Nieuws fytinezuur


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Antinutriënt fytinezuur

De discussie mbt fytinezuur is niet nieuw maar wordt iedere keer vanwege verstrengelde en economische belangen van tafel geveegd. Beetje hetzelfde verhaal als mbt zuivel. De economie gaat voor onze gezondheid en weinig wetenschappers durven gewaagde uitspraken te doen mbt deze materie. Men is te bang voor de hoon van de collega's of pressie maatregelen vanuit de industrie. Gelukkig zijn er journalisten zoals Gert Schuitemaker die de confrontatie met de industrie aandurven.

Mensen zoals Gert Schuitemaker, Joop Bouma (Trouw) en Melchior Meijer (AD, Men's Health), Professor Smalhout moeten we koesteren omdat zij taboe thema's aan durven te snijden en zich niet laten afschrikken door wetenschappers die niet meer zijn dan een propaganda verlengstuk van de industrie. Dat is iets van alle tijden maar gelukkig zijn er nog altijd mensen die in het verzet gaan en de waarheid boven tafel willen krijgen. De Nederlandse media kiest helaas steeds vaker voor de weg van de minste weerstand want ook hun kachel moeten blijven branden en de industrie is een goede broodheer.

Men komt niet verder dan het niveau van De Smaakpolitie die alleen de kleine jongens durft te mangelen maar angstvallig de confrontatie met de fastfood clans uit de weg gaat, een programma zonder ballen.....

Ron

PS: ook zemelen bevatten veel fytinezuur en kunnen de opname van mineralen verminderen.

PS2: ook looizuur uit thee blokkeert de opname van ijzer, zink, magnesium en calcium , vitamine C daarintegen help bij de absorpie van ijzer.


De andere kant van fytinezuur

Op wikipedia (de Engelse variant) wordt in het artikel over fytinezuur trouwens verwezen naar een onderzoek waaruit zou blijken dat fytinezuur het risico op osteoporose juist verlaagt. Misschien interessant voor u?

http://en.wikipedia.org/wiki/Phytic_acid

Hartelijke groet,

Sandy


Fytinezuur in granen, zaden en peulvruchten

In de Nexus Magazine van augustus-september staat een artikel over fytinezuur, waarin o.a. wordt vermeld dat voor veel granen, zaden en peulvruchten een handeling als weken niet veel effect heeft op het fytinezuurgehalte. Uit onderzoek zou gebleken zijn dat "unbleached flour and white rice are less anti-calcifying than whole grains that contain more minerals but also are higher in phytic acid". Het 16 uur lang weken van haver bij 25 graden Celsius zou geen reductie van fytinezuur opleveren, noch kiemen. Als dit feiten zijn is dat best schokkend.

Een interessant artikel echter met verontrustende feiten. En we moeten ons soms aardig wat moeite getroosten om de fytinezuur aan te pakken. Uit dit artikel kun je concluderen dat fytinezuur serieuzer genomen moet worden dan op diverse websites nu vermeld staat. Moeilijk om nu in te schatten hoe groot de risico's zijn en wie je het meest serieus moet nemen. Toch schijn je o.a. bij gebruik van extra vezels en veel peulvruchten wel degelijk te moeten uitkijken. De risico's rond fytinezuur in zaden, granen, brood, producten e.d. hangen echter van meerdere factoren: hoeveelheid fytinezuur, hoeveelheid fytase, bereidingswijze, e.a.

Link

Manuel


Fytinezuur in brood en dierenvoeding

Na de oorlog toen de industrialisatie in West-Europa op volle toeren kwam, werd de hamermolen geboren. De mensen noemden het ook vuurmolen. Misschien vermoeden de mensen toen in de jaren 1950-60 reeds dat het niet goed was bloem of meel te malen met een hamermolen. Dat meel was veel te scherp en ging ook onder als je het in water doet zegden de boerinnen en de varkens aten het niet graag. Heden anno 2009 is wel geweten dat het niet goed is meel te malen in een hamermolen, omdat het enzym fytase gedenatureerd wordt door de verhitting.

Wij mensen en ook het vee met eenzelfde kolomverteringssysteem kunnen veel minder mineralen opnemen omdat het antinutriënt fytinezuur niet meer kan omgezet worden tot gezonde vitaminen en eiwitten. Die mineralen komen dan in de uitwerpselen terecht en na analyses zien de bureaucraten het te hoge gehalte aan fosfaten op de akkers en in het grondwater. In plaats van dit ongemak veroorzaakt door de vuurmolen bij de bron aan te pakken hebben de boeren heden een groot probleem het mestoverschot.

Onze bevolking heeft last van het antinutrënt fytinezuur en de boeren hebben een mestoverschot, de bureaucraten hebben werk en wat doet de industrie “Betere en grotere hamermolens vervaardigen” tot groot ongemak van de bevolking. Misschien heeft een grote farmareus de oplossing al lang gevonden maar kan ze ons niet redden door de terughoudendheid van de Europese wetgeving die dicteert dat er geen GMO in de voeding van mens en dier mogen gestopt worden. Toevoeging van fytase is nochtans onze enige redding, het is een doekje voor het bloeden, maar ons laten doodbloeden is nog veel erger.

Bedankt Europa.

Herborist Jos Kaelen
Link


Lezerstip: Zelf brood bakken met minder fytinezuur

Hallo Ron,

Naar aanleiding van het artikel over fytinezuur heb ik het kookboek 'Gezond en Lekker Eten' van Vreni de Jong en Irmela Kelling erbij gepakt want zij hebben een tip om een beter verteerbaar gistbrood te maken, vergelijkbaar met zuurdesem maar met gistsmaak. Dan heb je minimaal 1-2 kilo deeg nodig en dan maak je 's avonds het deeg en zet je het 's nachts afgedekt op een koele plek (10-20 graden). Ook kun je een deel van het water vervangen door biologische karnemelk of brooddrank. Dat laatste heb ik niet gedaan, maar wel het brooddeeg een nacht in de garage gezet. Het deeg heb ik 's morgens nog een keer doorgekneed en in de vormen gedaan. Toen nog 1 1/2 uur laten rijzen en afgebakken op de manier die ik altijd doe. Het brood wordt op deze manier lekkerder en beter van structuur en waarschijnlijk een stuk gezonder door de lange rijstijden.

Met vriendelijke groet,
Monica Nijholt


Dossier : Fytinezuur

Brood, daar zit wat in!

Het Voorlichtingsbureau Brood gebruikt al jarenlang de slogan 'brood, daar zit wat in'. Waarschijnlijk wordt niet gedoeld op het antinutriënt fytinezuur, maar ook dát zit in brood. En dan vooral in volkoren- en meergranenbrood. Volgens de Gezondheidsraad kan het geen kwaad. In de richtlijn voor de vezelconsumptie wordt de consumptie van volkoren graanproducten uitbundig aangemoedigd. Oké, het fytinezuur in deze producten kan de biologische beschikbaarheid van mineralen verminderen. 'Maar', zo stelt de raad op basis van stokoude bronnen, 'dat effect wordt echter grotendeels gecompenseerd door het meestal hoge gehalte aan mineralen in de betreffende producten'.

Ook bij het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), dat zichzelf profileert als het 'kennis- en adviescentrum voor de bakkerij', haalt men graag ouwe koeien uit de sloot. In Ortho nr. 3 (2006) stelde woordvoerder Peter Ruiter dat het enzym fytase in brood 'volop de kans' krijgt om het fytinezuur af te breken. 'Maar wij hebben geen mogelijkheden dit te onderzoeken', voegde hij eraan toe.

Dus deden wij het. Na een paar telefoontjes hadden we het broodonderzoek onder de pannen. Wat blijkt? Het huidige volkoren- en meergranenbrood heeft een huizenhoog fytinezuurgehalte. Dr. Klaas Bos rekent voor dat het volkorenbrood 28 keer zoveel fytinezuur bevat als zink, waardoor dit mineraal goeddeels onbenut in de toiletpotten verdwijnt. Om het in bakkerstermen te vatten: de Gezondheidsraad en het NBC verkopen lariekoek en zien totaal geen brood in gericht onderzoek naar de rol van fytinezuur.

Dit laatste geldt ook voor het RIVM. En dát is opmerkelijk. Dit instituut voerde in 2003 samen met TNO Voeding een voedselconsumptiepeiling uit onder jongvolwassenen (19-30 jaar). De gemiddelde zinkinname van vrouwen lag met 8,2 mg per dag onder de ADH van 9 mg. Met de ijzerinname was het nog beroerder gesteld: gemiddeld 9,4 mg per dag tegen een ADH van 15 mg.

Laat dit eens tot u doordringen: de jonge Nederlandse vrouw krijgt gemiddeld slechts 63% van de hoeveelheid ijzer binnen die gewenst is. En waar komt het geconsumeerde ijzer vandaan? Voor 28% uit graan en graanproducten, aldus de voedselselconsumptiepeiling. Hoe zit het dan eigenlijk met de opname? Maar kennelijk vragen we ons dat als enigen af, want volgens zegsman dr. Hans Verhagen van het RIVM is er 'geen aanleiding' voor nader voedingsstatusonderzoek. We staan overigens niet helemáál alleen. De Chinese onderzoeker dr. Guansheng Ma vindt dat gericht voedingsstatusonderzoek bij jonge vrouwen zeer de moeite waard zou zijn. En hij kan het weten, want anders dan Verhagen verdiepte hij zich wél in de literatuur en karakteristieken van fytinezuur.

Wat is de waarde van de Nederlandse voedselconsumptiepeilingen als alarmerende bevindingen, zoals deze veel te lage ijzerinname, niet uitmonden in specifiek vervolgonderzoek? Zelfs niet als we weten dat er minstens één blinde vlek is: de inname en effecten van fytinezuur. Dit antinutriënt is in ons land echter geen issue. Of moeten we zeggen: fytinezuur is geen issue meer. In 1997 vroegen Bos, van Dokkum en Schaafsma van TNO aandacht voor de fytinezuurproblematiek. Maar toen het besef doordrong dat de dubbelrol van TNO wel eens vervelende gevolgen zou kunnen hebben, ging de deksel weer op de doofpot. TNO had immers hand- en spandiensten verleend bij de verkorting van de rijsprocedure in de Nederlandse bakkerijwereld. En juist door die kortere rijstijd had het volkorenbrood een hoog fytinezuurgehalte. Anno 2007 heeft TNO, net als het NBC, 'geen mogelijkheden' meer om onderzoek te doen naar het fytinezuur in brood. Zoals gezegd: de Gezondheidsraad en het RIVM blijven eveneens in gebreke, waardoor zinktekorten in Nederland in ruime mate blijven voorkomen. Vooral kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen, baby's en ouderen zijn hier de dupe van.

Gert Schuitemaker

 

In Ortho nr 1, 2007 een uitgebreid artikel over het probleem van fytinezuur. Dit taboe onderwerp wordt eindelijk eens onder de loep genoemen door een tijdschrift die echt eerlijk over voeding is. Voor meer informatie over dit magazine kun je kijken op www.ortho.nl

Laat je niets wijs maken, onderwijs jezelf en volg de mensen die kritisch kijken naar de voedingsindustrie. Gert Schuitemaker is een goed voorbeeld van iemand die niet bezwijkt voor het grote geld en de waarheid boven tafel wil krijgen. Een topper !

Ron


Broodje twijfel

„Brood, daar zit wat in.” De slogan van het Voorlichtingsbureau Brood is nog altijd actueel. Vollegraan producten bevatten immers tal van gezonde bouwstoffen, vitamines en mineralen. Er is echter een probleempje. Vooral volkorenbrood bevat een bestanddeel dat mineralen bindt zodat de darmwand ze niet goed kan opnemen.

http://www.refdag.nl/artikel/1294842/Broodje+twijfel.html


Tarwe bevat het meeste fytinezuur

Granen bevatten fytinezuur, dat een onoplosbare binding vormt met ijzer, zink, magnesium, koper en calcium, waardoor deze mineralen niet of nauwelijks kunnen opgenomen worden.  Tarwe bevat het meeste fytinezuur. 

http://www.geocities.com/lucasvo/denadelenvanbrood2.html


Kiemen vermindert fytinezuur

Het kiemen van granen of bonen verhoogt de hoeveelheid zink en zorgt ervoor dat deze beter geabsorbeerd worden (dit geldt ook voor sommige andere mineralen en vitaminen). Kiemen vermindert ook zeer sterk het fytinezuurgehalte – vooral handig in het geval van peulvruchten. Denk er wel aan dat peulvruchten, ook als ze gekiemd zijn, gekookt moeten worden.

http://www.vegetarisme.be/php/EM11_zink.html?menu=&s=1&ss=2&sss=1


Zoek je een supergezonde boterham?

Zoek je een alternatief voor gewoon gistbrood dat een stuk gezonder is? Dan is er naast zuurdesembrood (waarbij 90% vh fytinezuur afgebroken is) nog een gezonde boterham te vinden, namelijk tarwekiem brood. Dit ouderwetse brood wordt op lage temperatuur gebakken van tarwe dat 3 dagen gekiemd heeft. Het voordeel van kiemen is dat het fytinezuur van tarwe is afgebroken (dit blokkeert namelijk de opname van mineralen), de hoeveelheid vitamines zijn toegenomen en dat het zwaar verteerbare gluten eiwit (gluten lectine) is afgebroken in aminozuren. Brood is dus beter verteerbaar en veel voedzamer dan gewoon volkoren brood.

http://www.fonteine.com/tarwekiembrood.html


Fytinezuur

Fytinezuur komt voor in sommige plantaardige voedingsproducten, met name in volle granen, bonen en erwten. Fytinezuur heeft de eigenschap zich te binden aan mineralen zoals calcium, ijzer en zink. Er worden onoplosbare componenten gevormd die niet opgenomen worden in darm. Deze componenten verlaten vervolgens het lichaam via de ontlasting.

http://www.vitamine-info.nl/faq/woordenlijst


Op welke manier heeft fytinezuur invloed op de opname van calcium?

Fytinezuur is een stof die in kleine hoeveelheden in veel plantaardige producten voorkomt, met name in granen. Fytinezuur heeft de eigenschap om met metaalionen (mineralen en sporenelementen) onoplosbare complexen te vormen. Dit heeft een negatieve invloed op de opname in de darmen van onder andere ijzer en calcium. De oorzaak hiervan is dat de darmen alleen goed opgeloste stoffen kunnen opnemen. Met de vaste fytinezuurcomplexen lukt dat niet. Hetzelfde geldt voor oxaalzuur, dat vooral in groente zit.

http://www.vwo-campus.nl/vraag/4570


Rijstijd brood

De rijstijd van broden is sterk bekort. Voor 'gewoon' volkorenbrood is dat nu ongeveer anderhalf uur. Dat heeft consequenties voor het fytinezuurgehalte. Fytinezuur bindt stoffen als calcium, ijzer en zink, waarvan sommige consumenten meer kunnen gebruiken. Bij het rijzen wordt fytinezuur afgebroken. In zuurdesembroden die nog altijd ongeveer vier uur rijzen is dan ook maar weinig fytinezuur te vinden. In volkorenbroden die maar anderhalf uur hebben gerezen, kan het gehalte echter aanzienlijk zijn. En dat is voor een deel van de eters ongewenst.

http://boeken.vpro.nl/attachment.db/25213231/Fragment%
20Eetpatronen%20De%20landbouw.doc


Hoe donkerder hoe meer fytinezuur

hoe donkerder het brood, hoe meer fytinezuur het ook bevat. Fytinezuur is meestal gebonden aan een voedingsvezelfractie en kan door de vorming van onoplosbare complexen de biologische beschikbaarheid van mineralen en spoorelementen verminderen. In de praktijk werden hierdoor echter geen ernstige effecten op de nutritionele status vastgesteld. De aanwezigheid van fytaten kan een argument zijn om volkorenbrood af te wisselen met bruin brood dat minder fytaat bevat maar nog een redelijke hoeveelheid voedingsvezel, maar het mag geen reden zijn om volkorenbrood af te zweren en resoluut voor wit te kiezen. De ongewenste werking van fytaten in volkorenbrood kan bovendien worden beperkt door de rijstijd van het brooddeeg te verlengen. Het enzym fytase kan dan meer fytaat afbreken.

http://www.nice-info.be/hTmL/PROF/nndoc/juni98art03.doc


Fytinezuur belemmert de calciumabsorptie

  • fytinezuur (bv. in granen en vooral in zemelen, bonen en peulvruchten) en oxalaalzuur (bv. in rabarber, spinazie) vormen onoplosbare complexen met calcium.

http://www.nice-info.be/html/?CFID=229382&CFTOKEN=85710217


Aardappels beter dan brood

Het is nauwelijks te geloven dat men lang geleden niets beters wist aan te vangen met aardappelen dan ze aan de varkens te voederen! Aardappelen zijn zowat de gezondste bron van zetmeel, beter dan granen, want deze bevatten fytinezuur, dat een onoplosbare verbinding vormt met ijzer, zink, magnesium, koper en calcium, waardoor deze mineralen niet of nauwelijks kunnen opgenomen worden. Tarwe bevat het meeste fytinezuur.

http://www.geocities.com/lucasvo/aardappelen.html


Teff heeft een laag fytinezuurgehalte

Door het lage gehalte aan fytinezuur in teff worden veel mineralen, zoals calcium en ijzer, beter opgenomen in het lichaam. Hans Turkensteen: ,,Met het fytinezuur in de gangbare granen in pasta en brood, heeft het zelfs weinig zin om bijvoorbeeld voedingssupplementen te nemen. Het lichaam neemt veel toegevoegde mineralen toch niet op.’’

http://www.soilandcrop.com/pagina.php?link=44&lang=nl


Al in 1997 oproep tot broodsoorten met minder fytinezuur

Nieuwe broodsoorten gewenst met vezels en weinig fytinezuur. Author(s): Bos, K.D.; Dokkum, W. van; Schaafsma, G.

http://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/lang/37552


Fytine+zout=Fytaten

De combinatie van fytine met zout leidt tot de vorming van fytaten waardoor voor gevoelige personen problemen ontstaan. Fytine kan de opname van calcium blokkeren. Fytine komt hoofdzakelijk voor in de vezels (zemelen) en niet in de kern. Witbrood van bloem uit vers gemalen meel kan in dat opzicht voordelen hebben. Een compromis kan worden gevonden door het gebruik van zuurdesem tijdens het bakken, waardoor het fytinezuur grotendeels wordt geneutraliseerd. In gistbrood wordt tijdens het bakproces weinig fytinezuur afgebroken.

http://www.weerwoord.nl/weerwoord/viewtopic.php?t=5884&
start=75&sid=30660f427c743a0a70c46c35ebc0dbc2


Zinktekort door verkeerd brood (Iran)

Phytate concentrations of the unleavened flat bread (tanok or lavosh) prepared from high extraction wheaten meal in Iranian villages are much greater than those of leavened flat breads (bazari or sangak) made in commercial bakeries in cities of the same region. As a result, the phytate intake of the rural population considerably exceeds that of the urban population. Excessive intakes of phytate may explain the occurrence of overt zinc deficiency among villagers and its absence in the cities.U

http://www.ajcn.org/cgi/reprint/24/10/1204.pdf


Boekweit bevat geen fytinezuur

Boekweit bevat geen fytinezuur zodat de magnesium, ijzer en calcium beter opneembaar zijn.

http://darmreiniging.dotnetwebsite.com/Default.aspx?tabid=431


Relatie tussen rijstijd vh deeg en zink opname

It is concluded that the fermentation of bread containing bran reduces the phytic acid content and increases Zn absorption from such bread. This may be of importance to people subjected to diets with a high cereal content, especially in combination with a low animal-protein intake.

http://www.ingentaconnect.com/content/cabi/bjn/1985/00000053/00000001/art00010


Removing Phytates from Bread

Whole grain and bran bread varieties have higher contents of dietary fibre than white and refined wheat bread varieties. However, this higher fibre content has also resulted in a higher proportion of phytic acid or phytate, which is present in plant seeds and grains. The phytates are present in the aleurone layer of cereal grains. Phytates are usually present in a bound form with potassium, calcium or magnesium. Phytates have adverse effects on the availability of zinc, calcium, magnesium and iron, because they form insoluble complexes with these minerals. When flour is made into bread, the phytate content decreases as the phytase, naturally present in seeds, as well as bacteria, yeast and fungi, breaks down the phytate into simpler compounds. Phytase is an enzyme, naturally occurring in grains, that catalyzes or enables the breakdown of the phytate-mineral complexes. However, this conversion of phytate is not usually extensive enough to greatly improve mineral availability.

http://www.gftc.ca/articles/2003/baker03.cfm


Low-phytate dough promises better nutrition

US scientists have been examining newly-developed varieties of low-phytate, high-phosphorus wheat in order to assess its impact on baking quality, nutritional content and suitability for industrial bread production.

http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?id=73024-ars-phytate-wheat


Effect of natural starters used for sourdough bread in Morocco on phytate biodegradation

Phytase activity was studied in natural sourdough bread starters to determine physicochemical characteristics (phytic acid hydrolysis, dough rising capacity and pH) in the flour and during sourdough fermentation. Fermentation microorganisms (yeasts and lactic acid bacteria) were also characterized. Results showed a decrease of phytic acid in sourdoughs started with traditional starters, and wide variation in phytase activity. Microorganism counts were high at the end of fermentation, indicating higher fermenting activity of the starters. Yeast populations showed wide variation and lactic acid bacteria had high counts in the fermentation. Phytase activity was demonstrated in starter cultures made of lactic acid bacteria and yeast isolates, the most interesting of which were Saccharomyces cerevisiae combined with Lactobacillus plantarum and Leuconostoc mesenteroides.

http://www.emro.who.int/Publications/EMHJ/0901_2/effect.htm


Overcoming the "phytate factor"

Food processing, for example sprouting beans, can dephytinize food products, thus improving iron and zinc bioavailability (40-42). Additionally, vitamin C content is greatly increased with sprouting. Vitamin C level increases 17.5 times in the germinated lentil and 8.5 times in germinated mung bean. Also, 100g of germinated lentils and mung beans supply 90% and 96% of the RDA for iron for adult men and 41% and 43% of the allowance for women. Twenty percent of the daily zinc allowance can be met by consuming 100g of germinated lentils and mung beans (43). Soaking oats followed by sprouting the oats reduces phytate content and doubles the amount of absorbed zinc in comparison with untreated oats. In short, iron and zinc absorption is improved when leavened products are used rather than unleavened ones (44, 45). During sourdough fermentation the lactic acid which is formed may improve mineral absorption.

For many vegetarians, soy protein is a major component of their diets. Soy has a high quality protein and is an excellent source of the health-promoting phytochemical, genestein. However, most forms of soy (soy flour, soy protein isolate, and tofu processed with calcium sulfate) reduce the absorption of non-heme iron and zinc, due mainly to the presence in soy of phytic acid (12, 24, 39, 46-48). The inhibitory effect can be largely eliminated by using fermented soy-based products (for example, soy sauce, tempeh, natto, miso), silken tofu (made from using glucono-delta-lactone as the coagulant) or alternatively, iron- and zinc-fortified soy products (such as fortified soy infant formula) (46, 49). Fermentation reduces the phytate content by two mechanisms - it releases endogenous phytases and incorporates yeast during the process (43). Adding substantial amounts of vitamin C-rich foods to a soy-based meal will also greatly enhance iron absorption and counteract the inhibitory effects of soy.

http://xoomer.alice.it/tatanone/iron_zinc_%20in_%20veg_%20diets.htm


Iron deficiency in third world countries and possibly in the western world

Whole meal cereals and other seeds have in their shells phytic acid which strongly binds to minerals like calcium, iron, zinc and magnesium to form insoluble salts, phytates. It is well known that whole meal cereals by this mechanism decrease the
absorption of such minerals. There is apparently no adaptation to a habitual high intake of phytic acid which is an important contributing cause of iron deficiency in third world countries and possibly in the western world. It is also an important cause of mineral
deficiency in vegetarians. The most commonly studied minerals are bound to phytic acid possibly in the following decreasing order: calcium > iron > zinc > magnesium

http://www.paleodiet.com/phytic.txt


In China speelt dit probleem dus ook !

Iron and zinc : deficiencies in China : existing problems and possible solutions

Iron and zinc deficiencies are of public health significance in China, which affects a large number of people. Phytate in the diets inhibits the bioavailability of iron and zinc, and plays an important role in the deficiencies of iron and zinc. Supplementation and fortification can be applied as short-term intervention, while dietary diversification and biofortification are the long-term strategies. Biofortification with improved varieties for micronutrient content and availability is a feasible, cost-effective and sustainable solution, especially for the rural Chinese population.

http://library.wur.nl/wda/abstracts/ab4114.html

Hele studie
http://library.wur.nl/wasp/bestanden/LUWPUBRD_00351444_A502_001.pdf


Rijst en fytinezuur problemen

Rice grains with less phytic acid could mean improved nutrition for the world's malnourished, more nutritious animal feed and less potential for water pollution from manure. The human body rarely lacks phosphorus, but people in developing nations with primarily grain-based diets sometimes have mineral deficiencies. Cereals like rice store most phosphorus in the grain as phytic acid, which can't be digested by one-stomached animals like fish, chickens, pigs and humans. It binds to minerals such as iron, calcium, magnesium and zinc in the slightly acidic conditions in the intestines. Because phytic acid is poorly digested and utilized, these bound minerals are less available in the body. It can also lead to environmental problems because undigested phosphorus expelled in manure can pollute lakes and streams.

http://www.ars.usda.gov/is/pr/2002/020913.htm


Andere kant van het verhaal.....

Inositol hexaphosphate ( IP-6, phytic acid, or phytate )

cleanses heavy metals

IP6 attaches to heavy metals such as mercury, lead and cadmium, as well as loose iron, copper and calcium. [J Agriculture Food Chemistry 47: 4714-17, 999] IP6 is a selective chelator -- it does not attach to potassium, sodium or magnesium, important electrolyte minerals required for heart rhythm. IP6 does not remove calcium from bones or iron from red blood cells. Once chelated (attached), these excess minerals are excreted via the urinary tract. [Crit Rev Food Sci Nutr. 35:495-508, 1995]

http://www.knowledgeofhealth.com/report.asp?story=The%20IP6%20Rice%20Bran%
20Cleanse&catagory=Chelation,%20IP6


De andere kant van fytinezuur

  • Hypolipidemic action of phytic acid (IP6): prevention of fatty liver
  • Suppression of colonic cancer by dietary phytic acid

Link


 

 


 


View My Stats