Ziek geworden maatschappij door eigen keuzes deel 6

Column Pauline Laumans

Onlangs kwam ik in contact met een persoon die erg dominant was. Ogenschijnlijk heel lief en aardig maar als je daarachter keek erg dominant. Alles moest precies zoals zij het wilde en wel direct.

Ik had die weken wat vaker contact met haar en kwam tot de ontdekking dat ze vol met problemen zat zoals irrationele overtuigingen (die alleen maar bijdragen aan het minderwaardig voelen over het zelf) Objectief naar zichzelf, anderen en de wereld kijken had ze in haar leven gemist waardoor ze leed aan:

Zelfonderschatting: als ik ben dom,
Perfectionisme: als ik moet de beste zijn,
Angst voor afwijzing: men moet me aardig vinden,
Opgelegde normen: een kind staat altijd voor de ouders klaar
Generaliseren (algemene conclusie trekken uit één gebeurtenis): ja dat is gebeurt en zal wel elke keer zo gebeuren of invullen reacties/ gedrag van anderen
Lage frustratietolerantie: alles moet gaan zoals ik wil, anders kan ik het niet,
Denken in doemscenario's: als dát gebeurt, overleef ik het niet.
Eisen stellen: mensen moeten zich houden aan mijn regels, anders is het niet rechtvaardig.

Ze projecteerde dit op haar omgeving wat haar in de omgang een onaangenaam persoon maakte.

Veel mensen lijden net als bovengenoemd voorbeeld nog steeds aan dergelijke valkuilen met als gevolg dat ze:

Niet zichzelf zijn, niet in het hier en nu leven, anderen hun leven laten leiden, overdreven extrovert gedrag vertonen, zichzelf veroordelen, voorbarige conclusies trekken, gevangen zitten in groepsdwang (kleine gemeenschap), denken in stereotypen, altijd conformeren, in onderwaardering of overwaardering van zichzelf zitten.

Actie o.a.
Jezelf vergeven, assertief worden (denken aan jezelf EN de ander), opkomen voor wat je voelt, ervaart, jezelf in de ogen leren kijken, positief lijst van jezelf maken, 360 graden scope leren krijgen, uit je comfort zone komen zodat je meerdere mogelijkheden ziet en meerdere levenservaringen en situaties leert te zien die mogelijk zijn, in groep zijn maar niet van de groep zijn, jezelf leren worden en gelijkwaardig zijn als mens.

"Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun gedachten erover."
- Epictetus (filosoof, 55-135 n. Chr.)


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag