Nieuws Biologische klok


balk2.jpg (42734 bytes)


Biologische klok


Verstoring van biologische klok door milieutoxines?

Kunnen gifstoffen uit de omgeving de biologische klok verstoren? Deze ‘klok’ waarvan is gebleken dat hij verband houdt met chronische inflammatie en een hele reeks andere aandoeningen bij mensen? Deze vraag wordt open en bloot op tafel gelegd naar aanleiding van een onderzoek dat een link heeft aangetoond tussen een verstoord circadiaans ritme bij plankton dat zich heeft aangepast aan zoutvervuiling van strooizout.

Lees verder


Biologische klok regelt gedragsritmes door het sturen van signalen

Een team van biologen hebben gevonden dat verschillende groepen van neuronen biologische klokken programmeren om ons gedrag te regelen door het sturen van berichten.

Lees verder


Voedingssupplement voorkomt het vertragen van de circadiane klok bij oudere muizen

Een studie gepubliceerd op 8 oktober in Cell Metabolism meldt dat dalende niveaus van polyaminen, aanwezig in alle levende cellen, de circadiane ritmes vertragen bij oudere muizen. Dit effect werd omgekeerd door dieetaanvulling met een soort polyamine, spermidine genaamd, dat overvloedig aanwezig is in voedingsmiddelen zoals sojabonen, maïs, erwten, en blauwe kaas. Er zij nog geen studies uitgevoerd op mensen.

Lees verder


LED e-readers verstoren de circadiaanse klok

Je denkt misschien dat uw e-reader je helpt om ’s nachts te slapen, maar volgens recent onderzoek heeft hij eigenlijk nadelige gevolgen op de kwaliteit van de slaap. Blootstelling aan licht tijdens de avond en de vroege nachtelijke uren onderdrukt het vrijkomen van het slaaphormoon melatonine en verschuift de circadiaanse klok waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. "Elektronische apparaten veroorzaken licht op korte golflengte met een hogere concentratie aan blauw - met een piek rond 450 nm - dan natuurlijk licht", zegt Anne-Marie Chang, assistent-professor. "Dit licht is in samenstelling verschillend van natuurlijk licht met een grotere invloed op de slaap en ons circadiaans ritme."

Lees verder


Liponzuur helpt bij het herstellen van de synchronisatie van de 'biologische klok’

Onderzoekers hebben een mogelijke verklaring ontdekt voor het verrassend groot aanbod van biologische effecten die gekoppeld zijn aan het micronutriënt liponzuur: Het lijkt circadiane ritmes of de "biologische klok” van de meeste levensvormen te resetten en te synchroniseren. Het vermogen van liponzuur te helpen bij het herstel van een normaler circadiane ritme bij veroudering zou zijn waarde in zoveel belangrijke biologische functies kunnen verklaren, variërend van stressbestendigheid van de hartfunctie, hormonaal evenwicht, spierprestaties, glucose metabolisme tot het verouderingsproces.

Lees verder


Onderzoekers ontdekken dat de lichaamsklok het tijdstip van ongunstige cardiovasculaire gebeurtenissen kan beïnvloeden

De interne biologische klok kan bijdragen aan het aantal hartaanvallen en herseninfarcten tijdens de ochtend.

Boston - Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij zowel mannen als vrouwen en de meeste gevallen hebben de neiging te gebeuren in de ochtend. Uit nieuwe bevindingen gepubliceerd in het november nummer van Blood, hebben onderzoekers van Brigham en Women's Hospital (BWH) en Oregon Health & Science University ontdekt dat de interne biologische klok kan bijdragen tot het aantal hartaanvallen en ischemische beroertes.

Lees verder


Hoe lichaamstemperatuur zorgt voor het resetten van de biologische klok

Onderzoekers van de UNIGE, Zwitserland ontdekken hoe de moleculaire radertjes van de ‘klok genen’ reageren op temperatuurschommelingen. Talrijke processen in ons lichaam schommelen, gedurende de dag, in een regelmatig patroon. Deze circadiaanse (of dagelijkse) variaties kunnen worden aangedreven door, in onze cellen aanwezige, lokale oscillators of door systemische signalen bestuurd door de master pacemaker, gevestigd in onze hersenen.

Ueli Schibler, professor aan de Universiteit van Genève (UNIGE), Zwitserland, onthult een moleculair mechanisme waardoor de ritmes van de lichaamstemperatuur invloed hebben op de expressie van de ‘klok genen‘ en de lokale oscillators synchroniseren. Deze studie, gemaakt in samenwerking met een team van de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), toont ook aan hoe de productie van de DBP, een eiwit dat betrokken is bij de detoxificatie en het metabolisme van geneesmiddelen, door de dagelijkse schommelingen van de temperatuur wordt gemoduleerd. Dit onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Science.

Lees verder


De Chinese biologische klok

In de traditionele chinese geneeskunde heeft men de theorie dat elk van de twaalf meridianen correspondeert met een specifieke tijdsperiode binnen de 24 uren van een etmaal. Dit betekent dat de organen in ons lichaam zijn onderworpen aan een bioritmische cyclus van 24 uur. Evenals bijvoorbeeld eb en vloed heeft het energiesysteem van ons lichaam een wisseling van hoogte- en dieptepunten. Door de dag heen is telkens gedurende 2 uur een bepaald orgaan op zijn hoogste activiteit. De meridiaan die 12 uur daarvoor actief was, is dan steeds in een rustfase. Het is dus in ons leven én in de geneeskunde best belangrijk om te weten op welk moment onze organen in volle werking zijn of wanneer zij bezig zijn zich te herstellen. Ziekten kunnen soms al in een vroeg stadium worden herkend omdat zij zich vaak laten zien (als klacht) in de periode van de hoogste orgaanactiviteit. Chinese artsen ontdekten dit gegeven al duizenden jaren geleden.  Hieronder volgen de tijden waarin de verschillende organen hun hoogste activiteit hebben.

het energieverloop binnen de 24 uren cyclus:

 

3 - 5 uur longen
5 - 7 uur dikke darm
7 - 9 uur maag
9 -11 uur milt
11-13 uur hart
13-15 uur dunne darm
15-17 uur blaas
17-19 uur nieren
19-21 uur bloedsomloop
21-23 uur verwarming
23- 1 uur galblaas
1 - 3 uur lever

Stel dat men een ziekte van de longen heeft. De periode van de hoogste activiteit van de longmeridiaan ligt dan volgens bovenstaande tabel in de ochtenduren tussen 3 en 5 uur. Het is bekend dat iemand met astma vaak in de vroege ochtenduren het meeste last heeft. Anderzijds kan men ook zeggen dat men meestal ontbijt tussen 7 en 9 uur. Hartritme- en bloeddrukklachten schijnen in het algemeen piekuren te vertonen in de late ochtend en de vroege namiddag. Men zegt dat hartaanvallen meer in de ochtend voorkomen. Uiteraard zijn er individuele verschillen. Er zijn immers ook ochtend- en avondmensen en als men hun ritmes (door werk bijvoorbeeld) omwisselt zal dat de betreffende persoon meer stress bezorgen. Iedereen heeft een interne biologische klok die invloed heeft op de lichaamsfuncties, maar ook het gedrag beïnvloedt. Denk ook eens aan de seizoensgebonden depressies (Seasonal Affective Disorder) met de toepasselijke afkorting "SAD" Ook is er verband tussen het daglicht en een aantal hormonen (melatonine en serotonine), waarvan de produktie afhankelijk is van de lichtsterkte.

Ik wilde een klein artikeltje schrijven over de chinese biologische klok. Toen ik op internet ging kijken vond ik er vrij weinig over, maar vond wel een prachtige en interessante site met een uitgebreid en zeer lezenswaardig artikel over biologische klokken, waarvan ik de link die naar het artikel verwijst hier wil plaatsen:

http://home.planet.nl/~glimmerv/Glimmerveennl/Loes/biologische_klok.html

of: http://glimmerveen.nl/loes/biologische_klok.html

Marjan Reuvers


 

 

 


View My Stats