Nieuws medische missers


balk2.jpg (42734 bytes)


Medische fouten meestal het gevolg van burn-out van de artsen

Volgens een studie geleid door onderzoekers van de Stanford University School of Medicine is burn-out van de arts minstens even veel verantwoordelijk voor medische fouten als onveilige medische werkomstandigheden. "Als we proberen de veiligheid en kwaliteit van medische zorg te maximaliseren, moeten we de factoren in de werkomgeving aanpakken die tot burn-out leiden bij onze zorgverleners", zegt Tait Shanafelt, MD, directeur van het WellMD Center van Stanford en decaan van de School of Medicine.

Lees verder


Medische fouten zijn de derde grootste doodsoorzaak in de VS

Medische fouten zijn de derde doodsoorzaak in de VS na hart- en vaatziekten en kanker, zeggen experts in BMJ. Martin Makary en Michael Daniel van de ‘Johns Hopkins University School of Medicine’ in Baltimore zeggen dat overlijdensakten in de VS geen mogelijkheid hebben voor het vermelden van een medische fout, en ze pleiten voor een betere rapportage van het probleem en aandacht om het aan te pakken.

Lees verder


Column Medische Missers - Lisa

Mr. Sophie Hankes - waarschijnlijk voor heel veel al een "bekende naam", ik ben haar (en haar werk) pas net tegengekomen. Wat zij voor elkaar bokst is meer dan de moeite waard om toch maar weer eens voor het voetlicht te brengen.

Lees verder


Column Beatrijs Penn - 100 jaar medische leugens

“Een waarheid veroorzaakt meer opschudding naarmate een leugen meer ingeburgerd is. De mensen raakten niet geagiteerd door het feit dat de wereld rond is, maar dat hij niet plat bleek te zijn. Wanneer een goed verpakt weefsel van leugens systematisch geleidelijk en gedurende vele generaties aan de massa verkocht is, zal de waarheid uiteindelijk belachelijk lijken en degene die hem verkondigt een doorgedraaide idioot.” James Dresden.

“De bevolking wordt in wezen steeds zieker en de reguliere geneeskunde levert daar een belangrijke bijdrage aan. Je kunt gerust stellen dat deze vorm van geneeskunde, die ongeveer begon met de eeuwwisseling van de 19de naar de 20ste eeuw, zelf ‘doodziek’ is. We houden mensen lijdend in leven, maar werken niet mee aan een stralende gezondheid, integendeel zelfs .” zo stelt Hans Moolenburgh (arts) in het voorwoord van het boek geschreven door Randall Fitzgerald, research journalist, ‘100 jaar medische leugens’.*

Lees verder


Sterfte rond operaties kan met helft omlaag

De sterfte rond operaties in Nederlandse ziekenhuizen kan met de helft worden verminderd als artsen en verpleegkundigen gebruikmaken van een nieuwe, uitgebreide checklist.

Lees verder

--

Betekent dus dat de helft van de dodelijke medische missers voorkomen hadden kunnen worden....

Ron


TV - Slachtofferhulp bij medische fouten

Slachtoffers van medische missers staan alleen, want in de medische wereld wordt hun leed niet erkend. Elk jaar zijn er rond de 30.000 slachtoffers die hulp nodig hebben en 1735 sterfgevallen die wellicht vermeden kunnen worden.

Link


Radio - Moeten de namen van “foute” medici op internet?

Binnenkort behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel waarbij alle medici die een maatregel kregen opgelegd door het Medisch Tuchtcollege, op internet komen. Niet doen, zegt Herman Hermans, voorzitter medisch tuchtcollege Noord. Wel doen zegt Anne Mulder, Tweede kamerlid van de VVD, het moet openbaar.

Lees verder


TV - Slachtofferhulp bij medische fouten

30.000 slachtoffers per jaar
Slachtofferhulp Nederland wil gedupeerden van medische missers gaan bijstaan. Momenteel is er alleen hulp voor slachtoffers van misdrijven en verkeersongelukken. Slachtoffers van medische fouten staan altijd alleen, want in de medische wereld wordt hun leed niet erkend. Elk jaar zijn er rond de 30.000 slachtoffers die hulp nodig hebben en 1735 sterfgevallen die wellicht vermeden kunnen worden.

Lees verder


Openstaan voor fouten bevordert de veiligheid

Als op afdelingen met intensieve zorg voor pasgeborenen een cultuur heerst waarin men op een veilige manier incidenten kan melden, komen er veel meer incidenten aan het licht dan wanneer de nadruk ligt op het zoeken naar een schuldige. Deze positieve benadering maakt ook dat medewerkers meer betrokken zijn bij de veiligheid van patiënten. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van kindergeneeskundige i.o. Cathelijne Snijders. Zij promoveerde 28 oktober bij VU medisch centrum.

Ontwikkelingen in de intensieve zorg voor pasgeborenen (neonatale intensive care - NICU) hebben in de afgelopen 25 jaar geleid tot een hogere overlevingskans en tot een gunstigere gezondheidsuitkomst van te vroeg geboren baby's (prematuren) en ernstig zieke neonaten. Het is echter bekend dat complexe handelingen, waaraan deze baby's geregeld wordt onderworpen, een grote kans op fouten geven, omdat deze handelingen onder invloed staan van verschillende factoren. Cathelijne Snijders en haar collega's introduceerden 'NEOSAFE', een systeem voor analyse van en feedback op incidenten in de NICU, met als doel van deze incidenten te leren en te voorkómen dat patiënten in de toekomst schade ondervinden ten gevolge van incidenten.

Het onderzoek laat zien dat een cultuur waarin men veilig, op een niet-bestraffende manier incidenten kan melden veel meer incidenten aan het licht brengt dan een cultuur waarin de nadruk ligt op het zoeken naar een schuldige. Feedback na een incidentmelding vergroot daarnaast de betrokkenheid van medewerkers bij de veiligheid van patiënten. Het merendeel van de meldingen betrof onbedoelde gebeurtenissen die niet tot schade bij de patiënt leidden, maar wel hadden kunnen leiden. Vaak ging het om medicatie-incidenten.

Snijders studie kon tot belangrijke conclusies komen omdat ze onderzoeksgegevens van acht centra combineerde. Zo kon zij over potentieel ernstige, maar lokaal weinig voorkomende incidenten in korte tijd toch veel te weten komen. Bijvoorbeeld incidenten met beademingsbuisjes. Lokaal komen deze relatief weinig voor, maar cumulatief bekeken zie je allerlei patronen waardoor dingen fout kunnen lopen. Dus door incidenten systematisch te analyseren, ontdekte Snijders dat naast menselijke fouten ook vele organisatorische, technische en patiëntgerelateerde factoren een rol spelen bij het ontstaan van incidenten. Door juist deze factoren aan te pakken denkt Cathelijne Snijders incidenten in de toekomst in een vroeg stadium te kunnen ondervangen, zodat schade bij patiënten wordt voorkomen.


Kwakzalverij - Man met gebroken rug weggestuurd bij ziekenhuis

Het UMC in Utrecht heeft onlangs een patiënt naar huis gestuurd met een gebroken rug.

Lees verder

Ditta


Misstanden in verpleeghuis Zoetermeer

Verpleeghuis Monteverdi in Zoetermeer moet maatregelen nemen om de medicatie van patiënten te verbeteren. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De inspectie bracht een bezoek aan het verpleeghuis omdat er signalen en meldingen waren binnengekomen. In een aantal gevallen ging het om klachten over de medicatieveiligheid. Waar de andere klachten over gingen is niet bekendgemaakt.


Doden door diabetesmedicijn

Geachte Skepsissen/Antikwakken,

Hierbij interssant artikel. Het betrof u i t e r a a r d een medicijn waarvan de wetenschappelijke "werking" was bewezen en niet zo'n stuk alternatief gereedschap dat mensen valse hoop geeft.  Eén voordeel: de mensen die gesneuveld zijn hebben geen hoop meer. Geen goede en geen valse.

Eh, gaat u nu wel alle in Nederland in de handel zijnde  diabetes medicijnen onderzoeken of blijft u liever zoeken naar dat ene geval in de door u zo verachte hoek?

Uw steun en toeverlaat
H. Legters

--

Honderden doden door diabetesmedicijn

In Frankrijk zijn de afgelopen jaren vijfhonderd tot duizend mensen overleden door een medicijn dat wordt gebruikt tegen suikerziekte en als afslankmiddel. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van het Franse ziekenfonds, waaruit de krant Le Figaro woensdag citeerde.

Lees verder


Medische missers en de 2e Kamer

Op naar 'No Cure No Pay' voor al het in NL (dis) functionerend medisch. En dat zijn er nogal wat. Te lang. Teveel doofpotten. Zij dienen zich diep te schamen.

Lees verder

Ditta


KNMG: laat waarschuwingen buiten BIG-register

De KNMG is zeer gekant tegen de gedachte dat waarschuwingen met naam en toenaam van de arts bekend zouden moeten worden gemaakt.

Lees verder

Weer mooi voorbeeld van de doofpottencultuur. Liever de patiënt niet teveel te informeren, hij zou toch eens een andere keuze qua arts gaan maken....

Ron

Meerderheid Tweede Kamer voor wetswijziging

WAARSCHUWINGEN EN BERISPINGEN VAN ARTSEN MOETEN OPENBAAR

Hilversum/Den Haag- Patiënten moeten kunnen nagaan of hun arts ooit een waarschuwing, een berisping of een schorsing heeft gekregen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dit voorstel van het VARA-programma 'De Ombudsman' om deze tuchtmaatregelen openbaar te maken en dient binnenkort een amendement in voor deze wetswijziging. In de uitzending van vrijdag pleiten VVD, PvdA, GroenLinks en SP bij Pieter Hilhorst voor deze wetswijziging, waardoor patiënten het recht krijgen om te weten welke tuchtmaatregel een hulpverlener opgelegd heeft gekregen. Informatie hierover moet volgens de partijen zo transparant mogelijk zijn.

Binnenkort wordt de Wet Big (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg) in de Tweede Kamer behandeld. Momenteel zijn alleen actuele schorsingen, gedeeltelijke ontzeggingen van de bevoegdheid en doorhalingen openbaar via dit Big-register, waar artsen, tandartsen, apothekers, gezondheidspsychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten, verloskundigen en verpleegkundigen geregistreerd staan. Via een wetswijziging van de Wet Big willen de politieke partijen volledige openbaarheid van waarschuwingen, berispingen en voormalige schorsingen bewerkstelligen.

Patiënt centraal
Henk van Gerven, Tweede Kamerlid voor de SP, vindt dat de patiënt centraal staat. "Het is niet leuk als je als arts ooit een berisping of waarschuwing hebt gehad, maar ik denk dat het belang van de patiënt zwaarder weegt dan de privacy van artsen." VVD Kamerlid Halbe Zijlstra, ondersteunt dit standpunt. "Een patiënt moet kunnen zien wat er in het verleden is gebeurd. Dus moet een patiënt kunnen kiezen op basis van alle beschikbare informatie", aldus Zijlstra in ''De Ombudsman''. Ook GroenLinks wil meer openbaarheid. "Gezondheid is superbelangrijk en het moet zo zijn dat je zelf kunt uitzoeken hoe het zit met de staat van dienst van een arts", zegt Tweede Kamerlid Linda Veerman. Agnes Wolbert, PvdA: "Je wilt dat cliënten die informatie kunnen zien en zelf kunnen ophalen via internet of bij het register zelf. Nu kan dat niet en dat zou moeten veranderen."

Verstoorde vertrouwensband
De beroepsorganisatie van artsen, de KNMG, is tegen het openbaar maken van alle tuchtmaatregelen. De KNMG vraagt zich af of patiënten een waarschuwing of berisping op waarde kunnen schatten en vreest voor een verstoorde vertrouwensband tussen arts en patiënt.

Arie Nieuwenhuijzen Kruseman, voorzitter KNMG: "Een waarschuwing heeft niet als doel om op een lijst geplaatst te worden en uit te vergroten, waardoor het uit balans komt. De vraag is of de zorg er beter van wordt door openbaarheid. Waar de zorg beter van wordt is hoe met die waarschuwing wordt omgegaan. Je loopt het risico, dat wat een incident is, wordt uitvergroot en dat daarmee het vertrouwen in de arts wordt aangetast en daar wordt de patiënt ook niet beter van." Tuchtmaatregelen worden opgelegd door het Regionaal Tuchtcollege, of in hoger beroep door het Centraal Tuchtcollege. In 2009 handelden de vijf Regionale Tuchtcolleges 1309 klachten af. In totaal werden in dat jaar 179 maatregelen opgelegd, waarvan 127 waarschuwingen, 27 berispingen en 5 schorsingen.


Vraag - worden medische missers / blunders gewoon doorbetaald?

Wat ik mij al jaren afvraag. Krijgen artsen / specialisten gewoon betaald voor medische missers/fouten ? Het zou namelijk te gek voor woorden zijn als reguliere "experts" gewoon betaald worden en de burger opdraait voor de kosten van de gevolgen van deze missers.

Waarom niet gewoon ziekenhuizen etc korten op fouten van het personeel ? Zeker gezien de grote gevolgen voor de goedgelovige patiënt. 

Of blijven we de aandacht afleiden naar de alternatieve hoek? Overlijd een terminale patiënt na een speurtocht in het reguliere circuit dan is de oorzaak zijn ziekte (en vaak uitzaaing dankzij verdere ondermijning van het lichaam door chemo en zware medicatie), overlijd de patiënt in de alternatieve hoek dan is het niet door de ziekte maar door de alternatieve kwakzalverij volgens de antikwakjes, meten met 2 maten dus.

Dus nogmaals de vraag, wordt slecht gedrag gewoon door dit zwaar verouderde systeem gewoon vergoedt? Krijg de arts / specialist voor schadelijke behandelingen zijn topsalaris doorbetaald? En draaien de verzekeraars op voor de kosten van de gevolgen van medische missers ?

Wie gaat straks de kosten betalen van al die jongeren die straks de rekening gaan krijgen van voorgeschreven verdovende middelen als Ritalin? Big pharma? De psychiaters? Of wederom de verzekeraars die het gewoon weer doorberekenen in onze premies.

Wordt het niet tijd om de veroorzakers te laten betalen voor de schade?

Ron


Helft verpleegkundigen betrokken bij fout medicatie

Van de verpleegkundigen is bijna de helft dit jaar betrokken geweest bij een fout met het toedienen van medicijnen.

Lees verder

Marjan


Medische misbruiken makkelijk toegedekt

Er zijn sterke aanwijzingen dat het aanpakken van misbruiken in de medische wereld niet loopt zoals hoort.

Lees verder


Benadeelden neuroloog willen vervolging oud-topman

Benadeelde patiënten van de neuroloog Ernst Jansen Steur willen dat het Openbaar Ministerie voormalig ziekenhuisdirecteur Ruud Ramaker vervolgt. De patiënten hebben letselschadespecialist Yme Drost gevraagd een verzoek hiertoe bij het OM neer te leggen, meldt Drost.

Lees verder


Seroquel XR - het dodelijkste antipsychoticum - goedgekeurd voor de EU markt

Antipsychotica zijn zeer giftige middelen die het leven met gemiddeld 30 jaar verkorten en die mensen chronisch ziek maken zodat ze niet meer kunnen stoppen met het gebruik ervan

Lees verder


Medische missers - John Kleijn van Dimitri wraakte de rechter

Zeker even het stukje vanaf 16.04 minuten bekijken over de nevenfunctie van de rechter

--

Na een lang ziekbed hebben wij in juni 2005 afscheid moeten nemen van ons lieve zoontje Dimitri. Sinds de geboorte heeft hij moeten vechten voor zijn leven, maar het is hem uiteindelijk niet gelukt dit gevecht te winnen. Wij zijn er van overtuigd dat onze zoon, door fout handelen van medici, onnodig heeft geleden en zo snel van het leven afscheid heeft moeten nemen. Uit frustratie van onze ervaring hebben wij een drastische beslissing genomen en een website opgezet, waar wanpraktijken van specialisten en andere medici gepubliceerd worden.

www.dimitri.nu


Titanen melken ziekteverzekering

Werkingsmechanisme onbekend, als DE medische wetenschap van artsen, zorgt voor een epidemie van aandoeningen, die een titanenindustrie op de been houdt.

Link

Fernand Haesbrouck


Radio - Onnodige doden door thuisbeademing

Onder ernstig zieken die thuis beademd worden vallen doden door slechte afstemming van de betrokken instanties. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een onderzoek dat is ingesteld na een groot aantal meldingen van wantoestanden. Hoofdinspecteur IGZ verpleging en Chronische zorg Jenneke van Veen en Siska de Rijke van de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad over de zorgelijke toestanden bij chronische beademing thuis.

Download MP3


Erkenning voor slachtoffer patiëntenorganisatie Stichting Dimitri door VWS namens de minister

Eindelijk is het dan zover de erkenning waarop we hebben gewacht en daarmee hebben wij niet alleen de erkenning als Stichting Dimitri maar worden slachtoffers van medische fouten, onbedoelde schade en second victims hiermee ook erkenning en hebben dus hierdoor ook rechten! Dit is een zeer bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis, honderdduizenden slachtoffers van medische fouten, onbedoelde schade en second victims in de gezondheidszorg krijgen hierdoor erkenning door Stichting Dimitri.

"Uw Stichting komt op voor slachtoffers die zijn getroffen door medische fouten. De naam van uw Stichting is afgeleid van de naam van uw helaas veel te vroeg overleden zoontje Dimitri".

Klik hier voor de volledige weergave hierover: Lees verder

John Kleijn


Radio - Verzorgster ontslagen na wangedrag

In Den Haag wordt een verzorgster van het Willem Dreeshuis ontslagen, omdat ze een bewoonster heeft mishandeld. De directie reageert daarmee op een uitspraak van de Landelijke Beroepscommissie Klachten (LBK).De commissie constateerde eind maart dat de licht dementerende bewoonster "ontoelaatbaar" is behandeld. De verzorgster weigerde te hulp te schieten toen de bewoonster 's nachts uit bed was gevallen. De bejaarde vrouw bleef daardoor uren op de grond liggen.

Download MP3


SIN-NLpunt ORG werkt ook in UW belang !

Rechtabank geeft SIN mogelijkheid tot publicatie.

Link

Ditta


IGZ: Inspectie deed terecht onderzoek naar kwaliteit IC-zorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is tevreden met de conclusie van de Nationale Ombudsman dat zij in 2008 terecht onderzoek heeft gedaan naar de kwaliteit van de zorg op intensive care afdelingen met niveau 1. De inspectie heeft daarbij volgens de ombudsman bovendien de juiste normen gehanteerd. Op basis van haar onderzoek droeg de inspectie eind 2008 11 ziekenhuizen op om binnen 48 uur de zorgzwaarte aan te passen en geen patiënten meer op te nemen waarvan vooraf bekend was dat zij IC-zorg nodig hadden. De ziekenhuizen voldeden bij herhaling niet aan de door de beroepsgroep zelf opgestelde minimumeisen voor het leveren van verantwoorde zorg. De inspectie handhaaft deze. De maatregel was nodig in het belang van de zeer kwetsbare IC-patiënt. De inspectie is het dan ook niet eens met de ombudsman dat zij met de maatregel voor onnodige onrust heeft gezorgd bij ziekenhuizen en patiënten.

De Nationale Ombudsman onderzocht het optreden van de inspectie rondom het onderzoek naar de kwaliteit van intensive care-afdelingen naar aanleiding van een klacht van de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ). De SAZ vond het onderzoek onterecht en stelde onder meer dat de normen die de inspectie handhaafde geen harde normen zijn waaraan moet worden voldaan. De Nationale Ombudsman oordeelde echter dat de inspectie deze normen terecht hanteerde.

Handhavingskader
De inspectie erkent dat zij vooraf en tijdens het onderzoek nog duidelijker had kunnen zijn over de eisen en termijnen waaraan de ziekenhuizen moesten voldoen. De inspectie is het eens met de aanbeveling van de Nationale Ombudsman om dit bij haar onderzoeken meer expliciet duidelijk te maken. Sinds 2009 heeft de inspectie dit in haar standaardprocedures opgenomen.

Minimumeisen verantwoorde zorg
In haar onderzoek keek de inspectie of de ziekenhuizen voldeden aan twee cruciale eisen voor het leveren van verantwoorde intensive care zorg. Deze zijn gebaseerd op de veldnorm die in 2005 is opgesteld door de beroepsgroepen zelf en waarover consensus bestaat. Zo moet er overdag een intensivist op de afdeling aanwezig zijn. In de avond, nacht en weekenden moet in ieder geval een arts aanwezig zijn met aantoonbare ervaring met IC-zorg.

Elf ziekenhuizen bleken bij herhaling niet te voldoen aan de eisen. Ook het plan van aanpak dat zij moesten indienen om daar wel aan te voldoen was onder de maat. Daarop liet de inspectie weten dat deze ziekenhuizen geen patiënten meer mochten opnemen waarvan vooraf bekend was dat zij IC-zorg nodig hadden. Op IC-afdelingen liggen zeer kwetsbare, ernstig zieke patiënten. Deze patiënten moeten er zeker van kunnen zijn dat ze de best mogelijke zorg krijgen. De ziekenhuizen lieten echter weten niet aan de eisen te kunnen voldoen vanwege een tekort aan gekwalificeerde artsen.

Onbegrijpelijk en zorgwekkend
De aankondiging van de door de inspectie opgelegde maatregel kreeg de nodige aandacht in de media. De ziekenhuizen bleken uiteindelijk binnen 48 uur alsnog aan de eisen te kunnen voldoen. Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal: "Hiermee was een grote slag gewonnen voor de patiënt. Omdat de ziekenhuizen binnen een of twee dagen hun zaken alsnog op orde hadden, vond de SAZ de ontstane onrust onnodig. De inspectie is het hier fundamenteel mee oneens. Wij vinden het nog altijd onbegrijpelijk en zorgwekkend dat alle 11 ziekenhuizen pas onder dreiging van reputatieschade alsnog binnen 48 uur in staat bleken om aan alle eisen te voldoen. Terwijl ze dat de drie maanden ervoor niet was gelukt. 'Niet kunnen' leek opeens al die tijd 'niet willen'. Het verwijt dat wij de ziekenhuizen 'onnodige reputatieschade' zouden hebben bezorgd is onterecht. Mocht er al sprake zijn van reputatieschade, dan hebben de ziekenhuizen dit zelf veroorzaakt door dit onvoldoende prioriteit te geven."


Gedragscode zorgt voor helderheid patiënten na medisch incident.

Patiënten die te maken hebben met onbedoelde medische schade mogelijk als gevolg van een medische fout, kunnen vanaf nu terugvallen op de "Gedragscode Openheid medische incidenten; betere afwikkeling Medische Aansprakelijkheid", de GOMA. Deze vandaag aan minister van justitie Hirsch Ballin overhandigde gedragscode, zorgt voor optimale helderheid voor patiënten na een medisch incident. Zorginstellingen, verzekeraars en belangenbehartigers hebben zich aan deze gedragscode verbonden.

Het belang van de patiënt moet centraal staan bij de afwikkeling van klachten of claims na een medisch incident. Dat besef werd al door de betrokken organisaties breed gedeeld. De rapporten van Stichting De Ombudsman en de NPCF over negatieve ervaringen van patiënten na een medisch incident, waren een duidelijk signaal voor de branche om gezamenlijk te werken aan het verbeteren van de positie van de patiënt. De Letselschade Raad heeft dit project gefaciliteerd.

Met de invoering van de GOMA wordt nu een belangrijke vervolgstap gezet ten behoeve van patiënten die van mening zijn dat zij schade hebben opgelopen door onjuist handelen van een hulpverlener of zorginstelling. De gedragscode heeft steun van vertegenwoordigers van verzekeraars, zorg, patiënten, advocatuur en wetenschap. Daarmee is de GOMA verzekerd van een breed draagvlak.

Open en transparant
De GOMA heeft als doel openheid te verschaffen na een medisch incident en een betere afwikkeling van de medische aansprakelijkheid mogelijk te maken. Concreet betekent dit onder meer dat zo spoedig mogelijk na een incident een gesprek met de patiënt plaatsvindt en dat alle partijen inzicht hebben en houden in de behandeling van de zaak. Ook is in de gedragscode geborgd dat patiënten kunnen beschikken over volledige dossiers. Het Nederlands aansprakelijkheidsrecht brengt met zich mee dat de juridische afwikkeling van claims in de medische sector complex en tijdrovend kan zijn, daarom is het des te belangrijker dat misverstanden en onnodige vertragingen worden voorkomen.


Vrouwen krijgen vaker verkeerde diagnose

Vrouwen krijgen vaker een verkeerde diagnose te horen of een verkeerd medicijn voorgeschreven dan mannen. Dat komt doordat medisch onderzoek zich vooral op mannen richt. Daardoor is vaak niet bekend hoe vrouwen reageren op bepaalde ziektes of medicijnen.

Link


Tientallen claims fouten maagverkleiningen Emmen

Gedupeerden van fouten bij maagverkleiningen zullen zo'n dertig schadeclaims indienen tegen het Scheper Ziekenhuis in Emmen.

Link


TV - Missers

7-delige serie reportages over medische fouten en misstanden in de zorg. Jaarlijks overlijden 1700 patiënten door een medische blunder. Een duik in de dossiers en we halen verhaal bij dokters. Afl.1. Presentatie: Pieter Jan Hagens.

Link


TV - Missers

Denise Smit overlijdt in september 2009 op 17-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ernstige, maar onbekende ziekte. Haar ouders Hans en Anja weten tot op de dag van vandaag nog steeds niet waaraan hun dochter is overleden. Ze vermoeden dat het de ziekte van Lyme is, maar weten dat niet zeker omdat er geen enkel onderzoek is gedaan waaruit dit resultaat naar voren kwam. De lijdensweg van Denise begint op schoolkamp, als ze 13 jaar oud is. Ze krijgt erge hoofdpijn en raakt zelfs een uur verlamd. Het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam onderzoekt Denise, maar kan geen diagnose stellen. Denises moeder Anja denkt aan de ziekte van Lyme, een chronische vermoeidheidsziekte, maar dat wordt niet bevestigd door bloedonderzoek. Ze vragen daarom om een ruggenmergpunctie bij Denise. Maar de behandelend arts vindt dat niet nodig, omdat er een kans van 1 op de miljoen is dat ze toch de ziekte van Lyme heeft. Maar Denise wordt steeds zieker...

Link


Klacht SIN-NL.ORG tegen 'De Telegraaf'

Motivatie

  • ten onrechte bestempelen van slachtoffers van medische fouten als daders
  • niet toepassen van hoor en wederhoor
  • verzwijgen van de toestemming van de rechtbank Groningen 25 sept.2009 voor de zwarte lijst van SIN-NL
  • verzwijgen van de toestemming van de rechtbank Groningen 25 sept. 2009 voor de handhaving van Dr. J.Kuks neuroloog UMC Groningen op de zwarte lijst van SIN-NL
  • verzwijgen van het rapport van Prof. J.van Dijk inzake het weigeren van eerlijke informatie en herstelbehandeling door artsen aan slachtoffers van medische fouten
  • tegelijkertijd publiceren van vrijwel gelijkluidend artikel in Medisch Contact

Link

Ditta


Fonds helpt slachtoffers van medische blunder

Slachtoffers van een medische fout of van een therapeutisch risico, zoals bijvoorbeeld de ziekenhuisbacterie, kunnen nu naar een fonds stappen om hun schade vergoed te krijgen.

Link


Dennis Quaid Shines Light on Medical Mistakes

After a close call involving his newborn twins, actor Dennis Quaid partnered with Discovery Channel to produce a documentary called "Chasing Zero: Winning the War on Heathcare Harm." It premieres April 24th.


Artsen zien de patiënt niet staan

Medische missers ontstaan vaak doordat artsen en patiënten slecht communiceren. Artsen concentreren zich vaak volledig op de ziekte en vergeten de patiënt. Gebrekkige communicatie leidt tot verkeerde informatie, tunnelvisie, foute diagnoses en de patiënt voelt zich niet gezien en gehoord. Dat zegt KNO-arts en tv-dokter Eize Wielinga in zijn op 15 april te verschijnen boek:

Hoe overleef je de dokter
Voorkom medische missers en herstel sneller
door Dr. Eize Wielinga

Veel misverstanden en missers ontstaan doordat patiënten hun arts niet goed begrijpen, niet durven doorvragen en zich te snel weer de behandelkamer uit laten praten. Ook de gebrekkige communicatie tussen zorgverleners onderling verhoogt het risico op missers. De patiënt kan daar zelf iets aan doen door zich goed voor te bereiden, checklists op te stellen en zelf de regie over zijn ziekte te voeren.

Het boek van 'consumentendokter' Wielinga geeft daarvoor de handvatten. Hoe overleef je de dokter gaat in op vragen als: Wanneer wacht je af en wanneer bel je de dokter? Wanneer is spoed geboden? Wat doe je als de huisarts niet wil komen, ook al ben je ongerust? Hoe bereid je je voor op een bezoek aan de specialist? Hoe verbeter je je kans op succes bij een operatie? Of bij een ingrijpende behandeling?
Met voorbeelden uit de praktijk laat dit boek zien dat de patiënt op zijn eigen gevoel moet vertrouwen, maar zich ook goed moet informeren, door de dokter de juiste vragen te stellen, door zijn eigen patiëntendossier bij te houden en door andere, betrouwbare bronnen te raadplegen.

Eize Wielinga werkt als KNO-arts in het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp, en is SCEN-arts. Hij is bekend van het tv-programma 'Missers' en als 'radiodokter' bij Business Nieuws Radio. Hij zag langs die weg talloze medische missers voorbijkomen en analyseerde waar de oorzaak lag. In Hoe overleef je de dokter biedt hij zijn beproefde 'overlevingstips' en laat hij zien hoe je je als patiënt kunt verzekeren van goede zorg.

Hoe overleef je de dokter. Voorkom medische missers en herstel sneller - Paperback, full colour, 260 pagina's - ISBN 978 90722 19480 - Uitgeverij Thoeris, Amsterdam.
Verkrijgbaar bij (internet)boekhandel of op www.thoeris.nl
Voor meer informatie: uitgeverij Thoeris, info@thoeris.nl of 020-6163230.


Het is pas het begin van de geopende Doofpot Medische Missers !

Openheid via het Internet doet de rest. Er gaan nog veel meer slcahtoffers vallen op hoe is het mogelijke 'markante plaatsen' in de NL maatschappij. Nog gedekt door 'ons dekt ons principe......nou ja......principe......

Link

Ditta


Brandbrief aan de inspectie voor de gezondheidszorg

Geachte mevrouw, Meneer,

Onderstaande e-mail stuurde ik u op 8 maart jongstleden, tot nu toe mocht ik geen reactie van u ontvangen. Graag uw onderzoek naar onderstaande en uw reactie. Deze brief wordt ook naar een aantal politieke partijen gestuurd.

Lees verder

Maaike


Dentist Used Paperclips in Root Canal


Landelijk meldpunt voor medicatie-incidenten

Tussen het voorschrijven van een recept en het toepassen van een geneesmiddel zitten heel wat stappen. Dankzij de professionaliteit van zorgverleners verloopt dit medicatieproces goed. Maar de kans dat er iets mis gaat is aanwezig en dan kunnen de gevolgen voor de patiënt groot zijn. In Nederland vinden jaarlijks ca. 16.000 acute ziekenhuisopnames plaats ten gevolge van geneesmiddelgebruik, die waarschijnlijk voorkomen hadden kunnen worden[1]. Vandaag lanceren apothekers een landelijk meldpunt voor deze en andere medicatie-incidenten. Dat zal ertoe bijdragen dat fouten met geneesmiddelen voorkomen worden en daarmee de patiëntveiligheid wordt vergroot.

SAMEN LEREN VAN FOUTEN
Het leren van fouten begint met ze te zien. Apothekersorganisaties KNMP en NVZA zijn erop gebrand om het aantal vermijdbare incidenten met geneesmiddelen terug te dringen. In ziekenhuizen wordt al enige jaren met veel succes gewerkt met een landelijk meldpunt voor medicatie-incidenten. Vanaf 1 maart 2010 kunnen ook openbaar apothekers en GGZ-instellingen aansluiten op de CMR, de Centrale Medicatie-incidenten Registratie. Alliance Apotheek BV bijt het spits af en zal als eerste met ruim 70 openbare apotheken aansluiten. Het systeem is zo ontworpen dat straks ook huisartsen en andere beroepsgroepen die betrokken zijn bij het voorschrijven, bereiden, afleveren en toedienen van medicatie, mee kunnen doen.

LAAGDREMPELIG EN ANONIEM FOUTEN MELDEN
De CMR is een web-based applicatie, ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA). Via de CMR kunnen deelnemers laagdrempelig en anoniem incidenten met geneesmiddelen melden. De CMR is sinds 2006 in ziekenhuizen operationeel en sindsdien zijn er meer dan 14 000 meldingen binnengekomen.

AANBEVELINGEN VIA CMR ALERTS
Door medicatie-incidenten landelijk te registreren en eenduidig te ordenen, krijgen zorgverleners inzicht in hoe fouten ontstaan en hoe ze leiden tot schade. Met die kennis kunnen gerichte verbeteracties worden opgesteld. Indien een ernstig incident met grote kans op herhaling wordt gemeld, ontvangen zorgverleners snel via de CMR een alertmelding. Dit bericht bevat ook aanbevelingen om herhaling van een vergelijkbaar incident te voorkomen.

Link


Britse chirurgen lieten op 1 jaar tijd 722 voorwerpen in patiënten zitten

Britse chirurgen lieten alleen al in 2008 722 voorwerpen in hun patiënten achter, die daar niet thuishoorden. Het gaat dan om tangen, scalpels, spiraaltjes en propjes.

Link

Maaike


Melden 'medische fouten' overzicht

Waarschuwing: oppassen voor belangenverstrengelingen, doofpotten, elkaar de hand boven het hoofd houden. In NL is het 'systeem' zo ziek= corrupt als de naam op zichzelf. Is zeer lang toegestaan door een kabinet wat net gevallen is.

Link

Dvh


Hartfalen afgedaan als spierpijn

Verscheidene keren ging ze naar de huisarts vanwege pijn op haar borst, maar een inwoonster van Lelystad werd maar niet doorverwezen naar een cardioloog.

Link 1
Link 2


Klink ontvangt boek `Koffie met cake` over fatale medische misser

Aangrijpend boek van Ingrid Roerhorst die haar moeder verloor door medische misser

Het is onaanvaardbaar dat in Nederland jaarlijks naar schatting meer dan 1700 mensen overlijden als gevolg van vermijdbare medische missers. Dat is de boodschap van Ingrid Roerhorst, die haar moeder verloor na een fout tijdens een relatief eenvoudige ingreep, aan minister Klink van Volksgezondheid en de Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg. Roerhorst stuurde haar net verschenen boek `Koffie met cake` op samen met een indringende brief.

Veel medische fouten zijn het gevolg van een ontoereikende communicatie tussen arts en patiënt, en tussen artsen onderling. Uit jaarverslagen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat calamiteiten schrikbarend vaak niet worden gemeld door zorginstellingen, ook al zijn ze daartoe wel wettelijk verplicht.

De moeder van Ingrid Roerhorst stierf tien jaar geleden na een leverbiopsie aan een bloeding, doordat de toediening van bloedverdunners voorafgaand aan de ingreep niet tijdig was gestaakt. Ingrid Roerhorst schreef hierover een aangrijpend boek, dat ze meezond met haar brief aan de minister en inspecteur. De klachtenprocedure die zij en haar familie doorliepen geeft een verbijsterend inzicht in het reilen en zeilen van de medische wereld in ons land.

`Het trieste verhaal van mijn moeder staat helaas niet op zich en blijkt nog steeds actueel,' houdt Roerhorst de minister voor. Zij hoopt dat Klink in haar boek Koffie met cake aanleiding ziet het belang van goede communicatie en het melden van calamiteiten aan de Inspectie nog eens nadrukkelijk onder de aandacht van de Nederlandse zorginstellingen te brengen.

Koffie met cake - Een fatale medische misser verschijnt bij GigaBoek, kost € 14,95 en is vanaf 17 februari overal verkrijgbaar. ISBN 97890 8548 2512


Onzekerheid voor nabestaanden patiënten maagchirurg in Emmen


Duidelijke taal

Artsen hebben dubbele administraties. Medische missers zullen nooit aan u worden gemeld vanwege de collegialiteit met de blunderende arts en de verzekering. Het zal dus nooit door hen in uw medisch dossier worden vermeld. Als u geluk hebt wordt de Medische misser hersteld maar vaak gebeurd dit. Second opinions hebben dan ook weinig zin. Artsen verlinken elkaar nooit. Ze kiezen voor collegialiteit en niet voor de patient.

Link

dvh


IGZ: weer verscherpt toezicht voor twee thuiszorgorganisaties

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft na het onder verscherpt toezicht stellen van thuiszorgorganisatie Lida in september 2009 opnieuw verscherpt toezicht ingesteld bij twee thuiszorgorganisaties. Het gaat om Particuliere Verpleging Florence in Boxtel en nieuwkomer Cura Domestica te Boxmeer. Alle drie de instellingen waren bezocht in het kader van het onderzoek van de inspectie naar "nieuwe" toetreders. De onder toezicht gestellenden kenmerkten zich door structurele tekortkomingen in de kwaliteit van geleverde zorg. Er waren hoge tot zeer hoge risico's op het gebied van medicatieveiligheid, deskundigheid van medewerkers, zorgdossiers en het naleven van verpleegkundige richtlijnen. Daarnaast werd er bij de organisaties een gebrek aan daadkracht bij het management om verbeteringen door te voeren geconstateerd. Dit gebrek kwam tot uiting in het te laat aanleveren van de door de inspectie verzochte plannen van aanpak. Deze plannen waren vaak bij aanlevering onvoldoende.

De inspectie zal Florence en Cura Domestica scherp blijven volgen en bij het uitblijven van verbeteringen zwaardere handhavingmiddelen inzetten. Bij Lida heeft de inspectie eind oktober 2009 een bevel tot sluiting gegeven. Dit bevel is door de Staatsecretaris van VWS verlengd. Particuliere Verpleging Florence heeft aangegeven bedenkingen te hebben tegen de voorgenomen openbaarmaking van het rapport, dat is opgemaakt naar aanleiding van het inspectiebezoek van december 2009. De Minister van VWS zal op korte termijn op grond van de Wet openbaarheid van bestuur een besluit nemen over de openbaarmaking van het rapport. Als de minister besluit dat het rapport openbaar gemaakt kan worden, zal het rapport op de website van de inspectie gepubliceerd worden. De inspectie sluit niet uit dat meer organisaties die bezocht zijn in haar onderzoek in 2008/2009 onder verscherpt toezicht worden gesteld.


Reguliere Medische Missers in Nederland

Tegen de omstreden maagchirurg Nick Reijnen zijn bij het Openbaar Ministerie (OM) in Assen inmiddels negen aangiftes binnengekomen.

Link

Laat NOOIT in u snijden !

DVH


Neuroloog Kuks aan digitale schandpaal met nieuwe website

SIN-NL, belangenorganisatie voor slachtoffers van medische fouten, lanceert dinsdag 26 januari 2010 een nieuwe website: www.jankuks.nl. De site is gewijd aan de Groningse neuroloog Jan Kuks en is een direct uitvloeisel van de Zwarte Lijst van artsen, online gezet door SIN-NL. De Groningse rechtbank gaf SIN-NL in september 2009 toestemming om de Zwarte Lijst van artsen online te houden en dr. Kuks op de Zwarte Lijst te handhaven.

Link


Oproep: Doe Aangifte bij de Politie bij een Fout Medisch Dossier in Nederland

Steun daarmee het waanzinnige LEF wat Sophie Hankes toont: sin-nl.org ! Zij werkt in het belang van U, misschien nu nog gezond, maar morgen niet meer...ook U krijgt dan te maken met o.a. corrupte, reguliere huisartsen die zeer van hun 'geld' houden. Wees niet laf: doe melding en laat uw privacy in deze beschermd ! Het is niet normaal dat u op tv moet belanden om uw rechten te halen.Dat geeft alleen aan hoe diep Nederland is gezonken.

Link

DVH


Jaarlijks meer dan 15.000 prikongelukken

In Nederland komen per jaar minstens 15.000 prikongelukken voor. De meeste van deze zogenoemde accidenten hebben plaats in de gezondheidszorg. Er moet landelijk meer aandacht komen voor deze ongelukken, die voor overdracht van ernstige infectieziekten als hepatitis B en C en hiv kunnen zorgen.

Link


Patienten en niet artsen in Nederland zijn vogelvrij !

Het is duidelijk dat onze internet-aanpak zoals het publiceren van onze nieuwe website www.zwartelijstartsen.nl begin januari 2010 de gemoederen van de medische sector bezighoudt. Vrijwel gelijktijdig verscheen een artikel in het eerste Medisch Contact van 2010 getiteld: Dokters zijn vogelvrij op internet. Met name arts Kuks werd naar voren gehaald, als voorbeeld hoe moeilijk het is om op de zwarte lijst te staan.

Link

Dvh


Reguliere Behandelingen' ALTIJD gevaarlijk !!!

Zie : Medische Missers in Nederland - sin-nl.org; Nederland is NIET PATIENTVEILIG (Europese Commissie), Nederland doet GEEN onderzoek naar complementaire zorg (laat dat wordt 'alternatief' maar achterwege !) - iocob.nl en ga zo maar door.

Link

'mensen' die dit soort artikelen veroorzaken en schrijven behoren ANNO 2010 in het vakje 'opslaan als...VERWIJDEREN4 ! LEVENSGEVAARLIJK ZIJN ZE VOOR DE INWONERS EN BEZOEKERS VAN NEDERLAND. IEDEREEN kan daar slachtoffer van worden en dan belandt u in het toegestane criminele circuit otewel witteboorden criminaliteit van verzekeraars en advocaten..... Nederland is achterstandsland geworden en totaal niet meer geloofwaardig. Dit ALLES in het belang van de psychische indoctrinatie en de pillen draaiers. Bah....Mevrouw Borst: er kleeft bloed aan uw handen !

DVH


Slachtoffers Softenon vragen dringend hulp

Verschillende slachtoffers van het medicament Softenon hebben aan de alarmbel getrokken in Brussel. Softenon-gebruikers lijden vaak aan tal van lichamelijke en geestelijke kwalen. Zo worden de slachtoffers geconfronteerd met het vooruitzicht op een kortere levensduur.

Link


Geheime afspraken letseljuristen

Letselschadeadvocaten hebben in het geheim afspraken met verzekeraars. Wanneer iemand letsel oploopt en een letselbureau inschakelt, dan krijgen deze een vast percentage van de schadevergoeding van de verzekeraar.

Link


Onwenselijke effecten van medicijnen

Per jaar belanden zo'n 140.000 personen in het zieken huis vanwege ongewenste bijwerkingen van medicijnen. Hoe betrouwbaar zijn medicijnen nu eigenlijk echt ? Hoe en hoe lang worden medicijnen eigenlijk getest ? Wat is de invloed van de farmaceutische industrie ?

Link

Vragen die al langere tijd in Frankrijk in de media zijn. Bekijk het journaal van TF1 op 20h van 12 januari 2010 met Laurence Ferrari.

DVH


Digitale schandpaal voor reguliere artsen wel een probleem?

In de Telegraaf van 12 jan een groot verhaal over artsen en specialisten die zich beklagen over het feit dat er op internet zwarte lijsten [Link] ontstaan geproduceerd door patiënten die niet tevreden zijn over een arts/specialist. Men spreekt er schande van....

Wat de Telegraaf even voor het gemak vergeet is dat dezelfde krant de antikwakjes al jaren gratis spreekruimte geeft terwijl het doel van die medisch fundamentalistische club niets meer is dan het systematisch kapot maken van artsen/therapeuten die het lef hebben om van het "veilige" pad af te gaan en de alternatieve / complementaire geneeskunde te willen bedrijven omdat de Westerse "geneeskunde" hen te weinig echte oplossingen biedt. Stel toch dat teveel artsen hun voorbeeld zouden volgen, dat moet voorkomen worden dus nagel een ieder die tornt aan het systeem aan de schandaal. Net zoals in die goede oude tijd van de Spaanse inquisitie. Toen was het leven heel simpel zwart en wit, als je kritisch was of andere inzichten had was je een bedreiging voor het bestaande machtsbolwerk. Ook toen liep de meerderheid achter de veilige kudde aan, bang om op te vallen en voor je principes uit te komen.

Vaak heeft de reguliere arts niet meer beschikbaar dan farmaceutische lapmiddelen die symptomen onderdrukken en niets genezen, het woord geneesmiddelen is dus meestal niet op zijn plaats. Kan er met de ouderwetse onderzoeken geen echte oorzaak worden gevonden dan moet het toch echt tussen de oren zitten en wordt men naar de volgende pharmawinkel doorverwezen. En laat nu juist mentale klachten vaak te maken kunnen hebben met belasting door zware metalen, pesticides, gentech voeding,  chemische hormoonverstoorders en surrogaatvoeding die voor tekorten aan belangrijke mineralen zoals zink en magnesium zorgen die essentieel zijn voor een goede (mentale) gezondheid.

En dan is er nog de fijne antibiotica die goed is voor maanden ellende met darmabsorptie/ontgifting problemen.

Toxines in ons milieu/voeding zijn verantwoordelijk voor een scala aan problemen maar geen arts / specialist die je hier op controleert.

Wordt een kind met ADHD klachten of een moeder met een angststoornis wel eens op lood gecontroleerd? [Link] | [Link]

Wordt een te dikke baby wel eens gecontroleerd op stoffen als BPA, PCB's waarvan bekend is dat ze de BMI opjagen? [Link]

Wordt er bij een baby met luchtwegklachten wel eens gekeken naar de formaldehyde/benzeen belasting in de woning/slaapkamer? [Link] | [Link]

Wordt er bij iemand met chronische holteproblemen wel eens gekeken de rol van populaire wortelkanaalbehandelingen (bacteriehaarden) in de bovenkiezen die net onder diezelfde holtes zitten? [Link]

Wordt er bij lage rugklachten wel eens gekeken naar mogelijke ontstekingen in het gebit die een rol kunnen spelen bij gewrichtsproblemen en die zelfs de hartkleppen kunnen slopen? [Link]

Wordt er bij huidkanker wel eens gekeken de rol van nanodeeltjes (titanium dioxide) in de aangeprezen zonnebrandcreme's die DNA schade kunnen veroorzaken? [Link]

Wat de mainstream media niet willen begrijpen is dat de burger niet langer zijn kennis haalt uit de oude media die teveel de zijde van de reguliere geneeskunde kiest. Men is op zoek naar de andere kant van het verhaal, weg van stoffen die de lever, darmen en nieren kunnen slopen en me wil zijn/haar ervaringen delen met andere zoekenden.

Mensen lopen soms jaren rond met neurologische klachten omdat hun zenuwgestel te weinig B12 krijgt (met dank aan oa maagzuurrremmers [link], narcoses etc). Zolang de patiënt maar een minimale waarde heeft (dus niet de optimale waarde) vindt de reguliere geneesheer het best. Diegene die verder spit ontdekt B12 fora en komt er achter dat steeds meer mensen dit zelf gaan oplossen.

Voor mij is een goede arts iemand die echt het beste voor zijn patiënt wil. Als hij niet openstaat voor nieuwe inzichten en zich vastklampt aan oude aangeleerde oplossingen (vaak aangestuurd vanuit de farmaceutische industrie) waarvan bekend is dat ze niets oplossen en voor alleen maar meer complicaties zorgen dan denk ik dat men de ooit gezworen eed geheel is vergeten.

Deze site is ontstaan omdat ook ik vastliep in een systeem dat niet naar toxines wil kijken. Massa's mensen hebben in hun babytijd water gedronken uit loden waterleidingen, sinds 1960 verboden vanwege de gevaren maar nog altijd niet verwijderd uit goedkope huurwoningen. Recent weer een studie waaruit bleek dat vrouwen met hogere loodwaardes in hun bloed 4 keer zoveel kans hadden op angststoornissen, daarna een studie dat lood een rol kan spelen bij ADHD. Allemaal kennis die verdwijnt in de databases en waar buiten de wetenschap weinig mee wordt gedaan.

Recent nog mooi voorbeeld van de rol van de media. Groot nieuws in de VS. Eerdere vermoedens mbt een medicijn (Tamoxifen) dat preventief wordt gegeven bij borstkanker om herhaling te verkomen. Het bleek opnieuw dat de kans op het terugkomen met 60% werd verkleind.  Maar nu komt het, de kans op de dodelijke vorm van borstkanker stijgt met 440%. In een later artikel lees ik gelukkig dan dat van de vrouwen die het voorgeschreven krijgen maar 1% het ook echt slikt. Die zullen hun intuïtie wel geloven.

Integere geneeskunde? Ik zie toch heel veel mensen die dondersgoed weten wat er mis is met het systeem maar het toch met zwaard en vuur blijven verdedigen om maar geen terrein te verliezen aan andersdenkenden. Vaak gevoed door belangenverstrengelingen of éénzijdige informatie.

Op dit moment is het echter nog steeds zo dat als een terminale kankerpatiënt overlijdt na chemo dan is de oorzaak de kanker en als hij een alternatieve weg kiest dan is de arts/therapeut de boosdoener, ook al zijn het mensen die vaak regulier al opgegeven zijn. Persoonlijk ken ik iemand die met borstkanker te maken kreeg en voor Simoncini koos en haar borsten kon behouden. Als dank willen ze de jaarlijkse controles in het reguliere systeem niet meer uitvoeren. Daarvoor moet ze nu dus naar het buitenland. We hebben vrijheid maar alleen als je kiest voor de gebaande paden en je je mond houdt.

Maar klant is koning dus als men dit soort praktijken niet aan de kaak stelt dan zal er weinig veranderen en er nog meer mensen te vroeg sterven door een vergiftigd lichaam. Als chemische vervuiling ons ziek maakt dan zullen we grote schoonmaak moeten houden en de aandacht op toxines moeten richten. Niet op medicatie die ook weer de lever, nieren en darmen gaat belasten. Wat we in deze maatschappij doen is het stapelen van toxines, daarom zie je ook ontstekingsziekten, kanker, darmproblemen etc alleen maar toenemen ivp afnemen. Ik heb gelukkig iemand gevonden die mij heeft kunnen helpen nadat ik lange tijd was blootgesteld aan teer- en lijmdampen. Regulier heeft daar nog geen oplossingen voor, ze zijn niet getraind in verwijdering van toxines.

Als iemand astma krijgt door de snelweg of luchthaven in zijn omgeving dan weet men niet hoe deze rommel het lichaam uit te krijgen. Men gaat ontstekingen aanpakken maar deze hebben juist als functie rommel op te ruimen. Het lichaam is slim genoeg, het wordt alleen verstoord door mensen die voor God willen spelen en het beter denken te weten dan de natuur. We hebben geen respect voor onze leefomgeving en betalen daarvoor met ons lichaam. En in dit geval is het niet de vervuiler (industrie) die betaald.....

Met dank aan de chemische "vooruitgang".....

Ron


Actrice Brittany Murhy overleden na pharma cocktail

Link 1

Link 2

Paul

--

Polypharmacie is het woord voor mixen van medicijnen die een dodelijke combi kunnen worden.


Indienen tuchtklachten door inspectie kan beter!

Op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft VU medisch centrum (EMGO+) onderzocht hoe de inspectie omgaat met de bevoegdheid om tegen een beroepsbeoefenaar een klacht bij het tuchtcollege in te dienen. Uit dit onderzoek blijkt dat het tuchtrecht effectief is en in bepaalde gevallen een meerwaarde heeft ten opzichte van andere instrumenten. Verbeteringen in het gebruik van dit instrument zijn echter mogelijk. Zo zijn de criteria voor het indienen van tuchtzaken nog onvoldoende uitgewerkt en passen de inspecteurs de bevoegdheid om de klachten in te dienen niet altijd uniform toe. Om de meerwaarde van het tuchtrecht goed te benutten, dient de inspectie dit instrument meer prioriteit te geven. Het onderzoek naar deze tuchtklachten is uitgevoerd door o.a. dr. Erik Hout en prof. Johan Legemaate.

Op grond van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg de bevoegdheid om tegen een beroepsbeoefenaar een klacht bij het tuchtcollege in te dienen. In de periode 2002-2007 diende de Inspectie voor de Gezondheidszorg 117 tuchtklachten in tegen beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. Gemiddeld is dit ongeveer 20 tuchtklachten per jaar, maar in de periode 2002-2007 varieerde dit aantal sterk van jaar tot jaar (40 in 2004, 3 in 2006). Deze variatie is moeilijk uit te leggen, roept vragen op in de sfeer van de rechtsgelijkheid en kan het vertrouwen in het inspectiebeleid aantasten.

Uniformiteit onvoldoende
Het is belangrijk dat de inspectie, als toezichthoudende instantie, duidelijke (interne) beleidsregels voor zijn taken en instrumenten heeft. En dat deze beleidsregels binnen de organisatie bekend zijn en eenduidig worden toegepast. Op dat punt is, volgens de onderzoekers, nog winst te behalen. Dit geldt voor de helderheid en consistentie van de in acht te nemen beleidsregels. Maar het gaat ook om de kennis onder de inspectiemedewerkers en de uniformiteit waarmee de bevoegdheid om tuchtklachten in te dienen wordt toegepast.

Verbeteringen mogelijk
Voor de inspectie is het indienen van een tuchtklacht een belangrijk middel om slechte zorg aan te pakken. Het onderzoek levert duidelijke aanwijzingen op dat door de inspectie ingediende tuchtklachten effectief zijn. Zo worden bijvoorbeeld deze klachten van de inspectie veel vaker gegrond verklaard dan tuchtklachten van burgers. Maar verbeteringen van het inspectiebeleid zijn mogelijk. Bijvoorbeeld over de inhoud en de kenbaarheid van het interne beleid van de inspectie. En ook bij de toepassing van de bevoegdheid om een tuchtklacht in te dienen. De effectiviteit van het indienen van tuchtklachten door de inspectie kan daardoor verder toenemen.

Uit het onderzoek komen 29 aanbevelingen. De belangrijkste zijn:

* Het is van belang dat de inspectie een schriftelijk beleid opstelt en publiceert over de overwegingen voor het indienen van een tuchtzaak.
* Het beleid van de inspectie dient er voor te zorgen dat het aantal tuchtklachten per jaar minder fluctueert. Het verdient aanbeveling niet te veel af te wijken van het langjarig gemiddelde van 20 klachten.
* Bij de besluitvorming over het indienen van een tuchtklacht moeten inhoudelijke criteria (zoals de ernst van het feit, de kans op herhaling in de toekomst, recidive aan de kant van de hulpverlener en het ontbreken van een duidelijke norm) centraal staan. Overwegingen als capaciteit, tijdsinzet en de te verwachten beslissing van het tuchtcollege mogen niet de doorslag geven.


Onbekwaam blijft onbevoegd in de gezondheidszorg

De medische zorg ontwikkelt zich snel. Met als neveneffect dat steeds meer professionals in de gezondheidszorg taken uitvoeren die zijn voorbehouden aan artsen. De medische technologie ontwikkelt zich in rap tempo waardoor taken binnen de zorg verschuiven. Er ontstaan nieuwe beroepen met eigen taken en bestaande beroepen krijgen nieuwe taken. Wie wat mag doen, ligt vast in de Wet BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg). Volgens deze wet mogen de verschillende zorgverleners allerlei taken verrichten behalve de risicovolle handelingen die staan beschreven in de lijst met voorbehouden handelingen. Deze handelingen mogen alleen worden uitgevoerd door een beperkte groep zorgverleners. De lijst met voorbehouden handelingen moet de veiligheid van patiënten waarborgen. De lijst is de afgelopen jaren echter niet aangepast aan de veranderde werkelijkheid en loopt daardoor achter op de ontwikkelingen.


Vele huisartsen in Nederland maken bewust foute medische dossiers

In een land waar de regelwetgeving totaal niet klopt, waar 'antikwakkers' de strategie bepalen van 'het beleid psychische indoctrinatie in samenzang met de farma', waar land waar iedereen zich 'therapeut' kan noemen en nog veel meer, moge het duidelijk zijn dat zo goed als alle huisartsen fouten maken. Levensgevaarlijk omdat juist ZIJ het eerste aanspreekpunt zijn. Huisartsen (lees basisartsen leren de verkeerde zaken tijdens de opleiding, omdat 'men' dat zo wil. Lees meer over vreemd medisch Nederland op iocob.nl. En kies in eerste instantie een huisarts die een iocob-keurmerk heeft.

Link

DvH


Minister Klink weigert regeling herstel medische fouten in Patientenwet

Ondanks dringend verzoek van SIN-NL organisatie van slachtoffers van medische fouten, weigert Minister Klink om artsen uitdrukkelijk wettelijk te verplichten om hun medische fouten te herstellen. Wel heeft Minister Klink een speciale verplichting opgenomen dat artsen patiënten moeten informeren over hun fouten.

Link

en dat is dus de M i n i s t e r die over Uw Gezondheid gaat......dan weet u dus genoeg: geen complementair officieel erkennen, gevolg medische missers, geen uitkeringen voor slachtoffers.....is het crimineel of niet ? Hij heeft de OORZAAK van de crisis blijkbaar nog NIET BEGREPEN. Totdat ie zelf wat krijgt.......

DvH

Ik denk dat Minister Klinkhoest nog steeds niet weet hoe hij de ouderen en zwakkeren moet beschermen. Dus niet met kwik vaccins maar met hulp bij fouten van het medisch bolwerk die nog altijd liever fouten in de doofpot stoppen om de verzekeraars te vriend te houden. Een misser kan iedereen maken maar verzwijgen of keer op keer herhalen is gewoon misdadig. Laten we dat gewoon wittejassen criminaliteit of reguliere kwakzalverij gaan noemen en er niet langer omheen draaien. De beerput moet open voor dat er nog meer kalveren verdrinken......

Ron


Artsen in Nederland: schaam u diep !

Er is GEEN omslag in " de cultuur" van zwijgen over medische fouten. Volgens dr Molendijk (samensteller boekje)duurt het nog 25 jaar voordat artsen aan slachtoffers van medische fouten eerlijke informatie en hulp geven, zie Weblog www.sin-nl.org. En zorg ervoor dat MEDISCHE DOSSIERS kompleet zijn ! In Frankrijk en Italie krijg ik de medische gegevens mee naar huis. In Nederland niet. Men doet geen enkele moeite je te helpen: een fout ? het zal me een 'zorg' zijn. Ik heb begrepen waarom........ Artsen in Nederland: 'weet u allen dat dit criminele feiten zijn' ? Het medisch dossier is van de patient en NIET van u ! De totale Nederlandse zorg is zo corrupt en lek als een mandje in het nadeel van de patient en in het voordeel van de.....verzekeraar. Lang leve de 'vrije marktwerking' die dit allemaal langzaaM maar zeker in de hand heeft gewerkt. En u ........reguliere? foute artsen en Co vindt dit allemaal wel prima, als uw beurs maar gevuld blijft niet waar ?

DvH


Artsen vertellen over medische missers

Artsen en verpleegkundigen moeten opener zijn over fouten die ze hebben gemaakt.

Link


Artsen vertellen open over hun incident in boek 'Dit nooit meer'

Openheid rondom medische incidenten onontbeerlijk voor veiliger patiëntenzorg. Elke arts maakt wel eens een fout, krijgt een klacht of is betrokken bij een incident. Verschillende indrukwekkende, persoonlijke verhalen zijn nu gebundeld in het boek 'Dit nooit meer. Artsen vertellen over hun incident'. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, neemt vandaag op het Kwaliteitsfestival in Ede het eerste exemplaar in ontvangst. In het boek vertellen enkele gevestigde medici over "hun" incident, waar zij niet trots op zijn, maar dat een inherent deel vormt van hun professionaliteit. Zij vertellen over hoe zij dit ervaren hebben en hoe zij daarmee zijn omgegaan. Zij hopen hierdoor bij te dragen aan een cultuur waarin het normaal is om open en opbouwend met elkaar te praten over de kwetsbaarheid en feilbaarheid van zorgverleners. Het boek past in de lijn om patiëntveiligheid in Nederland te verbeteren. Openheid rondom medische incidenten is onontbeerlijk op weg naar een veiliger patiëntenzorg, omdat openheid leidt tot inzicht hoe dit een volgende keer kan worden voorkomen. Zorgverleners kunnen leren van elkaars fouten. Openheid helpt ook bij het verwerken van de emoties waarmee de betrokken hulpverlener en de patiënt of diens nabestaanden nadien kunnen kampen en het draagt bij aan het scheppen van een cultuur waarin het normaal is om als hulpverleners met elkaar te praten over feilbaarheid. 'Dit nooit meer. Artsen vertellen over hun incident' is een uitgave van het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO en kwam tot stand in samenwerking met drs. Ian Leistikow van het UMC Utrecht en dr. Harry Molendijk van Isala klinieken Zwolle. De interviews zijn opgetekend door freelance journalist Matthijs Buikema. Het boek is financieel mogelijk gemaakt door het UMC Utrecht en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het boek kost € 6,95 en is te bestellen via www.cbo.nl/publicaties    / ISBN: 9789069102481


Het Westfries-slacht-huis?

Aanvankelijk was ik van mening dat alle aandacht voor een overleden baby in het Westfriesgasthuis overdreven was en vooral werd gevoed door de wetenschap dat op de afdeling verloskunde de omstreden
voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, Cees Renckens werkzaam is. Ook ik zie deze arts met genoegen een vreselijke vergissing begaan. Maar desondanks probeer ik objectief naar Renckens
te kijken, objectiviteit die de man zelf mist.

Link


IGZ: Tuchtzaken tegen gynaecoloog en verloskundige Westfriesgasthuis

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft onderzoek gedaan naar een calamiteit in het Westfriesgasthuis in Hoorn, waarbij een baby na de bevalling is overleden. De baby overleed op 7 mei 2009 in het VUMC na de bevalling in het Westfriesgasthuis in Hoorn. De IGZ concludeert in het onderzoek dat de zorg aan moeder en kind, niet verantwoord is geweest. Gezien de ernst gaat de inspectie het handelen van twee bij de bevalling betrokken zorgverleners voorleggen aan de tuchtrechter. De IGZ heeft vertrouwen in de maatregelen die het ziekenhuis heeft genomen om verantwoorde zorg te bieden.

Met name communicatiestoornissen en onduidelijkheden in samenwerking en verantwoordelijkheidsverdeling tussen de klinisch verloskundige en de gynaecoloog hebben bijgedragen aan de verdrietige uitkomst. Zowel het handelen van individuele professionals als het functioneren van de organisatie waren daar debet aan. Het was de zorgverleners bekend dat de moeder eerder een moeizame bevalling had gehad. Ondanks deze kennis, werden bij de tweede bevalling van de moeder afspraken niet nagekomen en leverden de hulpverleners naar oordeel van de IGZ onverantwoorde zorg.

De IGZ legde het ziekenhuis in augustus al maatregelen op die grotendeels zijn geïmplementeerd om weer verantwoorde zorg te kunnen garanderen.

" Gedurende een aantal weken 7 keer 24 uur aanwezigheid van een gynaecoloog in het ziekenhuis.
" Begeleiding door een extern deskundige, hoogleraar verloskunde.
" Bevoegdheden en grenzen moeten goed worden vastgelegd.
" Werkafspraken moeten op schrift worden gesteld en uitgewerkt.
" Het verbeteren van overdrachten.
" Overdrachten in aanwezigheid van de gynaecoloog.
" Poliklinische afspraken beter documenteren en expliciteren.
" Onderlinge verhoudingen verbeteren.
" Samenwerking met elkaar en anderen uitwerken en vastleggen.
" Op de hoogte brengen van de stakeholders van de maatregelen.
" Kwaliteitssysteem opzetten.
" Het aan de inspectie voorleggen van het plan van aanpak en periodieke rapportage van de voortgang.

De IGZ onderschrijft de conclusies van het eerder gepubliceerde rapport van professor G.Visser.


Proefschrift over oorzaken van onbedoelde gebeurtenissen in ziekenhuizen

Patiënten lopen in ziekenhuizen onbedoelde schade op als gevolg van de geleverde zorg. NIVEL-onderzoeker Marleen Smits promoveert op 23 november - in de week van de patiëntveiligheid - aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op onderzoek naar de oorzaken van dit soort onbedoelde gebeurtenissen in Nederlandse ziekenhuizen.


Arts meldt levensbeëindiging pasgeborene niet

Geen enkele arts heeft vorig jaar een geval van actieve levensbeëindiging bij pasgeboren baby's gemeld.

Link

DvH


Ziekenhuis Emmen was tegen openbaar maken rapport

Het Scheper Ziekenhuis in Emmen heeft er zelf voor gezorgd dat het rapport naar het functioneren van maagchirurg Nick Reijnen niet openbaar werd. Dat schrijft het vakblad Medisch Contact. Het tijdschrift heeft de hand weten te leggen op de uitspraak van het Scheidsgerecht voor de Gezondheidszorg. In het document staat (zie fragment) dat het ziekenhuisbestuur bij de behandeling van de zaak expliciet vermeldde dat het rapportalleen voor intern gebruik is. De omstreden chirurg Nick Reijnen spande een kort geding aan toen openbaarmaking van het onderzoek dreigde. Uiteindelijk mocht alleen de samenvattng met de conlusies van het gerecht openbaar gemaakt worden. De lotgenoten van patiënten voelen zich bedonderd door het Scheper Ziekenhuis, want dat heeft altijd gezegd volledige openheid van zaken te geven. Het verslag van de zitting van het Scheidsgerecht voor de Gezondheidszorg bewijst het tegendeel, vinden de lotgenoten. Door toedoen van chirurg Reijnen kwamen in het Emmer ziekenhuis zeker vijf patiënten om het leven na maagverkleiningsoperaties. Het Scheper Ziekenhuis in Emmen blijft erbij dat het van meet af aan de bedoeling is geweest het onderzoeksrapport over de fatale maagverkleiningsoperaties openbaar te maken. Een woordvoerster bestrijdt dat het rapport 'intern' moest blijven. Het ziekenhuis wilde alleen voorkomen dat leden van de externe onderzoekscommissie aan de haal zouden gaan met de uitkomsten, buiten de Raad van Bestuur van het ziekenhuis om. Voorzitter Maarten Rutgers van het Scheper Ziekenhuis in Emmen weigert zelf te reageren.


Onderzoek naar sterfgeval in Scheper Ziekenhuis Emmen

Het Openbaar Ministerie in Assen onderzoekt de dood van een 53-jarige vrouw uit Emmen. De vrouw overleed maandag tijdens de voorbereidingen op haar operatie in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Justitie vermoedt dat het om een niet-natuurlijke dood gaat. Een eerste onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut naar de doodsoorzaak van de 53-jarige patiënte van het Scheper Ziekenhuis in Emmen heeft niets opgeleverd. Het OM laat het NFI nu een toxicologisch onderzoek uitvoeren. De uitslag daarvan wordt binnen nu en drie maanden verwacht. Het OM zal aan de hand van het toxicologisch onderzoek beslissen of zij overgaat tot vervolging in deze zaak. Het Scheper Ziekenhuis heeft de dood van de vrouw gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook doet het ziekenhuis zelf onderzoek naar de doodsoorzaak. De uitslag daarvan wordt binnen zes weken verwacht. De vrouw wordt komende maandag gecremeerd. De vrouw overleed maandag tijdens de voorbereiding op een operatie. Volgens bronnen rond de familie is de vrouw overleden als gevolg van het toedienen van een narcosemiddel, waarvan bekend zou zijn dat zij er allergisch voor was.


Meer aandacht voor patiëntveiligheid in eerstelijnszorg

Huisartsen, apothekers, tandartsen, fysiotherapeuten en verloskundigen hebben afspraken gemaakt om de patiëntveiligheid in de eerste lijn te verbeteren. De afspraken staan in een convenant patiëntveiligheid dat vandaag is aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De zorgverleners willen eind 2011 met een systeem werken waarmee ze incidenten in de zorg veilig kunnen melden en analyseren. Ook hebben de ondertekenaars afspraken gemaakt over onder andere het verbeteren van de patiëntendossiers, telefonische bereikbaarheid en overdracht van medicatiegegevens. In ziekenhuizen is er al veel aandacht voor het verbeteren van patiëntveiligheid. Met dit convenant laten zorgverleners in de eerste lijn zien dat patiëntveiligheid ook voor hen prioriteit heeft.


Zwarte lijst artsen op internet

Vanaf vandaag kan iedereen op internet nagaan welke zorgverleners geschorst zijn of uit hun beroep zijn gezet na een uitspraak van de tuchtrechter. Deze 'zwarte lijst' van zorgverleners is te bekijken op www.ribiz.nl en verschijnt binnenkort ook op www.kiesbeter.nl

Veiligheid en kwaliteit in de zorg zijn essentieel. Patiënten moeten kunnen nagaan welke artsen bijvoorbeeld in gebreke blijven bij operaties. Met het publiceren van de lijst op internet wil VWS deze informatie voor iedereen beter toegankelijk maken.

Beroepen
Het RIBIZ (Registratie en informatie beroepsbeoefenaren in de zorg) registreert de volgende beroepen: arts, tandarts, verpleegkundige, fysiotherapeut, verloskundige, psychotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, apotheker.

DvH


Klager hunkert naar excuus van arts

Slechts de helft van de patiënten die een klacht indienen bij een klachtencommissie van bijvoorbeeld een ziekenhuis heeft na de klachtenprocedure het gevoel dat hen recht is gedaan. Niet alleen klagers maar ook slachtoffers van medische fouten verwachten een snelle adequate reactie van de betrokken hulpverlener, maar deze laat meestal weinig van zich horen. Dat is één van de uitkomsten van het onderzoek "Ervaringen van mensen met klachten over de gezondheidszorg" dat het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) deed voor de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Maandag 12 oktober worden de resultaten gepresenteerd.

Klachten in de gezondheidszorg gaan over uiteenlopende onderwerpen, van bejegening en voorlichting tot ernstige medische fouten. Niet iedere klager eist genoegdoening voor wat hem overkomen is. Veel mensen zijn al tevreden met aandacht voor hun klacht of hun verhaal. Maar daar ontbreekt het veelal aan, zo blijkt uit het onderzoek.

"Dat er fouten gemaakt worden door mensen in de zorg is te betreuren maar op zichzelf begrijpelijk. Het gaat om mensenwerk," zegt Atie Schipaanboord, directeur beleid en innovatie van de NPCF. "Maar voor klagers is het niet acceptabel als ze vervolgens niet of onvoldoende worden gehoord." Klagers tevreden stellen vereist maatwerk. De meeste mensen die een klacht indienen, willen dat wat hen is overkomen anderen niet ook overkomt. Verder willen de meesten dat het probleem hoger in de organisatie terechtkomt, zodat het ziekenhuis of de zorginstantie er wel iets mee moet doen. Een klacht gegrond verklaren is dus niet genoeg, de organisatie moet er ook wat mee doen.

"Eigenlijk zouden hulpverleners zelf het probleem al moeten oplossen, voordat er formeel een klacht wordt ingediend. Bijvoorbeeld in een gesprek", stelt NIVEL-afdelingshoofd Roland Friele. "Eerlijkheid, openheid en menselijkheid van de hulpverlener, uitkomen voor wat er is misgegaan, of een aanbod doen voor herstel, kan veel formele klachten voorkomen. Opmerkelijk is dat zelfs nadat een klacht gegrond is verklaard, veel klagers nog niet tevreden zijn omdat de hulpverleners ook dan nog steeds niets van zich laten horen. Dit bleek ook al uit ons onderzoek uit 2004, sindsdien is daarin niet veel veranderd."


Een evolutionaire crisis

Dr. Ghislaine Lanctôt uit Canada, kortweg dr. Ghis, is een luis in de pels van de medische gevestigde orde. Een vrouwelijke arts die 25 jaar lang gepassioneerd haar vak heeft uitgeoefend met veel liefde voor haar patiënten. Gaandeweg ontdekte zij vele misstanden, waardoor ze haar vertrouwen in het huidige medische systeem heeft verloren. Haar boek The Medical Mafia: how to get out of it alive and take back our health & wealth 1 is een alarmerende aanklacht tegen de huidige gezondheidszorg, die volgens haar ziekmakend en ethisch failliet is.

Download PDF


Gran dies after cancer blunder


Doden Emmen door fouten maagchirurg

Tenminste vijf sterfgevallen na maagverkleiningsoperaties in het Scheper Ziekenhuis in Emmen zijn toe te schrijven aan fouten van een 54-jarige maagchirurg.

Link


Dr Jan Kuks mag van de rechter op zwarte lijst SIN-NL blijven staan

Uitspraak kort geding 25 september 2009 : Rechter erkent het belang van de zwarte lijst op de website van SIN-NL, omdat deze er in zijn totaliteit toe strekt publiciteit en aandacht te genereren voor medische fouten en de wijze waarop daarmee-tot op heden- in de visie van SIN-NL door de medische wereld wordt omgegaan. Dus dr Jan Kuks, neuroloog UMC Groningen blijft op de zwarte lijst!!!!

Link


De Aesculaap en de misleiding van de mensheid

De aesculaap is een oud Grieks symbool en een embleem voor artsen, tandartsen en dierenartsen. Het symbool bestaat uit een staf waaromheen zich een slang kronkelt. Soms zijn het twee slangen als een spiegelbeeld van zichzelf. Dit vormt een Caduceusstaf, de herautstaf van de god Hermes (Mercurius). Deze twee slangen zijn de manifestatie van het gif en het tegengif. Beiden zijn echter giften en dus gevaarlijk voor de gezondheid. Mercurius is bij de Grieken bekend als Hermes, de boodschapper en een meester in de spraak en met een groot verstand. Hij leerde de mensen het denken en spreken. Hij kon over de grenzen van leven en dood gaan. Als grensoverschrijder is hij de patroon van helers en artsen, maar ook de dief, leugenaar, spion, oplichter en toneelspeler. Hij is ook meester in het vermommen en draagt vele maskers.

Link


Opnieuw dode door doseerfout methotrexaat

Er is opnieuw een dode gevallen als gevolg van een doseerfout met het middel methotrexaat. De KNMP betreurt dit ten zeerste en betuigt haar medeleven met de nabestaanden. Het is nu aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg om de exacte toedracht van de fout te onderzoeken.

Door verschillende oorzaken hebben er sinds 2007 dertien ongevallen plaatsgevonden met methotrexaat, waarvan zes met dodelijke afloop. De meeste problemen zijn ontstaan door verwisseling van eenmaal per week met eenmaal per dag. De KNMP heeft eerder het initiatief genomen om in overleg met andere koepels van zorgverleners en het CBG adviezen op te stellen en maatregelen te nemen om de kans op doseerfouten met het medicijn methotrexaat uit te sluiten. Desondanks is het bij een Utrechtse vrouw van 57 jaar alsnog fout gegaan, waardoor zij in het ziekenhuis is overleden.

De KNMP pleit voor het opnemen van de reden van voorschijven op het recept als een extra maatregel om fouten te voorkomen. Hierover bestaat echter nog geen overeenstemming met andere partijen. Artsen schrijven methotrexaat vooral voor bij reumatoïde artritis en de huidaandoening psoriasis in een dosering van eenmaal per week. Daarnaast wordt het soms ook bij kanker voorgeschreven in een dosering van eenmaal per dag. Wanneer artsen bij het voorschrijven van methotrexaat voortaan de reden van voorschrijven, bijvoorbeeld reuma, op het recept vermelden, zal dit ernstige doseerfouten voorkomen.


Onderzoek en maatregelen in Westfriesgasthuis

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) nam begin augustus maatregelen in het Westfriesgasthuis in Hoorn (WFG). Op de afdeling verloskunde bleek sprake van een onveilige situatie omdat een goed functionerend kwaliteit- en veiligheidssysteem ontbrak. Aanleiding voor deze maatregelen was een tweede calamiteitenmelding begin augustus over de afdeling verloskunde. Het eerste signaal ontving de inspectie van het Openbaar Ministerie (OM) eind juni over het overlijden van een baby in dit ziekenhuis in mei 2009. Naast het onderzoek door het ziekenhuis zelf startte de inspectie eind juni direct ook een eigen onderzoek naar de oorzaken van de calamiteit en het functioneren van de verloskundige afdeling. Naar aanleiding van de publiciteit heeft de inspectie inmiddels nog twee andere meldingen over de afdeling verloskunde in het Westfriesgasthuis ontvangen. Het overlijden van de eerste baby kwam ter kennis van de inspectie via het Openbaar Ministerie, waar de ouders aangifte hadden gedaan. De Raad van Bestuur van het ziekenhuis had deze calamiteit bij de inspectie moeten melden; dat is immers een wettelijke verplichting. Het ziekenhuis heeft naar de oorzaak van het overlijden van de eerste baby onderzoek gedaan onder leiding van een externe deskundige. Dit onderzoek is inmiddels aan de Raad van Bestuur aangeboden en bij de inspectie bekend. De inspectie heeft nadat zij op de hoogte was gesteld van het overlijden van de eerste baby ook zelf onderzoek verricht naar de wijze waarop de afdeling verloskunde functioneert. Dit onderzoek is inmiddels vrijwel afgerond. Begin augustus werd door het ziekenhuis het overlijden van een tweede baby gemeld. Op grond van haar bevindingen op dat moment heeft de inspectie de afronding van haar onderzoek toen niet langer afgewacht, maar direct via de Raad van Bestuur ingrijpende maatregelen laten doorvoeren om verantwoorde verloskundige zorg te kunnen garanderen. De inspectie heeft intensief contact met het ziekenhuis om zich ervan te vergewissen dat - zoals de Raad van Bestuur meedeelt - de zorg op de verloskundige afdeling daadwerkelijk verantwoord is. De extern deskundige begeleidt de afdeling hierbij. De omstandigheden rond het overlijden van beide baby's, worden volgens de leidraad meldingen onderzocht. Dit is nog in volle gang. De IGZ kan over de nieuwe meldingen en deze lopende onderzoeken nog geen mededelingen doen.


Belgisch fonds voor medische missers

De Belgische minister van sociale zaken heeft een voorstel ingediend om bij medische missers een schadevergoeding uit te keren. Het betreft een verzekering naar Frans model. Dat meldt de Belgische nieuwssite De Standaard Online.

Link


Neuroloog eist verwijdering naam van zwarte lijst

Neuroloog Jan Kuks van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft woensdag in een kort geding voor de rechtbank in Groningen geëist dat zijn naam wordt verwijderd van de zwarte lijst van artsen die SIN-NL online publiceert.

Link


Westfriesgasthuis laat intieme gegevens onderzoek dagenlang op internet staan

Het Westfriesgasthuis heeft het medisch rapport over de mislukte bevalling van Vyantie Ramgoelam per abuis dagenlang op internet laten staan.

Link


Onderzoek naar vier dode baby’s in WFG

Het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar de afdeling verloskunde van het Westfriesgasthuis is uitgebreid nu blijkt dat hier vier baby’s onder verdachte omstandigheden zijn overleden.

Link


EénVandaag - Overleden baby's gevolg medische fouten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft meerdere meldingen binnengekregen over de gebrekkige verloskundige zorg in het Westfries Gasthuis in Hoorn. Afgelopen maanden overleden in het Westfries Gasthuis vier baby's. Een daarvan overleed zeker als gevolg van een opeenstapeling van fouten van het dienstdoende medisch personeel. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt ook de andere drie gevallen. Volgens IGZ is op de afdeling verloskunde sprake van een onveilige situatie. Het ziekenhuis heeft laten weten dat de betrokken gynaecoloog mag blijven werken. EénVandaag spreekt met Sophie Hankes van SIN, een organisatie waarin slachtoffers en nabestaanden van medische missers zich verenigd hebben en met John Kleijn die in 2005 zijn baby verloor door een medische misser.

Link


Afspraken op afdeling verloskunde Westfriesgasthuis aangescherpt

Het Westfriesgasthuis heeft de afspraken en procedures op de afdeling verloskunde aangescherpt en inzichtelijker gemaakt. Zo vindt de overdracht van de gynaecologen voortaan drie keer per dag op vaste tijden plaats en zijn de werkafspraken tussen hen en de verloskundigen helder op een rijtje gezet. Op dit moment wordt nog kritisch gekeken naar het personeelsbestand en de logistiek op de afdeling en is personeelsuitbreiding, indien nodig, mogelijk. Ook zijn er duidelijke afspraken gemaakt over het direct melden van tragische voorvallen. De gynaecologen hebben een plan van aanpak opgesteld. De kern van dat plan is de invulling van de overdracht op de afdeling, het handhaven of zelfs uitbreiden van het aantal overleggen binnen en buiten het ziekenhuis en het discipline overleg op de afdeling verloskunde. Dit is erop gericht om de samenwerking tussen de verschillende disciplines op de afdeling verloskunde te optimaliseren en gezamenlijk zorgprocessen te bespreken en te verbeteren.

Deze maatregelen zijn een direct gevolg van het tragisch overlijden van een baby tijdens de geboorte afgelopen mei. Het ziekenhuis heeft daarna een onderzoekscommissie ingesteld onder de onafhankelijke leiding van voorzitter prof. dr. G.H.A. Visser, hoogleraar perinatologie UMC Utrecht, tevens lid van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. De commissie heeft de feiten en omstandigheden van de gebeurtenis onderzocht en aanbevelingen opgesteld. De conclusie is dat de dramatische situatie is ontstaan door een opeenstapeling van minder gelukkige beslismomenten en onvoldoende onderlinge communicatie. De IGZ heeft ook een onderzoek ingesteld en komt over enkele weken met het rapport. Het Westfriesgasthuis heeft in afwachting daarvan inmiddels zelf de gemelde maatregelen genomen. Voorzitter Patrick Edgar van de Raad van Bestuur: "Het is ons als ziekenhuis er samen met de vakgroep gynaecologie en de medewerkers van de afdeling verloskunde alles aan gelegen om verantwoorde en betrouwbare patiëntenzorg te bieden. Daar is onze gezamenlijke inzet op gericht. Helaas zijn tragische gebeurtenissen, zoals sterfgevallen, nooit uit te sluiten maar onze zorg moet optimaal zijn. Wij hebben er alle vertrouwen in dat dat door deze maatregelen nu opnieuw is gewaarborgd."

Als extra maatregel is besloten om gedurende drie maanden een externe gynaecoloog de vakgroep van het ziekenhuis te laten begeleiden. Bestuurder Edgar: "Die ziet er op toe dat helder en eenduidig met protocollen en ons kwaliteitssysteem wordt omgegaan en dat taken, rollen en bevoegdheden volkomen duidelijk zijn. Ook de communicatie wordt verbeterd. Zo zal elk voorval, incident of complicatie direct aan ons als Raad van Bestuur worden gemeld. Maandelijks wordt verantwoording afgelegd en over drie maanden gaan we evalueren."


TV - Nova - Zware kritiek op ziekenhuis Twente

'Schokkend' noemt de commissie-Lemstra de bevindingen over het zeer gebrekkige functioneren van een omstreden neuroloog in het Medisch Spectrum Twente. Alle betrokkenen krijgen er van langs. Zij wisten allemaal van langdurige en grote problemen rond de neuroloog, maar niemand deed iets. Dat heeft tot veel leed bij patiënten geleid.

Link


Pasgeboren baby sterft na medische misser

Het leven van de familie Ramgoelam uit Zwaag is verwoest. Hun pasgeboren dochter is volgens hen overleden door een blunder van het ziekenhuis. Tegen de afspraken in weigerde een arts van het Westfriesgasthuis in Hoorn een keizersnee. Her kindje komt hersendood ter wereld en sterft twee dagen later. Op verzoek van de ouders is er een onafhankelijk onderzoek ingesteld. Tot hun ontsteltenis zijn drie van de vier commissieleden, collega’s van de gynaecoloog uit hetzelfde ziekenhuis.

Link

--

Dit is dus de afdeling waar hoofd van de antikwak (Dr Cees Renckens) werkzaam is. De man die zo tegen kwakzalverij is. Zijn eigen collega's zijn dus "vergeten" deze misser bij de inspectie te melden......


Medische missers lang niet altijd gemeld

Ongeveer de helft van de verpleegkundigen geeft aan dat lang niet alle fouten en interne incidenten in hun ziekenhuis worden gemeld. Dit blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 670 verpleegkundigen.

Link


IGZ-reactie op rapport Lemstra over disfunctionerende neuroloog

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt het heel erg dat de situatie van de slecht functionerende neuroloog in het Medisch Spectrum Twente jarenlang kon voortduren, zonder dat werd ingegrepen. Hierdoor kregen veel patiënten een verkeerde diagnose. De IGZ heeft zich afgevraagd of dit voorkomen had kunnen worden en wat haar rol hierin was. De IGZ komt tot de conclusie dat - met de kennis van nu over de patiëntenschade - we indertijd tot een andere inschatting van de ernst van de situatie zouden zijn gekomen. De kennis van de IGZ van toen was echter zeer beperkt. Interne partijen binnen het ziekenhuis, zoals de collega-artsen van de neuroloog, maar ook het stafbestuur en de Raad van Bestuur, hebben hun verantwoordelijkheid onvoldoende genomen om op tijd het disfunctioneren van deze arts aan te pakken en de IGZ te informeren. Dit terwijl zij meer informatie hadden over het disfunctioneren van de neuroloog. De inspectie heeft - omdat zij geen aanwijzingen had voor medisch-inhoudelijk disfunctioneren - vragen gesteld, maar geen nader onderzoek ingesteld. De IGZ vertrouwde op de Raad van Bestuur, die meermaals verzekerde dat de kwaliteit van zorg niet in het geding was. Achteraf stelt de IGZ vast dat dit vertrouwen niet gerechtvaardigd was. Het systeem dat de kwaliteit van zorg moet borgen heeft onvoldoende gefunctioneerd. De IGZ is een lerende organisatie en ontwikkelt zich al enige jaren van een traditionele toezichthouder naar een moderne handhavingsorganisatie. De IGZ heeft acties ondernomen om haar werkwijze verder te verbeteren, onder meer door intern onderzoek te doen naar de het inspectiehandelen bij gebeurtenissen rond de neuroloog, advies te vragen aan professor Legemaate en op basis daarvan toekomstgerichte maatregelen te nemen. De IGZ neemt de aanbeveling van de commissie Lemstra over om richtlijnen op te stellen voor eerder herkennen van disfunctioneren.

Hoe kijkt de IGZ terug op haar eigen handelen?
In 2000/2001 ontving de IGZ klachten van een patiënte over onvoldoende dossiervorming, twijfel over de diagnose en bijbehorende medicamenteuze behandeling en ongevraagd bloedonderzoek. De IGZ heeft conform haar Leidraad Meldingen geen nader onderzoek ingesteld; er leek geen sprake van een structureel probleem, maar van een individuele klacht. De IGZ heeft geen wettelijke taak in de behandeling van individuele klachten.

In 2004 vroeg de Telegraaf de IGZ naar een vermeend ontslag van de neuroloog door het ziekenhuis wegens opiaatverslaving. De inspectie was hierover door de Raad van Bestuur niet geïnformeerd. Bij navraag verschafte de Raad van Bestuur de IGZ informatie over medicijnendiefstal en receptvervalsing door de neuroloog. Het ziekenhuis heeft daarom met de neuroloog afgesproken dat deze vervroegd met pensioen ging. De acties van de IGZ richtten zich vervolgens op beperking van de werkzaamheden van de verslaafde arts elders. Retrospectief onderzoek naar patiëntenzorg leek de inspectie op dat moment niet nodig. Doordat het ziekenhuis de neuroloog op ziekteverlof stuurde vormde deze immers geen bedreiging meer voor de patiëntenzorg. Patiënten werden door de vakgroep geïnformeerd en/of behandeld en claims van patiënten werden in behandeling genomen. Daardoor had de inspectie vertrouwen in de aanpak van het ziekenhuis.

Met de kennis van nu komt de IGZ tot de conclusie dat de feiten zo ernstig waren dat nader onderzoek gerechtvaardigd was geweest. De IGZ beschikte toentertijd echter niet over signalen dat de neuroloog medisch inhoudelijk disfunctioneerde. Het ziekenhuis had (in verschillende rollen) deze signalen wel, maar meldde ze niet aan de inspectie. De IGZ was bekend met signalen over slechte werkverhoudingen binnen de vakgroep, 1 casus van een twijfelachtige diagnose en ongevraagd bloedonderzoek (meldingen van één patiënt in 2000 en 2001), slechte dossiervoering (melding zorgverzekeraar in 2004), en medicijnverslaving (antwoord RvB op inspectievragen in 2004, toen de arts al niet meer werkte). De inspectie heeft diverse malen bij de Raad van Bestuur navraag gedaan over mogelijke schadelijke gevolgen voor patiënten, maar deze verzekerde de IGZ meermaals dat de kwaliteit van zorg niet in het geding was. De IGZ heeft hierop vertrouwd. Achteraf stelt de IGZ vast dat dit vertrouwen niet gerechtvaardigd was.

Gaat de IGZ nu alsnog optreden tegen de neuroloog?
De inspectie heeft het onderzoek van de Commissie Lemstra afgewacht. Op basis van de nieuwe feiten in dit rapport, komt de IGZ tot de conclusie dat het onverantwoord is dat deze neuroloog nog ooit zijn beroep uitoefent. Als het daarvoor nodig is dat de inspectie een tuchtzaak aanspant, dan zal zij dat zeker doen. Overigens loopt er op dit moment een gerechtelijk vooronderzoek door het Openbaar Ministerie, waar de IGZ uiteraard zo nodig aan meewerkt.

Hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van de inspectie?
Primaire verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg ligt bij de behandelend arts. De beste controle daarop kan plaatsvinden bij de collegae waarmee hij iedere dag samenwerkt en die hem waarnemen bij afwezigheid. De medische staf en het stafbestuur zien toe op het functioneren van het professionele kwaliteitsysteem in het ziekenhuis. Het is dan ook zeer ernstig als een arts weet heeft van een disfunctionerende collega en dit niet meldt aan de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur is eindverantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg, legt hierover verantwoording af aan de Raad van Toezicht en moet calamiteiten bij de inspectie melden.De inspectie heeft een toezichthoudende taak op dit systeem. Zij is daarbij deels afhankelijk van meldingen van zorgverleners, Raden van Bestuur en patiënten. Daarnaast doet de inspectie ook zelf onderzoek naar de kwaliteit en veiligheid van zorg in het algemeen, maar vooral daar waar ze aanwijzingen heeft dat kwaliteit en veiligheid mogelijk bedreigd zijn.

De inspectie moet uitgaan van vertrouwen in de handelings- en de meldingsbereidheid van de Raad van Bestuur, totdat er concrete signalen zijn dat dit vertrouwen niet gerechtvaardigd is. Dit is geen waterdicht systeem. Het is het vak van de inspecteur om in te schatten wanneer vertrouwen niet meer gerechtvaardigd is. Dat doet hij op basis van harde feiten (kwaliteitsindicatoren, meldingen, resultaten van onderzoek, etc), maar vanzelfsprekend ook op basis van zijn kennis en ervaring van het zorgveld.

Hoe gaat de inspectie voorkomen dat zoiets weer gebeurt?

Leren van hoe het beter kan
De inspectie is een lerende organisatie. Ook naar aanleiding van deze casus vraagt de inspectie zich af hoe zij eerder de ernst van een dergelijke situatie kan inschatten, om vervolgens doeltreffend, passend en proportioneel op te kunnen treden. Inmiddels is er door verbetering van onze ICT beter zicht op signalen door de tijd heen. De IGZ neemt de aanbeveling van de commissie Lemstra over om richtlijnen op te stellen voor eerder herkennen van disfunctioneren.

Voorspelbaar inspectieoptreden door Handhavingskader
De inspectie moet altijd een afweging maken of, en zo ja welk onderzoek nodig is en welke maatregel het meest effectief is om haar doel te bereiken. Als hulpmiddel bij deze afweging heeft de inspectie in 2008 haar Handhavingskader gepubliceerd. Op dit moment werkt de IGZ per wettelijk handhavingsinstrument uit, welke maatregelen zij zal nemen in welke situatie. Dit moet burgers en instellingen inzicht geven in wat de inspectie doet en inspecteurs helpen consequent en doeltreffend op te treden.

Beroepsbeperkende maatregelen bij voorkeur via wettelijke handhavingsinstrumenten
Als BIG-geregistreerde zorgverleners (zoals artsen en verpleegkundigen) aantoonbaar en blijvend disfunctioneren, dan moet de inspectie ervoor zorgen dat zij geen gevaar meer kunnen zijn voor patiënten. Uitgangspunt is dat de inspectie bij maatregelen die de beroepsuitoefening beperken, zoveel mogelijk de 'koninklijke weg' van bevel, tuchtrechter of College van Medisch Toezicht bewandelt.

Beroepsbeperkende afspraken met mate inzetten en centraal registreren
Een enkele keer is een vrijwillige beroepsbeperkende afspraak tussen inspectie en een zorgverlener wenselijk. Het is immers een maatregel die effectief en snel verder risico voor de patiëntenzorg voorkomt. Soms moet de inspectie eerst nog nader onderzoek doen voordat zij de wettelijke handhavingsinstrumenten kan inzetten en schriftelijk geformuleerd, zorgvuldig onderbouwd en 'advocaat-proof' kan aantonen dat een zorgverlener disfunctioneert. Dit kost tijd. Een tijdelijke maatregel is soms op korte termijn de enige mogelijkheid om ervoor te zorgen dat een zorgverlener geen patiënten behandelt, een bepaalde ingreep niet meer uitvoert of alleen onder supervisie werkt. De inspectie heeft, in navolging van het advies Legemaate, afgesproken deze vrijwillige beroepsbeperkende afspraken centraal binnen de inspectie te registreren. Verder ondersteunt de inspectie het advies van professor Legemaate om de beroepsbeperkende afspraken die de IGZ maakt op te nemen in een besloten deel van het BIG-register, dat voor bepaalde belanghebbenden is in te zien.

Invoeren voorlopige voorziening bij de tuchtrechter
Inmiddels heeft de minister, op basis van het advies van professor Legemaate, besloten dat het mogelijk wordt dat een tuchtrechter een arts al tijdelijk schorst bij het indienen van een tuchtklacht. Dit moet nog wettelijk geregeld worden. Op dit moment kan een arts pas geschorst worden als de tuchtrechter daadwerkelijk een uitspraak heeft gedaan, waarbij de schorsing als maatregel aan de arts wordt opgelegd.

--

En wederom geen letter over deze zaak op de antikwak site. Maar ja, Renckens werkt zelf op een een afdeling waar men "vergeet" een medische misser bij de inspectie te melden. En die doofpot is toch verdomd makkelijk in zulke situaties....

Renckens wil het liefst een verbod op complementaire geneeswijzen. Dat zou een nog grotere belasting van het reguliere systeem veroorzaken, en statistisch gezien dan ook meer medische missers (en dus slachtoffers) tot gevolg hebben.

En aangezien we nu wel weten dat de reguliere geneeskunde geen antwoorden heeft op toxine problemen die grote rol spelen bij heel veel gezondsklachten zullen nog meer mensen hopeloos in de val lopen. En wie denkt toxine problemen op te lossen met farmaceutische wondermiddelen komt toch echt van een koude kermis thuis.

Voor echte oplossingen op termijn zullen we naar de veroorzakers van ziekte in plaats van de symptomen moeten kijken.

Ron


OM: te weinig medische strafzaken

Het Openbaar Ministerie vindt dat de politie meldingen van mogelijke medische fouten te weinig serieus neemt. Jaarlijks overlijden zo'n 1700 mensen door een medische fout, tot een strafzaak leidt dat zelden. In 2008 behandelde justitie 48 dossiers.

Link


Operatie Stilzwijgen

Ziekenhuizen waar fouten worden gemaakt zwijgen daar meestal over, ook als patiënten gevaar lopen. Artsen houden meestal hun mond als ze zien dat collegas hun werk niet goed doen. De controlerende instantie, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, is vaak te laat met een onderzoek en grijpt zelden in. Artsen controleren elkaar en de inspectie voert alleen een papieren controle uit. In ZEMBLA geen nieuwe medische missers, maar wel het verzwijgen daarvan, waardoor slechte specialisten en ziekenhuisafdelingen soms jarenlang kunnen doorgaan zonder dat iemand er iets aan doet.


Patiënt in het verkeerde bed

Als gevolg van het beddentekort in ziekenhuizen komt het regelmatig voor dat patiënten op een verkeerde afdeling liggen. Ook worden mensen te snel naar huis gestuurd. Dat blijkt uit een enquête die de Consumentenbond hield onder 670 verpleegkundigen. In de Gezondgids van augustus 2009 staan de eerste resultaten. Op een verkeerde afdeling behandeld worden lijkt onschuldig, maar het kan grote gevolgen hebben. Wie na een darmoperatie op de afdeling cardiologie komt te liggen, wordt verzorgd door verpleegkundigen die minder kennis hebben van darmziekten. Wel blijft in zo’n situatie de behandelend arts van de maag-darm-leverafdeling verantwoordelijk. Maar soms weet de arts niet eens dat hun patiënt ergens anders ligt of ze vergeten de zieke in alle drukte, zo geven de verpleegkundigen aan in de enquête. De patiënt krijgt dan niet de specialistische zorg krijgt die hij nodig heeft.


Zonder toestanden...Medische fouten Dimitri in UMCN

Compensatie zorgbelang John Kleijn..Dit is zijn verhaal,over zijn zoontje Dimitri die overleed na grove medische missers door UMCN.


Aangifte mislukte bevalling in het Westfriesgasthuis

" Het echtpaar Ramgoelam uit Zwaag heeft tegen het Westfriesgasthuis en een gynaecoloog van dit ziekenhuis aangifte gedaan wegens dood door schuld. Aanleiding is de compleet mislukte bevalling van Vyjantie Ramgoelam (32) bijna twee maanden geleden. Door complicaties ontstond voor de moeder een kritieke situatie .Haar dochtertje Biendiya overleed. Omdat er een zeker risico aan de bevalling zat, was vooraf bepaald dat wanneer de ontsluiting binnen uiterlijk drie uur niet zou vlotten er een keizersnede zou volgen. Tijdens de bevalling oordeelde de gynaecoloog echter dat een ontsluiting van twee centimeter in tien uur vlot genoeg was en wees het dringende verzoek van de ouders te gaan "snijden"af. De bevalling kreeg een dramatisch verloop en eindigde uiteindelijk in een spoedkeizersnede waarna de aanvankelijk gezonde baby overleed. Het Hoornse ziekenhuis heeft de mislukte bevalling op 5 mei niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wat wettelijk wel verplicht is .De inspectie kwam er achter omdat ze eind juni werd ingeseind door het openbaar ministerie in Alkmaar nadat het echtpaar Ramgoelam aangifte probeerde te doen .

Heeft u op deze afdeling ook slechte of minder prettige ervaringen en zeker als het gaat om vrouwenarts Dr. Cees Renckens, dan roep ik u op om dit te melden aan dr. Th. Michiels (theom@antikwak.com). Hij zal uiteraard zorgvuldig omgaan met uw melding en uw privacy beschermen.


Kraak EPD-pas kost Rijk miljoenen euro’s’

Het vervangen van de gekraakte smartcard die gebruikt wordt voor het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) kan het Rijk veel geld kosten. Dat zegt Erik Westhovens, de beveilingsexpert die er in slaagde om de pas te kraken.

Link

Ditta


Kies in Nederland voor IOCOB -artsen

Nota bene: die lijst wordt dus erg lang gezien het feit dat zo ongeveer het gehele Nederlandse BIG REGISTER erop hoort te komen. Kies in Nederland alleen voor IOCOB -artsen en laat de rest met rust, zowel regulier als complementair.

Zolang de Nederlandse Overheid lak heeft aan de gezondheid van de inwoners en de bezoekers van dat land is uw leven daar niet zeker als u een gezondheidsprobleem krijgt.

Voor meer info: iocob.nl en sin-nl.org. Mijnheer Klink; graag prioriteiten stellen en snel graag. Het barst van de bewuste foute diagnoses in uw land. Waardoor mensen ten onrechte problemen kunnen krijgen met welke verzekering en uitkering ze ook te maken krijgen !

Wist U dat IEDEREEN het recht heeft direct een persoonljke klacht tegen uw gezondheidssysteem in NL in te dienen bij de Europese Commisie ? Dat hoeft niet eens meer 'volgens de Nederlandse Natinale Banen'.

Link


Urgent, graag Europees toezicht gevraagd op complementaire en reguliere zorg in de EU

Nederland heeft geen ' zorg' en dient daarvoor sancties te krijgen van het Europese Hof van de Rechten van de Mens en wel direct !

Link

nee, stel je voor zeg,dan valt Nederland wederom volledig door de mand, omdat er geen 'zorg' bestaat, alleen belangverstrengeling met de industrie, farma en nep-regulier artsen en met volledige schending van de privacy (zie het foute EPD ! Zie iocob.nl. Nederland is achterstandsland geworden op EU niveau. Van mij mag Europa volledig toezicht krijgen, liever gisteren dan morgen ! Vrij verkeer van personen is ONMOGELIJK en ONVEILIG, zeker als je belandt in NL en daar wat krijgt.

Ditta van Herk


N.a.v. Zembla uitzending van 5 april 2009

Kamerstuk, 18 mei 2009

In deze brief aan de Tweede Kamer gaan minister Klink en staatssecretaris Bussemaker in op de uitzending van Zembla van 5 april j.l., over medische fouten en slecht functionerende specialisten. In de brief informeren Klink en Bussemaker over het veiligheidsbeleid van het kabinet.

Link

Ditta


Missers

Sylvia en Gert Siekmans hebben een zoontje, Marnix. Ze willen graag nog een kind. In 2004 raakt Sylvia opnieuw zwanger. Omdat Marnix is geboren met een spoedkeizersnede is Sylvia nu een risicopatiënt.

Bekijk uitzending


Zembla - Vieze ziekenhuizen

Op beelden die het onderzoeksprogramma ZEMBLA maakte tijdens het schoonmaken in ziekenhuizen, is te zien hoe strenge schoonmaakregels veelvuldig worden overtreden. Kamers waar met MRSA besmette patiënten hebben gelegen, worden niet goed gereinigd. Het sanitair, een broeinest van bacteriën, wordt ook niet volgens de regels schoongemaakt. Op de operatiekamer worden bloedresten niet gedesinfecteerd. Een anesthesist klaagt dat de apparaten in de operatiekamer al tijden niet goed zijn schoongemaakt.  De beelden zijn gemaakt door ZEMBLA-verslaggever Ton van der Ham, die als schoonmaker solliciteerde bij willekeurige ziekenhuizen in Nederland. Hij kon bij twee ziekenhuizen direct aan de slag: het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk. ZEMBLA liet gerenommeerde experts op het gebied van hygiëne en  ziekenhuisinfecties kijken naar de opnamen en zij reageerden geschokt. "De patiëntveiligheid is in het geding", stelt T. Daha, adviseur infectiepreventie. "Als ik dit zo zie, vraag ik me af of er überhaupt schone ziekenhuizen zijn in ons land."

Bekijk uitzending


Richtlijn grensoverschrijdende zorg volgende week in EP

Het blijft een moeilijke bevalling. Maar de richtlijn grensoverschrijdende zorg komt volgende week (de 23e) dan toch eindelijk in het Europarlement. De verwachting is dat de ontwerptekst zoals die nu voorligt er door zal komen. Met name ook omdat dwarsligger Nederland straks, op 9 juni, in de Raad "gelukkig" geen veto kan uitspreken. De belangrijkste wijziging ten opzichte van de al bestaande jurisprudentie op dat gebied is het verdwijnen van het toestemmingsvereiste voor intramurale zorg. Althans voor wat de praktijk betreft. Een verzekeraar mag die zorg namelijk niet langer meer weigeren om de tot nu toe gehanteerde reden (en rechstsregel) dat door de verzekeraar bij een gecontracteerd zorgaanbieder dezelfde behandeling kan worden geboden.

Maar, zo blijkt uit het schrijven van minister Klink aan de Kamer van 9 februari 2009 [Link] de strijddegens en dwangkettingen liggen al in voldoende mate klaar om de Nederlandse burger te blijven binden aan het sovjet-stelsel dat de schraal gehouden gezondheidszorg hier biedt. (Hoewel aangetekend moet worden dat niet alleen de overheid, maar ook de beroepsgroepen van artsen en specialisten met hun middeleeuwse gildesysteem debet aan die schaarste zijn; met weinigen is het immers goed vreten uit een zo goed gevulde ruif). Zo laat Klink "zij het verdekt" al meteen blijken dat diegenen die er destijds ingetrapt zijn een naturapolis te nemen wel in "het hok" gehouden kunnen worden door een stelsel van vergoedingskortingen: "U vraagt naar mijn opstelling indien belangrijke sturingsinstrumenten uit ons zorgstelsel niet gehandhaafd kunnen worden met de komst van de richtlijn. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de mogelijkheid die zorgverzekeraars hebben om een korting op de vergoeding aan te brengen indien een verzekerde met een naturapolis zich wendt tot een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. Ik ben van mening dat Nederland daar niet mee in zou moeten stemmen."

Zo zullen de minister en de zorgverzekeraars ook al wel aan het broeden zijn hoe de hier in NL verplichte gang naar de huisarts voor een verwijzing verder kan worden uitgebuit om de verzekerde aan de leiband te leggen (normaal is in Europa dat je zonder  verwijzing naar een specialist kunt gaan). En het feit dat het CDA al met voorstellen komt om vooreerst met "proefregio's" te starten (alleen in Limburg, waar toch al veel grensoverschrijdende zorg bestaat) lijkt ook al verdacht veel op een doorzichtige poging om de rest van het land voorlopig nog te kunnen verordeneren om de op Europa gerichte kop dicht te houden, en eerst de resultaten in de proefregio af te wachten (tot de bekende St. Juttemis). Voorts zal de zorgverzekeraars ongetwijfeld opgedragen worden om in de tussentijd zoveel mogelijk zaken uit het basispakket te schrappen, en onder te brengen in de aanvullende verzekeringen, zodat de verzekerde die het nog waagt over de grens te klijken meteen kan worden aangezegd dat alleen het weinige, dat nog resteert in het basispakket, wordt vergoed (met uiteraard een strafkorting). "En de vergoeding zal dan plaats vinden volgens ons ondoorzichtig DBC-systeem, zodat wij u ondanks het feit dat de zorg over de grens veel goedkoper is "toch wel altijd kunnen dwingen fors bij te betalen" hoor je ze denken. "En alle nazorg in eigen land komt uiteraard ook voor uw eigen rekening, want die zit hier in een DBC inbegrepen." En dan te bedenken dat nergens in Europa door de burger zo'n groot deel van het inkomen wordt betaald voor zorg, terwijl daar inmiddels het minste aan zorg voor wordt geboden. Wij betalen tenslotte niet voor zorg, maar voor de nomenclatura van sovjet-bobo's die de zorgschaarste verdelen onder het gespuis.

Voor wie, zoals ik, vanaf de eerste uitspraken van het Europees Hof, eind jaren negentig, over de grensoverschrijdende zorg, de hele verdere ontwikkeling op dat terrein heeft meegemaakt, en de opstelling van de opeenvolgende kabinetten heeft gezien, en mocht meemaken hoe zelfs een geheel nieuw zorgverzekeringsstelsel werd ontworpen, enkel en alleen om de Nederlandse burger van de vaak veel betere zorg in met name aangrenzende lid-staten af te houden, is dat alles geen verrassing. "U zult genoegen nemen met ons sovjet stelsel", is het adagio van onze overheid, ook al is onze gezondheidszorg de karigste van heel Europa, en enkel vergelijkbaar met landen als Roemenie als het aankomt op de aantallen huisartsen, specialisten, en ziekenhuisbedden per 100.000 inwoners. En die bovendien ook nog is gezegend met een ruime gelegaliseerde euthanasiepraktijk, zodat het levenseinde ook niet al te veel hoeft te kosten. De minsiter pleit er dan ook voor om de bejaarde die zijn leven wat zekerder wil zijn en daartoe zijn toevlucht zoekt in een verpleeghuis in een veiliger en van beter zorg voorzien tehuis in een ander Europees land, onder gebruikmaking van het juridische mom van "dure behandelingen" de pas af te gaan snijden. (Waar hij het overigens moeilijk mee gaat krijgen omdat de verpleegprijzen nergens zo absurd hoog liggen als in Nederland).

Nederland zal dan ook wel lobbyen voor dezelfde amendementen als de andere (Oost-Europese) lidstaten die met een minimum-gezondheidszorg zijn bedeeld. De kansen om op de ontwikkelingen in te spelen door hier een "ook voor andere euroburgers" aantrekkelijke gezondheidszorgindustrie op te bouwen, die dan een belangrijk exportproduct zou kunnen zijn, hebben diezelfde kabinetten immers jarenlang schromelijk laten liggen. Met name door de gezonheidszorg als kostenpost te zien, en niet als een kansen biedende industrie, die in economische zin niet anders hoeft te worden gezien als de bouw- of transportindustrie. Met interesse zal ik het debat dan ook volgen. Zonder twijfel echter ook met walging wanneer opnieuw de typisch Nederlandse sovjet-voorstellen aan de orde komen.

Clipper(16-04-09, 22:23:36)
www.monitor.nl/ziek

Zie ook: www.iocob.nl / www.sin.nl.org EN vergeet vooral niet de verzekereraars, UWV en de rest....die NIET uitkeren als U iets heeft wat NORMAAL is in de omliggende landen. Dramatisch is Nederland, een zeer slechte gezondheidszorg oftewel Nederland heeft GEEN gezondheidszorg ! Iedereen wordt letterlijk opgelicht.

Ditta


Netwerk - Vijf doden na maagverkleining in Emmen

Zeker vijf mensen zijn overleden nadat zij een maagverkleining ondergingen in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Vanavond in Netwerk een reportage met een patiënt die op het randje van de dood heeft gebalanceerd, een weduwe van een van de slachtoffers en een bestuursvoorzitter van het Scheper Ziekenhuis.

Bekijk uitzending


Een wederom onaangename kennismaking met Uw eigen land

Lees divers aanklachten tegen de Nederlandse Overheid inzake de 'gezondheidszorg totaal'.

Lees verder

ps: gelukkig is er het Europese Hof van de Rechten van de Mens ! Maak er gebruik van indien nodig.

Ditta


Argusoog radio: Aanklacht tegen de overheid

Arend en Nexus hebben voor de tweede keer Dr.Johan Oldenkamp te gast. De eerste uitzending met Johan ging over het creëren van zuivere intenties op alle gebieden.  Het boek dat zij deze keer met Johan bespreken is het boek Aanklacht tegen de Overheid. Het boek gaat over de gezondheidzorg die wij in Nederland kennen. Het rammelt aan alle kanten en heeft feitelijk niks met gezondheid te maken maar alles met het opzettelijk verslechteren van de menselijke gezondheid door het alsmaar voorschrijven van lichaamsvreemde medicijnen die enkel dienen om de symptomen te bestrijden. Aanklacht tegen de overheid toont maar liefst 33 afzonderlijke voorbeelden van mensenrechten schendingen in Nederland. Ieder voorbeeld is dermate schokkend dat het feitelijk een aanklacht op zich is. Deze schendingen brengen allemaal direct of indirect grote schade toe aan de gezondheid van alle Nederlanders.

Download MP3

Jochem


Missers

Praatprogramma waarin patiënten vertellen over de medische fout waarvan ze de dupe zijn. Een dokterspanel oordeelt over de vraag: Was dit echt een misser? Presentatie: Pieter Jan Hagens.

Bekijk uitzending


Verzwegen bijwerking anti-psychosemedicijn

Het medicijn Seroquel wordt vaak gebruikt bij de behandeling van schizofrenie en bij manische periodes. Tegen de fabrikant van Seroquel, AstraZeneca, lopen in de VS rechtszaken omdat gebruikers ernstige bijwerkingen zouden ondervinden. Het gaat dan vooral om het ontwikkelen van diabetes. AstraZeneca zou informatie over deze ernstige bijwerkingen hebben achtergehouden. In Nederland is het medicijn goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. In Netwerk een reportage over de Nederlandse toelating en over de Amerikaanse slachtoffers van het medicijn.

Bekijk uitzending


Verantwoording na medische fout

De NPCF is voorstander van het duidelijk benoemen van verantwoordelijkheden binnen ziekenhuizen en pleit in geval van een medische fout voor een stevigere rol voor de Raad van Bestuur van ziekenhuizen. Dit omdat nog altijd blijkt dat een deel van de medisch specialisten onvoldoende verantwoording aflegt naar patiënten na het maken van een fout, terwijl patiënten, betrokkenen en/of nabestaanden juist veel waarde hechten aan het tonen van die verantwoordelijkheid. Atie Schipaanboord, directeur Innovatie en Beleid, ‘De recente Zembla-uitzending geeft voorbeelden van incidenten die wij vaker horen en die terug te voeren zijn op een gebrek aan communicatie met patiënten. Dit leidt vervolgens tot onnodige escalatie en schade aan betrokkenen’. Naar aanleiding van de uitzending van Zembla over het stilzwijgen van ziekenhuizen na een medische fout, wijst de NPCF daarom op het belang om patiënten en hun familie in zo’n situatie direct en volledig te informeren. Vervolgens moet de aandacht uit gaan naar het zo goed mogelijk herstellen van de fout.


Zembla

Afl.: Operatie stilzwijgen. Hoe kan het dat slecht functionerende specialisten soms jarenlang gewoon doorwerken zonder dat iemand er iets aan doet? Zoals de neuroloog in Twente, die jarenlang zijn patiënten onterecht verteld heeft dat ze dement zijn. Er waren aanwijzingen, dat er iets mis was met de arts, toch greep lange tijd niemand in. De zaak in Twente is niet uniek. Er zijn vaker artsen en soms ook hele ziekenhuisafdelingen die hun werk niet goed doen, zonder dat er snel maatregelen worden genomen. Het blijkt dat er niet alleen fouten worden gemaakt, maar dat deze vervolgens ook verzwegen worden voor de patiënt. Over zwijgende artsen, tekortschietende ziekenhuisdirecties en een afwachtende Inspectie.

Bekijk uitzending


Antidepressiva veroorzaakt blijvende genetische veranderingen in de foetus

Foetus Antidepressiva hebben in onderzoek bij dieren blijvende effecten in de foetus laten zien en bij in vivo-studies (in humane studies) zijn hiervoor ook aanwijzingen gevonden. Bovendien is een relatie aangetoond met de hoogte van de dosis. Antidepressiva gaven bij een kwart tot de helft van de baby’s startproblemen vlak na de geboorte die goed te behandelen zijn, maar waarvoor het kind wel in het ziekenhuis moet blijven. Dat laat Tessa Ververs zien in haar proefschrift.

Lees verder


6 of every 100 patients die in hospital due to adverse drug reaction

Six of every 100 patients who die in hospital do so as a consequence of an adverse drug reaction or, in other words, a fatal reaction to medicines. Those are the conclusions of a research carried out at the Department of Medicine of the University of Granada, in collaboration with the Clinical Hospital San Cecilio of Granada, by Alfredo José Pardo Cabello and directed by Professors Emilio Puche Cañas (Department of Pharmacology) and Francisco Javier Gómez Jiménez (Department of Medicine).

Lees verder


1 in 10 patients comes to harm while in hospital

One in 10 NHS patients comes to harm while in hospital as a result of their clinical care, suggests a study in Quality and Safety in Health Care.

Lees verder


Doctors don't always report colleagues, errors

Although virtually all doctors think they should report impaired or incompetent colleagues or serious medical errors to the relevant authorities, nearly half don't, a study suggests Monday.

Lees verder


U.S. surgical errors cost $1.5 billion a year report

Preventable medical errors during or after surgery cause 10 percent of surgery-related deaths and may cost employers nearly $1.5 billion a year, according to a U.S. government report released on Monday.

Lees verder


 

 

 


View My Stats