Suikerinname tijdens zwangerschap geassocieerd met allergie en allergische astma bij kinderen

QUEEN MARY UNIVERSITY OF LONDON (QMUL)

Een hoge suikerinname door een zwangere vrouw kan het risico op een allergie en allergische astma bij de baby verhogen, aldus een onderzoek geleid door de QMUL, met bijna 9000 moeder-kindparen.

Al eerder kwam uit onderzoek naar voren dat er een verband is tussen het drinken van veel suikerhoudende drankjes en astma bij kinderen, maar de relatie tussen suikerinname tijdens de zwangerschap en allergie of astma later bij het kind is nauwelijks onderzocht.

Het team, met onder andere onderzoekers van de Universiteit van Bristol, gebruikte data uit het meest toonaangevende geboortecochort-onderzoek, de Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), ook bekend als “Kinderen van de jaren 90”. Er werden moeders gerekruteerd die in de vroege jaren 90 zwanger waren en hun kinderen werden vanaf de geboorte voor het onderzoek gevolgd.

De huidige studie, die in het European Respiratory Journal is gepubliceerd, analyseerde verbanden tussen inname van vrije suikers* door de moeder in de zwangerschap en allergie (vastgesteld met positieve huidtests voor veelvoorkomende allergenen, namelijk stofmijt, katten en gras) en astma op zevenjarige leeftijd. (* Vrije suikers: alle monosachariden en disachariden die toegevoegd zijn door de producent, kok of consument en suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Van nature aanwezige suikers in fruit, groente en zuivel vallen hier niet onder.)

Hoewel er slechts weinig bewijs gevonden werd voor een link tussen vrije-suikerinname tijdens de zwangerschap en astma in het algemeen, waren er wel sterke positieve correlaties met allergie en allergische astma (waarbij het kind de diagnose astma kreeg en de huidtest voor allergenen positief was). Het team vond geen verband met eczeem of hooikoorts.

Hoofonderzoeker professor Seif Shaheen van QMUL zegt: “We kunnen op basis van deze waarnemingen niet zeggen dat een hoge suikerinname door moeders in de zwangerschap met zekerheid allergie en allergische astma bij de kinderen teweegbrengt. Maar gezien de extreem hoge suikerconsumptie in de westerse wereld zullen we deze hypothese zeker met enige spoed verder onderzoeken. De eerste stap is dat we moeten kijken of we deze bevindingen kunnen herhalen in een ander cohort van moeders en kinderen. Als dat kan, gaan we een proef opzetten om te kijken of we allergie en allergische astma in de jeugd kunnen voorkomen door te zorgen dat zwangere vrouwen minder suiker gaan consumeren. Voorlopig raden we zwangere vrouwen aan om de huidige richtlijnen te volgen en overmatige suikerconsumptie te vermijden.”

Het team verwacht dat de verbanden kunnen worden verklaard door een hoge inname van fructose door de moeder, waardoor een hardnekkige postnatale allergische immuunrespons wordt opgewekt, die leidt tot allergische ontsteking in de zich ontwikkelende long.

De onderzoekers hielden rekening met talrijke mogelijke verstorende factoren in hun analyses, zoals achtergrondkenmerken van de moeder, sociale factoren en andere aspecten van het dieet van de moeder, zoals voeding en voedingsstoffen die al eerder in verband zijn gebracht met astma en allergie.

Van belang is dat de vrije-suikerinname van de kinderen in de vroege jeugd geen verband bleek te houden met de uitkomsten die in de analyse werden gevonden. Omdat het een observationeel onderzoek betreft, is er geen bewijs voor een causaal verband tussen inname van suiker door de moeder en allergieën of astma bij het kind. Er zal een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek nodig zijn om een oorzakelijk verband vast te stellen.

Vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica