Derdehands rook beïnvloedt gewicht en ontwikkeling bloedcellen bij muizen


Bijdrage aan bewijs, door studie van Berkeley lab, dat rookresidu schadelijk kan zijn

DOE/LAWRENCE BERKELEY NATIONAL LABORATORY

De rookresiduen van tabaksrook, die kunnen blijven plakken aan oppervlaktes in huis, kunnen meer schade berokkenen dan alleen stinkende meubels en verkleurde wanden. Blootstelling aan derdehands rook leidt tot biologische effecten op het gewicht en de celontwikkeling die schadelijk zijn voor de gezondheid, aldus nieuw onderzoek geleid door wetenschappers van het Lawrence Berkeley National Laboratory, Department of Energy (Berkeley Lab).

De onderzoekers constateerden dat pasgeboren muizen die werden ondergebracht bij met rook behandelde doeken, na drie weken aanzienlijk lichter waren dan muizen uit een controlegroep. Bovendien bleek dat de blootstelling aan derdehands rook bij zowel pasgeboren als volwassen muizen leidde tot blijvende veranderingen in het aantal bloedcellen die met het immuunsysteem in verband staan. De verandering in hoeveelheid bloedcellen hangt samen met ontstekings- en allergische reacties na blootstelling aan derdehands rook, aldus de onderzoekers.

Voor dit onderzoek werkten de Berkeley Lab-onderzoekers samen met wetenschappers van UC San Francisco en Nanjing Medical University. De bevindingen, die op 3 februari zijn gepubliceerd in Scientific Reports, suggereren dat de gevaren die samenhangen met roken nog lang blijven bestaan nadat de sigaret al is uitgedrukt.

Meer gevaar voor baby’s
“Wij vermoedden al dat kleine kinderen het kwetsbaarst zijn vanwege hun onvolgroeide immuunsysteem, maar we hadden eerder niet veel harde bewijzen om dit te staven,” zegt hoofdauteur van de studie Bo Hang, een wetenschapper van Berkeley Lab die eerder ook ontdekte dat derdehands rook kon leiden tot genetische mutaties in menselijke cellen. “In dit geval zagen we dat derdehands rook bij pasgeboren muizen scheen te leiden tot remming van de gewichtstoename, terwijl dit niet gebeurde bij jongvolwassen muizen.”

Met name het effect op het gewicht was tijdelijk. Een aantal weken na het stoppen van de blootstelling begonnen de muizen de achterstand op hun niet-blootgestelde leeftijdsgenoten in te halen.

De onderzoekers merken op dat menselijke baby’s en peuters meer risico lopen omdat het contact met besmette oppervlaktes (als ze rondkruipen of overal op sabbelen en bijten) plaatsvindt juist in de kritieke periode waarin het immuunsysteem zich ontwikkelt.

Decennialang is het schadelijke effect van actief roken en tweedehands rook al bekend en door uitgebreide onderzoeken bevestigd, maar onderzoek naar derdehands rook staat nog in de kinderschoenen. Nu hoopt het bewijs zich echter op, dat het residu van roken dat achterblijft op oppervlaktes binnenshuis net zo schadelijk is, of zelfs schadelijker dan tweedehands rook.

Een aantal van de belangrijkste studies op dit gebied komen uit het Berkeley Lab, ondersteund door het Tobacco-Related Disease Research Program (TRDRP) van het California Consortium on Thirdhand Smoke. Het programma wordt gesubsidieerd uit de belasting op sigaretten en geleid door de Universiteit van California.

Vertaling: Astrid Zwart



Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers

 

 

Terug naar het hoofdmenu