Tandimplantaten met antibacteriële werking


De Universiteit van Baskenland (UPV/EHU) is bezig met de ontwikkeling van coatings voor tandimplantaten, die ervoor zorgen dat de implantatie succesvol is

UNIVERSITY OF THE BASQUE COUNTRY

De zoektocht naar coatings die kunnen voorkomen dat bacteriën zich kunnen hechten in het gebied rondom het implantaat en het kunnen koloniseren “is een ontzettend interessant onderwerp, wat wel te zien is aan enorme aantal publicaties dat op dit gebied is uitgekomen,” zo verklaart Beatriz Palla, onderzoeker bij de Biomaterials Group bij het Department for Polymer Science and Technology van de UPV/EHU. Feitelijk is het zo dat “ongeveer 10% van de implantaten verwijderd moet worden vanwege problemen met de osseointegratie (correcte ingroei in het bot) of vanwege beginnende infecties,” voegt zij toe.

Bij het ontwikkelen van strategieën ter bestrijding van deze problemen staat men voor de uitdaging om de titaniumimplantaten te voorzien van antibacteriële eigenschappen, en tegelijkertijd rekening te houden met de enorm sterke afweer die bacteriële stammen kunnen ontwikkelen tegen conventionele antibioticabehandelingen.

Dat was de uitdaging waar de UPV/EHU-groep, die al enige tijd bezig is met het ontwikkelen van materialen voor tandimplantaten, voor stond en waar zij graag een oplossing voor wilde ontwikkelen. “We beschikten al over coatings die de aangroei van bot rond het implantaat bevorderden, waarmee de verankering in het bot werd vergemakkelijkt. In een poging om nog wat verder te gaan onderzochten we hoe deze coatings antibacterieel gemaakt konden worden,” aldus de onderzoeker.

De methode die werd gebruikt was “sol-gelsynthese”, een proces dat gebaseerd is op de bereiding van een precursor-oplossing (‘solution’, sol) die vanzelf na enige tijd in een gelei verandert en dan gebruikt kan worden als coating op het oppervlak van de titanium schroef. Na een hittebehandeling op hoge temperatuur in de oven kan de gel op de schroef worden aangebracht die geïmplanteerd gaat worden. “We gebruikten silica als precursor (uitgangsmateriaal), omdat uit veel studies blijkt dat deze stof osteo-inductief is (botaangroei-bevorderend), wat betekent dat het één van de doelen helpt realiseren die we wilden bereiken. Bovendien voegden we, om de materialen antibacteriële eigenschappen mee te geven, verschillende antibacteriële middelen toe.”

Voor dit onderzoek ontwikkelde Palla drie soorten coatings, afhankelijk van de verschillende antibacteriële middelen; alle drie bevatten ze een mechanisme dat bacteriële infecties bestreed: een profylactisch middel, waarbij voorkomen wordt dat de bacteriën zich überhaupt hechten en vervolgens een infectie veroorzaken, of door de infectie te elimineren als die zich toch voordeed.

Wat nodig was voor een profylactische coating, was een “materiaal met een lange afbraaktijd, zodat het aan de schroef zou blijven zitten en zo lang mogelijk de bacteriën zou beletten om zich te hechten,” zegt Palla. Voor de coatings die bedoeld waren om een infectie uit te roeien die zich al had gemanifesteerd, was echter “een snel afbrekend materiaal nodig, zodat het antibacteriële middel zo snel mogelijk vrijgegeven zou worden om de infectie te bestrijden”. Bovendien werd er een coating speciaal ontwikkeld om “direct te worden toegepast, tijdens de ingreep bij de tandarts zelf, op de geïnfecteerde schroef en zonder dat het implantaat bij de patiënt hoeft te worden verwijderd. Er is op dit nieuwe materiaal patent aangevraagd; het blijft daardoor nog een fabrieksgeheim,” zo legt de onderzoeker uit.

Gezien de resultaten gelooft Palla dat “bevestigd kan worden dat coatings met antibacteriële eigenschappen zijn ontwikkeld, die de correcte integratie van het implantaat in het kaakbot niet beïnvloeden”. Zij geeft echter tevens toe dat er nog een lange weg te gaan is voordat ze kunnen worden toegepast en in de tandartspraktijk kunnen worden gebruikt: “Nog afgezien van alle proeven die nog moeten worden uitgevoerd, zou het ook goed zijn om nog wat meer onderzoek te verrichten om de resultaten te optimaliseren.”

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het andere nieuws van vandaag