bijensterfte


balk2.jpg (42734 bytes)


Pesticiden maken het de bijen moeilijk

In februari 2018 bevestigde de Europese Voedsel- en Warenautoriteit EFSA dat de groep pesticiden genaamd neocortinoïden schadelijk is voor bijen. Daarom wordt nu een mogelijk alternatief besproken, een nieuw bestrijdingsmiddel dat door Bayer AG wordt geproduceerd. Het is een middel dat flupyradifuron bevat, uit de klasse van butenoliden. Het product heet Sivanto.

Lees verder


Het zoveelste gif dat over de bijenvolken wordt uitgestort

Dit bericht kregen de leden van de Nederlandse Bijen Vereniging toegezonden van Bayer. Het zoveelste vergif dat over de bijenvolken wordt uitgestort om de Varroa te bestrijden,met als resultaat dat de Varroamijten vanwege resistentie alleen maar sterker worden en de bijenvolken zwakker! De werkzame stof, flumethrine, zit ook in vlooienhalsbanden!

Lees verder


Gangbaar bestrijdingsmiddel maakt bijen vatbaar voor dodelijke virussen

Een chemische stof die wordt verondersteld veilig te zijn en daarom op grote schaal is gebruikt op gewassen - zoals amandelen, wijndruiven en boomvruchten - om de prestaties van pesticiden te verhogen, maakt dat honingbijlarven aanzienlijk gevoeliger zijn voor een dodelijk virus, volgens de onderzoekers van de Penn State en het Amerikaanse ministerie van Landbouw. "In het lab, ontdekten we dat de meest gebruikte organosilicone adjuvans, Sylgard 309, een negatief effect heeft op de gezondheid van de honingbijlarven door het verhogen van hun gevoeligheid voor een gemeenschappelijke bijenziekteverwekker, de Black Queen Cell Virus", zegt Julia Fine.

Lees verder


Lichttherapie kan bijen redden bij blootstelling aan dodelijke pesticiden

Het behandelen van bijen met lichttherapie kan de schadelijke effecten van neonicotinoïde pesticiden tegengaan en de overlevingskansen van de vergiftigde bijen verhogen, vindt een nieuwe UCL studie.

Lees verder


Bijvriendelijke pesticiden kunnen schade veroorzaken

Pesticiden die bijenhouders gebruiken om de gezondheid van de honingbij te bevorderen kunnen de bijen in feite schade berokkenen door de bacteriën in hun darmen aan te tasten, aldus een team onder leiding van een wetenschapper van Virginia Tech.

Lees verder


Nederlandse supermarkten laten bijen in de steek

Greenpeace heeft Nederlandse supermarkten met elkaar vergeleken op het gebied van hun beleid ten aanzien van pesticidengebruik en bescherming van de bij. Het best scoren de duurzame speciaalzaken Estafette, Ekoplaza en Marqt. Het slechtst presteren de winkels die zijn aangesloten bij inkoopcombinatie Superunie . Ook de score van de drie grootste ketens, Albert Heijn, Jumbo en Lidl, is ronduit teleurstellend.

Lees verder


7 verschillende pesticiden gevonden in vergiftigde honingbijen

Europese honingbijen worden vergiftigd met zeker 57 verschillende pesticiden, volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of Chromatography A. Een nieuwe methode voor het detecteren van een hele reeks van pesticiden in bijen kan het mysterie achter de wijdverbreide daling van de honingbijen in de afgelopen jaren helpen ontrafelen en een aanpak ontwikkelen om ze te redden.

Lees verder


Grote bijensoorten worden steeds kleiner

Bij hun onderzoek naar de oorzaken van het afnemen van de bijenpopulaties is een internationale groep onderzoekers, waaronder Jeroen Scheper en David Kleijn van Wageningen University, tot een verrassende ontdekking gekomen. De vrouwtjes van grote bijensoorten zoals de aardhommel zijn gedurende de afgelopen eeuw in Nederland significant kleiner geworden.

Lees verder


Verbod op bijengif in aardappelteelt

Het bijengif potatoprid, met het giftige bestrijdingsmiddel imidacloprid, is vanaf 1 januari 2016 verboden in de aardappelteelt. Dit heeft het Ctgb vandaag besloten, naar aanleiding van het bezwaarschrift van Natuur & Milieu en Greenpeace. Via de rechter hebben de milieuorganisaties deze uitspraak afgedwongen.

Lees verder


Flink aandeel opbrengst appels en bessen te danken aan wilde bijen

Insecten zijn onmisbaar voor de bestuiving van gewassen in de tuinbouw. Wilde bijen spelen daarbij een belangrijke rol. De bijdrage van wilde bijen aan de productiewaarde van appels en blauwe bessen bedraagt jaarlijks duizenden euro’s per hectare. Alleen al voor de Elstar-appel komt dit voor heel Nederland neer op wel 16 tot 20 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van Alterra Wageningen UR in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Lees verder


Onderzoek naar de bedreiging van honingbijen door neonicotinoïde

De afname van het aantal honingbijen is de laatste jaren wereldwijd een grote zorg. Een van de factoren die van invloed zouden kunnen zijn op de vermindering van het aantal bijen is het gebruik van insecticiden – met name neonicotinoïden – die persisteren in rivieren en beken.

Lees verder


Mix van zaken bedreigen de bestuivende insecten in deze wereld

Een nieuw overzicht van insectenbestuivers van gewassen en wilde planten heeft geconcludeerd dat ze wereldwijd worden bedreigd door een mix van diverse drukken, en hun daling of verlies kan grondige milieu, volksgezondheid en economische gevolgen hebben. Wereldwijd bestuiven insecten ongeveer 75% van de gewassen en ze maken de voortplanting mogelijk van maximaal 94% van de wilde bloeiende planten. De economische waarde van jaarlijkse bestuiving door insecten wereldwijd wordt geschat op meer dan 200 miljard dollar. De beoordeling, gepubliceerd op 22 april 2013 in het wetenschappelijke tijdschrift 'Frontiers in Ecology and the Environment', werd uitgevoerd door een internationaal team van 40 wetenschappers uit 27 instellingen die bij de UK's Insect Pollinators Initiative (IPI), een 10 miljoen pond kostend onderzoeksprogramma dat onderzoek doet naar de oorzaken en gevolgen van de daling van bestuivers.

Lees verder


Bijen helpen

We kunnen petities tekenen en op onze knieen gaan voor overheidsdienaren en bedrijfsbobo's.... maar inmiddels mag toch wel duidelijk zijn dat deze groep mensen niet het beste met ons en onze leefomgeving voor heeft.

Bijen en hommels staan inmiddels met de "rug tegen de muur". Handtekeningen helpen ze niet..... Overleven doen ook zij door een goede leefomgeving met voldoende voedsel, rust en ruimte

Een rijtje Praktische manieren om bijen te helpen overleven:

1. Bloemen en planten. Nu is de tijd van het jaar om te zaaien.  Voor een paar euro bestel je een zakje bloemenzaad bij Biologisch dynamisch zaadbedrijf De Bolster in EPE

www.bolster.eu
http://www.bolster.eu

Als je op hun site zoekt met trefwoord bijen krijgt je ruim 60 verschillende bloemen een/twee en meerjarig die je kunt zaaien om de bij te helpen overleven met nectar.

Bij de vrolijke noot haal je prachtige bessenstruiken, en tal van andere bessen/fruitbomen. Frambozen laten zich graag omringen door bijen voor de bestuiving. Zo geven bijen ons dat heerlijke zomerse fruit genieten ....

http://www.devrolijkenoot.nl/

2. solitaire bij
Niet alle bijen leven in kolonies. Solitaire bijen zijn meesterbestuivers. Omdat ze niet in een kolonie leven kun je ze helpen door een bijenhuisje in je tuin op te hangen.

Bij Vivara te krijgen voor 12 euries
http://www.vivara.nl/product/id=897/nestkast_solitaire_bij.html

3. Sproeien en sprayen

Er is een mega promotie campagne in de tuincentra om ROUNDUP verkocht te krijgen. Dit bestrijdingsmiddel voor de huis tuin en
keuken tuinierder is afkomstig van Monsanto. Koop dat en andere agressieve bestrijdingsmiddelen (bijv. Bayer) niet!!! Beperk de schade aan ons gemeenschappelijk leefmilieu en help niet langer mee aan verdere vernietiging van woon -en leefgebieden van insecten  waaronder bijen.

Ecostyle is een alternatief, lieveheersbeesjes, egels, vleermuizen,  etherische olien, beplantingsadviezen van BD hoveniers etc.

4.sta op en vraag.....ga naar de bron ipv de ambtenaar en vraag of en hoe je evt. van dienst kunt zijn.

De bijentuin op de KRaaybekerhof is bijna klaar maar misschien kun je helpen als vrijwilliger op 18 maart as
http://www.debijentuin.nl/

Ook de biologisch dynamische imkers vragen om hulp de bijen te helpen
http://www.bdimkers.nl/page/nl/Wat+kan+IK+doen

De stichting Demeter geeft voorlichting over het biologisch dynamische aspect
EKO is mooi, Demeter gaat verder!

http://www.demeter-bd.nl/Downloads/DemeterGaatVerderSummier.pdf

5 En bel eens wat bewuster met je mobiel.....
het aantal zendmasten om ons mobiele gedrag mogelijk te maken is in de afgelopen jaren verXvoudigd. Al deze "nieuwe" stralingsactiviteiten hebben grote gevolgen in de navigatie"software" van dieren oa bijen. Dat de mens schaden gaat ondervinden van alle mobiele techniek begint nu langzaam door te sijpelen. Kleinere wezens als vogels, vleermuizen, insecten etc...zijn al veel langer en veel intensiever blootgesteld aan deze elektromagnetische vernietigingsvelden.

Dus bel en WIFI minder, zet het mobieltje en router 'snachts uit.

vele kleine beetjes maken wel degelijk een verschil! De bij kan het weten..... vele jaren zijn er kleine beetjes chemisch rotzooi op hun eten gesproeid wat wij niet zien...wil nog niet zeggen dat er niets is .....

Lieve groet
Lisa


Combinatie parasiet en virus fataal voor bij

Lange tijd tastte de wetenschap in het duister over de oorzaak van de massale bijensterfte die de laatste jaren plaatsvindt.

Lees verder


Adopteer een bijenvolk..? volk pappen en nathouden!

In krant de Trouw stond weer eens een artikel (zie onderaan deze pagina) om de bijensterfte tegen te gaan door geld te storten en bijen te adopteren. De oorzaak blijkt heel anders te zijn waarom de bijen sterven. Weer zo'n zinloze pappen en nathouden actie om zakken te vullen en het volk dom te houden? Het is technisch allang mogelijk om schadelijke straling om te vormen waardoor de bijen nu sterven, maar wij kunnen dit alleen afdwingen! Stuur dit daarom rond en maak het bekend onder de mensen waar de oorzaak werkelijk vandaan komt. Pas dan komt er werkelijk beweging. Geld storten is de grootste onzin om dit probleem aan te pakken. Ze moeten gewoon kappen met die schadelijke straling, tis allang bekend maar wordt stug genegeerd vanuit de regering en bedrijfsleven, er worden miljarden verdiend aan de schadelijkheid van deze straling (denk vooral aan de farmaceutische industrie!). Wij moeten eens opstaan!

Vriendelijke groetjes,

Ron Ergy


To BEE or not to BEE

In dit filmpje kunt u zien hoe u zelf ook op een hele eenvoudige manier iets voor de bijen kunt betekenen en hoe belangrijk dat is. Het initiatief 'Zutphen Bijenstad' heeft met haar idee om een bijenlint (perken en stroken met bloemen en planten waar bijen op afkomen) aan te leggen door de stad de toekomstprijs 2010 gewonnen. Meer informatie: www.zutphenbijenstad.nl - accordeonist: Wolfram Reisiger

Amber Kesseler


Bijen werken in kastuinbouw

Einstein zei ooit: Als de bijen sterven, heeft de mens nog vier jaar te gaan.

Link


South Africa's overworked bees

As far as bees go, the African bee is one of the world's most dedicated and efficient pollinators, but for all their stamina they are in danger of being over-worked. Al Jazeera's Rosie Garthwaite reports from Stellenbosch in South Africa on a species under threat.


Bijenstallen open in strijd tegen bijensterfte

De sterfte onder de bijenvolken blijft in ons land onverminderd groot. Dat blijkt uit een enquete onder de Nederlandse imkers.Bijna één op de vier volken bleek in het voorjaar niet meer te leven.

Link


Honeybees Dying Causing Drop in Honey Production

Many sick bees are leaving their nests, decreasing honey production.

Link


Nicotine Bees - Trailer

Nicotine Bees, the movie, gets to the truth about why the honey bees of the world are in big trouble, and why our food supply is in trouble with them. Although the bees have been in a slow decline for years, something else happened between 2005 and 2006 that changed everything: a sharp and catastrophic collapse of bee colonies in dozens of countries simultaneously. With the continuing bee collapse, one third of our food supply is at risk - yet despite the clear-cut scientific data, especially from Europe, in news reports this is issue is still called "mysterious." This crisis is not mysterious. Possible causes of this massive die-off were systematically ruled-out to find the one underlying explanation that really works - we think we know why, and Nicotine Bees is ready to show what has happened.


Oorzaak bijensterfte waarschijnlijk nicotine

De bijensterfte waarbij hele bijenvolken verdwijnen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door pesticiden op basis van nicotine-achtige stoffen: neonicotinoiden.

Link


Vervuild Belgisch voer velt miljoenen bijen in Friesland

Door vervuild bijenvoer uit België zijn de afgelopen winter vele honderden bijenvolken in het noorden van Nederland gedood. Een bijenvolk bestaat in de zomer uit één lange slanke bij, de koningin en vijftigduizend werkbijen en enkele honderden plompe dikke bijen, de darren.

Link

Maaike


Honey sales down as bee colonies collapse

The collapse of bee colonies in Britain is damaging the honey market.


Bayer pesticide bedreigt honingbijen

Een federale rechter heeft de verkoop van een BayerCropScience-pesticide verboden. Milieugroepen en beroepsimkers beweren dat deze pesticide toxisch kan zijn voor de honingbijen van het land en een bedreiging vormt voor het bijenvolk. Zowel BayerCropScience (een onderafdeling van Bayer AG in Noord-Carolina, V.S.), als het Environmental Protection Agency (milieu-organisatie) krijgen 60 dagen de tijd om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van Denise Cote, rechter te Manhattan. Het verbod zou de verkoop van Movento en Ultor illegaal maken. Beide merkprodukten bevatten in hoofdzaak spirotetramat, een nieuwe insecticide die langdurig werkt tegen insecten en parasieten op allerlei gewassen.

Link

Vertaling: Nelly Busschots


Bijensterfte heeft meerdere oorzaken

Bijensterfte heeft meerdere oorzaken. Daar zijn de internationale bijenexperts het eindelijk over eens. Dit werd duidelijk tijdens het grootste bijencongres ter wereld in Montpellier. Stichting Natuur en Milieu vindt dit ook en is blij met dit nieuws. Het gesprek bleef vaak steken in de discussie wat het probleem nu is, terwijl Natuur en Milieu liever wil dat iedereen eensgezind in actie komt.

Link


Bijensterfte kwestie van beter imkeren

De ‘mysterieuze’ bijensterfte is helemaal geen mysterie. Waar het volgens Tjeerd Blacquière aan schort, is vakkundige imkers.

Link

Rob Greuter


Zendmasten bedreigen bijen

De elektromagnetische golven van zendmasten kunnen een bedreiging vormen voor honingbijen.

Link

En ook:
Link 2 | Link 3 | Link 4

"Bees and other insects have evolved complex immunity systems over millions of years. Now, why would they suddenly die out due to diseases and parasites? Of course, we are introducing a new factor to their environment, which is disrupting their immune system," Pattazhy said.


Silence of The Bees (Documentary)

In the winter of 2006, a strange phenomenon fell upon honeybee hives across the country. Without a trace, millions of bees vanished from their hives. A precious pollinator of fruits and vegetables, the disappearing bees left billions of dollars of crops at risk and threatened our food supply. The epidemic set researchers scrambling to discover why honeybees were dying in record numbers — and to stop the epidemic in its tracks before it spread further. Silence of the Bees is the first in-depth look at the search to uncover what is killing the honeybee. The filmmakers of Bees take viewers around the world to the sites of fallen hives, to high-tech labs, where scientists race to uncover clues, and even deep inside honeybee colonies. Silence of the Bees is the story of a riveting, ongoing investigation to save honeybees from dying out. The film goes beyond the unsolved mystery to tell the story of the honeybee itself, its invaluable impact on our diets and takes a look at whats at stake if honeybees disappear. Silence of the Bees explores the complex world of the honeybee in crisis and instills in viewers a sense of urgency to learn ways to help these extraordinary animals.

Deel 1-6


EénVandaag - Massale bijensterfte

Tienduizenden fruitbomen in de Betuwe bestuiven binnen een paar dagen. Nu doen zo'n 40.000 bijen dat werk voor ons. In de toekomst moeten we dat wellicht zelf met de hand doen.

sitestat


Minder ijssmaken door bijensterfte

Bijensterfte is niet alleen nadelig voor het aanbod van groente en fruit, ook een aantal smaken ijs dreigt te verdwijnen. Daar wijzen de initiatiefnemers van het burgerinitiatief 'Stop de bijensterfte' donderdag op in een oproep om hun petitie te ondertekenen.

Link

Marjan


Petitie Stop Bijensterfte

Een petitie aan Tweede Kamer en kabinet voor snelle actie tegen de oplopende bijensterfte kan rekenen op grote steun onder de Nederlandse bevolking. Binnen zes weken tijd hebben meer dan 18.000 mensen online hun handtekening gezet onder de petitie. Minister Verburg wil beperkt onderzoek laten uitvoeren, maar stelt maatregelen uit. ‘Stop de bijensterfte’ stelt dat actie nu noodzakelijk is. Aanleiding is de massale sterfte onder bijenvolken in Nederland. In Zuid-Holland en Flevoland is de jaarlijkse sterfte opgelopen tot de helft van alle bijenvolken. Dat is zes keer hoger dan normaal. De honingbij, maar ook de wilde bijen, lopen hierdoor sterk in aantal terug, waardoor een bestuivingstekort ontstaat. Inmiddels is vast komen te staan dat een steeds ruimer toegelaten groep insecticiden zeer schadelijk is voor bijen. Die tasten sluipenderwijs het navigatie- en leervermogen van de bijen aan, waardoor de bijenkolonie verzwakt en uiteindelijk sterft. Nederlandse wetenschappers noemen het toelaten van die middelen onverantwoord. De middelen zijn moeilijk afbreekbaar en worden nu in oppervlaktewater teruggevonden - in zeer hoge concentraties, die ver boven de wettelijke norm zijn. Nectar en stuifmeel van wilde planten die dit besmette water opnemen, worden schadelijk voor bijen. Onlangs riepen wetenschappers daarom het kabinet op het gebruik van deze nieuwe middelen aan banden te leggen en de watervervuiling aan te pakken. In de petitie wordt daarom gevraagd om een stop op het gebruik van dit soort insecticiden. Daarnaast roepen de opstellers het kabinet op om ondersteunende maatregelen, zoals stimulering van de aanplant van drachtplanten en steun voor de vergrijzende imkerij in Nederland. Natuurbeheerder Jaap Molenaar, imker Peter Slootweg en wetenschapper Jeroen van der Sluijs (Universiteit Utrecht) zijn de initiatiefnemers tot de petitie. Ze hopen voor 1 oktober 40.000 handtekeningen te verzamelen, die aangeboden worden aan de vaste Kamercommissie van LNV.

De petitie vindt u in het Nederlands petitieloket via : http://stopbijensterfte.petities.nl


Opmerking bij artikel over varraomijt veroorzaker bijsterfte

Hoi Ron,

Ik heb vandaag op Ecademy ook een comment geplaatst nav het blog Who killed the honeybee: Link

En ik blijf vraagtekens zetten bij de Varroa mijt als enige boosdoener.

Even kort in het nederlands: De bijensterfte lijkt eerder een gevolg van een veel grotere oorzaak dan alleen maar de Varroa mijt, en dat is de massale exploitatie van de natuur door de mens (lees: de grote corporaties). En de aandacht wordt nu gericht op bijen, maar ook het aantal hommels in West Europa en Amerika is schrikbarend teruggelopen.

Link

In een WorldWAtch artikel, schrijft Sarah deWeerdt over ccd (colony collapse disease):

Scientists who examined bees from stricken hives found that they were infected by a host of ills' bacteria, fungi, viruses, parasites almost as if the insects' immune systems had collapsed.

Een ingeklapt immuunsysteem....waar hebben we dat vaker gehoord?

Allereerst het effect van pesticiden op bijen: al aangetoond in een rapport van de FAO in 1987: Yet beekeeping has been sustaining heavy losses through pesticide use since the advent of synthetic pesticides several decades ago. Pesticides, and especially herbicides, reduce the foraging areas available to the bees; the application of toxic pesticides on farmlands and in forests often makes it impossible for the bees to utilize potential forages; and, worst of all, the pesticides frequently kill bees, reduce colony strength and contaminate hive products.

In datzelfde rapport van 87 wordt ook aangegeven dat de (toenmalige)  ontwikkeling van micro ingekapselde pesticide formules ervoor zorgen dat de bijen deze micro deeltjes mee de kast innemen om ze daar in de raat op te slaan. Dit heeft tot gevolg dat de gehele kolonie vergiftigd raakt.

(vertaling: Pesticide application: The recent development of new "micro-encapsulated" insecticide formulations, specifically designed for the controlled release of the product over time, has created a new tree-poisoning problem. When such pesticides have been dusted on blooming crops, worker bees collect the particles, return them to the hive and store them in pollen cells. The consequence is the poisoning of the entire colony.

Link

in 1987 is er dus al in een rapport - wat zich baseerd op observaties gedurende de 60/70-er jaren - waarin hele duidelijke oorzaken aan te voeren zijn. 22 jaar later worden we "ineens" opgeschrikt door massale bijen sterfte?? Zie hetzelfde rapport voor een opsomming van alle pesticiden die zwaar tot mild vergiftigende zijn voor bijen.

Tjeerd Blacquiere blijft vasthouden aan de varroamijt, maar zie deze link: Link

waarin Jeroen van der Sluis (docent nieuwe risico's UU) een opmerkelijke uitspraak doet:

Biodiversiteitsonderzoekster Laura Maxim van de Universiteit van Versailles promoveerde onlangs summa cum laude op de controversen over bijensterfte in Frankrijk. Ze  interviewde wetenschappers en bijenhouders. Franse bijenhouders rapporteren consistent dat ziektes zoals varroa toenamen in gebieden waar het systemische insecticide Gaucho (werkzame stof Imidacloprid, een neonicotinoide) werd gebruikt. Gaucho is dus aangetoond een zwaar vergiftigende pesticide voor bijen te zijn. Gaucho (bayer) is nog steeds qua gebruik in NL toegestaan. Partij voor de dieren heeft daar in de kamer vragen over gesteld: Antwoord van de minister: Gaucho is in Nederland toegelaten als zaadbehandelingsmiddel (op basis van imidacloprid) met toepassingen in suiker- en voederbieten tegen diverse insecten (Gaucho™), in snijmaïs en korrelmaïs tegen diverse insecten (Gaucho rood™) en in sla, kool en prei tegen bladluizen en tripsen (Gaucho tuinbouw™).

Link

Ten tweede is er sprake van een enorme vercommercialisering van de bijenteelt Zoals al eerder gezegd, grote corporaties exploiteren alles in de natuur tot een maximum. Sarah de Weerdt - oa Worldwatch journaliste vat het kernachtig samen: Bestuiving in de moderne landbour is geen alchemie, het is gewoon  bedrijfskunde zie volledige artikel in worldwatch nov 2008:

Link

Dus laten we nu eens kijken naar diezelfde bijensterfte vanuit een financieel perspectief:

Bloomberg NEws schrijft: Bee-death losses put at around $75 billion by U.S. in 2007 kostte de massale bijensterfte de "industrie" (voedselproducenten/boeren en tuinders) dus 75 miljoen dollar link: Link

Een andere belangrijke opmerking: Honeybees pollinate 90 percent of U.S. apples and blueberries, half of the peaches and 25 percent of the orange crop, Johanns said. en "The honeybee population is absolutely critical to agricultural production". Ziehier de ingredienten voor het afkondigen van een mogelijke voedselschaarste. Geen bijen, geen bestuiving, geen appels, sinaasappels, perziken, bosbessen.... of zoals de united nations zo gedecideerd waarschuwde begin 2008: U.N. Warns Food Shortage Will Continue Up To 2010

Link

Tel hierbij op de gemeenschappelijke inspanningen van de Pharmaceutische &  chemische industrie, tezamen met de zaadproducerende industrie (voorbeelden resp. Eli Lily, Bayer en Monsanto, allen met een wereldwijde top 10 positie van grootste  bedrijven), dan ontstaat er een onwezenlijk beeld. Deze drie industrieën heebn de handen ineen geslagen om middels bio technologie de natuur uit het zaad en de planten te knutselen. Want alleen een omgevormd zaad/plant levert geld op. Een dergelijke geconstrueerd product is nl een unieke vinding waaraan een patent gehangen kan worden. Alleen zo kan de natuur voorzien worden van een recht en kan de uitvinder zijn recht verhandelen. Wat te denken van : De mogelijkheid om met behulp van planten eetbare vaccins te maken wordt  onderzocht.

of

De introductie van genetisch gemodificeerde insecten biedt nieuwe en hoopgevende perspectieven voor de bestrijding van ziekten en plagen. De vrijlating in het milieu vereist echter hoge veiligheidsstandaards vanwege de mogelijk verstrekkende gevolgen voor ecologie en biodiversiteit. De ontwikkelingen op dit terrein zijn een voor de hand liggend vervolg op biologische bestrijdingsmethoden,   zoals de introductie van door bestraling steriel gemaakte mannetjes om insectenplagen te beheersen door de voortplanting af te remmen.

zie rapport: Achtergrondstudies /Trendanalyse/Biotechnologie 2007
Kansen en Keuzes - Gezamenlijke notitie
zie: Link

Als er voor 2035 geen middel gevonden wordt om de geinfecteerde honingbijen te genezen, verwacht men dat de honingbij uitgestorven zal zijn. En daarmee zal zo'n 75% van de bloeiende planten - inclusief fruitbomen en groenten - volledig uitsterven. Dit scenario waarbij planten, zaden nagenoeg steriel zijn of anderszins zijn gemanipuleerd en bijen en andere bestuivers nagenoeg uitgestorven,   wil zoveel zeggen als een bijna totale hongersnood. In 1980 ontstond een idee wat uiteindelijk in 2008 opgeleverd werd: de Noorse zaad kluis....Link

Bovenstaande in acht nemende blijft de vraag waarom dan nog steeds onbeantwoord?

Dit wetende wat nu te doen?
1. honing kopen bij imkers (ie de macht teruggeven aan de producent, niet de middelman -supermarkt) op Biologica.nl
2. honing kopen via natuurwinkels
3. evt inkoopvoordeel behalen door groot in te kopen bij imkers met een groep mensen
4. De bolster.nl levert speciale zaden combinaties voor bijen en vlinders...gewoon in de grasstroken zaaien, zakjes kosten ca 2 euro. Hoe meer wilde oorspronkelijke planten   des te beter. kleine groenstroken worden niet gespoten en bijen hebben nu eenmaal een hele goeie neus ;-) en wat is leuker dan na verloop van tijd, een boeket veldbloemen te  plukken...gratis ;-)
5.de eerstelijns beschermers van bijen zijn de imkers en hobby imkers.  Bezoek imkers, laat je informeren promoot ze....als zij kunnen blijven bestaan, dan heeft de bij ook een kans

Prachtige video van imkers en hobby imkers (usa productie) die hun eigen ervaringen en visie delen mbt Colony collapse disorder. Rustgevende impressie met oplossingen. Hoog gezond verstand gehalte.

Ik gebruik al een paar jaar verzorgingsproducten van Burt's Bees. Helaas zijn ze nog niet in NL leverbaar. Het bedrijf Burt's Bees is een bijzondere onderneming en heeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen heel hoog in het vaandel staan. Ook zij ondervinden nu al de gevolgen van de massale bijensterfte en hebben een programma opgezet waarbij je gratis zaad kunt krijgen om te zaaien zodat de bijen volkeren in stand gehouden worden.

Hier hun korte promotiefilm:

Iedereen die geinteresseerd is om hier wat mee te doen op de NL markt,
mag me mailen ;-)

Een CBN nieuwsitem uit 2007 waar uitgelegd wordt wat CCD is en wat de gevolgen zijn voor de voedselveiligheid.

Honey Bees Are Missing! - A Really Strange Story!![[Link]

Erbij gedaan om het verschil te laten zien in berichtgeving. 1e twee video's zijn oplossingsgericht en nemen de natuur als uitgangspunt. CBN item hangt aan elkaar van vragen en stuurt de aandacht steeds richting " niet weten en dus ook geen oplossing hebben". Wat als-scenario wordt steeds belicht. Toon van het item is in tegenstelling tot de andere 2 twijfelverhogend en het creeeren van gevoelens van machteloosheid, uitgangspunt is de financiele gevolgen en dreigend voedsel-tekort

Lisa

Lisa Bakker
lifeoflisa@gmail.com


 

 

 


View My Stats