Menu Webwinkel Themas Privacy Leden
 


Baby

 

 
 

Toekomstige vaders zouden 6 maanden vóór de conceptie alcohol moeten vermijden

Aspirant-ouders zouden allebei vóór de conceptie het drinken van alcohol moeten vermijden ter voorkoming van aangeboren hartziektes, volgens vandaag gepubliceerd onderzoek in de European Journal of Preventive Cardiology, een uitgave van de European Society of Cardiology (ESC).

Lees verder


Gedragsproblemen bij kinderen in verband gebracht met het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap

Een nieuwe studie van de Universiteit van Bristol versterkt het bewijs dat het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap negatieve effecten heeft. Het gepubliceerde onderzoek in het wetenschappelijke tijdscrift `Pediatrische en Perinatale Epidemiologie` (Paediatric and Perinatal Epidemiology) [2] onderzocht of er effecten waren van het nemen van paracetamol tijdens de zwangerschap op het gedrag van nakomelingen in de leeftijd van 6 maanden tot en met 11 jaar. Het geheugen en het IQ werden getest tot 17 jaar. Paracetamol wordt vaak gebruikt om pijn tijdens de zwangerschap te verlichten en wordt door de NHS (National Health Service) [3] aanbevolen als de pijnstiller die de voorkeur heeft.

Lees verder


Blootstelling aan het milieu tijdens de zwangerschap kan de bloeddruk bij kinderen beïnvloeden.

Mensen komen constant en tegelijkertijd in aanraking met meerdere chemische stoffen, meteorologische omstandigheden en andere contacten uit onze omgeving en alledaagse gewoontes. Bestuderen van de effecten van individuele blootstellingen is nogal een uitdaging en kan leiden tot misleidende resultaten, daar deze in het algemeen niet op zichzelf voorkomen.

Lees verder


Matig tot zwaar drinken tijdens de zwangerschap verandert genen bij pasgeborenen

Moeders die matig tot zwaar alcohol drinken tijdens de zwangerschap kunnen het DNA van hun baby’s veranderen, volgens een Rutgers-led studie. “Onze bevindingen kunnen het makkelijker maken om kinderen te testen op prenatale blootstelling aan alcohol, en gelegenheid geven tot vroege diagnoses en interventies die de levens van de kinderen kunnen helpen verbeteren.”, aldus hoofdauteur Dipak K. Sarkar, een Distinguished Professor en directeur van het Endocrine Program in the Department of Animal Sciences at Rutgers University-New Brunswick.

Lees verder


Muziek helpt bij het opbouwen van de hersenen van extreem te vroeg geboren baby's

Onderzoekers van UNIGE en HUG [2] demonstreren hoe speciaal gecomponeerde muziek voor premature baby's de ontwikkeling van hun hersennetwerken versterkt en latere neurologische problemen - die deze kinderen vaak krijgen - kan beperken.

Lees verder


Niet te veel omega-6 gebruiken tijdens de zwangerschap

In het westen eten we meer omega 6-vetten, met name linolzuur, die aanwezig zijn in levensmiddelen zoals chips en plantaardige olie. Ander onderzoek heeft aangetoond dat linolzuur ontstekingen bevordert en kan worden geassocieerd met een verhoogd risico op hartaandoeningen.

Lees verder


Link gevonden tussen keizersnede en astma, allergieën

Baby’s die geboren zijn via een keizersnede hebben een verhoogd risico op aandoeningen van de luchtwegen, zegt een professor aan de School of Public Health van de Universiteit van Albany. Een recente studie van Upstate Kids onder leiding van professor Erin Bell van de School of Public Health vond dat kinderen die via een keizersnede zijn geboren een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van astma en voedselallergieën omdat ze de beschermende bacteriën van de moeder missen.

Lees verder


Thuis geboren baby's hebben meer diverse, heilzame bacteriën

Baby's die thuis geboren worden, hebben meer verschillende bacteriën in hun ingewanden en ontlasting die hun in ontwikkeling zijnde immuniteit en metabolisme kunnen beïnvloeden, volgens een studie in Scientific Reports. Ziekenhuiszorg kan de darmflora, van invloed op de gezondheid, van pasgeborenen aantasten.

Lees verder


Kan onderzoek naar werking schildklier baby's slimmer maken?

Een nieuwe inventarisatie wijst erop dat universeel schildklieronderzoek tijdens het begin van de zwangerschap verloskundige complicaties zal verminderen en de ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kind zal verbeteren. Maar wat zijn de risico's? Schildklierhormonen van de moeder zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de hersenen van de foetus. Helaas zijn de niveaus van de schildklierhormonen vaak abnormaal bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Lees verder


De darmflora van zuigelingen kan latere obesitas voorspellen

Volgens een recente studie gepubliceerd in mBio, kan evaluatie van de darmflora van zuigelingen helpen bij het identificeren van kinderen die risico lopen op overgewicht of obesitas. Het onderzoek onthulde dat de samenstelling van de microbiota op de leeftijd van 2 jaar samenhangt met de lichaamsmassa index (BMI) op 12-jarige leeftijd. Bovendien was de BMI op 2-jarige leeftijd niet significant hoger bij kinderen die later te zwaar/zwaarlijvig werden; wat aangeeft dat de samenstelling van darmflora de vroegste mogelijkheid is voor het opsporen van obesitas.

Lees verder


Luchtreinigers goed voor de groei van de foetus

Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van de SFU-gezondheidswetenschappen Prabjit Barn en Ryan Allen onthult dat de groei van de foetus kan verbeteren als zwangere vrouwen draagbare luchtreinigers in hun huis gebruiken. De studie, een eerste in zijn soort, werd uitgevoerd in Ulaanbaatar, Mongolië, een van de meest vervuilde steden ter wereld en heeft fijnstof (PM2,5) -niveaus die meer dan zeven keer zo hoog zijn dan die van de WHO. Fijne zwevende deeltjes zijn de verontreinigende stoffen die het meest consistent zijn verbonden met de gevolgen voor de gezondheid van de mens.

Lees verder


Eetgewoontes vader en lange termijn invloed op gezondheid kinderen

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan eiwitten in het dieet van een vader de spermakwaliteit beïnvloedt, wat een directe invloed kan hebben op de gezondheid van de kinderen op lange termijn. In het onderzoek - 'Voeding van vader programmeert de gezondheid van nakomelingen via sperma en spermaplasma bij muizen' - uitgevoerd aan de Universiteit van Nottingham, kregen mannelijke muizen een slecht dieet, waardoor hun nakomelingen te zwaar werden, symptomen van diabetes type 2 vertoonden en een verminderde werkzaamheid bleek van genen die het vetmetabolisme reguleren.

Lees verder


Meerdere zwangerschappen kunnen ervoor zorgen dat vrouwencellen sneller verouderen

Uit een onderzoek van de Northwestern University blijkt dat meerdere zwangerschappen een snellere veroudering van de vrouwencellen kunnen veroorzaken. Onder leiding van Calen Ryan en Christopher Kuzawa van Northwestern en Dan Eisenberg aan de Universiteit van Washington is men erin geslaagd een verklaring te vinden voor de versnelde veroudering van de cellen van moeders met meerdere zwangerschappen.

Lees verder


Blootstelling luchtvervuiling zwangere vrouw verhoogt bloeddruk kind

Kinderen in de baarmoeder die in het derde trimester van de zwangerschap zijn blootgesteld aan hogere niveaus van luchtvervuiling lopen meer risico op verhoogde bloeddruk in de jeugd, aldus nieuw onderzoek in het tijdschrift Hypertension van de Amercan Heart Association.

Lees verder


Prenatale stress verandert hersenverbindingen

De tijd die baby's doorbrengen in de baarmoeder is verre van nutteloos. Het brein verandert in deze periode sneller dan op enig ander moment in de ontwikkeling. Het is een actieve tijd voor de foetus om te groeien en te verkennen, en natuurlijk om contact te maken met zijn moeder. En nieuw bewijs uit in-utero foetale hersenscans toont voor de eerste keer aan dat deze verbinding de ontwikkeling van de hersenen rechtstreeks beïnvloedt: de stress van een moeder tijdens de zwangerschap verandert de neurale connectiviteit in de hersenen van haar ongeboren kind.

Lees verder


Veelbelovend resultaat uit test omega-vetzurensuppletie bij prematuur geboren peuters

Onderzoekers van het NCH (Nationwide Children’s Hospital) hebben aangetoond dat suppletie met omega-vetzuren symptomen van ASS (autismespectrumstoornissen) kan verbeteren bij peuters die meer dan 11 weken te vroeg geboren werden. De studie is onlangs verschenen in het Journal of Nutrition.

Lees verder


Eén of meer frisdranken per dag kan de kans op zwangerschap verlagen

De hoeveelheid toegevoegde suikers in de dagelijkse Amerikaanse voeding is de afgelopen 50 jaar dramatisch toegenomen. Veel van die toename komt ten laste van met suiker gezoete dranken, die ongeveer een derde van de totale toegevoegde suikerconsumptie in het Amerikaans dieet vormen. Hoewel de consumptie van deze dranken is gekoppeld aan gewichtstoename, diabetes type 2, vroege menstruatie en slechte spermakwaliteit, hebben slechts weinig studies de relatie tussen suikerhoudende dranken en vruchtbaarheid rechtstreeks onderzocht.

Lees verder


Relatie lowcarb dieet, foliumzuur en verhoogd risico op geboorteafwijkingen

Onderzoek onderstreept het belang van foliumzuur via de voeding voor zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger kunnen worden. Uit een nieuwe studie van de University of North Carolina in Chapel Hill blijkt, dat vrouwen die zwanger zijn of willen worden best diëten vermijden die koolhydraten verminderen of elimineren, omdat die het risico op aangeboren afwijkingen kunnen verhogen.

Lees verder


Veranderde bloedstroom in premature baby’s ten opzichte van voldragen baby’s

De bloedstroom in de hersenen (CBF; cerebral blood flow), met betrekking tot belangrijke gebieden in de hersenen van pasgeborenen, kan veranderd zijn, wat een vroeg waarschuwingssignaal kan zijn van een verstoorde hersenrijping lang voordat een dergelijke beschadiging te zien is op conventionele scans, aldus een prospectief, observationeel onderzoek dat op 4 dec. is verschenen in het Journal of Pediatrics.

Lees verder


Blootstelling aan benzeen tijdens de zwangerschap: een pilootstudie roept bezorgdheid op in Brits Columbia

Peace River Valley, in het noordoosten van Brits Columbia, is de laatste jaren bekend geworden om zijn hydraulische winning van aardgas - "fraccen”, zoals het gewoonlijk wordt genoemd. Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid van de bewoners waar aan fraccing wordt gedaan, waar verontreinigingen zoals vluchtige organische stoffen vrijkomen?

Lees verder


Blootstelling aan chemische stoffen tijdens de zwangerschap kan gezondheidsproblemen voor het nageslacht veroorzaken

Volgens een internationaal team van onderzoekers kan de blootstelling aan de chemische stof bisfenol A - BPA - die wordt gebruikt in plastiek verpakkingen en voor de binnenbekleding van blikjes voor levensmiddelen en dranken - aan de moeder tijdens de zwangerschap op haar nakomelingen worden overgebracht en veranderingen in de darmbacteriën van het nageslacht veroorzaken.

Lees verder


Aardingstechniek kan de gezondheidsresultaten van premature babies verbeteren

Penn State College of Medicine

Een techniek genaamd "elektrische aarding" kan de elektromagnetische blootstelling van premature babies in de neonatale intensieve zorg (NICU) modereren en hun gezondheidsresultaten verbeteren, aldus onderzoekers van het Penn State College of Medicine.

Lees verder


Hoe omgevingsfactoren van baby’s kan leiden tot latere slechte gezondheid

Door onderzoek aan de Northwestern universiteit wordt onderstreept dat omgevingsfactoren tijdens de vroege ontwikkeling tot ontstekingen kunnen leiden tijdens de volwassenheid - een belangrijke risicofactor voor een breed scala aan ziektes tijdens het ouder worden, inclusief cardiovasculaire ziektes, diabetes, autoimmuun ziektes en dementie.

Lees verder


Onderzoek wijst uit dat verboden chemicaliën door navelstreng van moeder naar baby gaan

Sporen van brandvertragers die in de VS al meer dan tien jaar verboden zijn worden nog steeds door de navelstreng van moeders op hun kinderen overgebracht, aldus nieuw onderzoek van Indiana University. Er is bezorgdheid over de effecten op de gezondheid van deze stoffen, zoals hormoonverstoringen en een laag geboortegewicht.

Lees verder


Alcohol drinken tijdens een zwangerschap kan transgeneratieve effecten hebben

Een nieuwe studie door een professor psychologie aan het UCR vindt dat prenatale blootstelling aan ethanol (door alcoholgebruik van vrouwen tijdens de zwangerschap) abnormaliteiten in de hersenen en gedrag veroorzaakt die aan veel generaties kunnen doorgegeven worden

Lees verder


Hoe de omgeving van baby’s leidt tot slechte gezondheid later

Nieuw onderzoek van New Northwestern University toont nadrukkelijk aan hoe omgevingsfactoren in de vroege ontwikkeling ontsteking (inflammatie) kunnen veroorzaken bij volwassenen – een belangrijke risicofactor voor een breed scala aan ouderdomsziektes, waaronder cardiovasculaire ziektes, diabetes, auto-immuunziektes en dementie.

Lees verder


Paracetamol tijdens zwangerschap kan mannelijkheid van foetus remmen

Paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van ‘mannelijk gedrag’ in muizen remmen; nieuw onderzoek van universiteit van Kopenhagen toont aan dat het remmend werkt op geslachtsdrift en agressief gedrag. Paracetamol is een populaire pijnstiller. Maar als je zwanger bent moet je goed nadenken voordat je deze pillen inneemt, aldus de onderzoekers van een nieuwe studie. In een diermodel bleek paracetamol, de pijnstillende stof in deze pillen, zelfs de ontwikkeling van mannelijk gedrag te kunnen schaden.

Lees verder


De rol van borstvoeding bij het "zaaien" van darmflora bij zuigelingen

Moeders beschermen hun baby's en leren hun gewoontes om gezond en veilig te blijven als ze opgroeien. Een nieuwe UCLA-leidende studie toont aan dat de gunstige bacteriën van moeders het zelfde doen. In de studie bleek dat 30 procent van de gunstige bacteriën in het darmkanaal van een baby direct uit de moedermelk komt, en een extra 10 procent van de huid van de borst van de moeder.

Lees verder


Verband tussen gewone antibiotica en risico op miskraam

Veel soorten gewone antibiotica, zoals macrolide, quinolone, tetracyline, sulfonamide en metronidazole staan volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in CMAJ, in verband met een verhoogd risico op een miskraam in het begin van de zwangerschap. Erythromycine bleek geen verband te houden met een verhoogd risico en hetzelfde gold voor nitrofurantoïne, een veelgebruikt antibioticum bij urineweginfecties bij zwangere vrouwen.

Lees verder


Infecties in zwangerschap kunnen genen samenhangend met hersenontwikkeling foetus beïnvloeden

Als een moeder tijdens de zwangerschap een infectie krijgt, zal haar immuunsysteem actie ondernemen om die te verwijderen, maar dit zelfverdedigingsmechanisme kan ook een beetje invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen van haar kind in de baarmoeder, op een manier die lijkt op de wijze waarop autismespectrumstoornissen in de hersenen kunnen ontstaan.

Lees verder


Schade door geneesmiddel om vroeggeboorten te voorkomen

Een geneesmiddel, vaak voorgeschreven aan zwangere vrouwen met een voorgeschiedenis van vroegtijdige geboorte, levert geen voordeel. In feite kan dit medicijn zelfs de kans op zwangerschapsdiabetes verhogen. Dat zijn de conclusies van een studie van het UT Southwestern Medical Center die onlangs online werd gepubliceerd in de American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Lees verder


Reparatie embryo heeft gevolgen voor leven - column Pauline Laumans

Het klinkt sommige mensen als muziek in de oren dat artsen met embryo’s mogelijk allerlei defecten aan het lichaam kunnen repareren. Zijn we op weg naar een 100% gezond wezen op aarde te zetten? Of zijn deze wetenschappers de Mengele van onze tijd? Krijgt Isaac Asimov gelijk met zijn verontrustende boeken?

Lees verder


Studie ziet verband tussen luchtvervuiling en miljoenen vroeggeboortes

Het onderzoek, geleid door een team van het Stockholm Environment Institute (SEI) van de Universiteit van York, constateert dat in 2010 wereldwijd 2,7 miljoen vroeggeboortes – ofwel 18 procent van alle vroeggeboortes – samenhingen met blootstelling aan fijne stofdeeltjes buitenshuis (Particulate Matter; PM2.5). PM2.5 is vooral schadelijk voor de menselijke gezondheid, omdat het diep in de longen kan doordringen.

Lees verder


Fornuizen met schone brandstof kunnen hart en bloedvaten bij zwangere vrouwen verbeteren

Als in ontwikkelingslanden wordt overgegaan van het koken op biobrandstof of kerosine naar koken op ethanol, kunnen een hoge bloeddruk en cardiovasculair risico’s bij zwanger vrouwen worden verminderd, aldus nieuw onderzoek.

Lees verder


Blootstelling van de vader aan ftalaten uit kunststoffen kunnen embryonale ontwikkeling beïnvloeden

Een nieuwe studie onder leiding van milieu en gezondheidswetenschapper Richard Pilsner aan de Universiteit van Massachusetts Amherst, één van de eerste om te onderzoeken of preconceptionele blootstelling aan ftalaten van de vader effect heeft op de kwaliteit van het embryo, vond dat de blootstelling aan bepaalde chemicaliën geassocieerd wordt met "een uitgesproken daling van de blastocyst quality" in een vroeg stadium van de embryo-ontwikkeling.

Lees verder


Is dit een nieuwe link tussen wiegendood en vaccinaties ?

Uit nieuw onderzoek blijft dat babies die stierven aan wiegendood lagere waardes van het hormoon orexine hadden. Dit trok meteen mijn aandacht omdat dit eerder ook speelde bij kinderen die narcolepsie kregen (ook verstoorde aanmaak van dit hormoon orexine) na de inenting met het "veilige" Mexicaanse griepvaccin. En zeer jonge babies zullen nog kwetsbaarder zijn dan de kinderen (vanaf 4 jaar) destijds die narcolepsie overhielden aan het zoveelste vaccin. En zie ook een hoeveel vaccin cocktails zeer jonge babies het eerste jaar al binnenkrijgen. De baby’s die waren overleden bleken 20% minder orexine in hun lichaam te hebben dan de rest van de baby’s.

Lees verder


Zwangerschapsdepressie en abnormale hersenstructuur kinderen

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in Biological Psychiatry, zijn depressieve symptomen bij vrouwen tijdens en na de zwangerschap geassocieerd met verminderde dikte van de cortex - de buitenste laag van de hersenen die verantwoordelijk is voor het complex denken en het gedrag - bij voorschoolse kinderen. De bevindingen suggereren dat de stemming van de moeder de ontwikkeling van de hersenen van haar kind kunnen beinvloeden op kritieke fasen in het leven.

Lees verder


Hoe de genen van een baby het geboortegewicht en ziektes beïnvloeden

Genetische verschillen kunnen helpen bij de vraag waarom sommige baby's bij de geboorte groter of kleiner zijn dan andere baby's, volgens nieuw onderzoek van het Early Growth Genetics (EGG) Consortium. Door internationale samenwerking van onderzoekers, waaronder experts van de School for Social and Community Medicine van de universiteit van Bristol en de Avon Longitudinal Study of Parents and Children, is ontdekt dat genetische verschillen voor een belangrijk connectie zorgen tussen de biologie die bijdraagt aan iemands eerste groei en de kans op het ontwikkelen van ziektes op latere leeftijd als diabetes type 2 of hartziektes.

Lees verder


Relatie luchtvervuiling en een hoger risico van vroegtijdige geboorte

Volgens een nieuwe studie online gepubliceerd in het tijdschrift ‘Environmental Health’ verhoogt blootstelling aan hoge niveaus van kleine deeltjes luchtverontreiniging het risico op vroeggeboorte - vóór 37 weken zwangerschap. De studie, door onderzoekers aan het ‘Cincinnati Children's Hospital Medical Center’ en de Universiteit van Cincinnati, identificeerde een 19 procent verhoogd risico, met het hoogste risico bij blootstelling tijdens het derde trimester van de zwangerschap.

Lees verder


Echo tijdens eerste deel zwangerschap verergert autisme

Volgens een studie door onderzoekers van UW Medicine, UW Bothell en Seattle Children's Research Institute geldt, voor kinderen met autisme en een klasse van genetische aandoeningen, blootstelling aan echografie in het eerste trimester van de zwangerschap als mogelijke oorzaak van verhoogde ernst van autisme.

Lees verder


Bewijs van link tussen kanker en lichttherapie

Hoofdartikel kindergeneeskunde waarschuwt tegen overreactie op tegenstrijdige bevindingen maar adviseert heroverweging noodzaak lichttherapie bij kinderen.

Lees verder


Blootstelling aan hoge niveaus van luchtvervuiling geassocieerd met een hoger risico op vroegtijdige geboorte

Volgens een nieuwe studie wordt blootstelling aan hoge niveaus van kleine deeltjes luchtvervuiling geassocieerd met een verhoogd risico op vroegtijdige geboorte - vóór 37 weken zwangerschap,.

Lees verder


Zwangerschapsstress versterkt beschermingsmechanismes bij baby’s

Stress en depressie tijdens de zwangerschap kan bepaalde beschermingsmechanismes bij de baby in werking stellen. Psychologen van de Universiteit van Basel en een aantal internationale collega’s melden dat bepaalde epigenetische aanpassingen bij pasgeborenen aanwijzingen geven voor deze conclusie.

Lees verder


Blootstelling aan geweld gedurende zwangerschap verhoogt het risico op vroeggeboorte en ondergewicht

Het onderzoek, gedaan door de Queen Mary Universiteit van Londen en de Universiteit van Leicester, constateren dat gebeurtenissen, gedurende vroege zwangerschappen, die veel stress met zich meebrengen negatieve effecten hebben op ongeboren kinderen.

Lees verder


Relatie BPA uit plastic en vroegtijdige geboorte

Volgens een nieuwe studie Aan de Universiteit van Texas ‘Medical Branch’ in Galveston, kunnen hogere concentraties van de algemeen voorkomende chemische en milieu vervuilende kunststof Bisphenol A, of BPA, in het bloed van een zwangere vrouw bijdragen tot vroegtijdige geboorte.

Lees verder


Pre-zwangerschap consumptie van cafeïne verbonden met risico op miskraam

Volgens een nieuwe studie van onderzoekers aan de ‘National Institutes of Health’ en de ‘Ohio State University’, Columbus, heeft een vrouw meer kans op een miskraam als zij en haar partner tijdens de weken voorafgaand aan de conceptie meer dan twee cafeïnehoudende dranken per dag te drinken. Vrouwen die dagelijks meer dan twee cafeïnehoudende dranken tijdens de eerste zeven weken van de zwangerschap dronken hadden ook meer kans op een miskraam.

Lees verder


Prenatale blootstelling aan luchtverontreiniging veroorzaakt emotionele problemen bij kinderen

Uit een nieuwe studie door onderzoekers blijkt dat blootstelling aan algemeen voorkomende luchtverontreinigende stoffen tijdens de zwangerschap kinderen later vatbaar maken voor problemen rond het vormen van gedachten, emoties en gedrag.

Lees verder


Intimideren van te vroeg geboren baby’s verhoogt kans op psychische problemen op latere leeftijd

Als baby’s geboren worden met een extreem laag geboortegewicht is dat een wonder, maar ze worden als kind eerder geïntimideerd, en dit kan het risico op psychische problemen op latere leeftijd aanzienlijk verhogen. Niet alleen dat, maar hoe meer ze werden geïntimideerd als kind, hoe meer kans ze hebben op het ontwikkelen van problemen als depressie, angst, asociaal gedrag of ADHD als volwassenen.

Lees verder


Twijfels over relatie Zika virus en hersenziekte babies

Ook alcohol, genen en stoffen in het milieu kunnen dit veroorzaken.


Paracetamolgebruik bij zwangerschap kan vrouwelijke vruchtbaarheid verminderen, blijkt uit studie

Onderzoek suggereert dat gebruik van pijnstillers tijdens de zwangerschap de vruchtbaarheid bij volgende generaties kan verminderen. Rattenproeven wezen uit dat als een moeder pijnstillers kreeg tijdens de zwangerschap, haar vrouwelijke nakomelingen minder eitjes, kleinere eierstokken en minder jongen per worp kregen dan de dieren die geen medicijnen hadden gekregen.

Lees verder


Van Rijn: rookvrij opgroeien start in de buik

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) start een campagne om roken voor, tijdens en na de zwangerschap tegen te gaan. Daarin zal naast kennis over de gevaren ook de sociale norm centraal staan. Roken terwijl je zwanger bent of wil worden, dat doe je gewoon nooit.

Lees verder


Blootstelling aan hoge niveaus van luchtvervuiling geassocieerd met een hoger risico van vroegtijdige geboorte

Volgens een nieuwe studie online gepubliceerd in het tijdschrift ‘Environmental Health’ verhoogt blootstelling aan hoge niveaus van kleine deeltjes luchtverontreiniging het risico op vroeggeboorte - vóór 37 weken zwangerschap.

Lees verder


Stamcellen voorkomen hersenschade bij vroeggeboorte

Wetenschappers van het Maastricht UMC+, Máxima Medisch Centrum (Veldhoven) en Athersys Inc. (Cleveland, USA) hebben aangetoond dat stamcellen succesvol kunnen worden ingezet om hersenschade te voorkomen bij te vroeg geborenen. Een tekort aan zuurstof in het kwetsbare brein van de premature baby kan leiden tot aanzienlijke gezondheidsbeperkingen op lange termijn.

Lees verder


Milieu activiste Erin Brockovich VS het Essure implantaat

Misschien kun je nog de film herinneren met Julia Roberts in de documentaire van Erin Brockovich die vocht tegen de industrie naar aanleiding van vervuiling van het drinkwater door chroom. Op dit moment is ze bezig met een zaak tegen een groot medisch bedrijf dat een anticonceptie middel (Essure implantaat) op de markt bracht dat verschrikkelijke bijwerkingen heeft.

Lees verder


Anticonceptieve implantaten en injecties geassocieerd met herhaalde abortus

Volgens een studie online gepubliceerd in het ‘Journal of Family Planning and Reproductive Health Care’ worden vrouwen die aanvankelijk anticonceptieve implantaten of injecties gebruikten na een initiële abortus geconfronteerd met een verhoogde kans op een herhaling van abortus op lange termijn.

Lees verder


Het effect van mobiele telefoons en Wifi op drachtige proefdieren

Langdurige blootstelling aan elektromagnetische straling uit mobiele telefoons en Wifi-apparaten verlaagt de plasmaniveaus van prolactine, progesteron en oestrogeen, maar verhoogt oxidatieve stress in de baarmoeder van drachtige ratten en bij hun nakomelingen.

Lees verder


Controleer het functioneren van de schildklier bij zwangere vrouwen

Een te langzaam werkende schildklier kan bij zwangere vrouwen leiden tot een miskraam of het krijgen van een te vroeg geboren kind. Maar er zijn ook andere verbanden.

Lees verder


Huidcontact met baby op afdeling neonatologie vermindert stressniveaus bij de moeder

Na eerdere vaststelling dat pasgeborenen gelukkiger en gezonder zijn als ze worden geknuffeld, nu ook bewijs dat dit bij moeders van baby’s op Intensive Care helpt tegen ongerustheid die de ouder-kind hechting kan verstoren

Lees verder


Infecties in de kindertijd kunnen een aanwijzing zijn voor de ontwikkeling van ziekte in het latere leven

De interactie tussen infecties en de microbiota in de longen, tijdens de kindertijd, kunnen een aanwijzingen zijn voor de ontwikkeling van ziekte op het latere leeftijd ,aldus bevindingen van een nieuwe studie .

Lees verder


Stress tijdens de zwangerschap in verband gebracht met ontwikkeling beweging en coördinatie bij kinderen

Stress bij moeders tijdens de zwangerschap heeft gevolgen voor het gedrag van hun kinderen, zowel mentaal als cognitief, halverwege de kindertijd tot puberteit, maar weinig onderzoek is gedaan naar de relatie tussen maternale zwangerschap stress en de motorieke ontwikkeling van kinderen.

Lees verder


Keizersnede kan baby's concentratievermogen beïnvloeden

Studie onderzoekt naar verschillen in concentratievermogen tussen baby's geboren met keizersnede en normale geboortes. Keizersnede beïnvloedt minstens één vorm van baby's concentratievermogen. Het vertraagt hun ruimtelijke aandacht die een rol speelt in hoe goed ze zijn om prioriteiten te stellen en zich te richten op een bepaald gebied of object dat van belang is. Dit zijn de bevindingen van Scott Adler en Audrey Wong Kee-You van de York University in Canada, gepubliceerd in Springer’s tijdschrift Attention, Perception & Psychofysica.

Lees verder


Roken in de buurt van uw peuter kan net zo schadelijk zijn als roken tijdens de zwangerschap

Onderzoekers publiceren de eerste echte studie over de zoektocht naar de effecten van het binnenshuis roken bij kinderen en latere gewichtstoename. Kinderen van wie de ouders rookten toen ze peuters waren, hebben waarschijnlijk een bredere taille en een hogere BMI tegen de tijd dat ze tien worden, onthullen onderzoekers aan de Universiteit van Montreal en de daaraan verbonden CHU Sainte Justine Research Centre.

Lees verder


Moederschap verandert permanent de hersenen en reacties op hormoontherapie op latere leeftijd

Hormoontherapie (HT) wordt voorgeschreven om enkele van de symptomen van de menopauze bij vrouwen te verminderen. Menopauzale vrouwen worden vaker gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer maar niet met andere vormen van dementie, en HT wordt voorgeschreven om cognitieve achteruitgang bij postmenopauzale vrouwen te behandelen, met een variabele mate van effectiviteit.

Lees verder


Lactobacillus reuteri interessant als probioticum voor premature baby's

Uit een nieuwe studie blijkt dat de aanvulling van enterale voeding met Lactobacillus reuteri (L. reuteri) DSM 17.938 als probioticum de kans op necrotiserende enterocolitis (NEC) bij prematuren kan verminderen. NEC is een aandoening waarbij gedeelten van de darm overgaat in dood weefsel. Het is de tweede meest voorkomende doodsoorzaak onder premature baby's.

Lees verder


Paracetamol gebruik tijdens zwangerschap verlaagt mogelijk het testosteron niveau bij ongeboren jongetjes

Langdurig paracetamol gebruik door zwangere vrouwen zou de testosteron productie kunnen verlagen bij ongeboren baby jongetjes, blijkt uit nieuw onderzoek. Onderzoekers zeggen dat hun bevindingen zouden kunnen helpen om de al eerder gerapporteerde relatie tussen het gebruik van paracetamol tijdens zwangerschap en vruchtbaarheidsproblemen bij jonge jongens te verklaren.

Lees verder


Endocrien verstorende chemicaliën in baby bijtringen

In laboratoriumtests heeft men vastgesteld dat twee van de tien geteste bijtringen hormoonontregelaars vrijgeven. Eén product bevatte parabenen die gewoonlijk gebruikt worden als conserveermiddelen in cosmetica, terwijl het tweede zes ongeïdentificeerde endocriene verstoorders bevatte. De bevindingen werden gerapporteerd door onderzoekers van de Goethe Universiteit in het huidige nummer van het Journal of Applied Toxicology.

Lees verder


Kan het drinken van alcohol schadelijk zijn voor het kind voordat de moeder weet dat ze zwanger is?

De recente studie, uitgevoerd aan de Universiteit van Helsinki aantoont dat alcohol gedronken werd door een muis in het begin van de zwangerschap doordat de manier waarop genen werken in de hersenen van de nakomelingen verandert. De vroege blootstelling was later zichtbaar in de structuur van de hersenen van de volwassen nakomelingen. De timing van de blootstelling komt overeen met de menselijke zwangerschap 3-6 weken qua foetale ontwikkeling.

Lees verder


Nederlandse babies troeven Amerikaanse babies af met lachen, glimlachen en knuffelen

Nederlandse babies lachen, glimlachen en houden meer van knuffelen dan hun Amerikaanse tegenhangers. Een nieuwe studie die geaardheidsverschillen onderzoekt tussen Amerikaanse en Nederlandse babies ontdekte dat het erop lijkt dat Nederlandse babies gelukkiger zijn en gemakkelijker te troosten in de tweede helft van hun eerste jaar.

Lees verder


Stress tijdens de zwangerschap kan invloed hebben op ontwikkeling van de foetus

Stresshormonen in de moeder kan de foetale ontwikkeling beïnvloeden, volgens een vandaag gepubliceerde studie in The Journal of Physiology. Om te testen of hoge stressniveaus in zwangere muizen impact hadden op hun nageslacht, kregen zwangere muizen het natuurlijke glucocorticoide corticosterone toegediend op verschillende momenten tijdens de zwangerschap, van dag 11 tot 16 (bij 20 vrouwtjes), van dag 14-19 (bij 31 vrouwtjes), of helemaal niet (bij een controlegroep van 74 vrouwtjes).

Lees verder


Pijnstillers verdubbelen kans op geboorteafwijkingen

Pijnstillers op recept, welke op grote schaal worden gebruikt door vrouwen op vruchtbare leeftijd, veroorzaken een twee keer zo hoog risico op geboorteafwijkingen. Meer dan een kwart van de particulier-verzekerden en een derde van de Medicaid*-ingeschreven vrouwen in de vruchtbare leeftijd ontvingen recepten voor opioïde (verdovende) pijnstillers tussen 2008 en 2012, hetgeen blijkt uit een nieuwe analyse die vandaag gepubliceerd werd door het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in het Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR).

Lees verder


Vetrijke voeding en obesitas tijdens de zwangerschap schaadt de stamcellen in de foetus

Wetenschappers van het OHSU Doernbecher Children's Hospital onthullen dat een vetrijk dieet en obesitas tijdens de zwangerschap bloedvorming in gevaar brengen, of hematopoic, stamcelsysteem in de foetale lever verantwoordelijk voor het creëren en onderhouden van een levenslange bloedvorming en de werking van het immuunsysteem. De levenslange druk van een westerse voeding op het hart en de bloedsomloop is al lang bekend. Echter, voorafgaand aan deze studie, had niemand onderzocht of de ontwikkeling van bloedstamcellen op vergelijkbare wijze kwetsbaar was voor prenatale vetrijke voeding en/of maternale obesitas.

Lees verder


Herinneringen van pijn tijdens de bevalling houden verband met de intensiteit in plaats van met de lengte van de bevalling

Een bevalling is fysiek heel intens en voor veel vrouwen is het de meest pijnlijke ervaring ooit. En toch toont nieuw onderzoek aan dat de hoeveelheid tijd die gepaard gaat met de bevalling niet van invloed is op hoe ze zich later de bevallingspijn herinneren. Uit het onderzoek, gepubliceerd in Psychological Science een tijdschrift van de Association for Psychological Science, blijkt dat de piek- en de endniveaus van de pijn die de vrouwen ervaren en of ze een ruggenprik gekregen hebben van invloed zijn op hun latere herinnering van de bevallingspijn.

Lees verder


Video - Knoflook en rozijnen ter preventie vroeggeboortes


Video - Aspartaam verhoogt kans op vroeggeboortes


Door gefrituurd voedsel verhoogd risico zwangerschapsdiabetes

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Diabetologia (het tijdschrift van de Europese Vereniging voor de Studie van Diabetes) toont aan dat vrouwen die, voor het concipiëren, regelmatig gefrituurd voedsel tot zich nemen een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes tijdens de zwangerschap. Het onderzoek wordt geleid door Drs Cuilin Zhang Wei en Bao, Eunice Kennedy Shriver van het National Institute of Child Health and Human Development (NICHD, onderdeel van de Amerikaanse National Institutes of Health) Rockville, MD, USA, en collega's.

Lees verder


Zwangerschapscomplicaties door verontreinigd water

Volgens een nieuwe studie aan de Boston University School of Public Health kan prenatale blootstelling aan tetrachloorethyleen (PCE) in het drinkwater het risico van doodgeboorte en afscheuring van de placenta veroorzaken. De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health, vergeleek 1.091-PCE zwangerschappen met 1.019 niet-blootgestelde zwangerschappen bij 1.766 vrouwen in Cape Cod, Ma., waar het water in de late jaren 1960 tot de vroege jaren 1980 besmet was geraakt door de installatie van vinyl bekleed asbest cement leidingen.

Lees verder


Natuurlijke geboorte kan het immuunsysteem versterken

Een aantal studies suggereren dat kinderen geboren met de keizersnede een andere darmflora hebben dan natuurlijk geborenen. Maar het is nog niet bekend waarom dit het geval is en wat het betekent voor het immuunsysteem. Onderzoekers van de Faculteit Gezondheid en Medische Wetenschappen beslisten daarom om de impact van de geboorte op de ontwikkeling van het immuunsysteem van pasgeboren muizen te onderzoeken.

Lees verder


Teennageltjes van zuigelingen onthullen in utero blootstelling aan lage niveau’s van arseen

Volgens een studie aan het Dartmouth College zijn teennagels van zuigelingen een betrouwbare manier om de blootstelling aan arseen voor de geboorte in te schatten. Een groeiende hoeveelheid bewijs suggereert dat in utero blootstelling van vroeg leven aan arseen, nadelige effecten kan hebben op kinderen, zelfs bij de lage tot matige niveaus gebruikelijk in de Verenigde Staten en elders. De foetus begint teennageltjes te ontwikkelen tijdens het eerste trimester waardoor ze een nauwkeurige maatstaf zijn van de blootstelling aan arseen gedurende de gehele zwangerschap.

Lees verder


Onvolwaardig dieet vóór de zwangerschap is gelinkt aan vroeggeboorte

Onderzoekers van de universiteit van Adelaide hebben voor het eerst bevestigd dat vrouwen die een onvolwaardig voedingspatroon hebben voordat ze zwanger worden circa 50% meer kans hebben op een vroeggeboorte in vergelijking met vrouwen die een gezond voedingspatroon hebben. Onderzoekers aan de universiteit van het Adelaide’s Robinson Research Institute, onderzochten het voedingspatroon van meer dan 300 Zuid-Australische vrouwen, zodat zij een beter inzicht konden krijgen in de eetgewoonten vóór de zwangerschap.

Lees verder


Haar kleine kinderen geeft aanwijzingen over leven in de baarmoeder
Net zoals de jaarringen van een boom, kan het haar veel informatie prijsgeven over het verleden. Het kan laten zien of iemand recentelijk drugs heeft gebruikt of dat een atleet aan de doping was. Het kan informatie verschaffen over hormonen en milieugif aan het licht brengen. En, zoals een onderzoeksteam van de Universiteit van Wisconsin-Madison laat zien in een studie met resusaapjes en gepubliceerd in de april 2014 uitgave van Pediatric Research, kan het ook iets prijsgeven over de baarmoeder zelf waarin de baby werd gevormd.

Lees verder


Stress heeft mogelijk effect op zwanger worden

Onderzoekers vinden dat stress de zwangerschap kan vertragen en dubbel risico op onvruchtbaarheid veroorzaakt. Moeite om zwanger te geraken kan een ongelooflijk stressvolle ervaring zijn voor elk koppel. Voor het eerst hebben onderzoekers gegevens verzameld die suggereren dat vooroordeel spanning een rol kan spelen bij onvruchtbaarheid.

Lees verder


Zon kan foliumzuur niveaus bij jonge vrouwen verlagen

Volgens een nieuwe QUT studie riskeren vrouwen, die zwanger zijn of proberen zwanger te geraken en extra foliumzuur nemen, het risico om hun foliumzuur voordeel te verminderen als zij zich blootstellen aan de zon. In een artikel met de titel' Blootstelling aan ultraviolette straling wordt geassocieerd met een verminderde foliumzuurstatus bij vrouwen tijdens de vruchtbare leeftijd', gepubliceerd in het Journal of Photochemistry en Photobiology B : Biology, vonden QUT onderzoekers dat blootstelling aan UV aanzienlijk de foliumzuur niveaus vermindert .

Lees verder


Darmbacteriën kunnen levensbedreigende infecties bij te vroeg geboren baby's veroorzaken

Prematuur geboren baby's overleven in steeds grotere aantallen. Maar velen doorstaan de complicaties van de vroeggeboorte om vervolgens te lijden aan een vertraagde sepsis –levensbedreigende infecties in het bloed die toeslaan als zuigelingen 72 uur oud zijn. Terwijl de directe sepsis vaak wordt veroorzaakt door ziekteverwekkers overgenomen van de vruchtzak of geboortekanaal, zijn de oorzaken van de vertraagde sepsis veel minder duidelijk.

Lees verder


Gezond eten kan de kans op vroeggeboortes verkleinen

Voor het onderzoek, dat werd geleid door onderzoekers van de University of Gothenburg, Sahlgrenska University Hospital en het Norwegian Institute of Public Health, vulden de deelneemsters een wetenschappelijk bepaalde vragenlijst in over wat ze gegeten en gedronken hadden sinds het begin van de zwangerschap. De onderzoekers hadden ook inzage in informatie over de algemene levensstijl van de vrouwen, bijv. opleidingsniveau, leefomstandigheden, inkomen, gewicht, lichaamsbeweging, rookgewoonte, alcoholgebruik, aantal kinderen en medische indicatoren zoals een voorgeschiedenis van vroeggeboortes.

Lees verder


Schadelijke stoffen in babymatras van koudschuim of traagschuim

Wieg- of ledikantmatrasjes die niet van natuurlijke materialen zijn gemaakt, ademen een aanzienlijke hoeveelheid schadelijke stoffen (VOC’s, volatile organic compounds) uit. Duidelijk is ook dat de concentratie van deze schadelijke stoffen 2,5 cm boven het matras veel hoger is dan midden in de kamer. De meeste baby’s slapen zo’n 12-14 uur per dag en ademen deze schadelijke stoffen dus in. Dit blijkt voor het eerst duidelijk uit nieuw onderzoek door de universiteit van Texas.

Lees verder


Borstvoeding voorziet baby's van jodium

Jodium is essentieel voor het menselijk lichaam en voor zuigelingen is dit element van groot belang voor een gezonde ontwikkeling. Jodiumtekort kan de groei verstoren en het zenuwstelsel schade berokkenen. In jodiumarme regio's zoals Zwitserland met zijn jodium deficiënte bodems wordt gejodeerd zout aanbevolen voor gebruik bij het koken en in de voedingindustrie. Pasgeborenen krijgen genoeg van het sporeelement via de moedermelk en babyvoeding met toegevoegd jodium. Echter zijn gejodeerd zout of aangevulde babyvoeding niet overal beschikbaar met name in afgelegen gebieden in ontwikkelingslanden en de moeilijk te bereiken kwetsbare segmenten van de bevolking.

Lees verder


Onderzoek toont aan dat effecten van stress bij de moeder via vaginale bacteriën en de placenta wordt door gegeven aan de nakomelingen

Onderzoeken van het Penn Medicine, gepresenteerd op neuroscience 2013, wijzen op twee manieren waarop de moeder stress doorgeeft aan haar kind.

SAN DIEGO - Nieuwe bevindingen van twee dierlijke studies, gepresenteerd door onderzoekers van de University of Pennsylvania tijdens Neuroscience 2013 de jaarlijkse bijeenkomst voor de Society for Neuroscience, suggereren dat zwangere vrouwen de schadelijk effecten van stress door kunnen geven aan hun ongeboren kind door middel van de bacteriën in hun vagina en via de placenta.

Lees verder


Negatieve gevolgen cortisolachtige medicatie voor babies

Volgens een nieuwe studie in Biologische Psychiatrie kan blootstelling aan cortisolachtige medicijnen voor de geboorte bijdragen tot emotionele problemen en veranderingen in de hersenen. Neonatologissen lijken wonderen in de strijd te werpen om het voortbestaan ​​van de te vroeg baby's geboren te ondersteunen. Om hun overleving te bevorderen worden vaak cortisolachtige geneesmiddelen, zogenaamde glucocorticoïden, toegediend aan vrouwen in preterme arbeid om de longrijping van hun baby voor de geboorte te versnellen. Cortisol is een stof die van nature door het lichaam vrijgegeven wordt bij stress. Maar de niveaus van glucocorticoïden toegediend voor de longontwikkeling zijn hoger dan die welke vrijkomen bij stress, wellicht weerspiegeld door de reactie van het lichaam op extreme belastingen.

Lees verder


Nieuwe studie over neurologische effecten van prenatale blootstelling aan paracetamol

Paracetamol (acetaminophen) is het meest gebruikte medicijn tijdens de zwangerschap maar er zijn zeer weinig studies die de mogelijke gevolgen op lange termijn voor het kind hebben onderzocht. Uit een nieuwe studie van het Noors Instituut van Volksgezondheid blijkt dat langdurig gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap het risico op nadelige effecten op de ontwikkeling van het kind kan verhogen. De studie maakt gebruik van gegevens van de Noorse Moeder en Kind Cohort Studie om het effect van paracetamol tijdens de zwangerschap op de psychomotorische ontwikkeling, het gedrag en het temperament op 3 jarige leeftijd te onderzoeken. Bijna 3000 broer en zusterparen werden opgenomen in de studie.

Lees verder


Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap verbetert de vaatfunctie van volwassen nakomelingen

Oefeningen tijdens de zwangerschap zorgen voor mogelijkheden om vasculaire gezondheid te programmeren bij volwassen nakomelingen. Het zijn met name noemenswaardige veranderingen van de vasculaire gladde spier, dit volgens een vandaag (25 oktober) gepubliceerde nieuwe studie in het tijdschrift Experimental Physiology.

De huidige richtlijnen voor zwangere vrouwen raden dertig minuten matig intensieve lichamelijke activiteit aan, het liefst alle dagen van de week. Helaas zijn niet alle artsen overtuigd dat oefeningen gunstig zijn voor zowel de zwangere vrouwen als hun nakomelingen.

De resultaten van deze studie leveren bewijs dat als de moeder oefeningen doet tijdens haar zwangerschap dat het een krachtige programmerings-stimulans is voor de slagaders van het nageslacht en dat deze programmering gevolgen kan hebben voor toekomstige hart- en ziektegevoeligheid van de nakomelingen.

Lees verder


Luchtverontreiniging en psychische nood tijdens de zwangerschap

Combinatie van fysieke en psychosociale stressoren tijdens de foetale ontwikkeling vergroten het effect van elke blootstelling.

Maternale psychische nood in combinatie met blootstelling aan luchtverontreiniging tijdens de zwangerschap hebben een negatief effect op gedragsmatige ontwikkeling van het kind, volgens onderzoekers van het Centrum van Colombia voor de Milieuhygiëne van Kinderen aan de Mailman School of Public Health.

De studie, die in het tijdschrift Pediatrics verschijnt, meldt dat de moeder demoralisatie, een maat voor psychische nood kan beïnvloeden het vermogen van een moeder om te gaan met stressvolle situaties, was verbonden met een aantal gedragsproblemen, zoals angst, depressie, aandachtsproblemen, regel -breken, externaliserende problemen, en agressief gedrag. De effecten van demoralization het grootst bij kinderen met hogere niveaus van prenatale blootstelling aan polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) in de luchtverontreiniging.

Lees verder


Foliumzuur deficiëntie heeft effect over meerdere generaties

Onderzoekers van de University of Calgary ontdekken dat een foliumzuur deficiëntie bij dieren kan leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid bij kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Onderzoekers van de universiteiten van Calgary en Cambridge, UK, hebben ontdekt dat een mutatie in een gen dat nodig is voor de stofwisseling van foliumzuur niet alleen de directe nakomelingen beïnvloedt, het kan ook nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals spina bifida en hartafwijkingen, op volgende generaties. De studie met dieren, deze week gepubliceerd in het tijdschrift Cell, werpt ook een licht op het moleculaire mechanisme van foliumzuur (ook wel bekend als folaat) tijdens de ontwikkeling.

Ongeveer één op de 1200 kinderen wordt geboren met spina bifida. De nadelige effecten van foliumzuur deficiëntie op de ontwikkeling tijdens de zwangerschap zijn welbekend. Met als resultaat dat Canada, en vele andere landen, foliumzuur verrijkingsprogramma’s hebben toegepast waarbij foliumzuur wordt toegevoegd aan graanproducten. Het doel was om de incidentie van ontwikkelingsproblemen, zoals spina bifida te verminderen. Tot nu toe was echter weinig bekend over hoe een tekort aan foliumzuur de vele gezondheidsproblemen veroorzaakte bij het nageslacht.

Lees verder


Dieet gedurende de zwangerschap van de moeder en andere leefeffecten op het welbehagen en intelligentie van de kinderen

Onderzoekers van het Nutrimenthe project hebben in een 5 jaar durende studie honderden families aangesproken met jonge kinderen in Europa. Ze keken naar het effect van vit.B - foliumzuur - jodium en omega 3 vetten. En onderzochten emotie en gedrag uitwerkingen op kinderen van voor de geboorte tot 9 jaar. Deze studie vond dat foliumzuur wordt aanbevolen in sommige landen van Europa om in te nemen gedurende de 1e 3 mnd van de zwangerschap. Het helpt waarschijnlijk tegen gedragsproblemen tijdens de 1e kinderjaren. Het eten van vette vis is ook gewenst, niet alleen voor de omega 3 vetzuren voor de breincellen maar ook voor de jodium wat positieve effecten heeft en bekwaamheid geeft bij lezen en gelijkmatig opgroeien tot het 9e levensjaar.

Lees verder


Aanhoudende spanning verhoogt het risico op een miskraam

Een onderzoeker van Tel Aviv University ontdekt een verhoogd risico van 59 procent op een miskraam bij vrouwen die leven in oorlogsgebied. Met behulp van diverse onderzoeken is er gekeken naar de invloed van stress op een zwangerschap - zowel chronische stress, als werkdruk en acute stress in verband met traumatische gebeurtenissen, zoals de 9/11 terreur aanslagen. Zij concluderen dat stress kan leiden tot nadelige gevolgen tijdens de bevalling, zoals miskramen en vroeggeboorten. Weinig onderzoeken beoordelen de impact van continue militaire of politieke spanning gedurende een zwangerschap, zegt prof. dr. Liat Lerner-Geva van Tel Aviv University's Sackler Faculty of Medicine en de Women and Children's Health Research Unit van The Gertner Institute for Epidemiology and Health Policy Research Ltd, Tel Hashomer. Haar nieuwe onderzoek, uitgevoerd met promovendus Tamar Wainstock en prof. Ilana Shoham-Vardi van de Ben Gurion University, prof. Eyal Anteby van het Barzilai Medical Center, en Saralee Glasser van The Gertner Institute, Tel Hashomer, maakt bekend dat leven onder deze aanhoudende spanningen het risico op miskramen aanzienlijk verhoogt.

Lees verder


Al in de baarmoeder beginnen babies met het leren van de taal

Onderzoekers hebben ontdekt dat babies van slechts enkele uren oud in staat zijn het verschil te horen tussen hun moedertaal en een vreemde taal. De studie impliceert dat babies al in de baarmoeder taal opnemen, dit is vroeger dan werd veronderstelt. De zintuigen en het hersenmechanisme voor gehoor wordt rond de 30 weken ontwikkelt, een nieuwe studie toont aan dat ongeboren babies vanaf 10 laatste weken van de zwangerschap luisteren naar het spreken van de moeder en bij de geboorte kan worden angetoond wat ze gehoord hebben. Volgens Patricia Kuhl, mede-auteur en mede-directeur van het Institute for Learning & Brain Sciences bij de Universiteit van Washington, heeft de moeder als eerste invloed op de brein van het kind. Het geluid van de klinkers in haar spraak zijn het luidst en de foetus houdt zich daaraan vast.

Lees verder


Nieuw onderzoek vindt tragere groei van de hersenen bij te
vroeg geborenen

Te vroeg geboren baby's, die langzamer groeien als ze dichterbij hun berekende geboortedatum komen, hebben ook een tragere ontwikkeling in de hersenen die we de cerebrale cortex noemen, rapporteren Canadese onderzoekers in een nieuwe, recent gepubliceerde studie in Science Translational Medicine. Het hersenschors heeft twee tot vier millimeter celniveau dat het bovenste deel van de hersenen bekleedt en betrokken is bij cognitieve, gedrags-, en motorische processen. Onderzoekers analyseerden MRI-hersenscans van 95 van 8 tot 16 weken te vroeg geboren zuigelingen bij het BC Women’s Hospital & Health Centre tussen 2006 en 2009. Zuigelingen werden gescand kort na de geboorte en een tweede keer omstreeks de berekende geboortedatum , de negende maand van de zwangerschap.

Lees verder


Maternale blootstelling aan buitenlucht verontreiniging gelinkt aan wereldwijd laag geboortegewicht

Grootste onderzoek in zijn soort toont verband aan tussen buitenlucht deeltjes verontreiniging en verminderde foetale groei. Bij moeders die zijn blootgesteld aan zwevende fijnstofverontreiniging van het type uitgestoten door voertuigen, stedelijke verwarming en kolen centrales hebben aanzienlijk meer kans om kinderen met een laag geboortegewicht te dragen, volgens een internationale studie geleid door co-aanvoerder onderzoeker Tracey J. WoodruffPhD, MPU, professor in de verloskunde en Gynaecologie en reproductieve wetenschappen in UC San Francisco samen met Jennifer Parker, PhD, van het National Center for Health Statistics, Centers for Disease Control and Prevention. De studie, de grootste in zijn soort ooit uitgevoerd, analyseerde gegevens verzameld uit meer dan drie miljoen geboorten in negen landen op 14 locaties in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië.

Lees verder


Verhoogde formaldehyde niveaus gevonden in kinderdagverblijven

Berkeley - Bij een nieuw uitgebreid onderzoek, door de universiteit van Californië in Berkeley, naar kinderdagverblijven hebben onderzoekers ontdekt dat de luchtkwaliteit binnen de kinderzorg instellingen, over het geheel genomen, hetzelfde is als bij andere milieus binnenshuis. Alleen was het niveau van formaldehyde en andere verontreiniging hoger dan de gezondheidsrichtlijnen van de staat. Schoonmaak en hygiëne gerelateerde chemicaliën waren ook in de lucht aanwezig, soms zelf in hogere concentraties in vergelijking met de ‘thuis omgeving’. Het onderzoek, betaald door The California Air Resources Board (CARB), is de eerste gedetailleerde analyse van milieu verontreiniging en blootstelling van kinderdagverblijven in Californië. Het besloeg 40 onderwijsinstelling voor jonge kinderen in de staten Alameda en Monterey. Onderzoekers ontdekten dat in 35 van deze instellingen, oftewel 87,5%, de formaldehyde niveaus in acht uur, hoger waren dan 9 mcg per m3.

Lees verder


Prenatale testosteron niveaus beïnvloeden latere reactie op belonen rapporteert nieuw onderzoek in biologische psychiatrie

Nieuwe inzichten geleid door Dr. Michael Lombardo, Prof. Simon Baron-Cohen en collega’s van de Cambridge Universiteit laten zien dat testosteron niveaus in het begin van foetale ontwikkeling latere gevoeligheid van hersengebieden beïnvloeden omtrent beloningsverwerking en van invloed zijn op iemands gevoeligheid om te schakelen in gedrag, wat in uitersten, gerelateerd is aan verschillende neuro psychiatrische aandoeningen, die onevenredig meer invloed op de ene sekse hebben dan op de andere. Hoewel in lagere niveaus aanwezig bij vrouwen, is testosteron één van de primaire geslachtshormonen die aanzienlijke invloed uitoefent op het ontstaan van verschillen tussen mannen en vrouwen. Bij volwassenen en adolescenten heeft een verhoogd testosteronniveau angstreducering aangetoond, minder gevoeligheid voor straf, toename in risico’s nemen, en meer oplettendheid bij bedreiging. Deze effecten hebben een aanzienlijke wisselwerking in samenhang met de beïnvloeding van sociaal gedrag.

Lees verder


Chronische stress gedurende de zwangerschap doet de voordelen van het moederschap op het brein teniet

COLUMBUS, Ohio – een nieuw onderzoek bij dieren toont aan dat chronische stress gedurende de zwangerschap de voordelen van het moederschap op de hersenen teniet doet, een uitkomst die, zo suggereren onderzoekers, het begrip van postnatale depressie zou kunnen vergroten. Rattenmoeders vertoonden een toename in hersencelverbindingen in gebieden die verband houden met leren, geheugen en stemming. De hersenen van rattenmoeders die tweemaal daags geprikkeld werden gedurende de zwangerschap vertoonden deze toename daarentegen niet.

Lees verder


Een geboorte is niet een reden om naar het ziekenhuis te gaan

Een nieuw Cochrane Review concludeert dat alle landen het oprichten van een goede thuisbevallingsservice in overweging zouden moeten nemen. Zij moeten er ook voor zorgen dat zwangere vrouwen met een laag-risico goed geïnformeerd worden zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken. De evaluatie is opgesteld door senior onderzoeker en statisticus Ole Olsen, de Research Unit For General Practice, University of Copenhagen en verloskundig docent PhD Jette Aaroe Clausen. In veel landen wordt aangenomen dat een bevalling in het ziekenhuis voor alle vrouwen de veiligste manier is. Echter, waarnemingsstudies van steeds betere kwaliteit en in verschillende settings gedaan suggereren dat geplande thuisbevallingen in veel gevallen net zo veilig kunnen zijn als een geplande ziekenhuis bevalling en met minder interventies en minder complicaties.

Lees verder


Zuigelingen die blootgesteld worden aan bepaalde soorten schimmels hebben een hoger risico op astma

In de VS lijdt een op de 10 kinderen aan astma, maar de mogelijke milieu factoren die bijdragen aan deze ziekte zijn niet erg bekend. Op Cincinnati gebaseerde onderzoekersrapporten wordt nu nieuw bewijs aangeleverd dat blootstelling aan drie soorten schimmels tijdens de peutertijd een directe schakel in de ontwikkeling van astma kan hebben tijdens de jeugd. Deze vormen van schimmel — Aspergillus ochraceus, Aspergillus unguis en Penicillium variabile — worden meestal gevonden in huizen die door water beschadigd zijn, dit zet een schijnwerper op het belang van schimmel verdelgingsmaatregelen voor de volksgezondheid.

Lees verder


Ongezonde veranderingen van de "gut microben" - bacteriën die leven in onze spijsverteringskanaal- zijn gunstig voor zwangere vrouwen

De compositie van microben in ons spijsverteringskanaal verandert behoorlijk tijdens de zwangerschap. Aldus een onderzoek welke werd gepubliceerd door Cell Press in de uitgave van Cell van 3 augustus. Hoewel deze veranderingen gekoppeld worden aan stofwisselingsziekten zijn ze onder de meeste omstandigheden heilzaam bij zwangere vrouwen.

Lees verder


Een dieet met hoog choline gehalte gedurende de zwangerschap kan minder stress voor de baby betekenen

(Choline is een amino-alcohol. Het werd in 1862 ontdekt en in 1866 voor het eerst synthetisch nagemaakt.)

De meeste vrouwen in de Verenigde Staten verbruiken te weinig choline, een essentiële voedingsstof, gevonden in eieren. Nieuw onderzoek van de Cornell University geeft aan dat zwangere vrouwen die de choline inname in het derde trimester van de zwangerschap verhogen, het risico kunnen verminderen om bij de baby metabole en chronische stress gerelateerde ziekten te ontwikkelen, zoals hoge bloeddruk en diabetes in hun verdere leven.

Lees verder


Stress tijdens zwangerschap leidt tot abdominale obesitas in muizen nakomelingen

Nieuw onderzoek in the FASEB Journal suggereert dat de neuropeptide y in plasma en haar Y2 receptor in visceraal vet een belangrijke rol speelt in zwaarlijvigheid. Een nieuw onderzoek waarbij muizen gebruikt werden suggereert dat er een verband bestaat tussen metabole of psychische stress bij de moedermuizen en de ontwikkeling van obesitas, type 2 diabetes, en metabool syndroom bij haar nakomelingen.

Lees verder


Link tussen prenatale blootstelling aan insecticide chloorpyrifos en veranderingen in de hersenstructuur

Hoewel chloorpyrifos in de VS niet meer mag worden gebruikt voor huishoudelijk gebruik, wordt het wereldwijd toch nog veel gebruikt en ook op veel voedsel en landbouwproducten in de VS. Zelfs lage tot matige niveaus van blootstelling aan het insecticide chloorpyrifos tijdens de zwangerschap kan op lange termijn leiden tot mogelijk onomkeerbare veranderingen in de hersenstructuur van het kind. Dit blijkt uit een nieuwe studie naar de hersenen door onderzoekers van de Columbia Center for Children's Environmental Health aan de Mailman School of Public Health, Duke Universitair Medisch Centrum, Emory University en de New York State Psychiatric Institute. De veranderingen in de hersenstructuur bij kinderen die zijn blootgesteld aan deze chemische stof hangen samen met cognitieve stoornissen.

Lees verder


De microben in de darmen van borstgevoede baby’s dragen bij aan een gezond immuunsysteem

URBANA - Een nieuwe multi-universitaire studie toont aan dat verschillen in bacteriële kolonisatie in de darmen van kinderen die borstvoeding en formule-voeding krijgen tot verandering leiden in de expressie van genen die betrokken zijn bij het immuunsysteem van de baby. “Deze studie geeft een eerste inzicht in de interacties tussen microben en het zich ontwikkelende kind en hoe deze interacties beïnvloed worden door voeding. Het demonstreert ook de kracht van nieuwe experimentele en analytische benaderingen die het mogelijk maken om de gelijktijdige analyse te zien van de reactie van de microbioom en de ‘gastheer’,” zei Mihai Pop van de University of Maryland, in een herziening van de studie voor het publicatie tijdschrift.

Lees verder


Baby jongentjes vol testosteron mogelijk het gevolg van het gedrag van de moeder

Door vergelijking van het testosteron gehalte van 5 maanden oude tweelingen, identiek of niet identiek, waren onderzoekers van de Universiteit uit Montreal in staat om vast te stellen dat het gehalte van de testosteron tijdens de zuigelingentijd niet genetisch bepaald is maar meer door milieufactoren. ‘Testosteron is het sleutelhormoon voor de ontwikkeling van de mannelijke geslachtsorganen en tevens geassocieerd met gedragspatronen, zoals seksueel gedrag en agressie,” zei de toonaangevende auteur Dr. Richard E. Tremblay van de Universiteit van de Onderzoeksunit naar Psychosociale Onaangepastheid van Kinderen.

Lees verder


Waarom magere babies obesitas krijgen: een onderzoek zegt dat een verstoorde hypothalamus functie de oorzaak is

Het lijkt onwaarschijnlijk dat een baby die te licht is bij de geboorte geneigd is tot obesitas, maar het is uitvoerig gedocumenteerd dat deze kinderen geneigd zijn aan te komen in hun jeugd, als ze vrije toegang hebben tot calorieën. Onderzoekers zijn nu op het spoor hoe dat komt. Een nieuw onderzoek met proefdieren aan de UCLA heeft aangetoond dat bij babies met een te laag geboortegewicht, wiens groei werd tegengehouden in de baarmoeder, het niveau van honger- bevorderende neuropeptiden in de in de hersenen gelegen hypothalamus (het centrale hongerregelende orgaan)hoger is, hetgeen resulteert in een natuurlijke tendens bij deze kinderen om meer calorieën te verorberen.

Lees verder


Studie - de hersenen van babies hebben profijt van muzieklessen

Na het voltooien van de eerste studie van zijn soort, hebben onderzoekers van McMaster University ontdekt dat al heel vroeg muzikale opleiding kinderen profijt biedt nog voordat ze kunnen lopen of praten. Zij vonden dat één jaar oude babies die deelnemen aan interactieve muziek klassen met hun ouders meer glimlachen, beter te communiceren en eerder en meer geavanceerde hersenreacties laten zien op muziek. De bevindingen werden onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschriften Developmental Science en Annals van de New York Academy of Sciences. "Veel studies uit het verleden over de muzikale opleiding hebben zich gericht op oudere kinderen," zegt Laurel Trainor, directeur van het McMaster Institute for music and mind. "Onze resultaten suggereren dat de kindhersenen wellicht van een bijzonder kunststof zouden kunnen zijn, bij blootstelling aan muziek. "

Lees verder



Naar de volgende pagina
 


 

 

Op zoek naar een natuurlijke multi ?

 

 

Informatie over onze webwinkel

Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com

 

 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.