Caloriearme zoetstoffen bevorderen vetophoping in menselijk vet


THE ENDOCRINE SOCIETY

Kunstmatige, caloriearme zoetstoffen blijken de stofwisseling in het lichaam overhoop te gooien en een hoge consumptie van deze suikervervangers zou kunnen leiden tot vetophoping, vooral bij mensen die al zwaarlijvig zijn, zo blijkt uit voorlopig onderzoek. De onderzoeksresultaten worden maandag gepresenteerd op ENDO 017, de 99ste jaarlijkse vergadering van de Endocrine Society, in Orlando Florida.

“Veel mensen die bewust omgaan met de gezondheid gebruiken graag caloriearme suikervervangers. Er is echter groeiend wetenschappelijk bewijs dat deze zoetstoffen stofwisselingsproblemen bevorderen,” aldus dr. Sabyasachi Sen, hoogleraar Geneeskunde en Endocrinologie aan de George Washington Universiteit te Washington DC en de hoofdonderzoeker van deze studie.

Sen en zijn collega’s testten sucralose, een populaire laagcalorische zoetstof, op stamcellen – cellen die kunnen veranderen in vet, spieren, kraakbeen of botcellen – die uit menselijk vetweefsel waren gehaald. Ze plaatsten deze cellen 12 dagen lang in Petrischaaltjes in een oplossing die de vetproductie bevordert. Bij een dosis van 0,2 mmol sucralose, gelijk aan de concentratie die in het bloed van mensen wordt gevonden die veel caloriearme zoetjes gebruiken (ongeveer 4 blikjes light frisdrank per dag), zagen de onderzoekers een toegenomen expressie van genen die markers voor vetaanmaak en ontsteking zijn. Er was volgens Sen ook een toegenomen ophoping van vetdruppeltjes in de cellen, vooral bij een hogere dosis (1 mmol).

Vervolgens voerden de onderzoekers nog ander experiment uit. Zij analyseerden biopsies van buikvet dat verkregen was uit acht onderzoeksdeelnemers die zeiden dat zij laagcalorische zoetstoffen gebruikten (voornamelijk sucralose en wat aspartaam en/of acesulfaamkalium). Vier van hen hadden een gezond gewicht en vier waren obees. Volgens Sen waren er aanwijzingen voor een verhoogd glucosetransport naar de cellen en voor een overexpressie van bekende vetproducerende genen, vergeleken met vetbiopsies van deelnemers die geen zoetjes gebruikten.

Bovendien merkte hij dat bij deelnemers die caloriearme zoetstoffen gebruikten, die vele malen zoeter zijn dan suiker, een overexpressie optrad van receptoren voor de zoete smaak in hun vetweefsel; deze overexpressie was tot wel 2,5 keer zo groot als bij deelnemers die geen zoetstoffen gebruikten. De grotere aanwezigheid van zoete-smaak-receptoren in het buikvet zou een rol kunnen spelen bij het in staat stellen van glucose om de cellen binnen te gaan, van waaruit het in de bloedsomloop wordt opgenomen.

Al deze bevindingen zijn tekenen van ontregeling van de stofwisseling, waarbij de cellulaire processen veranderen om meer vet te maken, zo verklaart hij. Het is zorgelijk, aldus Sen, dat deze effecten het duidelijkst optraden bij de zwaarlijvige mensen die laagcalorische zoetstoffen namen, niet zozeer bij mensen met een normaal gewicht. Hij voegt toe dat de waargenomen verhoogde opname van glucose in de cellen ook zorgelijk is voor mensen met diabetes of prediabetes, “die al meer suiker in hun bloed hebben,” vergeleken met mensen die geen diabetes hebben.

Er is meer onderzoek nodig bij grotere groepen mensen met diabetes en obesitas om deze bevindingen te bevestigen, zo benadrukt hij.

“Wat we echter wel denken op grond van dit onderzoek,” zegt Sen, “is dat caloriearme zoetstoffen de toename van vetvorming bevorderen, doordat er meer glucose in de cellen wordt opgenomen, wat ontstekingsbevorderend is, en wat bij obese mensen nog schadelijker zou kunnen zijn.”

Vertaling: Astrid Zwart


Omega 3 uit algen

Natuurlijke multivitamine

Earthrise Spirulina


Naar het andere nieuws van vandaag