Gratis toegang tot miljoenen documenten over chemische toxiciteit

Miljoenen pagina's met interne bedrijfs- en handelsassociatie documenten die betrekking hebben op de introductie van nieuwe producten en chemicaliën op de werkplek en in de handel zijn gecompileerd tot een gratis doorzoekbare online database genaamd ToxicDocs. De geschiedenis en toekomstvooruitzichten voor deze database zijn het onderwerp van een vrij te bekijken speciale sectie in het Journal of Public Health Policy, een Palgrave Macmillan tijdschrift uitgegeven door Springer Nature.

Historici van volksgezondheid, Gerald Markowitz en David Rosner, raakten voor het eerst geïnteresseerd in het documenteren van de geschiedenis van toxische stoffen in de jaren tachtig. Tijdens hun carrière hebben ze inmiddels duizenden documenten onderzocht over zaken als loodvergiftiging bij kinderen, de kankerverwekkende eigenschappen van vinylchloride, silicose, polychloorbifenylen (PCB's) en asbest.

In de loop der jaren hebben ze toegang gekregen tot miljoenen pagina's van documenten die ze hebben geanalyseerd en gecategoriseerd en gebruikt in rechtszaken tegen de chemische industrie. Het verzamelen van zoveel documenten was zowel een zegen als een vloek. Terwijl ze nieuwe bronnen en interessante vragen over bedrijfsgeschiedenis openden was het manueel uitpluizen van deze documenten een fysieke uitdaging.

In de vroege jaren 2000, had Merlin Chowkwanyun het idee om de collecties met documenten online in een doorzoekbaar formaat beschikbaar te stellen voor studenten, wetenschappers en anderen die geïnteresseerd zijn in milieu- en kwesties van arbeidsgezondheid. Het idee is een paar jaar geleden eindelijk op volle gang gekomen. Het resultaat was de online database ToxicDocs.

Het speciale gedeelte "ToxicDocs: een nieuw tijdperk van bewijsvoering voor beleid ter bescherming van de volksgezondheid" biedt een waardevol overzicht van de betekenis van deze database. Naast een speciaal editorial over de geschiedenis van ToxicDocs, zijn er zeven commentaren die de mogelijke impact en het gebruik van de database bespreken.

Aangezien industrialiserende landen ernaar streven de fouten van anderen te vermijden is ToxicDocs vrij te consulteren door iedereen, waar ook ter wereld: onderzoeksjournalisten, toxicologen, beleidsmakers, historici van de volksgezondheid, verdedigers van het milieurecht en het groot publiek.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag