Nieuws immuunsysteem


balk2.jpg (42734 bytes)


Luistert je immuunsysteem naar je gedachten?

Opkomend onderzoek geeft ons een vollediger beeld dan ooit tevoren over de manier waarop onze geest onze gezondheid kan beïnvloeden. Terwijl de wetenschap de dramatische impact van stress op het immuunsysteem blijft onthullen, komt er ook steeds meer klinisch onderzoek op rond onderwerpen als de immunologie van vreugde en de immunologie van dankbaarheid.

Lees verder


Vitamine D onderzoek werpt licht op effecten op het immuunsysteem

Wetenschappers hebben nieuwe inzichten blootgelegd van hoe vitamine D het immuunsysteem en de gevoeligheid voor ziekten, zoals multiple sclerose, kan beïnvloeden. Vitamine D wordt geproduceerd door het lichaam in reactie op zonlicht en wordt vaak geprezen om zijn gezondheidsvoordelen. Onderzoekers ontdekten dat het ook van invloed is op de sleutelcellen van het immuunsysteem.

Lees verder


Koorts verandert immuuncellen zodat ze infecties beter aankunnen

Van koorts is bekend dat het onze immuuncellen helpt krachtiger te maken, en wetenschappers in Shanghai hebben nieuw bewijsmateriaal gevonden dat uitlegt hoe. Ze vonden bij muizen dat koorts oppervlakteproteïnen op immuuncellen zoals lymfocyten verandert, zodat ze beter in staat zijn om via bloedvaten te reizen om de plaats van infectie te bereiken.

Lees verder


Finse onderzoekers ontdekken een nieuwe immuunsysteem regulator

De research groep van academisch hoogleraar Riita Lahesmaa van het Turku Centre for Biotechnology van de University of Turku en Åbo Akademi University in Finland, heeft een nieuwe regulator van het immuunsysteem ontdekt, een essentiële factor die de ontwikkeling van regulerende T cellen bestuurt. De ontdekking vormt een basis voor nieuwe strategieën voor de behandeling van zowel kanker als immuungemedieerde ziekten.

Lees verder


Immuuncellen helpen bij restoratie beschadigde zenuwen

Immuuncellen worden gewoonlijk geassocieerd met de bestrijding van infecties, maar in een nieuwe studie tonen wetenschappers aan dat ze ook helpen bij het opruimen van afval in het zenuwstelsel, en daarmee de weg vrijmaken voor zenuwregeneratie na beschadiging. In een studie gepubliceerd in het Journal of Neuroscience lieten onderzoekers van Case Western Reserve University School of Medicine zien dat bepaalde immuuncellen - neutrofielen - zenuwafvalstoffen kunnen opruimen, terwijl eerdere onderzoeksmodellen de schadecontrole van zenuwcellen geheel toeschreven aan andere cellen.

Lees verder


Activering van immuun T-cellen leidt tot gedragsveranderingen

Wetenschappers en medewerkers van het RIKEN Center for Integrative Medical Sciences in Japan hebben ontdekt dat T-cellen - immuuncellen die het lichaam helpen beschermen tegen infecties en kanker - het metabolisme van het lichaam veranderen als zij geactiveerd worden, en dat deze activering uiteindelijk tot gedragsveranderingen leidt.

Lees verder


Immuuncellen helpen vet om te gaan met milieu uitdagingen

Immunosuppressieve regulerende T-cellen spelen een belangrijke rol in het functioneren van vetweefsel. Dit is de ontdekking van wetenschappers uit het Helmholtz Diabetes Centre (HDC) in Helmholtz Zentrum München en de Technische Universiteit München (TUM). Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism.

Lees verder


Nieuw Zeelandse onderzoekers ontdekken ‘natural born killer’ cel

Onderzoekers van de universiteit van Otago in Nieuw Zeeland hebben een onverwachte werking ontdekt van een wit bloedlichaampje genaamd de Natural Killer (NK) cel - een essentiële cel die het lichaam vrijwaart van infecties en kanker. De NK cel is een “waakzame” killer - een wit bloedlichaampje dat aanvallers en kankercellen vernietigt door een proces van ‘identiteitsbewijscontrole’.

Lees verder


Chronisch slaapgebrek ondermijnt imuunsysteem

Veel mensen geven aan ziek te worden als ze niet genoeg slaap krijgen. Een nieuwe studie helpt ons uit te leggen waarom. Onderzoekers namen bloed af bij 11 paar identieke tweelingen met verschillende slaappatronen en ontdekten dat de tweelinghelft die korter sliep kampte met een verlaagd imuunsysteem, vergeleken met zijn of haar broer of zus.

Lees verder


Prof Marshall - Immuunziektes en de darmflora


Moment van de dag beïnvloedt gevoeligheid voor infecties

We zijn gevoeliger voor infecties op bepaalde momenten van de dag, omdat het vermogen van virussen om zich te delen en te verspreiden tussen de cellen wordt beïnvloed onze lichaamsklok, zo suggereert nieuw onderzoek van de Universiteit van Cambridge.

Lees verder


Sleutelen aan de darm-hersenen verbinding heeft invloed op immuniteit

De hersenen en de darmen zijn verbonden door ingewikkelde neurale netwerken die honger en verzadiging, liefde en angst, zelfs de veiligheid en gevaar signaleren. Deze netwerken maken gebruik van talloze chemische signalen die dopamine bevatten, een krachtige neurotransmitter het meest bekend om zijn rol bij beloning en verslaving.

Lees verder


Verband tussen immuunsysteem en sociaal gedrag

Met gebruikmaking van een systeembiologische aanpak, hebben wetenschappers van de UMMS de opzienbarende ontdekking gedaan dat immuunsysteemsignalering direct het sociale gedrag bij muizen en andere proefdieren kan beïnvloeden en zelfs veranderen.

Lees verder


Belangrijk verschil in immuuncellen verklaring voor gevoeligheid van kinderen voor ziektes

Nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of Leukocyte Biology toont aan dat CD4 T-cellen in het immuunsysteem van jonge muizen lagere niveaus cytokine afscheiden, nodig voor de overleving van de cellen tijdens een infectie, dan bij oudere muizen.

Lees verder


Vervuilende stoffen in vis onderdrukken afweersysteem mensen

Uit een nieuwe studie blijkt dat milieuvervuilende stoffen die in vis werden gevonden, het natuurlijke afweersysteem van de mens blijken te verhinderen om schadelijke toxines uit het lichaam te verwijderen.

Lees verder


Slijm – de eerste verdedigingslinie

Een wond waaraan gelikt wordt heelt sneller – dit is niet zomaar een bakerpraatje, maar wetenschappelijk bewezen. Ons speeksel bestaat onder andere uit water en slijm en het slijm speelt een belangrijke rol. Het stimuleert witte bloedcellen om een goede verdediging op te zetten tegen indringers, aldus een groep onderzoekers van de Universiteit van Lund in Zweden.

Lees verder


Immuuncellen die tegen zwaarlijvigheid strijden

We zien het immuunsysteem vaak vooral als iets dat ons tegen bacteriën, virussen en allerlei vreemde indringers beschermt, maar dit systeem heeft nog een paar andere verrassende rollen. Onderzoekers van het Weizmann Instituut hebben nu een klein subtype van immuuncellen gevonden die het metabool syndroom blijken te voorkómen: zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk en hoge bloedsuiker- en cholesterolgehaltes.

Lees verder


Wetenschappers tonen aan dat veroudering het immuunsysteem verminkt en wijzen op de voordelen van antioxidanten

Scripps Research Institute : wetenschappers aan de Florida campus van het Scripps Research Institute (TSRI) hebben aangetoond hoe ouderdom de productie van nieuwe afweercellen verlamt, de reactie van het immuunsysteem op vaccins vermindert en het risico op infecties verhoogt. Het onderzoek laat bovendien zien dat antioxidanten in de voeding dit schadelijk proces vertragen.

Lees verder


Studie wijst uit dat vitamine A immuuncellen naar de ingewanden stuurt

Een essentieel aantal immuuncellen dat het lichaam beschermt tegen infecties zou verdwalen zonder de aanwijzingen van vitamine A, volgens een recente studie. Een onderzoeksteam van de Purdue Universiteit ontdekte dat retoinezuur, een metaboliet dat gevormd wordt door verteerde vitamine A, nodig is om twee van de drie aangeboren immuuncellen die in de ingewanden verblijven hun juiste plek te laten vinden.

Lees verder


Vitamine A suppletie kan er toe leiden dat het immuunsysteem eerder opgelopen infecties ‘vergeet’

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in “Journal of Leukocyte Biology” , suggereert dat vitamine A de opslag van ervaringen in het immuun geheugen verhindert , wat leidt tot tolerantie door het natuurlijk afweersysteem , na stimulatie met mito- en anti-genen. Ondanks het feit dat vitamine A suppletie aanzienlijke gezondheidseffecten teweeg kan brengen als iemand een tekort heeft, blijkt uit nieuw onderzoeksmateriaal dat boven en bovennormale Vitamine A suppletie negatieve gezondheidseffecten kan hebben.

Lees verder


Immuunsysteem eiwit regelt de gevoeligheid voor bittere smaak

Uit nieuw onderzoek van het Monell Center blijkt dat tumornecrosefactor (TNF), een immuunsysteem regulerend eiwit dat ontsteking bevordert, gevoeligheid voor bittere smaak helpt reguleren. De bevinding kan een mechanisme verschaffen om de abnormale smaak en de verminderde voedselinname die kunnen worden geassocieerd met infecties, auto-immuunziekten en chronische ontstekingsziekten, uit te leggen.

Lees verder


Onderzoek studie verdiept zich in de rol van darmmicroben in het immuunsysteem

Nieuw onderzoek wijst uit dat micro organismen in de darmen niet alleen de immuun cel functie beïnvloeden, maar ook de productie van immuun cellen ondersteunen die de eerste verdedigingslinie vormt tegen infectie. Door inzicht in de verantwoordelijke mechanismen voor het onderhouden en vervangen van immuun cellen, hopen onderzoekers zich op zekere dag te richten op het ontwikkelen van therapieën voor ondersteuning en stimulering van ons immuunsysteem.

Lees verder


Hoe kunnen afweercellen infecties opsporen?

Onderzoekers van McGill gebruiken computersimulaties om te belichten hoe afweercellen lichaamsvreemde antigenen kunnen identificeren. Hoe slagen afweercellen erin om grote aantallen van soortgelijke uitziende eiwitten in het lichaam te sorteren zodat ze lichaamsvreemde indringers kunnen herkennen en infecties kunnen bestrijden? "Voor afweercellen is het onderscheiden van lichaamsvreemde eiwitten als het zoeken van een naald in een hooiberg - waarbij de naald heel erg op stro kan lijken en waarbij sommige strootjes ook heel erg op een naald kunnen lijken," merkt Paul François, hoogleraar natuurkunde bij de McGill Universiteit, op.

Lees verder


Onderzoekers werpen hun licht op de werking van ons immuunsysteem

Onderzoekers aan het Queen Mary, Universiteit van Londen hebben ontdekt dat twee eiwitten die verondersteld worden een ​​belangrijke rol te spelen in het regelen van de immuunrespons van ons lichaam komen in lagere hoeveelheden voor in de T-lymfocyten van patiënten met multiple sclerose (MS). De studie wees uit dat de T-lymfocyten - een type witte bloedcel die een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem - van MS-patiënten gebreken vertoonden in de productie van de eiwitten en dat dit word gecorreleerd met verhoogde niveaus van ontstekingsbevorderende moleculen. De bevindingen worden gerapporteerd in het tijdschrift voor Immunologie ¹. Het werk sluit aan bij een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Immuniteit ² waarin de wetenschappers voor het eerst de twee eiwitten - die bekend staan als Egr2 en Egr3 - aanwezen als belangrijk in zowel de bescherming tegen de ontwikkeling van auto-immuunziekten, zoals MS en artritis, en ook bij het voorkomen van chronische virusinfecties zoals HIV en hepatitis.

Lees verder


Bacteriën-immuun-systeem 'strijd' kan leiden tot chronische ziekten, suggereert ondezoek

Atlanta-resultaten van een studie uitgevoerd aan de Georgia State Universiteit wijzen erop dat een "strijd" tussen bacteriën die normaal in de darmen leven en het immuunsysteem, omhoog komt door een ander type bacteriën, kan worden gekoppeld aan twee types van chronische ziekten. De studie suggereert dat het gevecht continu na de aanstichter bacteriën werd weggewerkt door het lichaam, volgens Andrew Gewirtz, hoogleraar biologie aan de GSU centrum voor Ontsteking, Immuniteit en Infectie.

Lees verder


The Hygiene Hypothesis: Using Bacteria Against Disease

According to Dr. Charles Raison, future treatments of everything from cancer to depression to Crohn's disease may involve reintroducing bacteria that co-evolved with humans but have been blocked out by our overly hygienic modern lifestyles. Raison is a neuroscientist with the Emory University School of Medicine.


Mount Sinai researchers discover origin of immune cells in the brain

Onderzoekers van Mount Sinai hebben ontdekt dat microglia, de immuuncellen die in de hersenen voorkomen, kort na de bevruchting worden gevormd. Tot voor kort werd gedacht dat microglia op hetzelfde moment als macrofagen ontstonden. Macrofagen zijn andere immuuncellen waarvan wordt aangenomen dat ze zich ontwikkelen tijdens de geboorte. Deze baanbrekende ontdekking kan potentieel tot nieuwe behandelingen van degeneratieve hersenziektes als Alzheimer en autoimmuunziektes als multiple sclerosis leiden. Het onderzoek is online gepubliceerd op 21 oktober in Science Express.

Lees verder

Annelies


De ontdekking van een cel die het immuunsysteem onderdrukt.

Onderzoekers aan het Dana-Farber Cancer Institute in Boston hebben een nieuw type cel geidentificeerd in muizen die het immuunsysteem dempt en die de lichaamscellen van het dier beschermen tegen een aanval van het immuunsysteem. De ontdekking, gepubliceerd het blad Nature van 16 September, (H Kim, et al.;Vol 467 in Letters), kwam voort uit financiering door het Lupus Research Institute aan Harvey Cantor, MD, en collega's die aan een ander immuunsysteemonderzoek werkten.

Link


Immune Function in Spaceflight and Aging

NASA scientist and astronaut Millie Hughes-Fulford examines the future of medicine and discusses how our immune system may function in new environments.


Gebreken in het immuunsysteem enzym kunnen het risico van auto-immuunziekten stoornissen verhogen

Een multi-institutioneel onderzoeksteam heeft geconstateerd dat zeldzame varianten in het gen dat een enzym codeert, dat de activiteit van belangrijke immuuncellen controleert, vaker voorkomen bij personen met auto-immune aandoeningen als reumatoïde artritis en diabetes type 1.

Link

Constans Kootstra


Wiskundig model voor de ontwikkeling van helper-T-cellen

Helper-T-cellen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Door de productie van specifieke signaleringsmoleculen (cytokinen) beinvloeden deze cellen het type reactie die het immuunsysteem maakt. Verschillende auto-immuunziekten, zoals jeugdreuma, zijn te herkennen aan specifieke patronen van cytokinen in het bloed. In zijn proefschrift beschrijft Henk Jan van den Ham een wiskundig model dat gemaakt is van de ontwikkeling van helper-T-cellen, in het bijzonder van de regulering van de cytokinegenen en transcriptiefactoren in deze cellen.

Door het kleine aantal moleculen per cel hebben toevallige fluctuaties (zogenaamde stochasticiteit) invloed op het ontwikkelingsproces. Tegen de verwachting van Van den Ham in laat het onderzoek zien dat zowel celdeling als stochastische fluctuaties de cytokineproductie versnellen. Door helper-T-cellen te activeren in het lab en genexpressie te meten, is meer inzicht gekregen in de genen die betrokken zijn bij de productie van specifieke cytokinen. Van den Ham heeft een nieuwe methode ontwikkeld om die betrokken, interessante, genen te vinden. Expressiepatronen van cytokinen veranderen gedurende de tijd sinds T-celactivatie. Zijn experimenten beschrijven het verloop van genexpressie van cruciale moleculen in de ontwikkeling van helper-T-cellen en de modellen pogen de interacties tussen deze moleculen inzichtelijk te maken.


Afbraakproducten eigen eiwitten als geneesmiddel

Promovendus ontdekt geneeskrachtige werking lichaamseigen stoffen

Afbraakproducten van menselijke eiwitten kunnen een geneeskrachtige werking hebben. Wetenschappelijk onderzoeker Nisar Khan van de afdeling Immunologie van Erasmus MC onderzocht voor zijn proefschrift de rol van het zwangerschapshormoon hCG in de immunologische afweer, bijvoorbeeld bij ontstekingen. Omdat het om lichaamseigen stoffen gaat, verwacht Khan dat bijwerkingen beperkt zullen zijn. Khan promoveert op 26 mei.

Nisar Khan onderzocht of het zwangerschapshormoon ‘humaan choriogonadotropine’ of hCG ook andere functies heeft naast de functie als hormoon. hCG wordt tijdens de zwangerschap geproduceerd door de placenta. In serum en urine van zwangere vrouwen komen allerlei afbraakproducten van het eiwithormoon hCG voor. De kleinste afbraakproducten van een eiwit zijn aminozuren. Combinaties van enkele aminozuren heten oligopeptiden.

Nooit eerder was onderzocht of bepaalde oligopeptiden uit hCG een geneeskrachtige werking kunnen hebben bij ernstige ontstekingsreacties. Khan toont aan dat die werking daadwerkelijk bestaat bij bloedvergiftiging, het ontstaan van diabetes, nierfalen door slechte doorbloeding en na ernstig bloedverlies. Eén van de oligopeptiden bleek zelfs in staat om het herstel na lichaamsbestraling te versnellen, en daardoor de sterfte van muizen onder die omstandigheden te verminderen. Dit zou van nut kunnen zijn bij radiotherapie, ongelukken bij kerncentrales of na gebruik van kernwapens. Deze resultaten hebben geleid tot diverse wetenschappelijke publicaties en ruim dertig octrooien en octrooiaanvragen voor de ontwikkeling van deze oligopeptiden tot nieuwe geneesmiddelen.

Eén van de ontwikkelde peptiden is reeds bij mensen toegepast en bleek ook daar werkzaam. Afbraakproducten van een menselijk eiwithormoon kunnen dus bij mensen een geneeskrachtige werking hebben. Khan: "Onze ambitie is om voor meer medische toepassingen peptidegeneesmiddelen te ontwikkelen, bijvoorbeeld voor de behandeling van kanker."

De succesvolle resultaten hebben geleid tot uitbreiding van het onderzoek. Niet alleen bij de afbraak van het zwangerschapshormoon, maar ook bij de afbraak van andere lichaamseigen eiwitten komen oligopeptiden met regulerende eigenschappen vrij. Dit is aangetoond door een serie oligopeptiden te ontwerpen die de celdeling kunnen remmen. Deze tweede serie oligopeptiden is gebaseerd op de structuur van andere menselijke eiwitten dan het zwangerschapshormoon. Deze oligopeptiden zijn eerst getest in een plantenmodel. Veel van de ontworpen peptiden bleken inderdaad in staat om belangrijke genen te remmen die betrokken zijn bij de celdeling. Het feit dat deze oligopeptiden vermeerdering van plantencellen kunnen remmen, suggereert dat deze peptiden door de evolutie heen onderdeel zijn van een tot dusver onbekend geconserveerd regulatiesysteem in de natuur.


Hoe een bacterie het immuunsysteem omzeilt

In haar proefschrift beschrijft Ilse Jongerius drie eiwitten die uitgescheiden worden door S. aureus. Namelijk Staphylococcal complement Inhibitor (SCIN), Extracellular fibrinogen binding protein (Efb) en Extracellular complement binding protein (Ecb). Deze eiwitten remmen het complementsysteem maar gebruiken daarvoor verschillende strategieen.

Staphylococcus aureus scheidt verschillende eiwitten uit om het immuunsysteem te remmen zodat de bacterie niet herkend wordt. In haar proefschrift laat Jongerius tevens voor de eerste keer zien dat het uitscheiden van immuun-evasie-moleculen van essentieel belang is voor S. aureus om ziekteverwekkend te zijn.

Onderzoek naar kleine eiwitten die het immuunsysteem remmen zorgt voor een beter inzicht in het functioneren van het humane immuunsysteem. Daarnaast wordt een mechanisme ontrafeld om dit immuunsysteem te remmen. Dit onderzoek is van groot belang voor het ontwikkelen van anti-inflammatoire middelen en vaccins tegen S. aureus.


Tumoren verbergen zich voor het immuunsysteem door de
lymfeknopen na te doen

De Federale Technische School (EPFL) in Lausanne, Zwitserland

Deze EPFL studie openbaart de belangrijke relatie tussen het lymfatische systeem en tumoren. Een nieuw mechanisme dat verklaart hoe tumoren kunnen ontsnappen aan het natuurlijk immuunsysteem is onlangs ontdekt door de EPFL "Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne" in Zwitserland. De studie toont aan hoe tumoren een tolerante micro omgeving kunnen creëren waardoor ze een aanval vermijden van het immuunsysteem door nabootsing van de sleutelkenmerken van de lymfeknopen. Deze ontdekking, gepubliceerd in Science en in Science Express, online op 25 maart 2010, benadrukt de rol van het lymfatische systeem bij kanker en opent nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van kanker.

"De tumor misleidt het lichaam door zich voor te doen als gezond weefsel," zegt de hoofdauteur Melody Swartz, hoofd van het "Laboratory of Lymphatic and Cancer Bioengineering (LLCB)" en EPFL professor. Swartz en haar team zetten uiteen hoe immuun tolerantie veroorzaakt wordt door tumoren en hen in staat stelt zich te ontwikkelen en verspreiden. De onderzoekers van EPFL concentreren zich op een zeker proteïne dat zich in normale lymfeknopen voordoet om T-cellen aan te trekken en hen te programmeren om vitale immuun functies uit te voeren. Ze vonden uit dat sommige tumoren deze proteïne kunnen uitscheiden om daarmee de buitenste laag van de tumor te transformeren naar weefsel dat lijkt op lymfeweefsel. Deze buitenste laag trekt vervolgens aan - en transformeert effectief de T-cellen waardoor de tumor wordt herkend als vriend en niet als vijand, wat resulteert in een tumor die onontdekt blijft voor het immuunsysteem.

Omdat de meeste tumoren zich ontwikkelen als ze kunnen ontsnappen aan het immuunsysteem, is dit nieuwe begrip van hun werkwijze waarmee de tumor het systeem omzeilt of zich ervoor kan verbergen een belangrijke stap voorwaarts voor kankertherapieën. "De bevinding dat tumoren naïeve en regelende T-cellen kunnen aantrekken en hen onderrichten, heeft belangrijke implicaties voor tumor immuun therapie," aldus Jacqui Shields, van het LLCB. De studie opent ook nieuwe potentiële onderzoeksgebieden met de aandacht op de relatie tussen de lymfatische systemen en onderzoek naar kanker. Volgens Shields, vertegenwoordigt het concept dat tumoren de werking van lymfatisch weefsel kunnen nabootsen om daarmee de immuunreactie van de gastheer te veranderen een nieuw begrip van de interactie van tumoren met het lymfatische systeem. Het laboratorium werkt samen met het EPFL's "Institute of Bioengineering" en het "Swiss Institute for Experimental Cancer Research".

Vertaald door Pauline Laumans


Genetische variatie in afweersysteem

Niet iedereen die in contact komt met een ziekteverwekker krijgt een infectie. Een belangrijke reden dat dit verschilt tussen mensen komt door verschillen in herkenning en opruiming van de ziekteverwekker door het menselijk aangeboren afweersysteem. Bart Ferwerda onderzocht welke rol genetische variatie tussen mensen in het afweersysteem heeft op de gevoeligheid voor infecties. Hij toont aan dat sommige genetische verschillen in de aangeboren afweer tijdens bacteriële en schimmelinfecties gevoeliger zijn. Voor het eerst zijn de gevolgen van een stopmutatie in het dectin-1 gen aangetoond op mucosale schimmelinfecties. Daarnaast is de genetische variatie beschreven in het aangeboren afweersysteem tussen verschillende bevolkingsgroepen afkomstig uit Europa, Azië en Afrika. Deze verschillen zijn het resultaat van evolutionaire selectie door ziekteverwekkers tijdens de menselijke evolutie.


Kwantificering van T-cel-dynamiek in gezondheid en ziekte

Ondanks grote vooruitgang in immunologisch onderzoek, is er opvallend weinig overeenstemming over de dynamica van T-cellen. De schatting van de levensduur van T-cellen varieert van weken tot jaren, en de rol van de thymus (ook wel zwezerik genoemd) in het behoud van de naieve T-cel-populatie wordt nog altijd bediscussieerd. Door gebruik te maken van recent ontwikkelde experimentele technieken in combinatie met wiskundige modellering heeft Tendai Mugwawga de dynamica van naieve en geheugen T-cellen gekwantificeerd, zowel in gezondheid als in ziekte.

Uit haar proefschrift komt het volgende naar voren: 1) CD4+ and CD8+ naieve T-cellen in gezonde volwassenen hebben een gemiddelde levensduur van respectievelijk 5,6 en 8,8 jaar, terwijl CD4+ and CD8+ geheugen T-cellen gemiddeld respectievelijk 5,5 en 4 maanden leven; 2) in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, zijn er geen kinetische verschillen tussen naieve T-cellen die recent door de thymus zijn geproduceerd en naieve T-cellen die al langer in de periferie aanwezig waren; en 3) er is een belangrijk kwalitatief verschil tussen de T-cel-dynamica in volwassen muizen en mensen: terwijl bijna alle naieve T-cel-productie in muizen plaatsvindt in de thymus, speelt bij mensen naieve T-cel-productie in de periferie een belangrijke rol. Men moet daarom heel voorzichtig zijn met extrapolatie van inzichten in de T-cel-dynamica van muis naar mens en omgekeerd.

Mugwawe's onderzoek laat ook zien dat de aanmaak- en sterftesnelheden van zowel naieve als geheugen CD4+ en CD8+ T-cellen tijdens HIV-infectie verhoogd zijn. De resultaten laten zien dat de veranderingen in de verschillende T-cel-populaties die gerapporteerd zijn in HIV-geinfecteerde individuen hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt zijn door de chronische staat van immuunactivatie die het virus veroorzaakt, en dat een eventuele afname in thymusfunctie die veranderingen alleen maar versterkt. Deze resultaten suggereren dat therapeutische strategieen voor HIV-infectie die als doel hebben de functie van de thymus te versterken, waarschijnlijk niet in staat zijn de CD4+ T-cel-populatie te herstellen als de verhoogde immuunactivatie niet tegelijkertijd onder controle wordt gehouden.


Immuniteit & Gezondheid

Zelf actief werken aan je weerstand. Gezond zijn en lekker in je vel zitten, willen we allemaal. Het is prettig om lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel in balans te zijn. Een goede gezondheid wordt voor een belangrijk deel bepaald door een optimaal functionerend afweersysteem: een natuurlijke verdediging van ons lichaam tegen ongewenste indringers. Hoe beter je immuunsysteem werkt, hoe hoger je weerstand is en hoe beter je je kan beschermen tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën, schimmels en virussen.

Link

Geert


Voeding is van directe invloed op het immuunsysteem

T-cellen (T-lymfocyten en B-lymfocyten), B-cellen, zijn antilichamen die bekend staan als het "SWAT team" (speciale tactische operatie eenheid) van ons immuunsysteem. Zij interveniëren als virussen en bacteriën ons ziek maken. Met zwaar moleculair afweergeschut maken ze indringers onschadelijk. Echter op het zelfde moment veroorzaakt het afweersysteem nevenschade in het lichaamsweefsel, dat als eerste gerepareerd moet worden.

Om het immuunsysteem niet voortdurend in een alerte staat te hebben waardoor het mogelijk een chronische ontsteking kan veroorzaken, is er een tweede afweersysteem in geschakelde serie tussen het lichaam en de buitenwereld. Dit is hoognodig aangezien er op het overgangs- of grensweefsel tussen het lichaam en de buitenwereld zoals de longen en de huid triljoenen bacteriën zitten. De meerderheid van deze micro-organismen leeft in symbiose met onze lichaamscellen sinds miljoenen jaren. Er is echter meer: de complexe symbiose van erg afwijkende micro-organismen voorziet ons van belangrijke natuurlijke substanties zoals vitamine B12.

Goede ziektekiemen, slechte ziektekiemen

Tegelijkertijd zijn er altijd enkele kwelgeesten tussen de vele vredelievende bacteriën die ons ziek kunnen maken. In de genoemde situatie, zelfs voordat de ziekmakende ziektekiemen ons lichaam inkomen, wordt er een mechanisme in gang gezet dat geheel onafhankelijk van het klassieke immuunsysteem werkt. De biomedische onderzoekers van het LIMES Instituut van de Universiteit van Bonn hebben bij fruitvliegen maar ook in menselijk lichaamsweefsel aan kunnen tonen dat het natuurlijke immuun- en afweersysteem direct gekoppeld is aan de metabolische (stofwisseling) status via het registratiepad van de insuline.

Als we een tijdje niet hebben gegeten of de trap hebben genomen, dan daalt het energieniveau van onze cellen en tegelijkertijd het niveau van insuline. De onderzoekers van Bonn hebben nu ontdekt dat in het geval van een lage insuline waarde de FOXO kopieer factor geactiveerd is. Het is een kopieer factor die genen kan in- of uitschakelen. FOXO schakelt genen voor de immuun afweer proteïnen in, als er energie nodig is. Deze antimicrobische peptiden (AMP) (spijsverteringbevorderend) - niet te verwarren met antilichamen - zijn opeenvolgend overboord gegooid door de lichaamscellen. Zij vernietigen mogelijke ziektemakers doordat hun celwand zich opheft. 'Dat gebeurt elke minuut van de dag,' verklaart de voorzitter van deze vakgroep Prof. Michael Hoch van het LIMES Instituut. 'Fascinerend hieraan is dat de functie van het immuunsysteem direct afhangt van hoeveel én wat we eten.' Als we hongerig zijn, waardoor onze lichaamscellen gestrest zijn, laat het lichaam antimicrobische peptiden los om zichzelf te beschermen. 'De grens tussen het lichaam en de buitenwereld wordt kennelijk versterkt tijdens een potentiële dreigende situatie wanneer we te weinig energie hebben' verondersteld Professor Hoch.

Helpen oude afweersystemen ons om oud te worden?

FOXO en de antimicrobische peptiden genen die schakelen het in, in bijna alle groepen van dieren. Dat is waarom onderzoekers geloven in een direct verband tussen de voedselvoorziening en het immuun defensie systeem dat waarschijnlijk ontwikkeld wordt gedurende de vroegste stadia van de evolutie van meercellige organismen.

Het onderzoek van de biologen uit Bonn kan ook klinische relevant zijn. Voor een aantal algemene ziektes zoals type II diabetes of obesitas (vetheid) geldt dat ze het resultaat zijn van een verhoogde inname van calorieën. Bovendien, zulke ziektes gaan vergezeld van een verhoogde ontsteking van het overgangs- of grensweefsel (huid, longen), een verstoord afweersysteem en een over de gehele linie afnemende levensverwachting. 'Onze resultaten presenteren nieuwe startpunten voor het begrijpen van deze ziektes,' zegt Professor Joachim Schultze van het LIMES Instituut, die eveneens betrokken is bij dit onderzoeksproject.

De onderzoekers van LIMES concentreren zich vervolgens op de relatie tussen de inname van calorieën en de levensverwachting. Onderzoek van nematoden (rondwormen), fruitvliegen en muizen tonen aan dat een verminderde inname van calorieën de levensverwachting verhoogd. Professor Hoch zegt: 'Nu willen we gaan uitzoeken of dit komt door FOXO afhankelijke verbetering van de overgangs- of grensfuncties van het natuurlijke immuunsysteem.'

Biomedische onderzoekers van het LIMES Instituut aan de Universiteit van Bonn (links in beeld Professor Michael Hoch) hebben een immuunsysteem ontdekt dat direct gekoppeld is aan de metabolische status via het registratiepad van de insuline.(c) Frank Homann, Universiteit Bonn

Url: Link

Vertaling: Pauline Laumans


Suikerlaagje stuurt het immuunsysteem

Het immuunsysteem kan ziekteverwekkers en tumorcellen herkennen door het 'suikerlaagje' dat er omheen zit.

Link


Hongerige immuun bewakers zijn levendiger

Bonn onderzoekers hebben een elementair mechanisme ontdekt welke het vitale immuunsysteem regelt bij gezonde mensen. In situaties waarbij men honger heeft, wat zich kenmerkt door stress voor de lichaams cellen, zal het lichaam meer antimicrobiële peptiden vrij late komen. Dit met het doel zich te beschermen. De wetenschappers publiceren hun resultaten in het tijdschrift Nature.

Link

Vertaling: Eric van Staalduinen


Video - The Role of Glycosphingolipids in the Homeostasis of Inkt Cells - Congress of Immunology 2009
The 2nd European Congress of Immunology - Immunity for Life, Immunology for Health -- Gamma-Delta T Cells and NKT Cells - The Role of Glycosphingolipids in the Homeostasis of Inkt Cells - Speaker: S. Porubsky - ICC Berlin - 14.09.2009


Video - Mesothelioma Symposium 2009 - Cancer and the Immune System, Andrew Haas, MD, PhD
Dr Haas' presentation at the International Symposium on Malignant Mesothelioma organized by the Mesothelioma Applied Research Foundation.


Wanneer het alarm van het immuunsysteem afgaat...

Dendritische cellen (DC's), onderdeel van het immuunsysteem, spelen een belangrijke rol in het herkennen van gevaar (virussen, bacteriën, kanker). Zodra bij deze cellen het alarm afgaat, veranderen ze naar "organisatoren" van het immuunsysteem. Dagmar Eleveld-Tranèíková deed onderzoek naar een DC-specifiek eiwit, DC-STAMP, dat een rol heeft in deze verandering. Haar onderzoek laat zien dat dit eiwit zich in de cel bevindt en daar samenwerkt met twee andere eiwitten. Een van de twee zorgt ervoor dat bij de herkenning van gevaar het eiwit DC-STAMP zich in de cel verplaatst, zodat de tweede geactiveerd wordt en naar de kern van de cel gaat. Vanuit de kern worden vervolgens alle veranderingsprocessen van de cel geregeld. Met de ontdekking van de communicatie tussen deze eiwitten wordt gehoopt de cellen beter te kunnen begrijpen en ze efficiënter in te kunnen zetten in de strijd tegen verschillende ziektes, zoals kanker.


Bonnie Bassler - How bacteria talk

Bonnie Bassler discovered that bacteria "talk" to each other, using a chemical language that lets them coordinate defense and mount attacks. The find has stunning implications for medicine, industry -- and our understanding of ourselves. Bonnie Bassler studies how bacteria can communicate with one another, through chemical signals, to act as a unit. Her work could pave the way for new, more potent medicine


Meer inzicht in hoe menselijk immuunsysteem omgaat met veranderende virussen

Het promotieonderzoek van Boris Schmid was gericht op de vraag hoe het cellulaire immuunsysteem van de mens omgaat met de snelle adaptatie van virussen. Hij koos het AIDS-virus als model om te onderzoeken hoe een virus zich aanpast aan een nieuwe menselijke gastheer, en zodoende ook meer te leren over hoe het menselijke immuunsysteem om kan gaan met de snelle evolutie van virussen.

De enorme genetische diversiteit van MHC Class I-moleculen reduceert niet alleen de evolutionaire adaptatie van virussen als HIV-1 aan MHC-moleculen, maar ook de adaptatie aan de invariante stappen in de reactieketen. Met deze bevinding begrijpen we beter hoe het humane cellulaire immuunsysteem kan blijven functioneren ondanks de snelle evolutie van virussen.

Het humane cellulaire immuunsysteem bestaat uit cytotoxische T-cellen die het lichaam verdedigen tegen virussen. Geinfecteerde cellen worden opgeruimd door cytotoxische T-cellen die als eiwitfragmenten van een virus op het celoppervlak gepresenteerd worden door MHC-moleculen. Deze MHC-moleculen kennen we als "transplantatie antigenen" omdat ze genetisch zo divers zijn dat ze van individu tot individu verschillen. Virussen evolueren door mutaties die ervoor zorgen dat er minder eiwitfragmenten gepresenteerd worden om zo te ontsnappen aan de immuunreactie van de gastheer.


Researchers learn why immune system's watch dogs howl

A class of proteins known as toll-like receptors are the guard dogs of the immune system, sniffing out bacteria or viruses then rousing the rest of the immune system for attack. Because of their ability to activate the body's defenses, toll-like receptors are a darling of drug developers. New research led by Brown University immunologist Wen-Ming Chu, M.D., identifies what protein alerts toll-like receptor 9, one of the most powerful guard dogs in the pack.

Lees verder


Scans show immune cells intercepting parasites

Researchers may have identified one of the body's earliest responses to a group of parasites that causes illness in developing nations. In a paper published online in Public Library of Science Pathogens, scientists report that they tracked immune cells as they patrolled the second-shallowest layer of the skin in an animal model. Injections of a genetically modified form of the parasite Leishmania major caused the immune cells to turn from their patrols and move to intercept the parasites. The same parasites are now infecting U.S. soldiers on patrol in Iraq and Afghanistan, where sand flies, the insects whose bites spread Leishmania, are endemic. The infections normally do not cause symptoms, but the parasite can reactivate and cause complications during pregnancy or if the immune system weakens, including skin sores, fever, damage to the spleen and liver and anemia. "This is one of our most detailed looks so far at how a first responder in the immune system scouts out pathogens," says co-author Stephen Beverley, Ph.D., the Marvin A. Brennecke Professor and head of the Department of Molecular Microbiology at Washington University School of Medicine in St. Louis. "Determining how the immune system reacts is critically important for efforts to develop vaccines that protect against these parasites." According to Beverley, what researchers learn from Leishmania also may have applications for controlling more harmful parasites from the same family of microbes, the trypanosomes. These include Trypanosomiasis, the cause of African sleeping sickness, which disrupts the lymph, circulatory and nervous systems and is fatal if untreated, and Chagas disease, which can damage the heart and the intestine in long-term infections.

Lees verder


Scientists discover a new player in innate immune response

All multicellular animals have an innate immune system: When bacteria, parasites or fungi invade the organism, small protein molecules are released that eliminate the attackers. Scientists of the German Cancer Research Center have now discovered a new molecule that plays an important role in triggering the innate immune response of the fruit fly Drosophila, mice and even humans. Their work has just been published in the journal Nature Immunology.

Lees verder


Researchers Find New Way to Block Destructive Rush of Immune Cells

Researchers have found a way to selectively block the ability of white blood cells to “crawl” toward the sites of injury and infection when such mobility drives disease, according to a study published today in The Journal of Experimental Medicine. The results suggest a new treatment approach for autoimmune diseases like rheumatoid arthritis, lupus and multiple sclerosis, and for conditions made worse by misplaced inflammation, like atherosclerosis, stroke and transplant rejection, researchers said.

Lees verder


Immunity stronger at night than during day

The immune system's battle against invading bacteria reaches its peak activity at night and is lowest during the day. Experiments with the laboratory model organism, Drosophila melanogaster, reveal that the specific immune response known as phagocytosis oscillates with the body's circadian rhythm, according to Stanford researchers who presented their findings at the American Society for Cell Biology (ASCB) 48th Annual Meeting, Dec. 13-17, 2008 in San Francisco. "These results suggest that immunity is stronger at night, consistent with the hypothesis that circadian proteins upregulate restorative functions such as specific immune responses during sleep, when animals are not engaged in metabolically costly activities," explains Mimi Shirasu-Hiza of Stanford University. Shirasu-Hiza and her colleague David Schneider turned to the fruit fly, Drosophila melanogaster, as the model system to help them define the relationship between innate immunity and circadian rhythm, which is the oscillating protein clock or timing mechanism in cells. Circadian rhythm paces the human body as well as the fruit fly through its days and nights, setting the rest/activity cycle that cues when to eat, sleep and mate over a 24-hour cycle.

Lees verder


An enzyme that mutates antibodies also targets a cancer-causing oncogene

The human immune system runs a risky business. It mutates its own DNA to diversify defenses against foreign invaders it has never before encountered. Unfortunately, these mutations sometimes miss the mark, and the result can be lethal cancer. Now Rockefeller University scientists have found that the same enzyme that enables an effective immune response is also responsible for the DNA breaks that cause lymphomas.

Lees verder


Queen's immunologists find better way to boost the immune system

Queen's University immunologists have discovered how to manipulate the immune system to increase its power and protect the body from successive viral infections.

Lees verder


Immune cells contribute to the development of Parkinson's disease

Parkinson disease is a neurodegenerative disorder that impairs movement, balance, speech, and other functions. It is characterized by the loss of nerves in the brain that produce a substance known as dopamine. Although the loss of dopamine-containing nerves is accompanied by accumulation of immune cells known as T cells, these accumulating T cells were not thought to have a role in the development of disease. However, Stéphane Hunot, Etienne C. Hirsch, and colleagues, at INSERM UMR 679, France, have now shown that CD4+ T cells make a significant contribution to the development of disease in a mouse model of Parkinson disease.

Lees verder


Researchers hack final part of the immune system code

A group of researchers from the University of Copenhagen and the Biocenter at the Technical University of Denmark have managed to decipher the final part of the immune system's key codes.

Lees verder


New study sheds light on how intracellular pathogens trigger the immune system

A new study led by UC Berkeley biologists has identified a molecular alarm system in which intracellular pathogens send out signals that kick the immune response into gear. The findings shed light on how host cells recognize and destroy the pathogenic bugs living within their walls, and may even provide new targets for the research and development of new vaccines and drugs.

Lees verder


Scripps research team develops new technique to tap full potential of antibody libraries

In hopes of more fully tapping the libraries' potential, a group of Scripps Research Institute scientists, led by Scripps Research President Richard A. Lerner, M.D., has for the first time developed a new screening technique that enables antibody screening against equally massive libraries of targets. This technique makes it possible to accelerate searches for new treatments against cancer and other diseases.The work is being reported in this week's Early Edition of the journal Proceedings of the National Academies of Science (PNAS). The immune system produces antibodies to immobilize invaders, such as bacteria and viruses, by attaching to proteins referred to as antigens on those invaders. For many years, researchers have been producing huge collections of synthetic antibodies that collectively dwarf the number of antibodies humans produce naturally. These resources are a synthetic immune system with almost limitless potential, but existing techniques have only enabled screening the millions upon millions of available antibodies against handfuls of antigens. "Many scientists have long recognized that efficient and sufficient access to the libraries demands an effective technique for also screening target antigens by the millions," said Lerner. "This work now makes that possible."

Lees verder


How cells die determines whether immune system mounts response

Every moment we live, cells in our bodies are dying. One type of cell death activates an immune response while another type doesn't. Now researchers at Washington University School of Medicine in St. Louis and St. Jude's Children's Research Hospital in Memphis have figured out how some dying cells signal the immune system. They say the finding eventually could have important implications in the treatment of autoimmune diseases and cancer.

Lees verder


UCLA study identifies mechanism behind mind-body connection

Immune cells end in protective caps called telomeres that are shorter in the elderly -- and in persons suffering chronic stress. A new UCLA study suggests that the hormone cortisol is the culprit behind telomeres' early aging in stressed-out people and offers a potential drug target for protecting the immune system against the damage caused by long-term stress.

Lees verder


Identification of protein able to stimulate production of T-cells

A team of Canadian and Finnish scientists has identified a protein that stimulates the production of T-cells, the white blood cells involved in the recognition and the elimination of infectious agents. The discovery by researchers from the Université de Montréal in Canada and the University of Oulu in Finland -- published in the latest edition of the journal Immunity -- could help to combat age-related declines in immune response.

Lees verder


Scientists Figure Out How the Immune System and Brain Communicate to Control Disease

In a major step in understanding how the nervous system and the immune system interact, scientists at The Feinstein Institute for Medical Research have identified a new anatomical path through which the brain and the spleen communicate. The spleen, once thought to be an unnecessary bit of tissue, is now regarded as an organ where important information from the nervous reaches the immune system. Understanding this process could ultimately lead to treatments that target the spleen to send the right message when fighting human disease. Mauricio Rosas-Ballina, MD, working with colleagues in the laboratory of Kevin J. Tracey, MD, figured out that macrophages in the spleen were making tumor necrosis factor, a powerful inflammation-producing molecule. When they stimulated the vagus nerve, a long nerve that goes from the base of the brain into thoracic and abdominal organs, tumor necrosis factor (TNF) production in the spleen decreased. This study complements previous research performed in Dr. Tracey’s laboratory, which showed that stimulation of the vagus nerve increases survival in laboratory models of sepsis.

Lees verder


Imiquimod, an immune response modifier, is dependent on the OGF-OGFr signaling pathway

Researchers at The Pennsylvania State University College of Medicine, Hershey, Pennsylvania have discovered that the efficacy of imiquimod, a clinically important immune response modifier with potent antiviral and anti-tumor activity, is dependent on the opioid growth factor receptor axis for its action. This discovery, reported in the Aug. 8 issue of Experimental Biology and Medicine, provides new insights into a widely used drug that may lead to development of new agents that will enhance effectiveness and attenuate side-effects.

Lees verder


Hyperactive immune resistance brings blindness in old age

Opthalmologists at the University Clinic in Bonn, working in cooperation with researchers from Göttingen, Regensburg and Great Britain, have now, for the first time, demonstrated that in cases of senile blindness the patient's immune resistance is hyperactive throughout his entire body.

Lees verder


Exercising our immune system

Elite athletes - often perceived as the epitome of health and fitness – may be more susceptible to common illness and are therefore proving useful in helping scientists understand more about the immune system.

Lees verder


Researchers led by Penn vet uncover the delicate protein balance behind the immune system response

A team of researchers from the University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine has identified the protein interactions involved in the immune system process that fights infection yet, in certain inflammatory diseases, runs amok and attacks friendly tissue.

Lees verder


Researchers uncover more about how poxviruses evade the immune system

Scientists at St. Louis University and the University of Alabama at Birmingham have uncovered important new information about a key protein that allows viruses such as smallpox to replicate and wreak havoc on the immune system.

Lees verder


OHSU research suggests new strategy for protecting aging Americans against infectious disease

OHSU researchers have uncovered new information about the body's immune system in a study that suggests new strategies may be in order for protecting the country's aging population against disease. The scientists discovered an actual process by which naïve T cells are lost later in life.

Lees verder


Researchers train the immune system to deliver virus that destroys cancer in lab models

An international team of researchers led by Mayo Clinic have designed a technique that uses the body's own cells and a virus to destroy cancer cells that spread from primary tumors to other parts of the body through the lymphatic system.

Lees verder


MSU researchers make new discoveries on what does and doesn't affect immune system

Scientists know that a number of factors can affect the body's immune system: poor diet, certain steroids, chronic stress. Now researchers at Michigan State University have discovered that an appetite-controlling hormone also affects the immune system, while natural versions of certain steroids do not.

Lees verder


2 genes are important key to regulating immune response

A research team at Weill Cornell Medical College in New York City has identified two genes that may be crucial to the production of an immune system cytokine called interleukin-10 (IL-10).

Lees verder


Bacterial toxin closes gate on immune response, Penn researchers discover

Researchers at the University of Pennsylvania School of Medicine have demonstrated that a bacterial toxin from the common bacterium Staphylococcus aureus shuts down the control mechanism of the tunnel, called an ion channel, in immune cell membranes. Shutting down ion channels has long been known to suppress the immune response, and the bacteria may use the toxin to neutralize host defenses against bacteria.

Lees verder


A functional immune system can be derived from embryonic stem cells, preliminary study finds

A new study demonstrates for the first time that embryonic stem cells can be used to create functional immune system blood cells, a finding which is an important step in the utilization of embryonic stem cells as an alternative source of cells for bone marrow transplantation.

Lees verder


Immune cells reveal fancy footwork

Our immune system plays an essential role in protecting us from diseases, but how does it do this exactly? Dutch biologist Suzanne van Helden discovered that before dendritic cells move to the lymph nodes they lose their sticky feet. This helps them to move much faster. Immature dendritic cells patrol the tissues in search of antigens. After exposure to such antigens they undergo a rigorous maturation process. During this maturation the dendritic cells migrate to the lymph nodes to activate T cells. Suzanne van Helden studied the adhesion and migration of both immature and mature dendritic cells. A dendritic cell can be compared with a pocket-sized general. As an immature cell he is on patrol in the bloodstream and in tissues in search of foreign bodies. The feet, or podosomes, help the cell to move around at a slow pace. As soon as immature dendritic cells detect a problem they must report back quickly to the T cells to warn them of impending danger. The dendritic cells are then hindered by their adhesive feet. This is the reason why at this point the cell undergoes modifications and loses its feet. In this way the mature dendritic cell can wing its way to the T cells at full speed. Once alerted, the T cells can intervene and tackle the problem in the body's infected tissues.

Lees verder


Study unmasks how ovarian tumors evade immune system

Scientists at Johns Hopkins have determined how the characteristic shedding of fatty substances, or lipids, by ovarian tumors allows the cancer to evade the body's immune system, leaving the disease to spread unchecked. Ovarian cancer is considered to be one of the most aggressive malignancies, killing more than 70 percent of diagnosed women within five years, including an estimated 15,000 this year. In a two-year series of lab experiments, a team of researchers from the Johns Hopkins University School of Medicine and its Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center showed that fluid secretions from tumors, called ascites, which contain lipids and collect in the space surrounding cancerous ovaries, can totally suppress the action of natural killer T cells in the immune system. Known as NKTs for short, these special T cells must be activated to do their job of jump-starting the immune response and signaling other kinds of white blood cells to rid the body of diseases or leave healthy tissue alone. As part of the study, researchers collected lipid-filled ascites from 25 women with ovarian cancer and then exposed the lipid samples to an immune system test to see if they blocked activation of NKT cells.

Lees verder


Protection from the own immune system

Some 80,000 people in Germany suffer from multiple sclerosis -- their immune system attacks and destroys healthy nerve tissue. Researchers at the Heidelberg University Hospital and the German Cancer Research Center in Heidelberg have succeeded in vaccinating mice with specially treated, autologous immune cells and preventing them from developing encephalitis, which is similar to multiple sclerosis in humans.

Lees verder


Probiotics Improve Infant Immune Function

A probiotic treatment for pregnant women and their infants was successful in improving the immune function of the newborns, in a study conducted by researchers from Helsinki University Central Hospital in Finland and published in the journal Pediatrics. "Our results support the idea that probiotics and prebiotics may enhance immune maturation and protect infants against respiratory pathogens," the researchers wrote.

Lees verder


Interferon needed for cells to 'remember' how to defeat a virus, researchers report

Scientists at UT Southwestern Medical Center have determined that the immune-system protein interferon plays a key role in “teaching” the immune system how to fight off repeated infections of the same virus. The findings, available online and in the Dec. 15 issue of the Journal of Immunology, have potential application in the development of more effective vaccines and anti-viral therapies. Typically, when a person is infected with a virus, the human body immediately generates a massive number of T cells — a type of immune cell — that kill off the infected cells. Once the infection has cleared, most of the T cells also die off, leaving behind a small pool of central memory cells that “remember” how to fight that particular type of virus if the person is infected again.

Lees verder


Study offers insights about development of the human immune system

A UCSF study has found that a surprisingly high number of maternal cells enters the fetus during pregnancy, prompting the generation of special immune cells in the fetus that suppress a response against the mother. Such peaceful co-existence represents a form of "tolerance," or the way in which the immune system of one individual is able to live side-by-side with foreign objects (or "antigens") that come from elsewhere. The new finding may be important for areas of medical research ranging from stem cell transplantation to the way in which the body can adapt to the presence of chronic infectious agents. In previous studies, the same UCSF research team found that the human fetal immune system is made up of many special immune cells, known as regulatory T cells. In the new study, the researchers focused on trying to understand why this might be so. They found that cells from the mother cross the placenta into the fetus during the course of pregnancy, inducing the generation of so-called "regulatory T cells" that help to enforce a state of tolerance between the fetus and the mother. "These results provide one potential explanation for the longstanding observation that many individuals demonstrate some level of immunological tolerance towards unshared maternal HLA antigens," said lead author, Jeff Mold, a biomedical sciences graduate student in the UCSF Division of Experimental Medicine.

Lees verder


Researchers find new way to block destructive rush of immune cells

Researchers have found a way to selectively block the ability of white blood cells to "crawl" toward the sites of injury and infection when such mobility drives disease, according to a study published today in the Journal of Experimental Medicine. The results suggest a new treatment approach for autoimmune diseases like rheumatoid arthritis, lupus and multiple sclerosis, and for conditions made worse by misplaced inflammation, like atherosclerosis, stroke and transplant rejection, researchers said.

Lees verder


 

 

 


View My Stats