Amber-getinte brillen kunnen hulp bieden bij slapeloosheid

Wat is jouw routine voor het slapen gaan? Als Facebook en Netflix in je antwoord zitten, ben je bezig met het actief verminderen van de kans op een goeie nachtrust. En je bent niet de enige: 90% van de Amerikanen gebruikt in het uur voordat ze naar bed gaan lichtuitstralende electronische apparatuur, zoals smartphones en laptops, ondanks het feit dat dit geassocieerd wordt met symptomen van slaapstoornissen. De overduidelijke oplossing is om deze technologie te dumpen, maar men schenkt zelden aandacht aan dit advies.

In de wetenschap dat mensen met slapeloosheid hun gewoonten waarschijnlijk ook niet zullen veranderen, testten onderzoekers van Columbia University Medical Center een manier om het schadelijke effect van blootstelling aan omgevingslicht in de avond te verminderen, nog steeds met blauw licht uitstralende aparatuur. Hun bevindingen worden in de januari uitgave van het Journal of Psychiatric Research gepubliceerd.

Smartphones, tablets en andere lichtuitstralende apparatuur wordt verlicht door LEDs, met een top golflengte in het blauwe gedeelte van het spectrum. Blauw licht ‘s avonds onderdrukt de melatonine en verhoogt alertheid; door ambergetinte lenzen te gebruiken die het blauwe licht blokkeren verzwakt dit effect.

Het team van Columbia, geleid door Ari Shechter, PhD, universitair docent medische wetenschappen, redeneerde dat het selectief blokkeren van blauw licht in de uren voor bedtijd kan leiden tot verbeterde slaap bij mensen met slaapstoornissen.

Om hun theorie te testen, lieten de onderzoekers 14 mensen met een slaapstoornisdiagnose deelnemen aan een klein onderzoek. Zeven opeenvolgende avonden, twee uur voor het slapen gaan, droegen de deelnemers opzetframes met ambergetinte lenzen die het blauwe licht blokkeerden, of met heldere placebo lenzen. Vier weken later herhaalden de deelemers hetzelfde protocol met de andere brillen.

De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers ongeveer 30 minuten extra sliepen als ze de amberlenzen droegen vergeleken met de heldere lenzen. In door hun zelf ingevulde slaaponderzoeken meldden zij tevens langere duur, kwaliteit en diepere slaap, en een algehele vermindering in intentsiteit van de slaapstoornissen.

Volgens Shechter zijn deze bevindingen consistent met eerdere studies waaruit het voordelige effect bleek van blauw licht blokkerende lenzen bij het verbeteren van de slaap, maar zouden herhaald moeten worden in uitgebreider, gecontroleerd onderzoek.

“Nu, meer dan ooit, stellen we ons bloot aan grote hoeveelheden blauw licht voor het slapen gaan, wat kan bijdragen tot of verslechtering van slaapproblemen,” zegt Shechter. “Amberkleurige lenzen zijn betaalbaar en kunnen gemakkelijk gecombineerd worden met andere bewezen cognitieve en gedragstechnieken voor het behandelen van slaapstoornissen.”

Veel smartphone schermpjes kunnen nu aangepast worden naar amber licht uitstraling in plaats van blauw licht, en Shechter zegt dat deze instelling kan helpen bij het verbeteren van de slaap. “Ik beveel de amber stand ‘s avonds erg aan op smartphones, naast het handmatig reduceren van de niveaus voor helderheld. Maar blauw licht komt niet alleen uit onze smartphones. Het wordt ook uitgestraald door televisies, computers, en net zo belangrijk: uit veel lampen en andere LEDlicht bronnen die meer en meer gebruikt worden in onze huizen omdat ze energie-en kostenbesparend zijn,” zegt hij.

“De brillen-benadering maakt het mogelijk om uit al deze bronnen het blauwe golflengtelicht te filteren, wat vooral zinvol kan zijn voor mensen met slaapproblemen.”

Het gebruik van amberlenzen bleek ook de bloeddruk te verlagen van de studiedeelnemers (deze gegevens worden in de september uitgave van Sleep Medicine gepubliceerd). “Slapeloosheid wordt vaak gekarakteriseerd door fysiologische overprikkeling, wat kan bijdragen aan de relatie tussen slecht slapen en cardiovasculaire risico’s,” legt dr. Shechter uit. “Vooruitkijkend zal het interessant zijn om te onderzoeken of deze blauw licht blokkerende benadering zinvol kan zijn bij de verbetering van cardiovasculaire gevolgen zoals hypertensie bij mensen die slecht slapen.”

Vertaling: Ellen Lam


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag