Nieuws giftige blauwalg


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Het goudalgje smult van de blauwalg

Voor bestrijding van de blauwalg – dé zomerplaag van open zwemwater – zijn verschillende methoden ontwikkeld.

Link


Veendammer Blauwalg krijgt nog wat klapjes

Door behandeling met waterstofperoxide in recreatieplas Koetshuis in Veendam is de blauwalg een behoorlijke klap toegediend.

Link


Jacht op giftige blauwalg

Omdat we met de hoge temperaturen weer graag een frisse duik nemen, moeten we wel weten of dat kan. Blauwalg kan vervelende gevolgen hebben. Rijkswaterstaat onderzoekt ons water.


Blauwalgvretertje breekt gif probleemloos af

Een goudalg luisterend naar de naam Ochromonas is in staat om giftige blauwalgen te verorberen en af te breken. “Dit kan een uitkomst zijn in de strijd tegen blauwalgplagen,” meent Ellen van Donk van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). In het septembernummer van het tijdschrift Freshwater Biology vertelt het internationale onderzoeksteam over de potentie van dit bijzondere blauwalgvretertje. De goudalg Ochromonas kan in labexperimenten in vier dagen tijd meer dan 90% van de aanwezige blauwalgen opeten, of ze nu giftig zijn of niet. Hij slokt de blauwalgen, officieel cyanobacteriën genaamd, in hun geheel op en verteert het gif zonder problemen. Zoetwaterbiologe Ellen van Donk licht de voordelen hiervan toe: ”Als deze goudalg een giftige cyanobacterie opeet, dan is het gif echt weg. Bij andere anti-blauwalgmaatregelen die nu voorgesteld worden, gaat het blauwalgengif niet kapot en komt het vrij in het water. En niet de algen, maar juist dat gif is het probleem.” “We hopen nu dat deze goudalg ingezet kan worden voor biologische bestrijding van blauwalgen in natuurlijke meren,” zegt Van Donk. Net als bijvoorbeeld spintmijten in de Nederlandse kassen onder de duim worden gehouden door uitgezette roofmijten, hun natuurlijke vijanden. De blauwalgen, die extra hard kunnen gaan groeien door veel voedingsstoffen in het water, zouden zo ook teruggefloten kunnen worden. “Je zorgt dan voor een dynamisch evenwicht.” Het begon allemaal met een toevallige ontdekking. In het lab van het NIOO heeft de onderzoeksgroep van Van Donk een aantal ‘mini-meren’ van 1000 liter staan. Tijdens een experiment verdween de laag blauwalgen in een van die meertjes plotseling. Van Donk werd nieuwsgierig en kwam zo de oorzaak op het spoor: de kleine goudalg. “Deze goudalg eet van twee walletjes,” zegt Van Donk. “Hij kan leven als een plant, en als een dier: door het eten van algen en bacteriën. En dat maakt hem succesvol.” Ochromonas komt voor in Nederlandse meren, alleen is het onduidelijk hoe wijdverspreid precies. Van Noorse meren waren die gegevens wel beschikbaar en het onderzoeksteam vond hier dat in 94% van de meren waar de blauwalg Microcystis voorkwam óók de goudalg present was. Hij kan dus onder dezelfde omstandigheden leven. Dat biedt perspectieven! Het NIOO is al bezig met vervolgonderzoek. Hoe goed doet Ochromonas het in voedselrijke meren waar ook blauwalgen voorkomen? Kan hij daar daadwerkelijk explosies van blauwalggroei voorkomen? Wordt vervolgd! Het NIOO is met ongeveer 250 medewerkers het grootste onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het bestaat uit drie centra: voor ecologie van kust en zee, van het zoete water en van het land. Op het NIOO-Centrum voor Limnologie in Nieuwersluis richten de onderzoekers zich op het leven in en rond het zoete water, met bijzondere aandacht voor wetlands.



Wetenschap begint aanval op blauwalg

Het Cyanoteam van de faculteit Aquatische Ecologie van de Wageningen Universiteit heeft een methode ontwikkeld om blauwalgen in zwemwater te bestrijden.

Link


 

 


 


View My Stats