Zoethout populair bij opvliegers maar kan interfereren met medicijnen

AMERICAN CHEMICAL SOCIETY.

Zoethout heeft een gevarieerde en smakelijke geschiedenis, dat in de oude Egyptische tijden als thee en in traditionele Chinese medicijnen werd gebruikt; tot vandaag wordt het als smaakstof en als ingrediënt in sommige snoepjes gebruikt. Sommige vrouwen nemen zoethout extracten als supplement voor het behandelen van opvliegers en andere menopauzale symptomen. Maar wetenschappers zijn voorzichtig daar de stof een gezondheidsrisico inhoudt bij gebruik samen met medicijnen.

De onderzoekers presenteerden hun resultaten op de 254e National Meeting & Exposition van de American Chemical Society (ACS). ACS, 's werelds grootste wetenschappelijke bijeenkomst die elke donderdag plaats grijpt. Ze vertegenwoordigt bijna 9.400 presentaties over een breed scala van wetenschappelijke onderwerpen.

‘Bezorgd over het risico op beroerte en borstkanker met conventionele hormoontherapie, vragen vrouwen om alternatieven', zegt Richard B. van Breemen, Ph.D. "Sommigen nemen botanische voedingssupplementen, zoals zoethout, om menopauzale symptomen als opvliegers te behandelen."

Omdat een stof wordt verkocht als supplement in een gezondheidswinkel, betekent nog niet dat die helemaal veilig is voor iedereen. Op zichzelf, ook als snoep, kan het in sommige gevallen schadelijk zijn. De Amerikaanse Food and Drug Administration beveelt aan zoethout niet in grote hoeveelheden ineens te eten en waarschuwt dat buitensporig gebruik kan leiden tot onregelmatig hartritme en spiervermoeidheid.

"Het consumeren van te veel zoethout kan schadelijk zijn, maar wij vroegen ons af of kleine hoeveelheden in voedingssupplementen ook problemen kunnen veroorzaken door te interfereren met medicijnen," zegt Van Breemen, die aan de Universiteit van Illinois in Chicago verbonden is. "De lever bevat enzymen die medicijnen verwerken, en als deze enzymen worden geïnduceerd of geremd, zullen de medicijnen ook te snel of te langzaam worden verwerkt." Hij wijst erop dat deze veranderingen een aanzienlijk veiligheidsrisico kunnen vormen voor degenen die dagelijks een voedingssupplement nemen samen met andere medicijnen.

Van Breemen's team analyseerde hoe drie soorten zoethout - twee Noord-Amerikaanse soorten, Glycyrrhiza uralensis en G. inflata, en een Europese soort genaamd G. glabra - leverenzymes affecteerden die betrokken zijn bij het medicijnmetabolisme. Zij vonden dat alle drie de soorten verschillende van deze enzymen remmen. Van G. uralensis en G. inflata werden extracten gevonden die in sommige van deze enzymen zouden induceren. Daarom zeggen de onderzoekers dat G. uralensis en G. inflata meer geneigd zijn om met het medicijnenmetabolisme te interfereren dan G. glabra.

Voor de consument is het moeilijk te oordelen daar de meeste supplementen het soort zoethout niet op hun etiketten vermelden. De onderzoekers gebruiken deze kennis om een eigen zoethout therapie te ontwikkelen die veilig en effectief zou zijn voor vrouwen die menopauzale symptomen ondervinden, zoals opvliegers. Zij zijn van plan om volgend jaar klinische proeven te starten met hun G. glabra-supplementen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica