Luchtkwaliteit in 'groene' huisvesting vermindert door giftige stoffen in bouwmaterialen

Bevindingen kunnen leiden tot gezondere huizen, met name voor lage inkomensgroepen die in gesubsidieerde woningen leven.

SILENT SPRING INSTITUTE

Binnenluchtvervuiling kan in veel huizen een probleem zijn, zelfs in milieuvriendelijke gebouwen. Dankzij een nieuwe innovatieve studie onder leiding van het Silent Spring Institute, hebben onderzoekers een beter idee van waar deze vervuilende stoffen vandaan komen - welke komen uit chemicaliën die uit bouwmaterialen lekken en welke van de persoonlijke dingen die mensen in hun huizen binnen brengen. De bevindingen zouden de ontwikkeling van nieuwe groene bouwnormen kunnen voorlichten en leiden tot gezondere woningen vooral in de sociale sector.

"De meeste gebouwen zijn niet ontworpen met de gezondheid van mensen in het achterhoofd," zegt hoofdauteur Robin Dodson, milieuwetenschapper bij Silent Spring Institute. "Toch kan binnenluchtvervuiling leiden tot een aantal gezondheidsproblemen." Om de belangrijkste bronnen van vervuiling te identificeren verzamelden zij en haar collega's lucht- en stofmonsters in nieuw gerenoveerde gesubsidieerde woningen in de stad Boston, voor en na bewoning. De eenheden werden gerenoveerd om te voldoen aan bepaalde "groene" normen, voornamelijk op gebied van energie-efficiëntie. "Dit is de eerste studie om te kijken naar luchtverontreinigende stoffen voor en na bewoning."

Binnenluchtkwaliteit is vooral een probleem bij personen met lagere inkomsten; studies tonen aan dat die personen meer verontreinigende stoffen binnen halen. "Veel factoren vormen milieu-blootstellingen voor families met een laag inkomen die in sociale woningen verblijven,” zegt mede-auteur Gary Adamkiewicz bij de Harvard T.H. Chan School of Public Health. “In deze gezinnen constateren wij meer astma en andere ziekten die verband houden met milieuverontreinigingen. Deze studie helpt licht te werpen op de factoren die deze blootstellingen veroorzaken."

Rapportage van 12 september in het tijdschrift Environment International: de onderzoekers testten op bijna 100 chemicaliën - waaronder ftalaten, vlamvertragers, pesticiden, antimicrobiële stoffen, geurstoffen, formaldehyde en gechloreerde oplosmiddelen. Blootstelling aan deze chemicaliën wordt geassocieerd met tal van gezondheidseffecten zoals hormoonafwijking, astma, voortplantingsstoornissen, lagere IQ en kanker.

Door de niveaus te vergelijken voor en na bewoning, konden Dodson en haar collega's verschillende chemicaliën detecteren die waarschijnlijk uit het gebouw kwamen. Deze omvatten twee brandvertragers - tris (1-chloor-2-propyl) fosfaat (TCIPP) en tris (1,3-dichloorisopropyl) fosfaat (TCDIPP). TCDIPP is kankerverwekkend wordt geassocieerd met verminderde vruchtbaarheid bij mannen. De onderzoekers vermoeden dat deze chemicaliën komen uit de isolatie.

Tot hun verbazing vond het team ook verschillende chemicaliën die uit het gebouw kwamen en normaal gesproken worden gevonden in persoonlijke verzorgingsproducten. Deze omvatten de zonnebrandmiddelen chemische benzofenon (BP) en benzofenon-3 (BP-3), evenals di-butylftalaat (DBP), een chemische stof die gebruikt wordt in nagellak en parfums. "We hadden dat zeker niet verwacht," zegt Dodson. "Het is mogelijk dat deze chemicaliën worden toegevoegd aan verf- of vloerafwerkingsproducten."

Nadat de bewoners zich hadden gevestigd, veranderde de chemische samenstelling van de binnenlucht. Er waren significante verhogingen van het gehalte aan triclosan (een antimicrobiële stof in tandpasta en zeep), geurstoffen (gevonden in persoonlijke verzorging en reinigingsproducten), ftalaten (die worden toegevoegd aan kunststoffen, vinyl en persoonlijke verzorgingsproducten) en brandvertragers ( gevonden in meubels). Dit suggereert dat persoonlijke bezittingen en gedragingen van de bewoners ook een sterke invloed hebben op de luchtkwaliteit.

De onderzoekers ontdekten verschillende chemicaliën die verboden zijn of uitgefaseerd. Bijvoorbeeld de niveaus van de vlamvertragende BDE 47 toegenomen na bezetting. BDE 47 is een bestanddeel van een vlamvertragende mengsel, vaak aangeduid als PentaBDE, en werd veel gebruikt in meubels voordat het in 2005 uitfaseerde wegens gezondheidsproblemen. Echter, de chemische stof is nog steeds aanwezig in oud of tweedehands meubilair. De pesticiden propoxur en diazinon, die in 2007 en 2004 respectievelijk verboden werden voor huishoudelijk gebruik, werden eveneens gedetecteerd.

Formaldehyde, een carcinogeen, werd gedetecteerd in elke eenheid en bleek uit zowel uit de inboedel als het gebouw te komen. Bovendien vertoonden alle eenheden formaldehyde op niveaus boven de op risico gebaseerde screeningsniveaus die door het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) werden vastgelegd. Verschillende andere chemicaliën bleken ook hoger te zijn in niveau dan de screeningsniveaus.

"Deze resultaten zijn zeer informatief," zegt John Kane, Senior Program Coordinator voor de Boston Housing Authority. "We moeten ons inzetten op het creëren van woningen die niet alleen veilig en betaalbaar maar ook gezond zijn, en deze studie zal onze inspanningen helpen om dat doel te bereiken."

Dodson zegt dat de bevindingen kunnen leiden tot nieuwe strategieën om de luchtkwaliteit te verbeteren in sociale woningen en andere projecten. Zo kunnen consumenten hun blootstellingen verminderen door producten zonder geuren en andere schadelijke ingrediënten te gebruiken. 'Maar de schuld moet niet alleen op hen geschoven worden,’ zegt Dodson. "Mensen die in sociale woningen leven hebben niet zo veel controle over hun gebouw, en we weten uit deze studie dat het gebouw een belangrijke bron is van blootstelling aan schadelijke chemische stoffen."

Ze zegt dat groene bouwnormen moeten worden uitgebreid naar verbod op gevaarlijke chemicaliën. Dit is vooral belangrijk in tijden van crises, zoals na een natuurramp - Hurricane Harvey - waar veel nieuwe woningen opnieuw moeten worden heropgebouwd. "We zouden deze kansen moeten gebruiken om te kiezen voor veiliger en gezonder materiaal dat niet ziek maakt."

Vertaling: Andre Teirlinck




 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag