Hoe stress je ziek kan maken

EAST LANSING, Mich. - Een onderzoek aan de Michigan State University geeft nieuw inzicht in de manier waarop bepaalde typen stress interageren met immuuncellen en kunnen reguleren hoe deze cellen reageren op allergenen en uiteindelijk fysieke symptomen en ziekten veroorzaken.

De federaal gefinancierde studie, gepubliceerd in het Journal of Leukocyte Biology, liet zien hoe een stressreceptor, bekend als corticotropin-releasing factor, of CRF1, signalen naar bepaalde immuuncellen kan sturen, mastocyten genoemd, en bepalen hoe ze het lichaam verdedigen.

"Mastocyten worden sterk geactiveerd als reactie op stressvolle situaties die het lichaam mogelijk ervaart," zei Adam Moeser, universitair hoofddocent gespecialiseerd in door stress veroorzaakte ziekten. "Wanneer dit gebeurt, vertelt CRF1 deze cellen om chemische stoffen vrij te geven die kunnen leiden tot ontstekingen en allergische aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom, astma, levensbedreigende voedselallergieën en auto-immuunziekten zoals lupus."

Van één chemische stof, histamine, is bekend dat deze het lichaam helpt zich te ontdoen van binnendringende allergenen zoals pollen, huisstofmijt of het eiwit van een bepaald voedsel zoals pinda of schaaldieren. De histamine veroorzaakt een allergische reactie en helpt bij een normale reactie het lichaam het allergeen te verwijderen.

Als een patiënt een ernstige allergie of veel stress heeft kan deze reactie worden versterkt, wat resulteert in ernstiger symptomen, variërend van moeite met ademhalen, anafylactische shock of mogelijk zelfs de dood.

Tijdens het onderzoek vergeleek Moeser de histamine reacties van muizen op twee soorten stressomstandigheden - psychologisch en allergisch - waarbij het immuunsysteem overwerkt geraakte. Eén groep muizen werd als "normaal" beschouwd met CRF1-receptoren op hun mastocyten en de andere groep had cellen die CRF1 misten.

"Terwijl de 'normale' muizen blootgesteld aan stress hoge histamine niveaus en ziekte vertoonden, hadden de muizen zonder CRF1 lage histaminegehalten, minder ziektes en werden ze beschermd tegen beide soorten stress," zei Moeser. "Dit vertelt ons dat CRF1 kritisch betrokken is bij sommige ziekten die door deze stressfactoren worden geïnitieerd."

De CRF1-deficiënte muizen blootgesteld aan allergische stress hadden een vermindering van 54 procent in de ziekte, terwijl de muizen die psychische stress ervaarden een afname hadden van 63 procent.

De resultaten zouden de manier kunnen veranderen waarop alledaagse aandoeningen zoals astma en de slopende gastro-intestinale symptomen van prikkelbare darmsyndroom worden behandeld.

"We weten allemaal dat stress de verbinding tussen geest en lichaam beïnvloedt en het risico op veel ziekten verhoogt," zei Moeser. "De vraag is, hoe?"

"Dit werk is een cruciale stap voorwaarts in het decoderen van hoe stress ons ziek maakt en biedt een nieuw pad in de mastocyten voor therapieën om de kwaliteit van leven te verbeteren van mensen die lijden aan veel voorkomende stressgerelateerde ziekten."

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag