel voorgeschreven statine geneesmiddelen, gebruikt om low-density lipoprotein (LDL) of 'slechte cholesterol' in het bloed te verlagen, de cognitieve functies nadelig konden beïnvloeden, heeft geconstateerd dat één van de geteste medicijnen een geheugenstoornis veroorzaakte bij ratten.

Tussen zes en zeven miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk (UK) nemen dagelijks statines. De bevindingen volgen op anekdotisch bewijs van mensen die melden dat ze het gevoel hebben dat hun nieuw voorgeschreven statine invloed heeft op hun geheugen. Vorig jaar heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) erop aangedrongen dat alle fabrikanten in hun bijwerkingen opnamen dat statines mogelijk de cognitieve functies beïnvloeden.

Lees verder


Bij een groeiend aantal nierpatiënten worden teveel statines voorgeschreven

PORTLAND, Oregon - Volgens een nieuwe analyse krijgen grote aantallen patiënten, in een vergevorderd stadium van nierziekte, ten onrechte statines voorgeschreven om hun cholesterol te verlagen - medicijnen die hun geen voordeel bieden en bovendien andere gezondheidsrisico’s kunnen verhogen zoals diabetes, dementie of spierpijn.

De bevindingen, als een recensie van meerdere studies gepubliceerd in het American Journal of Cardiovascular Drugs, doen serieuze vragen oproepen over het nut van cholesterolverlagende therapie bij nierziekten.

De onderzoekers geven aan dat de kwestie belangrijk is omdat de incidentie van chronische nierziekte in de Verenigde Staten stijgende is met, wat zij noemen, ‘een alarmerend tempo’. Nierpatiënten hebben ook 23 keer meer kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, wat bovendien bij deze groep de belangrijkste doodsoorzaak is.

Experts geven aan dat voor deze patiënten het vaak voorkomende besluit om statines voor te schrijven, i.v.m. een lager cholesterol om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, niet wordt ondersteund door het grote aantal onderzoeken dat is gedaan.

Lees verder


Does statin treatment prevent cancer?

Of course not. In my October newsletter I told you how it is possible to manipulate our minds to think that statins protect against almost everything. Here is another example.

Last month Danish researchers published a paper in New England Journal of Medicine entitled Statin use and reduced cancer-related mortality. (Contact me, if you want to read the full paper) . They had studied how many people who had got cancer in Denmark between 1995 and 2007, how many who had died from cancer and how many of them who had been treated with statins before the cancer was discovered. What they found was that fewer had died among those who had got a statin prescription some time during this period. Therefore they concluded that statin treatment protects against cancer.

What they have ignored is, that at least four studies have shown that people with low cholesterol had a greater risk of getting cancer 20-30 years later, and that people with familial hypercholesterolemia has a lower risk of cancer.

What they also have ignored is that three statin experiment resulted in more cancer in the treatment group an with statistical significance.

What they also have ignored is that several studies of cancer patients and patients without cancer have shown that the cancer patients had been treated much more often with statins than the control individuals.

What they also have ignored is the Japanese study the authors of which treated more than 40,000 patients with a low dose simvastatin. Seven years later three tomes more among those whose cholesterol had been lowered the most had died from cancer compared with those whose cholesterol was unchanged.

Those who advocate statin treatment deny the cancer risk by referring to reviews of the statin trials, which have found no increase of cancer. There is a serious error in these reviews because they have excluded skin cancer from the calculations, although skin cancer is the first cancer type we should expect to see, if statin treatment is carcinogenic, because it is easy to diagnose at an early stage. Indeed, in the two first simvastatin trials 4S and HPS skin cancer was seen more often in the treatment groups, and if the figures from the two trials are calculated together the increase was statistically significant. Since then the number of skin cancer has not been recorded in any statin trial.

The reason why cancer was seen less often among statin-treated people is probably because they have lived most of their life with high cholesterol, which, as I mentioned, protects against cancer, whereas the untreated have lived most of their life with normal or low cholesterol, and low cholesterol is, as I mentioned, a risk factor for cancer. Furthermore, nobody knows how many of the statin-treated patients who really took the drug. A Canadian study found for example that most people who have been prescribed statin treatment have stopped the treatment after two years.

That the lowest cancer mortality among the statin-treated patients was seen among those who had been prescribed the lowest dose is another argument against a cancer-protecting effect. It should of course have been the opposite.

You can find references to the studies I have mentioned above in a recent paper that I published together with two American colleagues.

Can you loose weight just by avoiding fat?

Of course not, but this is what the authors claim in a recent review of all dietary studies of a low-fat diet published in British Medical Journal. You can read about the many errors they have made from reader comments in their section Rapid Response. Mine is number two from above, but read also the comments by Stephen Reed, Johannes G. Scholl and William T. Neville. You can also read a more detailed comment by our member Zoë Harcombe.

My question is: How come that the worlds most prestigious medical journals have accepted reviews of such bad quality? Have they, as have most medical researchers in this field, become dependent on the food and the drug industry?

Uffe Ravnskov, MD, PhD, independent investigator
Spokesman of THINCS, The International Network of Cholesterol Skeptics
Magle Stora Kyrkogata 9, 22350 Lund, Sweden
tel +46 46145022 or +46-702580416
www.ravnskov.nu/uffe


Statine behandeling versnelt arteriosclerose

Recentelijk toonden twee aparte studies aan, dat mensen die een statinebehandeling krijgen, vaker arteriosclerose ontwikkelen dan onbehandelde mensen. Een van deze studies werd gepubliceerd in “Diabetes Care” (Link) en de andere in “Artherosclerosis” (Link)

Meer details kun je lezen in het schokkende interview (Link) van Dr. Mercola, met senior wetenschappelijk onderzoeker Stephanie Seneff (Link) van MIT (Massachusetts Institute of Technology), die ook lid is van THINCS (Link)

Lees ook Dr. Mercola´s opmerkingen over statinebehandeling.

“Beschermt een statine behandeling tegen kanker?”

Vraag het aan een behandelaar die statine gebruikt (statinist) en het antwoord is “ja”. In tal van studies beweren de auteurs dat een statinebehandeling beschermt tegen alle vormen van kanker. Maar ze hebben allen een ernstige fout gemaakt. Hun bewijsmateriaal komt voort uit vergelijkingen tussen mensen die een statinebehandeling ondergingen en niet-behandelde mensen.

Lees verder


Klachten over cholesterolremmers

Wil je ook je kennis delen over een te hoog cholesterol?

Geef je mening op: Link


De risico‘s van statine gebruik kunnen opwegen tegen de voordelen voor patiënten met een voorgeschiedenis van hersenbloedingen

Een gecomputeriseerd beslissingsmodel suggereert dat voor patiënten met een hersenbloedingsverleden, het risico van herhaling geassocieerd met een statinebehandeling kan opwegen tegen het voordeel van het medicijn in het voorkomen van hart- en vaatziekten, dit volgens een vandaag online gepubliceerd rapport dat zal verschijnen in het mei nummer van Archives of Neurology, één van JAMA/Archives
tijdschriften. De voordelen van statines voor het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en beroertes zijn goed ingeburgerd maar meer uitgebreid gebruik van statine therapie blijft betwist, dit volgens achtergrondinformatie in het artikel. “Een bijzondere subgroep van patiënten waarvoor de raadzaamheid van statine gebruik onduidelijk is zijn diegenen met een hoog risico op intracerebrale (hersen)bloeding,“ of een beroerte veroorzaakt door een hersenbloeding, schrijft de auteur. “De reden voor extra zorg is de verhoogde frequentie van intracerebrale bloedingen die zijn waargenomen bij patiënten ingedeeld naar statine therapie in een klinisch onderzoek naar secundaire beroerte preventie“.

Lees verder


Statine therapie wordt vaak voorgeschreven aan gezonde mensen zonder duidelijk aantoonbaar bewijs van zieke aderen

Vrijgegeven op: 12 november 2010
Bron: John Hopkins Medicine

--De studie weerlegt ook C - reactief proteïne (CRP) niveaus als beste nieuwe voorspeller van geblokkeerde slagaderen

Newswise— Door terug te blikken naar suggesties van een voorgaande John Hopkins studie waarbij 950 gezonde mannen en vrouwen dagelijks een dosis van een cholesterolverlagende statine medicijn kregen om kransslagaderen te behoeden voor een hartaanval of beroerte is gebleken dat het niet voor iedereen noodzakelijk is.

In een studie die op 16 november 2010 op de jaarlijkse wetenschappelijke sessie van de American Heart Association (AHA) in Chicago, toont het team van de John Hopkins dat bijna 95 procent van alle hartaanvallen, beroertes en hartgerelateerde sterfgevallen gebeuren bij de helft van de studiedeelnemers met enig meetbare aanwezigheid van uithardend calcium in de bloedvaten; vandaar, dat alleen deze subgroep voordeel heeft van deze preventieve medicijntherapie. Vijfenzeventig procent van alle hart problemen treden op bij mensen met de hoogste calcium waarden.

Van de 47 procent van de studie deelnemers zonder een waarneembare aanwezigheid van uithardend calcium in hun bloedvaten leden ongeveer 5 procent gerelateerde hartziekten gedurende de zes jaar dat er onderzoek werd gedaan, wat betekent dat de medicijntherapie een niet afdoende coronaire bescherming heeft geboden.

"Onze resultaten vertellen dat alleen zij met calcium opbouw in hun slagaderen een duidelijk voordeel hebben van statinetherapie, en zij die over het algemeen gezond zijn en geen duidelijke waarneembare verkalking hebben zich met hun arts moeten richten op een verbetering van de levensstijl in plaats van vroegtijdig gebruik van statine medicijnen," zegt de hoofdonderzoeker Michael BlaHa, MD, M.P.H.

"Terwijl statinetherapie gezonde mannen en vrouwen kan helpen aan een normaal of zelfs laag cholesterolniveau," voegt Blaha toe, een collega van de cardioloog aan het John Hopkins University School of Medicine en zijn hart- en vaatziekten Instituut, "het is zeker niet het nodig dat alle volwassenen preventief dit moeten gebruiken om een hartaanval en beroerte te voorkomen, omdat de helft een te verwaarlozen risico van een plotselinge coronaire afwijking heeft voor de komende vijf tot 10 jaar."

Resultaten van de studie onderstrepen het belang van het meten van de kalkaanslag in de kransslagader, zegt Blaha, om te kunnen voorspellen wie een echt risico vormt voor het krijgen van een hartaanval. Hoge niveaus van C - reactief proteïne in het bloed, een CRP score van 2 of meer dan 2 milligram per liter, gaf geen voorspellende waarde nadat met risicofactoren rekening was gehouden inclusief leeftijd, geslacht, etniciteit, hoge bloeddruk, bloed cholesterolgehalte, overgewicht, diabetes, roken en een familie geschiedenis van mensen die leden aan hartziekten. Deelnemers aan de nieuwe analyse van deze studie hadden verschillende bloedniveaus van ontstekinggevoelige bijproducten, waarvan sommigen geloven dat het verschillende kransslagader ziektes voorspeld.

De meest recente bevindingen van de door John Hopkins geleide Multi Etnische Studie naar aderverkalking of MESA, worden verondersteld om als eerste precies te lokaliseren - onder de meer dan 6 miljoen gezonde Amerikaanse volwassenen met normale bloed cholesterolniveaus en daarmee potentiële kandidaten voor preventieve statinetherapie – wie voordeel heeft van deze beschermende effecten. Rosuvastatine, op de markt gebracht als Crestor, is een bepaald statinemedicijn effectief bij het voorkomen van hartaanvallen en beroertes voor sommige individuen, volgens de resultaten van de landmark JUPITER proef, gepubliceerd in 2008.

De JUPITER proef, kortom de rechtvaardiging voor het gebruik van statinen voor primaire preventie: een interventie product dat Rosuvastin evalueert, bij een dagelijkse dosis van 20 milligram per liter bloed per dag halveerde het aantal potentieel dodelijke coronaire blokkades bij ongeveer 18.000 volwassenen, allemaal met hoge CRP niveaus.

Om deze bevindingen te controleren selecteerde het John Hopkins team MESA studiedeelnemers die voldeden aan de dezelfde criteria als voor de JUPITER studie. De MESA subgroep kwam uit een pool van 7000 diverse etnische volwassenen, met inbegrip van Afro-Amerikanen, Chinese Amerikanen, mensen uit de Kaukasus en Latijns-Amerikanen – allen gevolgd door John Hopkins en vijf andere medische centra in Noord-Amerika.

Uit statistische vergelijking van de resultaten is gebleken dat weinig hartaanvallen of beroertes als die er al zijn, zouden kunnen worden voorkomen binnen vijf jaar als ze de medicatie hadden ingenomen, tenzij er al calciumopbouw in hun bloedvaten was. Bij mensen met een matige calciumopbouw, zou een hartaanval afgewend worden van elke 94 behandelde mensen, en een beroerte van elke 54. Voor mensen met hogere coronaire calciumwaardes was het aantal patiënten dat behandeld moest worden om een hartaanval of beroerte te voorkomen respectievelijk 24 en 19, waarvan Blaha zegt dat het superieure aantallen zijn in vergelijking met de JUPITER studie of elke voorafgaand statine onderzoek.

Volgens de mede-onderzoeker in deze studie en cardioloog Roger Blumenthal, MD, een professor en directeur van het Ciccarone Preventieve Cardiologie Centrum op John Hopkins, mag "statine therapie moet niet worden benaderd zoals dieet en oefening als een veelomvattende oplossing voor het voorkomen van hartziekten. Dit zijn levenslange medicijnen met potentie, hoewel er af en toe een bijwerking is, zouden artsen moeten overwegen het alleen te gebruiken voor de patiënten die het grootste risico lopen, zoals zij die een hoge calciumwaarde in de kransslagaders hebben.

Blumenthal wijst erop dat circa 5 procent van de mensen die statinen gebruiken, ernstige bijwerkingen, zoals spier pijn ontwikkelen. Een op de 255 ontwikkelt diabetes.

Blumenthal beveelt mensen aan hun risico op een hartziekte te controleren op basis van hun leeftijd en geslacht, diabetes, bloedcholesterol gehalte, hoge bloeddruk en roken en als hun arts het aanbeveelt een calcium CT-scan van de kransslagader te krijgen om het werkelijke risico te meten.

Kransslagader ziekten blijven nationaal de belangrijkste doodsoorzaak van een op de vijf volwassenen in de Verenigde Staten.

Naast Blaha, waren andere Hopkins onderzoekers betrokken bij deze studie zoals de senior onderzoeker Khurram Nasir, M.D., M.P.H., die nu bij de University School of Medicine in New Haven is, Conn.; Andrew DeFilippis, M.D., M.Sc.; en João Lima, M.D. Andere onderzoekers betrokken in deze studie zijn Matthew Budoff, M.D., verbonden aan de Los Angeles Biomedical Research Institute at Harbor-UCLA Medical Center in Torrance, Calif.; Juan Rivera, M.D., M.P.H., en Arthur Agatston, M.D., beide van de University of Miami; Ron Blankstein, M.D., verbonden aan Brigham en Women’s Hospital in Boston; en Dan O’Leary verbonden aan het Carney Hospital in Dorchester, Mass.

(Presentatie titel: Association between hsCRP=2, Coronary Calcium, and Adverse Events—Implications for the JUPITER Population in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA.)

Aanvullende informatie:
http://www.hopkinsmedicine.org/heart_vascular_institute/
clinical_services/centers_excellence/ciccarone_center.html

http://www.hopkinsmedicine.org/heart_vascular_institute/
clinical_trials/preventive/mesa.html

http://www.hopkinsmedicine.org/Press_releases/2004/11_09c_04.html

Bron: Link

Vertaling: Pauline Laumans


Gebruik cholesterolverlagers laatste 12 jaar vertwintigvoudigd

In vergelijking met 12 jaar geleden nemen de Belgen twintig maal meer statines.

Lees verder


Vitamine D even effectief als statine of bloeddrukverlager

Vitamine D doet niet onder voor de veelgebruikte statines en bloeddrukverlagers als het gaat om reductie van het risico van hart- en vaataandoeningen.

Link

Meer vitamine D volgens G Schuitemaker

Link

Denise


Veroorzaken statines (cholesterolremmers) vitamine D gebrek?

Lage cholesterolgehaltes als gevolg van het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen (statines) kunnen de aanmaak van vitamine D remmen met als gevolg spierpijn en -zwakte.

Lees verder

Jan Slemmer


Nieuwe artikelen bevestigen onenigheid over statines

Twee studies plus een overzicht van voorgaande studies richten zich op het wijdverbreide voorschrijven van cholesterol-medicijnen. Een ervan trekt hun gebruik als een preventieve maatregel in twijfel, een andere suggereert dat ze prostaatkankerpatiënten zouden helpen. Een voortkabbelende wetenschappelijke discussie over statinen - het cholesterolverlagende medicijn-op-recept dat de makers zo'n 26 miljard dollar per jaar oplevert - laaide afgelopen maandag fel op, met een ruzie over een publicatiestroom, die de reputatie van deze wijdverbreid voorgeschreven medicijnen in bepaalde gevallen in twijfel trok.

Voor de goede orde: Een artikel over statinen in "Tuesday's Section A" bestempelde ze abusievelijk als het op één na meest voorgeschreven medicijn in de V.S. : Ze zijn feitelijk het meest voorgeschreven soort medicijn in de V.S.-

Een meta-analyse - overzicht van voorgaande studies - gepubliceerd in "The Archives of Internal Medicine", wees uit dat statinen niet het aantal doden vermindert onder patiënten met alleen risico-factoren, dus zónder aantoonbaar vastgestelde cardiovasculaire ziekte; patienten die het dus gebruiken als preventieve maatregel. Het nieuwe onderzoek zou een klap zijn voor zowel de medicijnproducenten, als ook voor driekwart van de statinenslikkers - dat wil zeggen, diegenen dus die het medicijn nemen in de hoop er een eerste hartinfarct of beroerte mee te voorkomen.

Tegelijkertijd stelt een een studie in het blad "Cancer", dat voor mannen die een operatie voor prostaatkanker hebben ondergaan, het gebruik van statinen terugkeer van deze ziekte schijnt de verkleinen.   Tegen de achtergrond van zulk onderzoek, werd onlangs een derde studie gepubliceerd, gecaracteriseerd als "foutief" en een wijdverbreid verwelkomde studie uit 2008, die de voordelen van de statine rosuvastatin (commercieel onder de naam Crestor) vast bleek te stellen, bij de preventie voor hartinfarct en beroerte.

Het derde artikel, eveneens gepubliceerd in "The Archives of Internal Medicine", riep vragen op omtrent de financiële en professionele motieven van de medisch onderzoekers, die het in hoge mate beïnvloede onderzoek, bekend als het JUPITER onderzoek, uitvoerden. Negen klinische tests die de laatste 6 jaar gepubliceerd zijn, hebben geen voordelen gevonden voor het gebruik van statitnes ter preventie van hartziekten, maar "de resultaten (van de JUPITER test) hebben ongetwijfeld vele gezonde personen zonder verhoogde cholesterolniveaus een duwtje gegeven richting lange-termijn-statine-behandeling", schreven de kritiekschrijvers.

De overtuiging dat statinen het risico van een hartinfarct of beroerte verlaagt, heeft ervoor gezorgd dat ze het op-één-na meest algemene recept-medicijn in de V.S. zijn, na anti-psychotica. Beide studies die in The Archives gepubliceerd zijn, suggereren dat de effectiviteit van statinen op dit gebied gelimiteerd is, in het voordeligste geval, tot het voorkómen van niet-fatale aanvallen, terwijl er in de aantallen fatale aanvallen helemaal geen verbetering zit. Uit de eerste, een analyse van 11 klinische onderzoeken waarbij in totaal 65.229 patienten betrokken waren, bleek dat onder patienten met een verondersteld hoog risico op hartaanval of beroerte, maar er geen hadden, statinegebruik het stervensrisico niet verlaagden.

De reaktie op deze studies onderstreepte de onenigheid die ontstaan is tussen artsen en onderzoekers, over het steeds grootschaliger gebruik van statinen. Dr. Beatrice Golomb, een onderzoekster van het UC San Diego die rapportages over de bijwerkingen van statinen bijhoudt, zei dat de tendens van de studies "ondersteunt wat we al hadden kunnen weten - dat voor patienten zonder vastgestelde hartaandoeningen, statinen meer risico inhouden dan dat ze nuttig zijn."

Cardioloog Dr. Steven Nisssen van het Cleveland Clinic verdedigde het gebruik van statines bij de preventie van een hartaanval of beroerte voor bepaalde patienten. Hij keurde ook wat hij noemde een "op de man gespeelde aanval" op de reputaties van de hoofdonderzoekers van de JUPITER'S studie - wetenschappers die hij beschreef als "uitblinkend", "legendarisch" en "onberispelijk". "We weten dat bij de juiste personen, met de goede redenen, statinen een eerste hartinfarct kunnen voorkomen", zei Nissen. "Er was absoluut een vermindering en het was absoluut omvangrijk bij de juiste personen."

Dr. Lee A. Green van de Universiteit van Michigan, die hoofdartikelen schrijft in The Archives, gaf toe dat artsen die hun nu-nog-gezonde patienten moeten adviseren over het gebruik van statine-medicatie, "echt moeten toegeven dat we niet weten" wat de beste weg zou zijn. Maar: onderzoek dat in de toekomst informatie verstrekt voor deze consulten, zo schrijft Green, "moet vrij zijn elke aansporing om welk gewenst resultaat dan ook te vinden".

Josephine van Rossum


Nieuwe kennis over de link tussen anticholesterol statine medicijnen en depressie

Wetenschappers rapporteren een mogelijke verklaring voor symptomen van benauwdheid en depressie die voorkomen bij sommige patiënten die de populaire anticholesterol statine medicijnen gebruiken en door sommige individuen die een laag cholesterol dieet volgen. Deze symptomen zouden veroorzaakt kunnen worden door lage niveaus van cholesterol in de hersenen gedurende lange tijd, zoals het rapport vermeld. Het rapport is verschenen in ACS' wekelijkse publicatie Biochemistry.

Amitabha Chattopadhyay en collega's merken in het onderzoek op dat statine medicijnen werken door een zeer belangrijke enzym, betrokken bij het produceren van cholesterol in het lichaam, te blokkeren. Sommige onderzoeken linken de medicijnen aan een verhoogd risico op benauwdheid en depressie, maar de redenen hiervoor zijn niet duidelijk. Eerder hebben wetenschappers aangetoond dat het handhaven van normale cholesterol niveaus belangrijk is voor het functioneren van de celreceptor voor serotonine, een hormoon voor de hersenen dat stemmingen en gedrag beïnvloed. Maar het lange termijn effect van cholesterol tekort op deze receptoren, dat voor kan komen bij patiënten die anticholesterol medicijnen nemen, in onbekend.

Wetenschappers gebruikten het statine medicijn mevastatin om dit te onderzoeken. In laboratorium tests waarbij menselijke serotonine receptoren gebruikt werden in dierlijke cellen, werd aangetoond dat lange termijn gebruik van het medicijn significante veranderingen veroorzaakte in de structuur en functie van serotonine cel receptoren. Het toevoegen van cholesterol aan de cellen behandeld met mevastatin zorgde ervoor dat ze weer normaal werden. De resultaten zijn de basis voor het eerste rapport dat de effecten van een lange termijn tekort van cholesterol op dit type cel receptoren beschrijft en wetenschappers zeggen dat de resultaten erop wijzen dat chronische lage cholesterol niveaus in de hersenen mogelijk benauwdheid en depressie veroorzaken.

Annemiek Bessaoudi


Spierschade door hoge dosis simvastatine

Link


FDA waarschuwt voor verhoogd risico op ernstige spierschade met Zocor

De FDA heeft gewaarschuwd voor een verhoogde kans op ernstige spierbeschadiging, waaronder rhabdomyolyse, bij patiënten die een hoge dosering Zocor gebruiken.

Link

Jan Slemmer


Wake up America


Meer kans op diabetes door cholesterolremmers

Patiënten die cholesterolverlagende middelen (statines) slikken, lopen een licht hoger risico om diabetes type 2 te krijgen.

Link


Statines voor gezonde mensen?

Hoi Ron,

Wat nou "verzinnen van ziektes om medicijnen te verkopen". Dat is toch helemaal niet nodig, je verkoopt die medicijnen gewoon aan mensen die helemaal niets mankeren:

However, some experts have suggested that statins could be included in a so-called polypill, a five-in-one drug which would also include aspirin and three blood pressure-lowering medications and which could be given even to healthy people to help protect them.

Link

Marrie


Cholesterol Shocker: Niacin better than Statins

Natural cures once again ko health care lobbyists. The threat of National health care will yield "natural" cures that will help eliminate our dependence on prescription drugs, one of the largest industries in America and sadly, the largest Lobbyist group in the America.


Nadelen van statines

Hoogleraar biofysica Yeon-Kyun Shin aan de Iowa State University bewees dat hoge cholesterolwaarden, die zogenaamd slecht voor het hart zouden zijn, van essentieel belang zijn voor het functioneren van de hersenen. Twee verschillende recente onderzoeken geven dezelfde uitkomst, namelijk dat ‘cholesterolverlagende statines schade kan toebrengen aan de hersenen, de oorzaak kan zijn van geheugenverlies en de hersenfunctie kan aantasten’. Deze bijwerking bij statines is al eerder genoemd, net als misselijkheid, verminderde spieropbouw, prikkelbaarheid, nierfalen, verlamming, leverschade en zelfmoordneiging. Toch blijkt de omvang van deze hersenschade veel groter dan men dacht bij de toelating van dit cholesterol verlagend middel in de markt.

Link

Link 2

Petra


Statines

The fact that statin drugs are two-edged swords is known to few. It is no wonder doctors are confused about this class of drugs. When a statin reduces cholesterol, it is, at the same time, reducing synthesis of CoQ10, dolichols, selenoproteins, Rho, glutathione and normal phosphorylation by a similar amount. This, I believe, is the cause of the thousands of side effect reports largely unknown to the medical community.

http://www.spacedoc.net


Verkoop cholesterol-middelen explodeert

Het gebruik van middelen tegen verhoogde cholesterol is in 10 jaar verviervoudigd. In 1997 betaalde de Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) nog 93.943.771 geneesmiddelen tegen cholesterol terug, in 2008 waren het er al 390.774.537.

Link

Nuttige links voor statine slikkers:


Genetische test voorspelt neveneffecten van medicatie

Patiënten die statinen gebruiken om hun cholesterol onder controle te houden, kunnen zich voortaan genetisch laten testen om na te gaan of die pillen geen negatieve neveneffecten veroorzaken, zo meldt de Sunday Times.

Link


No Evidence That Widely Prescribed Statins Protect Against Prostate Cancer

A large community-based study refutes previous findings that statins - a top-selling drug class, worldwide -- might cut one's risk of developing prostate cancer by reducing production of the male hormones that fuel cancer growth. Researchers from the New England Research Institutes found that while men using statins did indeed have lower blood levels of androgens such as testosterone, it was more likely attributable to poor health rather than the use of statins. Their findings are published in the August issue of Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, a journal of the American Association for Cancer Research.

Lees verder


Cholesterol Drugs Tied to Birth Defects

If you’re pregnant or thinking about getting pregnant, there’s one more group of medications to add to the long list of drugs you shouldn’t take because they can harm your baby: the cholesterol-lowering medications called statins.

Lees verder


Patients raise fresh doubt over safety of cholesterol treatment

Unexplained seizures, dizziness and insomnia among symptoms claimed by statin users

Lees verder


The Truth About Statins

But what about the millions of people with elevated cholesterol who are taking statins but have no heart disease or other risk factors? "We have no evidence that taking a cholesterol-lowering medication like a statin will present them from getting heart disease," said Elizabeth Nabel, director of the National Heart, Lung, and Blood Institute.

Lees verder


In the Real World, a Slew of Side Effects from Statins

In clinical trials of statins, side effects were relatively rare. But many doctors believe they are more common in the real world, afflicting perhaps as many as 15% of patients. After muscle aches, prominently mentioned on Lipitor's label, common complaints include cognitive problems ranging from mild confusion to loss of memory.

Lees verder


Do Cholesterol Drugs Do Any Good?

Research suggests that, except among high-risk heart patients, the benefits of statins such as Lipitor are overstated

Lees verder


Statins "do not help the elderly"

researchers from the UK and New Zealand said elderly people can actually be harmed by the drugs, adding the treatments are expensive for the health service.

Lees verder


Cholesterol Drug Study Worries Patients

Merck & Co. and Schering-Plough Corp., on Monday finally released results of a study meant to show how well Vytorin reduced plaque buildup in neck arteries in people whose genes gave them stratospheric cholesterol. Instead, it showed $100-a-month Vytorin, which combines Zocor and Zetia, was no more effective and perhaps a bit worse than Zocor alone, which is sold as a generic for a third as much.

Lees verder


Lycopene as effective as statins for artery health

Supplements of the lycopene, the carotenoid that give tomatoes their red colour, may be as effective as statins to reduce the formation of plaques in the arteries that cause atherosclerosis, says a new study with rabbits.

Lees verder


Fish oil and red yeast rice studied for lowering blood cholesterol

In the July issue of Mayo Clinic Proceedings, a group of researchers from Pennsylvania examine whether an alternative approach to treating high blood cholesterol may provide an effective treatment option for patients who are unable or unwilling to take statins.

Lees verder


Docs often write off patient side effect concerns

In a survey of 650 patients, taking cholesterol-lowering drugs called statins, who reported having adverse drug reactions, many said their physicians denied that the drug could be connected to their symptoms

Lees verder


Scientists identify gene responsible for statin-induced muscle pain

Statins, the popular class of drugs used to lower cholesterol, are among the most commonly prescribed medications in developed countries. But for some patients, accompanying side effects of muscle weakness and pain become chronic problems and, in rare cases, can escalate to debilitating and even life-threatening damage. Now a study led by investigators at Beth Israel Deaconess Medical Center, helps explain the source of these problems.

Lees verder


Danger alert on drug used by millions

ALARMING new health warnings are to be issued over cholesterol-lowering wonderdrugs taken daily by more than four million patients. In some cases, users of statins have suffered a rare form of lung disease.

Lees verder


Benefits of Statin Drugs Overrated

According to recent research, the benefits of statin drugs are highly overrated, and the 13 million Americans using them may get little, if any, benefit. Although statins can be life-saving for those who have high cholesterol and have already had heart attacks, recent studies show no reduction in deaths for people over the age of 65 – regardless of how much the drug lowered their cholesterol – and no benefit at all for women of any age!

Lees verder


What That Cholesterol Trial Didn’t Show

The cholesterol drug Vytorin became known for its commercials showing people who look oddly similar to foods like tacos and banana cream pie. But now Vytorin is getting attention that is anything but funny.

Lees verder


More Studies on the Effects of Statins on the Incidence of Prostate Cancer

Three new studies on the effects of statins on the risk of developing prostate cancer were published in the November, 2007 issue of Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Lees verder


Will Cholesterol Pills Save Your Life?

there is little, if any, data showing that statin drugs prolong life in the majority of people who take them.

Lees verder


Great Drug, but Does It Prolong Life?

“High-risk groups have a lot to gain,” said Dr. Mark H. Ebell, a professor at the University of Georgia who is deputy editor of the journal American Family Physician. “But patients at low risk benefit very little if at all. We end up overtreating a lot of patients.”

Lees verder


Statin Drugs - Bad News Gets Worse

The mainstream media can no longer ignore the mounting evidence that these drugs are not a panacea. One study found that for every hundred people taking statins for three years, only one death will be prevented. Other studies hint that the number is far higher – that up to 250 people would have to take statins for at least three years to prevent a single death!

Lees verder


Cholesterol-lowering drugs and the risk of hemorrhagic stroke

People taking cholesterol-lowering drugs such as atorvastatin after a stroke may be at an increased risk of hemorrhagic stroke, or bleeding in the brain, a risk not found in patients taking statins who have never had a stroke. The research is published in the Dec. 12, 2007, online issue of Neurology, the medical journal of the American Academy of Neurology.

Lees verder


Statins can affect sleep quality

Simvastatin has been linked to severe sleep disruption in one out of 20 users, according to US research findings.

Lees verder


CCN Reveals How The Statin Scam Marches On in the American Battle Against Cholesterol

In the new study researchers found that statins activate a gene signal in muscles called atrogen-1. When this gene activates it targets key muscle proteins for destruction. The activation of this gene drives the process of muscle atrophy and muscle wasting. It is induced in cardiac muscle in failing hearts. Why on earth would any person want this gene activated by a drug?

Lees verder


Statins Can Boost Brain Hemorrhage Risk After Stroke

Some people taking statins after a stroke might face an increased risk of having a brain hemorrhage, a new study suggests.

Lees verder


The Statin Scam Marches On

Considering that tens of millions of Americans now take statins to lower cholesterol, the following headline was conspicuously absent from the major media this month: "Statins Found To Turn On Gene That Causes Muscle Damage." It's now a fact of science; a new study shows that taking statins destroys your muscle to a greater or lesser degree. And let's not forget that the heart is a muscle.

Lees verder


Lipitor Marketing Campaign Illegal, Whistleblower Lawsuit Claims

A Lipitor marketing campaign illegally used misleading educational programs for doctors to boost sales of the drug, a former Pfizer executive claims. The Lipitor allegations against the drug maker are part of a whistleblower lawsuit filed in U.S. District Court for the Eastern District of New York in February 2004. The allegations raise serious questions about the way pharmaceutical companies use so-called “educational” programs to market drugs.

Lees verder


Cholesterol Lowering Power Foods

Statins are drugs that can lower high cholesterol very effectively. They're the most commonly prescribed drug in the world. But there are ways to get cholesterol levels down without resorting to medication. David Jenkins, M.D., Ph.D., from St. Michael's Hospital in Toronto, says, "Our research tells us that there is still life in diet yet and you don't have to give up and go straight to drugs."

Lees verder


Good chance that statins aren't for you

Many studies have shown that statins, in otherwise healthy people with only high cholesterol, don't save lives. However, if pharmaceutical companies marketed statins only those people with existing heart disease, sales would be a small fraction of what they could be if they marketed to everyone with high cholesterol (but no heart disease).

Lees verder


When It Hurts to Take a Statin

But between roughly 3 and 15 percent of statin users (the figure is under debate) experience severe myopathy—unmistakable muscle discomfort or weakness. Muscle tissue can even dissolve, an extremely rare condition called rhabdomyolysis that can cause kidney failure.

Lees verder


University of Alberta researchers report breakthrough in lowering bad cholesterol, fatty acid levels

Medical researchers at the University of Alberta in Edmonton, Canada have found a way to reduce the amount of bad cholesterol and fatty acids that end up in the blood from food the body metabolizes, a key discovery that could lead to new drugs to treat and reverse the effects of diabetes and heart disease related to obesity. Existing drugs called statins are used to lower cholesterol, but do not treat obesity or diabetes.

Lees verder


Statin warning for pregnant women

Pregnant women or those hoping to start or extend a family should avoid using the cholesterol-lowering drugs statins, say scientists. Current clinical guidelines already recommend that women who are pregnant should stop taking statins but the advice is based on the knowledge that cholesterol is essential for normal fetal development. Indeed, a 2007 study examining the risk of congenital anomalies in children of pregnant women using statins suggested that the detrimental effects of the drugs may be restricted to fat-soluble or 'lipophilic' statins only. But new research from The University of Manchester has shown that even water-soluble or 'hydrophilic' statins, such as pravastatin, can affect placental development leading to worse pregnancy outcomes. "The rapid rise in obesity and type-2 diabetes is a major health issue and affected individuals are often treated with statins to lower circulating cholesterol levels and reduce the risk of heart disease," said Dr Melissa Westwood, a Senior Lecturer in Endocrinology based at the Maternal and Fetal Health Research Centre at St Mary's Hospital, Manchester."Given the evolving demographic profile of these conditions, such drugs are increasingly prescribed to women of reproductive age but the actions of statins are not limited to the regulation of cholesterol levels, as they can affect the production of other chemicals in the body too.

Lees verder


Statins have unexpected effect on pool of powerful brain cells

Our results suggest the need for awareness of the possible toxicities accruing to long-term statin use, and identify one such potential toxicity, the premature differentiation and attendant long-term depletion of oligodendrocyte progenitor cells of the adult brain," conclude the authors in their Glia paper.

Lees verder


 

 

 


View My Stats