balk2.jpg (42734 bytes)


Tandverlies geassocieerd met een hoger risico op hartaandoeningen

Volwassenen die één of meer tanden missen door niet traumatische gebeurtenissen zijn vatbaarder voor een hartaanval of beroerte. Volgens een presentatie op de American College of Cardiology Middle East Conference 2019 samen met het 10e Emirates Cardiac Society Congress, kunnen volwassenen die tanden verloren hebben zonder traumatische redenen een hoger risico op hart- en vaatziekten hebben.

Lees verder


Mondgezondheid speelt steeds grotere rol bij algehele gezondheid als we ouder worden

Alle gezondheidsspecialisten moeten ouderengemeenschap stimuleren tot goede orale hygiene. Orale gezondheid is een belangrijk element in algemene gezondheid voor alle leeftijden, maar volgens tandheelkundige en medische experts van UConn Health is vooral bij mensen op leeftijd waakzaamheid geboden.

Lees verder


Tandvleesontsteking verhoogt het risico op hoge boeddruk

Mensen met tandvleesaandoeningen (parodontitis) hebben een grotere kans op hoge bloeddruk (hypertensie). Dat concludeert een studie die vandaag (24-9) is gepubliceerd in Cardiovascular Research, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC) [2].

Lees verder


Parodontitisbacteriën zijn dol op darm- en vuilnisbacteriën

Waar of niet waar? Bacteriën die in een lichaamsdeel actief zijn werken zo nauw samen dat externe bacteriën geen kans krijgen. Deze vooronderstelling werd lang als waar aangenomen, maar uit een recente studie blijkt dat het niet klopt. Uit onderzoek van het Georgia Institute of Technology is gebleken dat gewone mondbacteriën - die acute parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) - kunnen veroorzaken het over het algemeen beter deden in combinatie met bacteriën eigenlijk ergens anders thuishoren.

Lees verder


Gebitsproblemen bij kinderen betekenen een hoger risico op slagaderverkalking op latere leeftijd

Tandbederf en parodontale aandoeningen [2] bij kinderen verhogen het risico op atherosclerose (slagaderverkalking) op volwassen leeftijd. Een Finse vervolgstudie na 27 jaar wijst erop dat veelvoorkomende orale infecties bij kinderen zoals cariës en parodontale aandoeningen in verband staan met een verhoogd risico op atherosclerose op volwassen leeftijd.

Lees verder


Slechte mondgezondheid kan het risico alvleesklierkanker bij Afro-Amerikaanse vrouwen vergroten

(Boston) - Afro-Amerikaanse vrouwen met een slechte mondgezondheid hebben mogelijk meer kans op alvleesklierkanker. In de VS laten onderzoeken zien dat Afrikaanse Amerikanen meer kans hebben om alvleesklierkanker te krijgen dan blanken. Slechte mondgezondheid, in het bijzonder het verlies van volwassen tanden en periodontale ziektes, heeft een vergelijkbaar patroon.

Lees verder


Nieuw onderzoek toont aan dat roken het immuunsysteem verzwakt

Na longkanker, longemfyseem en hartziekten is er meer slecht nieuws voor sigarettenrokers. Onderzoekers aan `School of Dental Medicine` van de Case Western Reserve University ontdekten dat roken het vermogen van het tandmerg  om ziekten te bestrijden verzwakt. Met andere woorden: rokers hebben minder afweermechanismen in de tandholte van hun tanden. "Dat zou kunnen verklaren waarom rokers een slechtere tandheelkundige ontwikkeling doormaken en een slechtere genezing vertonen dan niet-rokers. " zegt Anita Aminoshariae, universitair hoofddocent endodontologie.

Lees verder


De orale bacteriën van jonge kinderen kunnen zwaarlijvigheid voorspellen

Gewichtstoename in de vroege kinderjaren wordt gerelateerd aan de samenstelling van de orale bacteriën van twee jaar oude kinderen; dit suggereert dat dit ondergewaardeerde aspect van de microbiota van een kind - de verzameling vanmicro-organismen, waaronder nuttige bacteriën, die in de mond verblijven - zou kunnen dienen als een vroege indicator voor obesitas bij kinderen.

Lees verder


Biomateriaal kan de tand in leven houden na wortelkanaalbehandeling

Een behandeling van het wortelkanaal staat hoog op de lijst van gevreesde procedures. Hoewel de langdurige en soms pijnlijke operatie de pijn van een infectie verlicht, resulteert het in een dode tand zonder levend zacht weefsel of tandvlees van binnen. Nu rapporteren wetenschappers de ontwikkeling van een peptide-hydrogel, ontworpen om de groei van nieuwe bloedvaten en tandvlees te stimuleren na de ingreep.

Lees verder


Verband tussen tandvleesziekte en hoge bloeddruk

Een studie die vandaag wordt gepresenteerd op de EuroPerio9, het meest toonaangevende congres in parodontologie en implantatietandheelkunde, wees uit dat parodontitis (tandvleesziekte) samenhangt met een toename van de kans op hoge bloeddruk. Er werd ook een daling in bloeddruk waargenomen na parodontale therapie.

Lees verder


Tandvleesaandoeningen kunnen een belangrijke initiator zijn van auto-immuniteit gerelateerd aan reumatoïde artritis

De resultaten van een onderzoek gepresenteerd op het jaarlijkse Europese Congres van Reumatologie (EULAR 2018) tonen verhoogde niveaus van tandvleesaandoeningen en ziekteverwekkende bacteriën aan bij personen met een risico op reumatoïde artritis (RA). Onze resultaten ondersteunen de hypothese dat lokale ontsteking op mucosale oppervlakken, zoals het tandvlees, in dit geval de primaire trigger kan zijn voor de systemische auto-immuniteit die wordt gevonden bij RA. "

Lees verder


Nieuw materiaal ontwikkeld dat tandglazuur kan regenereren

Onderzoekers van de Queen Mary universiteit in Londen hebben een nieuwe manier ontwikkeld om gemineraliseerde materialen te kweken die zouden kunnen zorgen voor regeneratie van harde weefsels zoals tandglazuur en bot. Het glazuur op onze tanden is het hardste weefsel in het lichaam en het zorgt ervoor dat onze tanden een groot deel van ons leven kunnen functioneren, ondanks de grote bijtkracht en de blootstelling aan zure voeding en drinken en aan extreme temperaturen. Deze opmerkelijke prestatie is te danken aan de zeer georganiseerde structuur ervan.

Lees verder


Je eigen tandpasta maken

50% natriumbicarbonaat, 30% keltisch zout, 20% cayenne peper


Polyfenolen in rode wijn helpen tegen cariës en tandvleesaandoeningen

Het drinken van wijn is goed voor de dikke darm en het hart, mogelijk vanwege de overvloedige en structureel diverse polyfenolen. Nu melden onderzoekers in ACS 'Journal of Agricultural and Food Chemistry' dat wijnpolyfenolen ook goed zijn voor de gezondheid van de mond. Traditioneel worden sommige gezondheidsvoordelen van polyfenolen toegeschreven aan het feit dat deze verbindingen antioxidanten zijn, wat betekent dat ze het lichaam beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Lees verder


Verband ernstige tandvleesaandoeningen en risico op (alvleesklier)kanker

In de grootste studie tot nu toe met behulp van tandheelkundig onderzoek wordt ernstige parodontitis geassocieerd met 24 procent verhoogd risico op kanker. Volgens een nieuwe collaboratieve studie onder leiding van epidemiologen Dominique Michaud aan Tufts University School of Medicine en Elizabeth Platz of the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health en Kimmel Cancer Center leveren gegevens verzameld tijdens een lange termijn gezondheidstudie aanvullend bewijs over het verband tussen een verhoogd risico op kanker bij mensen met gevorderde tandvleesaandoeningen.

Lees verder


Orale microbiota toont verband aan tussen parodontitis en slokdarmkanker

Een analyse van in de mond aanwezige bacteriën toonde aan dat sommige soorten bacteriën die tot parodontitis leiden, geassocieerd zijn met een hoger risico op slokdarmkanker. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Research, een tijdschrift van de American Association for Cancer Research.

Lees verder


Tandholten kunnen 'natuurlijk' worden bestreden

Wetenschappers van de West-Chinese School voor Stomatologie en Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam hebben het belangrijkste actief bestanddeel van Galla Chinensis, een natuurlijk kruid, ontdekt en de werkzaamheid tegen cariës verder verbeterd. De bevinding werd gepubliceerd in The Open Dentistry Journal.

Lees verder


Periodeontale ziektes geassocieerd met een hoger risico op verschillende kankersoorten

Periodontale ziektes geassocieerd met verhoogd risico op verschillende vormen van kanker bij postmenopauzale vrouwen, ook bij vrouwen die nooit gerookt hadden.

Lees verder


Link tussen autisme en zware metalen te zien in baby tanden

Baby tanden van kinderen met autisme bevatten meer giftig lood en minder van de essentiële voedingsstoffen zink en mangaan, in vergelijking met tanden van kinderen zonder autisme. Dit volgens een innovatieve studie die gefinancierd wordt door het Nationaal Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), een onderdeel van de National Institutes of Health.

Lees verder


Druivenpit extract kan het leven van vullingen verlengen

Een natuurlijke verbinding die wordt gevonden in druivenpit extract kan worden gebruikt om dentine te versterken - het weefsel onder het glazuur van een tand - en het leven van vullingen verlengen, blijkt uit nieuw onderzoek aan de universiteit van Illinois in Chicago College of Dentistry.

Lees verder


Tandimplantaten met antibacteriële werking

De zoektocht naar coatings die kunnen voorkomen dat bacteriën zich kunnen hechten in het gebied rondom het implantaat en het kunnen koloniseren “is een ontzettend interessant onderwerp, wat wel te zien is aan enorme aantal publicaties dat op dit gebied is uitgekomen,” zo verklaart Beatriz Palla, onderzoeker bij de Biomaterials Group bij het Department for Polymer Science and Technology van de UPV/EHU.

Lees verder


Medicijn tegen de ziekte van Alzheimer kan een revolutie betekenen bij tandheelkundige behandelingen

Een team van onderzoekers aan het King's College in Londen ontdekte een nieuwe methode voor het stimuleren van de vernieuwing van levende stamcellen in tandpulp met behulp van een medicijn gebruikt bij de ziekte van Alzheimer. Na een trauma of een infectie kan het binnenste, de zachte pulp, van een tand besmet wordt. Een dunne band van natuurlijke dentine beschermt onze tanden tegen infecties maar is niet voldoende om effectief grote holtes te repareren.

Lees verder


Blootstelling aan pesticiden kan veranderingen in mondmicrobioom veroorzaken

Blootstelling aan pesticiden bij mensen die in de landbouw werken hangt samen met veranderingen in het orale microbioom. Dit is de eerste studie die een dergelijke correlatie bij mensen aantoont. Het onderzoek is op 11 november gepubliceerd in Applied and Environmental Microbiology, een tijdschrift van de Amerikaanse Vereniging voor Microbiologie.

Lees verder


De gevaren van verdoving (anesthesie) bij tandarts of ziekenhuis

Bij een bezoek aan de tandarts ontdekte ik recentelijk dat ik niet tegen de verdoving kon. De behandeling werd daardoor een marteling met nog steeds restverschijnselen. Ik heb al vaker verdovingen gehad en nooit een probleem gehad. Ook in het ziekenhuis en met name bij een verdoving via het ruggenmerg wordt veelvuldig een bepaald middel toegepast.

Lees verder


Fluoride heeft invloed op het ontstaan van diabetes

Ondanks de voordelen blijft aanvullende waterfluoridering een controversieel onderwerp. Sommigen beweren dat op lange termijn gezondheidsproblemen ontstaan, maar studies over bijwerkingen waren minimaal of onduidelijk.

Lees verder


Verborgen tandinfecties maken wellicht vatbaar voor hartziektes

Verborgen wortelpuntontstekingen aan de kiezen en tanden komen veel voor: maar liefst één op de vier Finnen lijdt aan ten minste één ontsteking. Dit soort ontstekingen wordt vaak alleen bij toeval op een röntgenfoto ontdekt.

Lees verder


Verband tussen parodontale en cerebrovasculaire aandoeningen

Een nieuwe studie heeft een verband tussen chronische parodontitis en lacunair infarct, twee veel voorkomende ziekten bij ouderen, onthuld. Chronische parodontitis is een ontstekingsziekte van het tandvlees terwijl lacunair infarct een type cerebrale SVD is die kan leiden tot een beroerte.

Lees verder


Is er een verband tussen mondgezondheid en afname van geestelijke vermogens

Betere mondhygiëne en een regelmatig bezoek aan de tandarts kunnen een rol spelen om de afname van geestelijke vermogens bij het ouder worden af te remmen, alhoewel er geen sluitend bewijs is dat de een het ander veroorzaakt.

Lees verder


Tandpasta die de tanden verhardt terwijl je slaapt

Het nieuw BioMinF tandpasta ingrediënt, ontwikkeld door de Queen Mary University of London, zorgt voor een nieuwe tandreparatie technologie als hulp voor de miljoenen volwassenen en kinderen over de hele wereld die gevoelig zijn voor tandbederf en tandgevoeligheid.

Lees verder


Samenhang tussen antidepressiva en mislukken tandimplantaat

Bijwerkingen van antidepressiva, de op één na meest voorgeschreven medicijnen in Amerika, remmen botgroei af, een cruciale factor voor succes bij tandimplantaat. Antidepressiva, die vaak worden ingezet om angst, pijn en andere aandoeningen te behandelen, spelen wellicht een rol bij het mislukken van tandimplantaten, aldus een nieuw pilot onderzoek door onderzoekers van de Universiteit te Buffalo.

Lees verder


Hoe je gebit infecties in je organen kan veroorzaken


Hoger sterftecijfer bij nierpatiënten met parodontitis

Nieuwe bevindingen van de Universiteit van Birmingham tonen aan dat patiënten met een chronische nierziekte een hoger sterfterisico hebben als zij ook lijden aan parodontitis. Het onderzoek, gepubliceerd in het ‘Journal of Clinical Periodontology’, vergroot de toenemende hoeveelheid bewijs dat een orale slechte gezondheid een teken is van andere chronische ziekten.

Lees verder


Waarom je tandarts een hartaanval kan voorkomen


Is een stof in tandpasta eigenlijk een hormoonverstoorder?


Mobiele telefoons vergrote kwik afgifte uit amalgaamvullingen


Paradontitis geassocieerd met een verhoogd risico op borstkanker

Parodontitis is een veel voorkomende aandoening die geassocieerd wordt met hartziekten, beroerte en diabetes. Eerder onderzoek heeft verband gevonden tussen parodontitis en orale-, slokdarm,- hoofd - en nek-, pancreas- en longkanker zodat de onderzoekers ook wilden weten of er ook een relatie was met borstkanker.

Lees verder


Uit studie blijkt dat tandheelkunde zonder boren tandbederf stopt

Een onderzoek aan de ‘University of Sydney’ vindt dat tandbederf (cariës) kan worden gestopt en zelfs omgekeerd zonder het traditioneel boren dat decennia lang de tandverzorging domineert. De resultaten van de zeven jaar durende studie gepubliceerd in de ‘Community Dentistry and Oral Epidemiology, vond dat de noodzaak van vullingen was verminderd met 30 tot 50 procent dank zij preventieve mondzorg.

Lees verder


De geschiedenis van fluoride is schokkend

Professor Paul Connett vertelt over de geschiedenis van fluoride gebruik in de VS en wereldwijd. Hij legt uit waarom we wel de voordelen voor het gebit weten maar hoe weinig we eigenlijk over dit produkt weten en hoe andere culturen zijn beïnvloedt door fluoride. We weten bijvoorbeeld weinig over het fluoride dat in de botten wordt opgeslagen.


Kunnen zieke tanden zichzelf genezen ?


Parodontitis en hartziekten: onderzoekers leggen een moleculair verband

Parodontitis is een risicofactor voor hartziekten. Nu heeft een onderzoeksteam laten zien dat paradontale ziekteverwekkers zorgen voor veranderingen in genexpressie die ontstekingen en artherosclerose in de gladde spiercellen van de aorta bevorderen.

Lees verder


Tandproblemen voorkomen pijn in de mond deel 4

Ik kom wel eens mensen tegen die denken dat als je tanden en kiezen eenmaal getrokken zijn je dan van alle ellende in je mond af bent. Waarschijnlijk denken de ouders van die 40.000 kinderen ook dat er wel een remedie is tegen de aangedane tanden. De enige remedie tegen ellende aan je tanden en kiezen is bewustwording. Bewust eten en drinken, geen zoete producten en uiteraard meerdere keren per dag je tanden poetsen omdat ons eten nu eenmaal niet meer het gezonde eten is van de vroegere mensen.

Lees verder


Tandproblemen voorkomen / helen van gaatjes deel 3

Slechte tanden en kiezen ontstaan al in de eerste aanleg van jou als mens. Wanneer je moeder in de maanden voordat ze zwanger raakt niet zorgt voor een zo optimaal mogelijk lichaam dan begint de ellende daar al. Een optimaal mogelijk lichaam betekent verse en gezonde producten eten en drinken, geen alcohol, sigaretten of drugs maar ook geen medicatie. Medicatie alleen in overleg met de arts.

Lees verder


Tandproblemen voorkomen / helen van gaatjes deel 2

Om je tanden en tandvlees gezond te maken heb je elke dag ca. 1,5 g calcium, ca. 4 g fosfor nodig . Voor de veiligheid kun je er natuurlijk iets onder gaan zitten. Door eten en drinken komen dergelijke stoffen ook binnen. Verder heb je ca. 20.000IE ca. 3 g vit A en 4.000 IE vit D nodig naast voldoende vetten. Let op dit is in verband met tandproblemen en om calcium te kunnen opnemen in het lichaam.

Lees verder


Vermijd onnodige belasting van je lichaam - Column Cor J.M. Arts

Wist je dat we onbewust vrijwel dagelijks ons lichaam onnodig belasten? In de volgende column wordt tandpasta als voorbeeld gegeven. Elke ochtend en elke avond belast je jezelf ermee. De orthomoleculaire geneeskunde is gericht op de chemische processen, zoals die in de cellen plaatsvinden. Dergelijke processen zijn chemische reacties die geactiveerd worden door bepaalde eiwitten, ook enzymen genaamd. Deze enzymen kunnen meestal alleen hun werk doen in combinatie met vitaminen en mineralen. Denk hierbij aan vitamine K2-7, D3, A, E, maar ook aan zink, selenium, chroom etc.

Lees verder


Behandeling tandvleesontsteking kan hart-en vaatziekten voorkomen

Een nieuwe studie van het Forsyth Institute helpt om meer licht te werpen op de belangrijke verbinding tussen de mond en het hart. Volgens recent online gepubliceerd onderzoek door de American Heart Association, hebben wetenschappers Forsyth en Boston University aangetoond dat het gebruik van een plaatselijke orale oplossing om ontsteking bij periodontitis te verminderen, beter bekend als tandvleesontsteking, ook resulteert in het voorkomen van een vasculaire ontsteking en kan het risico op een hartaanval verlagen.

Lees verder


BPA (zit in witte vullingen) schaadt tandglazuur van jonge dieren, vergelijkbaar met menselijk tandbederf

Een afwijking in het tandglazuur van kinderen, molaren en incisieven hypomineralisatie (MIH), zou het resultaat kunnen zijn van blootstelling aan het industriële chemische bisphenol A (BPA), concluderen de auteurs van een nieuw onderzoek na de ontdekking van vergelijkbare schade aan het tandglazuur van ratten die BPA toegediend kregen.

Lees verder


Tanden stevig maken: bevers laten ons de manier zien hoe het glazuur te verbeteren

Deze ontdekking zou kunnen leiden tot een beter begrip van het proces in tandbederf, bijtijdse ontdekking. Bevers poetsen hun tanden niet, en ze drinken geen gefluorideerd water, maar een nieuwe Northwestern University studie meldt: bevers hebben wel een ingebouwde bescherming tegen tandbederf in de chemische structuur van hun tanden: ijzer.

Lees verder


Een potentiële behandeling voor gevoelige tanden met langdurig effect

Een warme kop thee of cacao kan bij mensen met gevoelige tanden een pijnscheut veroorzaken. Wetenschappers zijn nu een nieuw biomateriaal aan het ontwikkelen dat mogelijk versleten glazuur kan herstellen en het het gevoel van gevoelige tanden voor een langere periode kan verminderen. Zij beschrijven het materiaal, dat zij getest hebben op honden, in het tijdschrift ACS Nano.

Lees verder


Tandvleesbacteriën breken het immuunsysteem selectief af

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit ruwweg 10 x meer bacteriële cellen dan genetische cellen. Bij gezonde mensen zijn deze bacteriën kenmerkend onschadelijk en vaak nuttig door ziekteverwekkende microben op een afstand te houden. Maar als verstoringen deze bacteriële populaties uit balans brengen, kan ziekte optreden. Parodontitis, een ernstige vorm van tandvleesontsteking, is daar een voorbeeld van. In een nieuw onderzoek laten onderzoekers van de Universiteit va Pennsylvania zien dat de bacteriën die voor veel gevallen van parodontitis zorgen, deze onbalans veroorzaken, bekend als dysbiose, door geraffineerde, tweezijdige manipulatie van het menselijk immuunsysteem.

Lees verder


Ziektes door gebrekkige mondverzorging - Pauline Laumans

We hebben allemaal van onze ouders of de tandarts geleerd om onze tanden te poetsen. Of we dat nu twee keer per dag doen of na elke maaltijd en hoe we poetsen daar gaat dit stukje niet over. Dit stukje gaat wel over enkele zaken rondom mondverzorging die veel mensen niet weten. Zelfs veel mensen in de zorg zijn niet bekend met de belangrijkheid van een goede mondverzorging en welke ziektes veroorzaakt kunnen worden door een gebrekkige mondverzorging. En helaas vooral in instellingen wordt er nauwelijks aandacht besteed aan verantwoorde mondverzorging.

Lees verder


Trekken van probleemtanden voor een hartoperatie om infectie te voorkomen kan gevaarlijk zijn

Volgens een recente studie zijn tandheelkundige extracties voor een hartchirurgie nog steeds een risico. Trekken of niet? Dit is een veel voorkomende vraag wanneer de patiënten de potentieel gevaarlijke combinatie hebben van abcessen of geïnfecteerde tanden en de noodzaak van een hartoperatie. In dergelijke gevallen moeten probleemtanden vaak verwijderd voor de operatie om het risico op infecties, waaronder endocarditis, een ontsteking van de binnenbekleding van het hart die dodelijk kan zijn, te verminderen. Maar onderzoek aan de 'Mayo Clinic' suggereert dat het misschien niet zo eenvoudig is als gewoon het trekken van de tanden: De studie wees uit dat ongeveer 1 op de 10 patiënten van hartchirurgie na het trekken van probleemtanden voor de operatie, overleden of een beroerte of nierfalen doormaakten.

Lees verder


Tanden poetsen kan hart- en vaatziekten voorkomen

Prospectieve studie vindt klinisch significant verschil in de progressie van atherosclerose op basis van veranderingen in de parodontale gezondheid.

Het verzorgen van het tandvlees door poetsen en flossen en regelmatig bezoek aan de tandarts kan helpen hartziekten voorkomen. Onderzoekers aan de Columbia University's Mailman School of Public Health hebben voor de eerste keer aangetoond dat een verbetering van de gezondheid van het tandvlees de progressie van atherosclerose vertraagt op een klinisch significante mate. De bevindingen worden online gepubliceerd in het tijdschrift van de American Heart Association.

Lees verder


De strijd tegen Fluoride in het drinkwater

Onnodige strijd vindt nu plaats op Curaçao

Een onnodige strijd vindt de fysiotherapeut/acupuncturist Rudolf de Wit “Sinds 22 juni 1973 heeft de Hoge Raad het gebruik van fluoride in het drinkwater verboden; Curaçao is het enige land in het hele Koninkrijk der Nederlanden waar de regering het vonnis gewoon naast zich neerlegt en op een sluwe manier het gebruik van fluoride vastlegt in een Landsverordening in 2006”.  Rudolf de Wit stelt duidelijk en scherp dat de discussie niet gaat over de vraag of fluoride wel of niet goed is voor de tanden. Dat is voor hem niet het belangrijkste punt.

Lees verder


Tandheelkundige narcose kan de ontwikkeling van de verstandskiezen bij kinderen vertragen

Onderzoekers van de Tufts University School van Tandheelkunde hebben ontdekt dat er een statistisch verband is tussen de injectie van plaatselijke tandheelkundige verdoving, gegeven aan kinderen van twee tot zes, en het bewijs van ontbrekende onderste verstandskiezen. De resultaten van deze epidemiologische studie, gepubliceerd in het april nummer van The Journal van de American Dental Association, suggereren dat het injecteren van verdoving in het tandvlees van jonge kinderen de ontwikkeling van de onderste verstandskiezen kan vertragen. "Het is intrigerend om te denken dat iets routinematigs zoals plaatselijke verdoving bij verstandskiezen de ontwikkeling kan vertragen of zelfs stoppen. Dit is de eerste studie die bij de mens laat zien dat een verbinding tussen een routinematig toegediend, minimaal invasieve klinische procedure, de derde molaire groei laat stoppen, "aldus de auteur, Anthony R. Silvestri, D.M.D., klinische professor Tandgeneeskunde en operationele tandheelkunde op Tufts University School van Tandheelkunde.

Lees verder


Overgewicht gekoppeld aan hoger risico op tandvleesontsteking

Als probleem voor een derde van de bevolking, is obesitas een belangrijke gezondheidszorg voor de Amerikanen. Het is een risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker en nu, volgens een artikel gepubliceerd in het januari / februari 2013 nummer van General Dentistry, het klinische tijdschrift van de Academy of General Dentistry (AGD), kan het ook een risicofactor voor tandvleesontsteking zijn. "We weten dat overgewicht vele aspecten van de gezondheid kan beïnvloeden", zegt Charlene Krejci, DDS, MSD, hoofdauteur van het artikel. "Nu vermoeden onderzoekers dat er een verband bestaat tussen obesitas en tandvleesaandoeningen. Lichamen van obese individuën produceren meedogenloos cytokines, eiwitten met inflammatoire eigenschappen. Deze cytokines kunnen direct het tandvlees beschadigen of verminderen de bloedtoevoer ernaar dus bevorderen ze de ontwikkeling van tandvleesaandoeningen. 

Lees verder


Relatie tussen moeder en gezondheid gebit kinderen

De emotionele gezondheid en opleidingsniveau van de moeder tijdens de eerste jaren van haar kind beïnvloeden de gezondheid van het gebit op 14-jarige leefrtijd, blijkt uit een nieuwe studie van Schoolorganisatie de Case Western Reserve Universiteit van Tand Geneeskunde. Onderzoekers begonnen met de mondgezondheid van de tienerjaren en keken 3 jaar terug om te kijken welke factoren in hun verleden hun orale gezondheidseffecten beïnvloeden. Terwijl moeders werden geïnterviewd, gelooft hoofdonderzoekster Suchita Nelson, hoofddocent bij de tandheelkundige school, dat het van toepassing kan zijn op degene die het kind primair verzorgt.

Lees verder


Slechte mondhygiëne kan schoolverzuim betekenen

Wetenschappers van de USC onderzochten honderden leerlingen van de lagere school en van het middelbaar onderwijs te Los Angeles, gepubliceerd in de American Journal of Public Health. Slechte mondhygiëne, tandziekte en tandpijn kan ernstig nadeel op school betekenen voor kinderen, volgens een nieuwe Ostrow School voor tandheelkunde van de USC studie. "De impact van mondhygiëne op de leerprestaties van kansarme kinderen," verschijnt in September 2012, het onderwerp van de American Journal of Public Health; bijna 1500 sociaal-economisch kansarme kinderen op de basis- en middelbare school te Los Angeles Unified School District, komen overeen met hun gebitsgezondheidsstatus en hun leerprestaties en aanwezigheids meldingen.

Lees verder


Gebit

Ron, neem maar geen ouderwets gebit hoor. Het plastic met zg. snelle uitharders waarvan dit wordt gemaakt veroorzaakt mogelijk een allergische reactie in je mond (en verder ook nog). Weet je hoe dat komt? Vanwege tijdsgebrek bij de gebittenmakers worden de protheses niet meer uitgekookt. Mijn tandarts heeft dat heel duidelijk op z'n Jip en Jannekes uitgelegd. Niet de protheses zijn dus uitgekookt maar de makers ervan, haha. Door het uitkoken van de prothese verdwijnt er een stofje. Nu het niet wordt uitgekookt komt dat stofje vrij in je mond omdat daar enzymen inzitten. Je wordt knettergek van de jeuk. Uiteindelijk heb ik het rotding zelf in een pannetje met heet water gegooid en de kook er over heen. Langzaam afgekoeld. Helaas was de vorm van het plaatje niet meer dezelfde dan voorheen, waardoor het door mijn mond ging wipwappen. Ook de jeuk was nog niet helemaal weg. Hangende de genezing van mijn mond en de plaatsing van een brug zonder metalen, (ik heb echt een tandarts met snapvermogen,) heb ik wekenlang niet gelachen. Zo'n gat is immers geen gezicht als je een representatieve functie hebt in twee bedrijven. Samenvattend: er bestaan bruggen met dummies en kronen van porcelein en zonder metaal. Houdt je verre van wippende gebitten die jeuk veroorzaken en zakkenvullende uitgekookte prothesemakers.

Gré Luttik


Pandora's Mouth - Dental Mercury



Mercury is a poison, a known neurotoxin, yet it is the number one ingredient in a "silver" filling. A "silver" filling is 48 to 54% mercury and should be labeled a mercury filling because to call it anything else is deceptive and should require informed consent. However the World Dental Federation (FDI), The American Dental Association (ADA), and every other Dental "Association" globally would have you believe that it is a "safe and effective restorative material". Mechanically it is effective but the health effects are tragic for many. People are sick from mercury toxicity yet the World Heath Organization is working with the World Dental Federation to convince the Developing Countries or the "poor" countries that without this antiquated material, the people will suffer with dental caries. The World Dental Federation is sponsored by and in partnership with Wrigley's Chewing Gum which is a company owned by The Mars Candy Company an interesting position. They support sugar and defend mercury, a known neurotoxin and listed as a carcinogen on California's toxic Prop 65 List. They" (the dental industry) say there is no "scientific literature" to support a link between mercury and chronic health Issues. The truth is there are plenty of studies linking mercury to heart disease, cancer, ADD, ADHD, Autism, Alzheimer's, Parkinson's, Multiple Sclerosis, Chronic Fatigue, chronic neurological disorders. The studies don't appear in the literature because the dental industry controls "the literature". The American Dental Association did tell the truth back in 1976 when the cover of their own journal (JADA) reported on the dangers of mercury (HG ) in the dental office and workplace.


Pas op voor alle industrie-tandpasta !

Een idee - Maak zelf uw tandpasta: argile (leem- Schindele's mineralen), bicarbonate (bicarbonaat) en Mentha (zoete mint is het beste). Mengen met wat gekookt water tot een pasta. Doe dit mengsel in een leuk stenen of glazen decoratief potje. En doe 2 à 3x per dag een toefje op uw vochtige tandenborstel. Voor een perfecte gebitsverzorging en een frisse adem, en nog veel goedkoper ook ! Tip: koop de kleinste tandenborstel die er bestaat; die komt in alle hoeken en kost nog geen 0.25 EUR ! Laat u niet in de maling nemen door de tandenoplichters (ook al .... pffff .....vermoeiend al die lui die zgn industrie gezond 'het beste met u voor hebben...nou ja...

Lees verder

Note bij Schindele's Mineralen: ondanks dat er sinds kort op de bus maar een beperkte samenstelling vermeldt mag worden, bevat dit superproduct nog steeds ALLE mineralen die er voorheen ook inzaten. Een ideaal product wat ervoor zorgt dat u dagelijks ALLES binnenkrijgt wat een lichaam, cq. levend wezen (mens,dier plant) per dag nodig heeft.

Ditta


Mensen die röntgenfoto’s hebben laten maken bij de tandarts lopen mogelijk een verhoogd risico op schildklierkanker

Mensen die rontgenfoto's hebben laten maken bij de tandarts lopen mogelijk een verhoogd risico op schildklierkanker, zo blijkt uit Brits onderzoek waarvan het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde onlangs melding maakte.

Lees verder

Gerrit


Periodontal (Gum) Disease & Diabetes

Dr Kuljeet Mehta is the Specialist Periodontist and Implant Surgeon, at 1 Harlet Street, London, UK, practices a full scope of periodontics with expertise ranging from dental implants to cosmetic periodontal surgery, gum grafting and crown lengthening. Dr. Mehta can now correct a wide variety of periodontal (gum) disease.


Doorstromingsproblemen in de mond....

Geeft doorstromingsproblemen in het hoofd ! Staan je kaken niet goed, ontbreken er kiezen en tanden, dan kunnen de 18 spieren tussen hoofd en schouders, die weer verbonden zijn met de rest van het lichaam, hun werk niet goed doen, waardoor je eigen afval gaat ophopen. Met de bijvoorbeeld 'moderne ziekte' Multiple Sclerose, Alzheimer, kanker, caries, enz. enz. als gevolg. Alles bewust gewild door de tevele -anti-kwakkers-die het Grote Geld achternarennen en proberen de bevolking op hte verkeerde been te zetten als het gaat over 'gezondheid'. Mensen, blijf bij de les.

Lees verder

Ditta


Tanden poetsen niet zonder risico 2

In de tijd van de macrobiotiek (ja, opa) poetste we onze tanden met zeezout. We kregen stevig tandvlees van.

Met vriendelijke groet,

Claude


Tanden poetsen niet zonder risico

De antibacteriële chemische stof triclosan die vaak wordt toegevoegd aan tandpasta zou een ernstige bedreiging kunnen betekenen voor de gezondheid.

Lees verder

Ditta

--

Ik ben nu zelf 2 maanden tandpastavrij. Ik gebruik een Japanse tandenborstel die op basis van ionen werkt die plaque oplossen mbt licht en water. Geen tandvleesproblemen en tanden voelen mooi glad.

Ron


Fluoride: Cancer, brain tissue damage, immune suppression

Deel 2


Vaker tanden wisselen mogelijk

Wellicht kunnen we in de toekomst allemaal vaker dan één keer in ons leven tanden wisselen. Japanse wetenschappers hebben namelijk voor een doorbraak gezorgd na tests met muizen.

Lees verder

Seth


Gum Disease Tied To Other Health Risks

Dr. Neil Neugeboren of Professional Periodontics and Implant Dentistry in Denver, Colorado discusses how dental and gum disease is correlated to heart disease, diabetes, and even low birth weight.


Tandenpoetsen helpt je langer te leven

Je tanden poetsen kan je leven redden. Mensen die dit niet naar behoren doen, lopen namelijk meer risico op een hartaanval.

Lees verder


Kinderen met gaatjes groeien minder gezond op

Kinderen met een slecht gebit groeien lichamelijk en geestelijk minder gezond op dan leeftijdsgenootjes met een gezond gebit.

Lees verder


Tandenpoetsen zonder dure chemische tandpasta?

Soladey ziet eruit als een gewone tandenborstel, maar bij nadere bestudering blijkt het een titanium (metaal) ionische geleidende staaf te zijn die loopt vanaf de vervangbare borstelkop tot in het handvat. Het handvat bestaat uit een door licht geactiveerde titanen stang (halfgeleider). Wanneer blootgesteld aan een lichtbron (een tl-licht badkamer, een gewone gloeilamp of zonlicht), zet de foto-gevoelige titanen stang binnenin de Soladey het licht om in negatief geladen elektronen (ionen). Deze ionen vermengen zich met het speeksel in uw mond en trekken zo de positieve (waterstof) ionen uit het zuur van de tandplak op uw tanden.Het zuur is dan geneutraliseerd en de tandplak valt uiteen - een wetenschappelijke benadering van een schonere en gezondere mond! Natuurlijk kunt u voor de smaak een zeer kleine hoeveelheid tandpasta blijven gebruiken, maar in principe is tandpasta is niet nodig als u tijdens het poetsen uw speeksel met water mengt.

Nancy

Link


Veilige en helende tandpasta

Zojuist een lading mooie tandpasta binnengekregen. Geen Fluoride, geen kunstmatige zoetstoffen, geen synthetische conserveringsmiddelen. Wel stevia, klei, alg en meer mooie plantjes! Voor een witter, frisser en reiner gebit en snel herstel van tandvleesproblemen (zeggen ze). Het is een fatsoenlijke tube (75ml) tegen een fatsoenlijke prijs (4,50 euro voor de vital). Andere Stevia houdende merken met veel minder ingrediënten leveren een piepkleine tube tegen een hogere prijs. Voor de liefhebbers hieronder een overzicht. Ik heb alles nagekeken en geen problemen met de ingrediënten gevonden.

Terra Natura bio dent vital

Ingredients (INCI):
-Alcohol
-Aqua
-Calcium Carbonate
-Camelia Sinensis
-Chondrus Crispus
-Commiphora Myrrha Extract
-Eugenia Caryophyllus
-Glycerin
-Illite
-Lauryl Glucoside
-Limonene *
-Maris Sal
-Mentha Piperita Oil
-Olea Europaea Leaf Extract
-Salvia Officinalis
-Stevia Rebaudiana Leaf Extract
-Xanthan Gum

(*)from natural essential oils

Terra Natura bio dent basic

Ingredients (INCI)

-Alcohol
-Aqua
-Chamomilla Recutita Extract
-Glycerin
-Illite
-Lauryl Glucoside
-Limonene *
-Mentha Viridis
-Olea Europaea Leaf Extract
-Stevia Rebaudiana Leaf Extract
-Symphytum Officinale Extract
-Xanthan Gum

(*)from natural essential oils

Rob M.M. Greuter


Tongpiercings kunnen tanden beschadigen

Mensen met een tongpiercing riskeren kloven tussen hun voortanden te ontwikkelen, zo waarschuwen Amerikaanse onderzoekers.

Link


Hygiëne tandenborstels zeer slecht

Bijna de helft van de mensen verspreidt miljoenen bacteriën via hun tandenborstel. Ze denken hun gebit goed te reinigen, maar tandenborstels blijken vaak veel smeriger dan mensen denken.

Link


Fluor is een gif, hoe je het ook wendt of keert


The Tooth Decay Myth

Rami Nagel discusses how sugars and starches on our teeth are NOT the cause of tooth decay. The root cause resides in our body chemistry and the influence our diets have upon it.


Cure Tooth Decay & Cavities

There is a holistic alternative to conventional dental treatments which can help you heal tooth pain, reduce tooth infections, halt tooth decay and inhibit gum disease. FREE Remineralize Your Teeth Lessons, sign up at http://www.curetoothdecay.com Learn about a flexible whole foods dietary program pioneered by the head of research at the National Dental Association, Weston Price D.D.S. that proved 90-95% effective in halting cavities. Cure Tooth Decay provides clear and easy to understand dental facts so you can make healthy, life affirming choices about your dental health, including a non-surgical approach to halt baby-bottle tooth decay. Learn five nutritional programs that Nagel used to cure his own cavities, and halt his daughter's severe cavities. Restore dental and oral health through nutrition and lifestyle, not harmful chemicals and surgery. Dr. Gallagher the president of the the Holistic Dental Association says, "Cure Tooth Decay is treasure-trove of wisdom as it takes the mystery out of dental health."
http://www.curetoothdecay.com - Learn how to Heal and Prevent Cavities with Nutrition.

Hans Keer


Zelfs gezonde zwangere vrouwen moeten zich druk maken om mondbacteriën

Ook gezonde zwangere vrouwen kunnen risico lopen om zwangerschapsproblemen op te lopen, veroorzaakt door orale bacteriën.   Onderzoekers aan de Case Western Reserve universiteit zijn op het spoor welke bacteriën van de 700 soorten die in de mond leven, verantwoordelijk zijn voor het groeiende gezondheidsprobleem van vroeggeboorten en doodgeborenen.

Link

Ineke Egberts


Dental Dangers: Cavitations

Biological dentist P. Vernon Erwin, DDS, talks about the hidden danger of jawbone cavitations - holes in the jawbone that are potent sources of endotoxins and that typically result from extraction sites that have not been cleaned out properly. How are they detected? How do they affect your health? How are they treated? Specific health conditions linked to cavitations include chronic pain, arthritis, cancer, heart disease, neurological problems and kidney problems. Biological dentistry is a specialty that looks at the teeth in relation to the whole body and the links between dental and systemic health. For this reason, it's also sometimes called "holistic," "integrative" or "whole body" dentistry. Scientific research has shown dental and oral problems linked to a wide variety of conditions, including diabetes, endocarditis, stroke, cancer, chronic pain, rheumatoid arthritis, heart disease, chronic fatigue (CFS), multiple chemical sensitivities (MCS) and autoimmune disorders such as MS, ALS and lupus.


Toepassing van fluoride hoeft geen succes te zijn bij het voorkomen van caries.

Als het aankomt op fluoridering van het drinkwater liggen de steden Ontario en Quebec ver uit elkaar.Ontario heeft de hoogste toevoeging van het tandglazuur versterkende middel, terwijl Quebec het laagste niveau van toevoeging heeft,bijna niemand drinkt er gefluorideerd drinkwater.

Link

Makozie


Bacteriën bij parodontitis nader onderzocht

Parodontitis is het ontstekingsproces in de tand-ondersteunende weefsels en begint met de ophoping van bacteriën in biofilms op het tandoppervlak. Tien tot vijftien procent van de volwassen bevolking lijdt aan ernstige vormen van parodontitis, wat zonder behandeling leidt tot het verlies van tanden. Met moleculaire technieken heeft promovendus Vincent Zijnge voor het eerst de architectuur van de subgingivale biofilm in kaart gebracht. In een behandelstudie toont hij aan dat twee manieren van gebitsreiniging slechts leidt tot een beperkte verwijdering van de bacteriën.

Link


Giftige gebitselementen

Genoeg om te lezen aan PDF's aan de rechterkant!

Toxic Elements Research Foundation (TERF), a non profit research foundation, announces it series of health dental related health care reports under the title of ‘Elements of Disease.’ Toxicity, or the inadvertent poisoning of our population, is the focal point of the Toxic Element Research Foundation. For the past thirty years, TERF has funded a wide variety of research to discover the connection between dental materials and health. Its primary focus was its research on Mercury containing dental amalgam (silver) fillings and the dangers associated with it. The FDA has finally admitted many of these dangers. TERF has turned its attention to other dental materials and procedures, and is now releasing the results of this highly controversial research to the news media and general public.

Link

Gerrit


Smoking and Periodontal Disease

Surprising as it may sound, many smokers need to be made more aware of the dangers of tobacco use. In fact, just 29 percent of smokers say they believe themselves to be at an above-average risk for heart attack compared with their nonsmoking peers, according to a study published by the Journal of the American Medical Association in March of 1999. Obviously, while information about the medical problems associated with smoking such as lung disease, cancer, heart disease and low-birth-weight infants is widely available, many smokers seem to have tuned out. If you are a smoker who is concerned about the effects smoking can have on your health, congratulations! By accessing information about the negative impacts of tobacco use, you are taking the first step toward quitting.


Gif in je mond

‘Tandartsen in Groningen moeten snel kijken of ze de amalgaamafscheiders wel correct gebruiken,  want anders zwaait er wat! De Milieudienst van de gemeente Groningen controleert dit jaar tandartspraktijken op de naleving van milieuvoorschriften. Deze voorschriften staan omschreven in het Besluit tandartspraktijken milieubeheer van 1997. Het gaat hierbij om een steekproef waarbij een deel van de tandartspraktijken op afspraak wordt bezocht. De voorschriften gaan over bodembescherming, het bewaren van chemicaliën, het gebruik van  amalgaamafscheiders, afvalwater, afvalstoffen en geluidhinder. Bij deze controle wordt vooral gelet op het naleven van de voorschriften voor almalgaamafscheiders en de afvoer van gevaarlijke stoffen.’

Link

Geert


Het is slecht gesteld met het kindergebit in Nederland’

‘Meer dan de helft van de kinderen van 5 jaar heeft meer dan twee gaatjes in zijn of haar mond. Dat is nogal wat’, stelt Nynke Blanksma, docent kindertandheelkunde en cariologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ook worden veel gaatjes niet behandeld. ‘Het is slecht gesteld met het kindergebit in Nederland’, vindt Blanksma. ‘Hoog tijd voor meer bewustwording bij de ouders.


Slijtage aan vullingen: de meeste voorspellingen deugen niet

Vullingen in tanden en kiezen slijten vanaf de eerste dag na de restauratie. Hoe slijtvaster een vulling is, hoe beter. Maar welk materiaal is het meest slijtvast? Studie daarnaar bij mensen is kostbaar en tijdrovend. Daarom zijn er verschillende methoden ontwikkeld waarmee slijtage kan worden gesimuleerd. Uit onderzoek van promovendus Siegward Heintze blijkt nu echter dat de meeste van de bestaande methoden de mate van slijtage niet goed voorspellen.

Heintze onderzocht de slijtage van 28 verschillende soorten vullingen (26 composieten, amalgaam en glazuur) elk bij 20 tot 30 patiënten. De slijtage aan deze vullingen die na twee tot drie jaar was opgetreden, kwam in de meeste gevallen niet overeen met de voorspellingen. Slechts één methode leverde juiste voorspellingen op. Op basis van de materiaaleigenschappen kan een betrouwbare voorspelling opgesteld worden van de slijtage die in simulaties zal optreden, aldus Heintze. Overigens stelt de promovendus dat slijtage op zichzelf geen gevaar hoeft op te leveren voor het gebit. Het is in eerste plaats een esthetisch probleem. Uit de klinische gegevens bleek dat geen enkel composiet zo slijtvast is als amalgaam.

Siegward Heintze (Duitsland,1959) verrichtte zijn promotieonderzoek naast zijn werk als hoofd van het Research Lab van Ivoclar Vivadent in Liechtenstein. Het onderzoek werd begeleid vanuit het Centrum Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).


Lange Proline ketens in eiwitten helpen bij groei tandglazuur

Een simpel aminozuur (Proline) dat herhaald wordt in een eiwit dat in tandglazuur zit, maakt tanden sterker en veerkrachtiger. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Illinois in Chicago. Onderzoekers vergeleken herhalingen van lange Proline ketens in eiwitten van amfibieën en andere dieren en kwamen erachter dat als er minder herhalingen waren (zoals dat bij kikkers het geval was), tanden niet de glazuurprisma's hadden die verantwoordelijk zijn voor de sterkte van menselijk tandglazuur. Waren er daarentegen meer herhalingen, dan werden groepen molekulen verbonden die helpen bij de groei van glazuurkristallen.

Link

Vertaling: Keimpe Wiersma


De Gevaren van Amalgaam (Kwikvergiftiging, Zilveren vullingen)


Parodontitis kan worden geassocieerd met cognitieve waardevermindering bij ouderen

Blootstelling aan de gemeenschappelijke ziekteverwekker die parodontitis veroorzaakt is in verband gebracht met de slechte prestaties wat betreft cognitieve taken bij oudere personen. Deze conclusies mogen getrokken worden volgens een studie die voorlopige aanwijzingen heeft gevonden dat parodontitis een potentiële risicofactor is voor dementie. Dit verband is gevonden tijdens een nieuw onderzoek onder leiding van James Noble, MD, assistant professor klinische neurologie aan de Columbia University Medical Center Affiliation in het Harlem Hospital. Dit onderzoek heeft hij samengewerkt met artsen van het Columbia Universitair Medisch Centrum.

Link

Vertaling : Eric van Staalduinen


Botverlies rond implantaten

Eén op vier patiënten verliest tandbeen rond zijn implantaten. In een thesis van de Sahlgrenska Academy aan de Zweedse Universiteit van Gothenburg wordt aangetoond dat tandbeen rond implantaten vermindert. Vaker dan men aanvankelijk voorzien had. Ongeveer een kwart van patiënten met implantaten raakt een hoeveelheid van het ondersteunende tandbeen kwijt.

Link

Vertaling: Nelly Bussschots


Harmful dental bacteria

A research team at the Case Western Reserve University School of Dental Medicine finds oral bacteria can cause premature birth.


How Mercury fillings in your Teeth make you Sick


Reconstructie van onderkaak met kunstkaak

Door het verwijderen van kwaadaardige tumoren, een ongeluk of een infectie kan iemands onderkaak aangetast zijn. Voor mensen die dit treft, betekent dat een enorm verlies van kwaliteit van leven, omdat hun voorkomen ernstig is aangetast. Daarnaast is eten en praten slechts met veel moeite mogelijk. Met behulp van weefseltransplantatie kan tegenwoordig de onderkaak gereconstrueerd worden. Dat geeft echter veel bijverschijnselen, zoals extra operatieve ingrepen om het te transplanteren weefsel te "oogsten" en de daarbij behorende ongemakken. Promovendi B.T. Goh en S. Lee deden onderzoek naar een reconstructiemethode, waarbij deze transplantaties niet nodig zijn. Deze methode betreft een "kunstkaak" gemaakt van titanium, bestaande uit verschillende componenten. Orthopedische chirurgen hebben al ongeveer twintig jaar zeer bevredigende resultaten met dit soort prothese. Goh en Lee voerden hun onderzoek uit in Singapore, met hulp van expertise van het UMC St Radboud. De resultaten laten zien dat de kunstkaak potentie heeft om een goed alternatief te zijn voor de eerder genoemde transplantaties.


Video - Dental Health And Gum Disease

Showing what Gum Disease can do and how to treat it. This video is used for educational purposed for people wanting to learn more about dental hygiene.


Poison in Your Dentist's Office

The California Occupational Health and Safety Standards Board (OSHSB) rakes the California Dental Association over the coals and calls for dental personnel damaged by excessive exposure to toxic mercury to contact them regarding their employer's compliance with OSHA laws.


Got Mercury

Testimony by Karen Palmer before the Joint FDA panel considering the Draft FDA White Paper on mercury from amalgam. Mrs. Palmer is a mercury injured dental assistant who has proven twice that her injuries were and are work related. Her dentist employer still to this day has complied with none of the OSHA laws. Hundreds of thousands of other dental personnel are being injured as you watch this video. Why? Because OSHA has so far refused to enforce the long standing employee protections unless someone who is currently employed files a complaint yet Karen didn't know for almost two years what injured her. This is just as insane as cops waiting until they get a written complaint filed before they look for the criminal.


Homemade Toothpaste

Herbalist demonstrates how to make your own toothpaste from natural ingrediants

GSE - Grapefruit Seed Extract:
http://www.pureliquidgold.com

In Nederland vond ik dit: Link


What is the relationship between sinus headaches and dental health?


Rechte tanden door onzichtbare beugel uit de VS

Tandenclinic Perfectsmile biedt sinds kort de onzichtbare beugels van Invisalign uit de VS. Een spectaculaire vooruitgang in de orthodontie, waar men in Nederland tot op heden voornamelijk nog aangewezen is op de traditionele methoden. Invisalign bestaat uit een transparant bitje. Gemaakt van plastic en zo goed als onzichtbaar. Ideaal voor mensen die wel een mooi en regelmatig gebit willen, maar dan wel zonder de bekende ijzerwarenwinkel in hun mond. Sinds kort is er zelfs een versie voor tieners. De beugel ziet er uit als een minivariant van de gebitsbeschermers die hockeyers dragen. Het werkingsprincipe is verder gelijk aan die van andere type beugels: door constante gelijkmatige druk breekt bot aan de ene kant van de tand af en groeit het aan de andere kant weer aan. Hierdoor wordt de tand verplaatst. Maar het bijzondere aan de nieuwe kunststof beugel is dat vooraf een 3D-computersimulatie wordt gemaakt. Daarin kan op het scherm al precies worden gezien wat het resultaat van de behandeling zal worden. Teleurstelling is dus bijna uitgesloten en bovendien is ook al bekend hoe lang de hele behandeling zal gaan duren (meestal korter dan normaal).  Om de twee weken krijgt de patiënt een nieuw setje bitjes (Invisalign zelf noemt deze overigens aligners). Deze moeten dag en nacht worden gedragen. De verhuizing van de tanden gaat met kleine, gelijkmatige stapjes tot zo'n kwart milimeter. Een behandeling duurt zo meestal tussen de 6 tot 18 maanden. Tijdens het eten & drinken moeten de bitjes worden uitgedaan, maar het advies is om ze minimaal 22 uur per dag te dragen. Op die manier past ook het volgende setje bitjes. Aan de hand waarvan is vast te stellen of de patiënt wel zijn of haar best heeft gedaan.  In Nederland zijn er nog niet zoveel praktijken die de behandelingen met de Invisalign aanbieden. Tot nu toe zijn er nog niet zoveel patiënten in ons land mee behandeld. Wereldwijd staat de teller al op 1 miljoen.

--

Grote vraag, is dit bitje BPA vrij?

Ron


De rol van enzymen bij tandverplaatsing

Om tanden tijdens een orthodontische behandeling te kunnen verplaatsen, moeten de weefsels rondom de tanden uitgebreid 'omgebouwd' worden. Daarbij wordt bijvoorbeeld bot aan de ene kant van de tandwortel afgebroken en aan de andere kant aangemaakt. Een enzymgroep die hiervoor verantwoordelijk is, zijn de 'matrix metalloproteinasen' (MMP's). Zij worden geremd door de 'tissue inhibitors of metalloproteinases' (TIMP's). Uit onderzoek van Miriam Bildt blijkt dat aan beide zijden van een verplaatste tand zowel MMP's als TIMP's in verhoogde concentraties aanwezig zijn. MMP's en TIMP's zijn ook betrokken bij negatieve bijeffecten van de behandeling, zoals aantasting van de tandwortel en het terugbewegen van tanden naar hun oorspronkelijke positie. Synthetische MMP-remmers blijken de ombouwprocessen te verminderen en de snelheid van tandverplaatsing te remmen. Het verkrijgen van meer kennis over MMP's en TIMP's bij tandverplaatsing, kan uiteindelijk de effectiviteit van orthodontische behandelingen verbeteren. Synthetische MMP-remmers zouden daarbij kunnen helpen om ongewenste effecten te voorkomen.

UMC St Radboud Nijmegen


Tongschraper tegen mondgeur

Na een pittige maaltijd of een zware avond heeft iedereen er wel eens last van: slechte adem, of halitose. Vervelender wordt het als de slechte adem nooit verdwijnt. Één op de acht Nederlanders heeft last van chronische halitose. Toch rust er op slechte adem een flink taboe, waardoor patiënten soms in een sociaal isolement worden geplaatst. De Groningse tandheelkundige Edwin Winkel doet al ruim tien jaar onderzoek naar halitose. hIJ ontwikkelde een methode waarmee het grootste deel van de halitosepatiënten blijvend kan worden geholpen. Adams Appel sprak met dr. Edwin Winkel over zijn wekelijkse halitosespreekuur in het UMCG en met een patiënte over de grote sociale gevolgen van slechte adem.

Link 1 | Link 2

Informatie Scrapy

Scrapy - De Tongschraper speciaal ontwikkeld door dr. E.G. Winkel (halitoloog). Hiermee wordt de tong mechanisch gereinigd. Vergelijk de tandenborstel voor de tanden met de tongreiniger voor de tong.

Link


Polyfenolen in sap en thee vegen bacteriën van je tanden

Frisdrank - cola's en energiedrankjes voorop - slopen je gebit. Ze bevatten voedingszuren die je glazuur oplossen. Dranken die niet in een fabriek in elkaar worden gezet, zoals thee, rode wijn en druivensap, doen het tegenovergestelde, ontdekten onderzoekers van de Duitse University of Freiburg.

Link


Veelbelovende stamceltechniek voor tandheelkundige weefselregeneratie

In het lichaam van volwassenen zijn stamcellen aanwezig. Zulke stamcellen kunnen geïsoleerd worden, en vervolgens gebruikt worden voor weefselregeneratie-technieken, zonder kans op immunologische afstoting. Recente studies hebben bewezen dat stamcellen ook aanwezig zijn in het pulpaweefsel van de tand. Deze dentale pulpstamcellen (DPSC) laten echter zeer variabel gedrag zien. Voor succesvolle tandheelkundige weefselregeneratie lijkt het daarom van belang om stamceltechniek verder te optimaliseren. In het onderzoek van Xuecho Yang werden DPSC opgezuiverd met de FACS-techniek, en voorzien van het gen voor bone morphogenetic protein (BMP)-2. De zo bewerkte DPSC's konden effectief het tandweefsel dentine maken. De structuur van dit weefsel is echter nog niet volledig gelijk aan natuurlijk dentine. De combinatie van celselectie samen met BMP-transfectie lijkt veelbelovend, maar verdere studie is noodzakelijk om in de toekomst klinisch toepasbare tandheelkundige therapieën te ontwikkelen.


Een tandarts reist over de hele wereld en onderzoekt de tandgezondheid bij de laatst overgebleven oervolkeren.

In een miljoenenstad van de staat Ohio in de VS voert de tandarts Dr. Weston Price zijn beroep uit en boort net als duizenden andere collega vlijtig in de tanden van zijn patiënten en vult de altijd zich opnieuw vormende gaten tot uiteindelijk het hele gebit vervangen moet worden en de kunst triomfeert over de onvolkomene natuur. Maar is die menselijke natuur op dit beslissende punt wel echt zo onvolkomen? We kennen zoogdieren die voor 50 duizend jaar geleefd hebben, en waarvan we tegenwoordig nog altijd hun volledig behoudene tanden uit de bodem kunnen worden opgegraven. Wondermooie glanzende tanden van de voorhistorische holenberen die betuigen dat het glazuur de hardste substantie van het lichaam van een gewerveld dier is, en niet veel anders is het met het gebit van de mens. Tienduizend jaar en langer kan de menselijke tand alle afbrekende weersinvloeden en bacteriën weerstaan, terwijl alle andere delen van het lichaam al lang ontbonden en vergaan zijn. Zou de oplossing van het vraagstuk over tandverval misschien niet bij de onvolkomenheid van de natuur maar bij de moderne mens liggen ?

Price vermoedt dat men bij de gebitsbehandeling alleen maar symptomen corrigeert en daarmee de oorzaken nog meer verdekt dan opheft. Zijn bezigheid als tandarts schijnt hem altijd meer een hopeloze strijd tegen de duizendkoppige draak te zijn.  Het van Price bijeen verzamelde materiaal laat de conclusie trekken dat de oorzaak van deze algemeen verspreid voorkomende symptomen niet in dit verziekte deel van het lichaam liggen, en dat de betroffene patiënten eerder lijden aan het ontbreken van het een of andere element, dan aan een te veel van beschadigende factoren……. Wat zouden we zeggen van mensen die hun inboedel verbranden om zich te verwarmen, terwijl er voldoende brandstof is ! En toch doen we precies hetzelfde met onze botten, we borgen daar uit voortdurend stoffen die we niet binnen krijgen maar die we dagelijks via onze voeding binnen zouden moeten krijgen.

Als tandarts komt men zich dan als een schoenlapper voor, die men minderwaardige schoenen van slecht materiaal ter verbetering brengt. Met deze schoenlapperij, pasta’s en borstels, kunnen we voor een korte tijd wel glans krijgen, maar zouden we niet liever op de schoenfabriek kunnen inwerken om betere schoenen te produceren ? De manier hoe dit gedaan zou moeten worden en het hele onderzoek dat er toe leidde wordt beschreven in het Duitse boek “Menschheit in Gefahr – van Albert von Haller, zoals ook in het Engels in “Nutrition and Psychical Degeneration” van Weston Price, of ook de Nederlandse uitvoering daar van door de vertaler van dit artikel, waarvoor nog geen uitgever is gevonden. (Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met rhundscheidt@cs.com )

Tot die tijd kunt u o.a. ook terecht op de site van de Weston Price Foundation waar ook Nederlandse vertalingen en beschrijvingen staan. Het fotografische materiaal aldaar spreekt ook voor zich.


De duivelse spiraal van de suikerverslaving

Een probleem dat vooral bij zoet fruit kan optreden, - zoals bijvoorbeeld bij bananen of gedroogd fruit – is de duivelse spiraal van de suikerverslaving die ik hier kort beschrijven wil en die voor de behoefte verantwoordelijk is om vaak naar zoet fruit te reiken: (zoet fruit demineraliseert de tanden weliswaar niet in die mate als zuur fruit, maar zorgt wel voor een mooie “rauwe natuurlijke bio-caries”). In vaktermen wordt in dit verband van de Glycemische Index gesproken: ‘Glycemisch’ betekent hormoonoproer en overbelaste bloedsuikerspiegel. Men kan zich dat als volgt voorstellen: Kort nadat u iets zoets gegeten heeft schiet de suiker in het bloed - de bloedsuikerspiegel - omhoog, de buikspeekselklier verschrikt zich en schudt veel insuline uit, het bloedsuikerhormoon. Het roept de spier op: “Snel, haal je wat zoets!”. Dat doet die dan ook en daarop hebben de hersenen minder of geen suiker en worden moe, omdat de bloedsuiker onder de beginwaardes daalt, reageert het lichaam met een enorme honger of zin op iets dat alles weer op peil brengt, en zie daar, hij vindt gegarandeerd de volgende zoetigheid, en de bloedsuikerspiegel snelt in korte tijd weer omhoog, etc. etc.

De volgende combinaties kunnen hulp bieden om enerzijds de directe zuuraanval op de tanden te vermijden, en anderzijds dragen deze combinaties er toe bij, dat de maaltijd langer aanhoudt, en de vruchtensuiker maar langzaam in het bloed afgegeven wordt, en daarmee de duivelse spiraal van de suikerverslaving kan worden onderbroken…… Bovendien zijn deze combinaties goed verteerbaar:

  • Fruit met noten (+ verse of gedroogde wilde kruiden)
  • Rauwmelkse kwark met zoete vruchten (+ verse of gedroogde wilde kruiden)
  • Fruit met olie en wilde kruiden.

Rob Hundscheidt


Lycopeen gunstig bij tandvleesontsteking

De tot de carotenoïden behorende roodkleurige voedingsstof lycopeen is een belangrijke antioxidant. Lycopeen heeft een gunstig effect bij de behandeling van tandvleesontsteking. Uit een studie met twintig gezonde personen waarbij de klinische symptomen van tandvleesontsteking waren vastgesteld, bleek dat Lycopeen een gunstig effect heeft bij de behandeling van tandvleesontsteking (gingivitis). De groep (zie pdf bijlage verderop) werd in tweeën gesplitst en gedurende twee weken dagelijks gesuppleerd. Groep A kreeg 8 mg lycopeen toegediend en groep B een placebo. De helft van beide groepen (C en D) werd daarnaast behandeld met een orale profylaxe; een maatregel ter preventie van een orale aandoening.

Lees verder

Petra Versteegh


Healthy Gums and a Healthy Heart: The Perio-Cardio Connection

Newly released clinical recommendations encourage cardiologists to examine the mouth and periodontists to ask questions about heart health. Cardiovascular disease, the leading killer of men and women in the United States, is a major public health issue contributing to 2,400 deaths each day. Periodontal disease, a chronic inflammatory disease that destroys bone and gum tissues that support the teeth affects nearly 75 percent of Americans and is the major cause of adult tooth loss. And while the prevalence rates of these disease states seems grim, research suggests that managing one disease may reduce the risk for the other. A consensus paper on the relationship between heart disease and gum disease was recently published concurrently in the online versions of two leading publications, the American Journal of Cardiology (AJC), a publication circulated to 30,000 cardiologists, and the Journal of Periodontology (JOP), the official publication of the American Academy of Periodontology (AAP). Developed in concert by cardiologists, the physicians specialized in treating diseases of the heart, and periodontists, the dentists with advanced training in the treatment and prevention of periodontal disease, the paper contains clinical recommendations for both medical and dental professionals to use in managing patients living with, or who are at risk for, either disease. As a result of the paper, cardiologists may now examine a patient’s mouth, and periodontists may begin asking questions about heart health and family history of heart disease. The clinical recommendations were developed at a meeting held earlier this year of top opinion-leaders in both cardiology and periodontology. In addition to the clinical recommendations, the consensus paper summarizes the scientific evidence that links periodontal disease and cardiovascular disease and explains the underlying biologic and inflammatory mechanisms that may be the basis for the connection. According to Kenneth Kornman, DDS, PhD, Editor of the Journal of Periodontology and a co-author of the consensus report, the cooperation between the cardiology and periodontal communities is an important first step in helping patients reduce their risk of these associated diseases. “Inflammation is a major risk factor for heart disease, and periodontal disease may increase the inflammation level throughout the body. Since several studies have shown that patients with periodontal disease have an increased risk for cardiovascular disease, we felt it was important to develop clinical recommendations for our respective specialties. Therefore, you will now see cardiologists and periodontists joining forces to help our patients.” For patients, this may mean receiving some unconventional advice from their periodontist or cardiologist. The clinical recommendations outlined in the consensus paper advise that periodontists not only inform their patients of the increased risk of cardiovascular disease associated with periodontal disease, but also assess their risk for future cardiovascular disease and guide them to be evaluated for the major risk factors. The paper also recommends that physicians managing patients with cardiovascular disease evaluate the mouth for the basic signs of periodontal disease such as significant tooth loss, visual signs of oral inflammation, and receding gums. While additional research will help identify the precise relationship between periodontal disease and cardiovascular disease, recent emphasis has been placed on the role of inflammation - the body’s reaction to fight off infection, guard against injury or shield against irritation. While inflammation initially intends to have a protective effect, untreated chronic inflammation can lead to dysfunction of the affected tissues, and therefore to more severe health complications. “Both periodontal disease and cardiovascular disease are inflammatory diseases, and inflammation is the common mechanism that connects them,” says Dr. David Cochran, DDS, PhD, President of the AAP and Chair of the Department of Periodontics at the University of Texas Health Science Center at San Antonio. “The clinical recommendations included in the consensus paper will help periodontists and cardiologists control the inflammatory burden in the body as a result of gum disease or heart disease, thereby helping to reduce further disease progression, and ultimately to improve our patients’ overall health. That is our common goal.”


Gene therapy effective treatment against gum disease

Scientists at the University of Michigan have shown that gene therapy can be used to successfully stop the development of periodontal disease, the leading cause of tooth loss in adults. The findings will be published online Dec 11 in advance of print publication in Gene Therapy. Using gene transfer to treat life threatening conditions is not new, but the U-M group is the first known to use the gene delivery approach to show potential in treating chronic conditions such as periodontal disease, said William Giannobile, professor at the U-M School of Dentistry and principal investigator on the study. "Gene therapy has not been used in non-life threatening disease. (Periodontal disease) is more disabling than life threatening," said Giannobile, who also directs the Michigan Center for Oral Health Research and has an appointment in the U-M College of Engineering. "This is so important because the next wave of improving medical therapeutics goes beyond saving life, and moves forward to improving the quality of life." The preclinical study offers was a collaboration with the Seattle-based biotechnology company Targeted Genetics. In July, Targeted Genetics released human trial results that showed the same gene therapy approach used to stop periodontal disease had positive affects in human patients with rheumatoid arthritis, another chronic, non-life threatening, disabling condition. The company tested 127 human subjects and showed a 30 percent improvement in pain relief, and gain of function, among other enhancements using the gene treatment.

Lees verder


Cell damage caused by brushing may help keep gums healthy

One way regular brushing may help keep gums firm and pink is, paradoxically, by tearing open cells, researchers have found.

Lees verder


Stress may leave your mouth a mess

A literature review published in the August issue of the Journal of Periodontology saw a strong relationship between stress and periodontal diseases: 57 percent of the studies included in the review showed a positive relationship between periodontal diseases and psychological factors such as stress, distress, anxiety, depression and loneliness.

Lees verder


Scientists find link between inflamed gums and heart disease

The next person who reminds you to floss might be your cardiologist instead of your dentist. Scientists have known for some time that a protein associated with inflammation (called CRP) is elevated in people who are at risk for heart disease. But where's the inflammation coming from? A new research study by Italian and U.K. scientists published online in The FASEB Journal shows that infected gums may be one place. Indeed, proper dental hygiene should reduce the risk of atherosclerosis, stroke and heart disease independently of other measures, such as managing cholesterol. "It has been long suspected that atherosclerosis is an inflammatory process, and that periodontal disease plays a role in atherosclerosis," said Mario Clerici, M.D., a senior researcher on the study. "Our study suggests that this is the case, and indicates that something as simple as taking good care of your teeth and gums can greatly reduce your risk of developing serious diseases." To reach this conclusion, the scientists examined the carotid arteries of 35 otherwise healthy people (median age 46) with mild to moderate periodontal disease before and after having their periodontal disease treated. One year after treatment, the scientists observed a reduction in oral bacteria, immune inflammation and the thickening of the blood vessels associated with atherosclerosis. "Because many Americans have some form of gum disease, this research can't be brushed aside," said Gerald Weissmann, M.D., Editor-in-Chief of The FASEB Journal. "As it turns out, the health of our blood vessels could be hanging by the proverbial thread: dental floss."

Lees verder


Cases of Jaw Bone Death Caused by Fosamax often Unreported

Fosamax is supposed to help increase bone density and it is mostly prescribed to menopausal women suffering from osteoporosis. But in the jawbone, this drug does the reverse and actually destroys bone.

Lees verder


Whiplash may produce delayed jaw pain

One in three people exposed to whiplash trauma is at risk of developing delayed TMJ symptoms that may require treatment, according to research published in the August issue of the Journal of the American Dental Association.

Lees verder


Blue light used to harden tooth fillings stunts tumor growth

A blue curing light used to harden dental fillings also may stunt tumor growth, Medical College of Georgia researchers say. "The light sends wavelengths of blue-violet light to the composite, which triggers hardening," says Alpesh Patel, a rising MCG School of Dentistry junior. "The light waves produce free radicals that activate the catalyst and speed up polymerization of the composite resin. In oral cancer cells, though, those radicals cause damage that decreases cell growth and increases cell death."

Lees verder


Treating gum disease linked to lower medical costs for patients with diabetes

A new report suggests that treating gum disease in patients who have diabetes with procedures such as cleanings and periodontal scaling is linked to 10 to 12 percent lower medical costs per month. The findings are encouraging but the study was not designed to firmly establish cause and effect, said George Taylor, University of Michigan associate professor of dentistry, who also has an appointment in epidemiology in the U-M School of Public Health. Taylor led the research project to investigate whether routine, non-surgical treatment for gum disease is linked to lower medical care costs for people with diabetes. In periodontal disease, the body reacts to the bacteria causing the gum infection by producing proteins or chemicals called inflammatory mediators. Ulcers and open sores in the gums become passageways for these proteins and for the bacteria themselves to enter the body's blood circulation. These inflammatory mediators, as well as some parts of the bacteria, prevent the body from effectively removing glucose, or sugar, from the blood. The higher level of blood sugar is known as poor diabetes control. Poor diabetes control leads to serious diabetes complications such as vision disorders, cardiovascular and kidney disease and amputations, among others.

Lees verder


USC dentist links Fosomax-type drugs to jaw necrosis

Researchers at the University Of Southern California, School Of Dentistry release results of clinical data that links oral bisphosphonates to increased jaw necrosis. The study is among the first to acknowledge that even short-term use of common oral osteoporosis drugs may leave the jaw vulnerable to devastating necrosis, according to the report appearing in the January 1 Journal of the American Dental Association (JADA). Osteoporosis currently affects 10 million Americans. Fosomax is the most widely prescribed oral bisphosphonate, ranking as the 21st most prescribed drug on the market since 2006, according to a 2007 report released by IMS Health.

Lees verder


Novel hydrogel systems for dentin regeneration

Speaking today during the 86th General Session of the International Association for Dental Research, a team of investigators from Baylor College of Dentistry (Dallas), the University of Regensburg (Germany), and Rice University (Houston) presents its preliminary data describing the results of studies on hydrogels made of peptide amphiphiles, where a short peptide sequence is attached to a fatty acid, which provides the driving force for self-assembly. However, they recently applied a different design concept, where the self-assembly of peptide chains is achieved without attaching a hydrophobic tail. Based on their design, the chains can include bioactive peptide sequences for cell adhesion, binding of growth factors, or other biological molecules with therapeutic potential. Hence, multidomain peptide hydrogels represent a novel and highly versatile material offering a higher degree of control over nanofiber architecture and better chemical functionality. The overarching goal of this research is to utilize these multidomain peptides as a biomimetic scaffold, along with dental stem cell therapy, to provide a natural 3D environment that can control and direct the differentiation and function of dental stem cells for the targeted regeneration of the dentin-pulp complex.

Lees verder


OHSU School of Dentistry uncovers mechanism for dental pain

Researchers at Oregon Health & Science University's School of Dentistry (www.ohsu.edu/sod) have discovered a novel function of the peptide known as Nerve Growth Factor (NGF) in the development of the trigeminal nerve. The trigeminal nerve provides the signaling pathway for periodontal pain, dental surgical pain, and pain associated with temporomandibular disorder, trigeminal neuralgia, migraine, and other neuropathic and inflammatory conditions. Working with researchers in the dental school departments of Endodontology and Integrative Biosciences, second-year endodontology resident and lead author of the study, Leila Tarsa, D.D.S., M.S., found a new mechanism involved in establishing junctions – known as synapses – between trigeminal nerve cells. Nerve cells communicate with one another through chemicals called transmitters that are released at synapses. The transmitter release from nerve cells endings is possible only if aided by several molecules that are critical for proper function of the synapse. Tarsa's research shows that NGF promotes transport of one of the molecules (called synaptophysin) from the nerve cell body to its ending. "The data indicate that NGF participates in formation of neuronal connections in the trigeminal system," said Agnieszka Balkowiec, M.D., Ph.D., OHSU School of Dentistry assistant professor of integrative biosciences and OHSU School of Medicine adjunct assistant professor of physiology and pharmacology, who is the senior author of the study and whose lab hosted the research. "This study has broad implications for trigeminal nerve regeneration."

Lees verder


Scientists develop new tool to improve oral hygiene

Scientists at the University of Liverpool have developed a new dental product to identify plaque build-up in the mouth before it is visible to the human eye. The toothbrush-sized product has a blue light at its tip, which, when shone around the mouth and viewed through yellow glasses with a red filter, allows plaque to be seen easily as a red glow. The device, produced in collaboration with dental and healthcare developers, Inspektor Research Systems BV, has been designed for everyday use in the home. Dentists currently use disclosing agents in tablet form to uncover tooth decay and plaque but these often stain the mouth and taste unpleasant. The new product, known as Inspektor TC, will be particularly useful for those who are vulnerable to dental diseases such as children and the elderly.

Lees verder


Light therapy 'beats plaque bugs'

Scientists have developed a mouthwash that allows plaque-causing bacteria to be destroyed using nothing more than a bright light.

Lees verder


Treating your periodontal pockets may benefit your pocket book

A new study in the November issue of the Journal of Periodontology found that prevention of periodontal diseases may lead to savings on not only dental costs, but also medical care costs. Periodontal, or gum diseases have been linked to systemic health conditions including diabetes, cardiovascular disease and respiratory problems.

Lees verder


Expecting Mothers Should “Brush Up” on Their Oral Hygiene Routine

Researchers have long speculated that women with periodontal diseases may have an increased risk of adverse pregnancy outcomes. One study of 3,576 Turkish women found that those with periodontal disease were at a greater risk for having a low birth weight and preterm birth babies than those without periodontal disease. In addition, a second study found that nonsurgical treatments for periodontal disease can actually reduce a woman’s risk for delivering preterm.“Our study found that treating a woman’s periodontal disease decreased her chances of having her baby early by almost 50%,” explained study author Fouzia Tarannum, BDS, M.R. Ambedkar Dental College and Hospital, India. “Our research suggests that treatment of periodontal diseases can help the health of the mother and her baby.”

Lees verder


Survey confirms Americans prefer root canal treatment by endodontists

There may not be a more feared dental procedure than a root canal, but the key to ensuring a positive experience is choosing the right professional to perform the procedure. Painful root canal treatment is a thing of the past thanks to advances pioneered by endodontists, the root canal specialists. In a just released L.C. Williams & Associates poll, 89 percent of individuals who previously underwent a root canal by an endodontist would return to the specialist for future procedures.

Lees verder


Obesity Linked to Gum Disease

The obesity epidemic may be linked to high worldwide rates of gum disease, according to a new study conducted by researchers at Boston University and published in the journal Proceedings of the National Academy of Sciences.

Lees verder


Natural Tooth Cure for Curing Cavities and Preventing Root Canals

It is not true that conventional dental treatments and fluoride are the only ways to heal your teeth from cavities. When struck with the diagnoses of a dental cavity, most people feel totally helpless or powerless to do anything about it themselves. The common belief about tooth decay is that once you have a cavity, the tooth cavity cannot heal or reverse. The only solution seems to be to rush off to the dentist and have a synthetic material placed in your teeth to cover the breached tooth structure.

Lees verder


Researchers report periodontal disease independently predicts new onset diabetes

Periodontal disease may be an independent predictor of incident type 2 diabetes, according to a study by researchers at Columbia University Mailman School of Public Health. While diabetes has long been believed to be a risk factor for periodontal infections, this is the first study exploring whether the reverse might also be true, that is, if periodontal infections can contribute to the development of diabetes.

Lees verder


Floss your teeth -- on the double!

A recent study published in the Journal of Periodontology, the official publication of the American Academy of Periodontology demonstrates that including flossing as part of one's routine oral care can actually help reduce the amount of gum disease-causing bacteria found in the mouth, therefore contributing to healthy teeth and gums.

Lees verder


Simple Push Filling Wins Crown In Battle Against Tooth Decay

The Hall Technique, which uses preformed metal crowns pushed onto teeth with no dental injections or drilling, is favoured over traditional “drill and fill” methods by the majority of children who received it, reveals research published in the online open access journal BMC Oral Health. Tooth decay can be slowed, or even stopped, when it is sealed into the tooth by the crown. Dr Nicola Innes, who led the Scottish research team at Dundee Dental Hospital and School, explained, “There has been a lot of debate in the UK over the best method to tackle tooth decay in children’s molars. Preformed metal crowns are not widely used in Scotland as they’re not viewed as a realistic option by dentists. We found, however, that almost all the patients, parents and dentists in our study preferred the Hall Technique crowns and also children benefited from them.” Traditionally, dentists “freeze” a decayed tooth with an injection in the child’s gum, and then drill away the decay, and fill the cavity with a metal filling. This method can be uncomfortable for the child. The Hall Technique, however, is simple. The decay is sealed into the tooth by the crown and, as sugars in the diet are unable to reach it, the decay slows or even stops. 132 children in Tayside, Scotland, had one decayed tooth filled traditionally, and another decayed tooth managed with the Hall Technique. 77% of the children, 83% of carers and 81% of dentists preferred the Hall Technique to traditional “drill and fill” methods. Dentists reported that 89% of the children showed no significant signs of discomfort with the Hall Technique, compared with 78% for the traditional fillings

Lees verder


New bacterial species found in human mouth

Scientists have discovered a new species of bacteria in the mouth. The finding could help scientists to understand tooth decay and gum disease and may lead to better treatments, according to research published in the August issue of the International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology.

Lees verder


Root canals pose health threat

Dr. Meinig brings a most curious perspective to an expose of latent dangers of root canal therapy - fifty years ago he was one of the founders of the American Association of Endodontists (root canal specialists)! So he's filled his share of root canals. And when he wasn't filling canals himself, he was teaching the technique to dentists across the country at weekend seminars and clinics. About two years ago, having recently retired, he decided to read all 1174 pages of the detailed research of Dr. Weston Price, (D.D.S). Dr. Meinig was startled and shocked. Here was valid documentation of systemic illnesses resulting from latent infections lingering in filled roots. He has since written a book, "Root Canal Cover-Up EXPOSED - Many Illnesses Result", and is devoting himself to radio, TV, and personal appearances before groups in an attempt to blow the whistle and alert the public.

Lees verder


Should you have root canals?

According to Dr. Meinig, a high percentage of chronic degenerative diseases can originate from root canals. The most frequent were circulatory and heart diseases. The next most common diseases were those of the joints and arthritis.

Lees verder


Root Canal Cover-Up

If you have ever had root canal treatment, and some twenty million people did in June of 1993 when the first copy of seven printings came off the press.

Lees verder


Root Canals Can Cause Disease

Meinig is not making this stuff up. He used to not only be an endodontist (a dentist specializing in root canals), but he helped found the American Association of Endodontists. To his great credit, Dr. Meinig had an open enough mind to let in information contrary to what he had been taught. He has thoroughly researched this information, not only convincing himself of the damage caused by root canals, but compelling him to write this book for us. But, if you decide to have your root-canaled teeth pulled after studying this book, know that only a properly-educated dentist will know how to extract the root-canaled teeth so that the infection is entirely eradicated.

Lees verder


Researchers seek to make cavity-causing bacteria self-destruct

Bacteria that eat sugar and release cavity-causing acid onto teeth may soon be made dramatically more vulnerable to their own acid. Researchers have identified key genes and proteins that, if interfered with, can take away the ability of a key bacterial species to thrive as its acidic waste builds up in the mouth.

Lees verder


Presence of gum disease may help dentists and physicians identify risk for cardiovascular disease

Individuals reporting a history of periodontal disease were more likely to have increased levels of inflammation, a risk factor for heart disease, compared to those who reported no history of periodontal disease, according to an American Journal of Cardiology report available online today. Led by investigators from Columbia University Medical Center and NewYork-Presbyterian Hospital, the findings suggest persons with increased levels of inflammatory markers associated with a higher risk of cardiovascular disease might be identified by asking about oral health history.

Lees verder


A healthy smile may promote a healthy heart

Each year, cardiovascular disease kills more Americans than cancer. And while most people are aware that lifestyle choices such as eating right, getting enough exercise and quitting smoking can help prevent cardiovascular disease, they may not know that by just brushing and flossing their teeth each day, they might also be avoiding this potentially lethal condition.

Lees verder


Saliva tests to identify cancer

Dentists could one day be able to test patients' saliva for early signs of breast cancer, scientists claimed yesterday. Researchers who analysed the saliva of 30 women said they had found proteins which indicated whether the sample came from patients with a tumour or healthy volunteers.

Lees verder


Researchers Seek to Make Cavity-Causing Bacteria Self-Destruct

Bacteria that eat sugar and release cavity-causing acid onto teeth may soon be made dramatically more vulnerable to their own acid.

Lees verder


Winemaking Waste Proves Effective Against Disease-Causing Bacteria in Early Studies

A class of chemicals in red wine grapes may significantly reduce the ability of bacteria to cause cavities, according to a study published recently in the Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Lees verder


 

 

 


View My Stats