Immuuncellen helpen vet om te gaan met milieu uitdagingen


HELMHOLTZ ZENTRUM MÜNCHEN - DUITSE ONDERZOEKSENTRUM VOOR MILIEUGEZONDHEID

Immunosuppressieve regulerende T-cellen spelen een belangrijke rol in het functioneren van vetweefsel. Dit is de ontdekking van wetenschappers uit het Helmholtz Diabetes Centre (HDC) in Helmholtz Zentrum München en de Technische Universiteit München (TUM). Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism.

Het aantal zwaarlijvige mensen en mensen met diabetes type 2 neemt wereldwijd toe. Beide aandoeningen zijn geassocieerd met metabolische veranderingen, waaronder versterkte ontstekingsreacties in vetweefsel. "Vorige onderzoeken hebben aangetoond dat immunosuppressieve regulerende T-cellen - of Tregs - een belangrijke rol spelen in deze processen", legt de leider van de studie Dr. Carolin Daniel, groepsleider bij het Institute for Diabetes Research (IDF) van het Helmholtz Zentrum München en wetenschapper in het Duitse Centrum voor Diabetesonderzoek (DZD, uit . "We wilden nu gedetailleerder onderzoeken hoe deze immuuncellen de vetfunctie kunnen ondersteunen."

In een experimenteel model heeft Daniel, samen met mede hoofdauteurs, Dr Stefanie Kälin en Maike Becker en collega's, vastgesteld dat het aantal Tregs in vetweefsel toeneemt in reactie op verschillende milieu-stimuli. Deze stimuli omvatten een koudebehandeling op korte termijn, stimulatie van het sympathische zenuwstelsel (β3-adrenoreceptoren) of hoge calorische blootstelling op korte termijn. "Al deze stimuli ondersteunen die immunosuppressieve cellen direct in het vetweefsel", zegt Becker.

Vetverbranding geactiveerd.

De grootte van de toename in Tregs verschilde afhankelijk van het soort vetweefsel; het was vooral uitgesproken in bruin vet, iets zwakker in subcutaan vet en het zwakst in visceraal vet. Om de specifieke functie van Tregs te onderzoeken bepaalden de onderzoekers hoe gen expressie verandert in vetweefsel. Vooral in bruin vet werden genen geactiveerd die de warmteproductie (thermogenese) bevorderen, evenals die welke gebruikt worden voor de afbraak (lipolyse) en verbranding (oxidatie) van vetzuren. Uit verdere experimenten bleek dat de signaalmoleculen Stat6 en Pten een essentiële rol spelen in dit proces.

"Een betere kennis van de immunologische mechanismen die bij het doelweefsel betrokken zijn, is cruciaal voor de ontwikkeling van gepersonaliseerde interventies om de vetweefselfunctie te verbeteren bij zwaarlijvigheid en diabetes", zegt de leider van de studie Carolin Daniel. "Onze experimenten tonen voor het eerst aan dat Tregs dikke depots kunnen ondersteunen bij het omgaan met milieu-uitdagingen."

"Onze bevindingen wijzen op de complexe interacties tussen ons lichaam en het milieu. We weten al een tijd dat hormonen hier een sleutelrol spelen, maar nu moeten we accepteren dat immuuncellen even belangrijk kunnen zijn voor een evenwichtig metabolisme," aldus Prof. Dr. Matthias Tschöp. Hij is wetenschappelijk directeur van de HDC in Helmholtz Zentrum München en heeft de leerstoel voor stofwisseling bij de TUM. "Deze inzichten helpen ons enorm bij het ontwerpen van efficiëntere manieren om therapeutisch te optimaliseren wanneer en hoe men calorieën opslaat."

Prof. Dr. Matthias Mann van het Max Planck Instituut voor Biochemie in Martinsried, evenals de groep PD Dr. Benno Weigmann van Universitätsklinikum Erlangen hebben ook belangrijk bijgedragen aan de studie.

Vertaling: Andre Teirlinck


Bezoek ook eens onze webwinkel