Fructoseconsumptie gerelateerd aan toename leverziekten onder pubers en kinderen

Een nieuwe studie geeft aan dat suikerconsumptie en urinezuurconcentratie afzonderlijk bijdragen aan frequentie en progressie van leverziekten, rapporteert het Journal of Hepatology.

Recentelijk onderzoek suggereert dat regelmatige inname van fructose concentraties kan verhogen van serum urinezuur en dat zowel urinezuurconcentratie als fructoseconsumptie verhoogd zou kunnen zijn bij mensen met niet-alcoholische vette leverziekte (NALFD). Onderzoekers hebben nu vastgesteld dat zowel regelmatige fructoseconsumptie als serum urinezuurconcentraties onafhankelijk van elkaar geassocieerd worden met non-alcoholische steatose hepatitis (NASH, leververvetting). Hun conclusies zijn gepubliceerd in het Journal of Hepatology.

NAFLD, de opeenhoping van extra vet in levercellen bij mensen die weinig of geen alcohol drinken, is erkend als de snelst groeiende oorzaak van leverziekten in zowel het westen als ontwikkelingslanden. Geschat wordt dat tot 30% van de algemene bevolking in westerse landen, tot 9,6% van alle kinderen en 38% van obese kinderen getroffen zal worden door het hele spectrum van leverziekten, inclusief NASH (gedefinieerd als steatose, hepatocyt zwelling en ontstekingen). Alhoewel NASH een minder agressieve vorm is van NAFLD, kan het uitgroeien tot ernstige fibrose en cirrose, met de ontwikkeling van hepatocellulaire carcinoma bij volwassenen.

"Het is aannemelijk dat regelmatige fructose inname en urinezuurconcentraties potentiele risicofactoren zijn voor een progressieve leverziekte bij NAFLD. Talrijke studies hebben laten zien dat hoge urinezuurniveaus in verband gebracht worden met metabolisch syndroom en NAFLD. Maar tot op heden is, voor zover wij weten, geen onderzoek gedaan naar de onafhankelijkheid van de associaties tussen urinezuurconcentraties, fructoseconsumptie, en NASH, bevestigd door leverpuncties," legt Valerio Nobili uit, MD, Hoofd Hepatometabolic Unit Liver Diseases Laboratory, Bambino Gesý Hospital, IRCCS, Rome, ItaliŽ, en senior onderzoeker.

Een team van onderzoekers in ItaliŽ en Engeland bestudeerden 271 obese kinderen en pubers met NAFLD (155 jongens, gemiddelde leeftijd 12,5 jaar), die een leverpunctie ondergingen. Alle patiŽnten vulden een voedingsvragenlijst in, met wanneer specifiek voedsel werd gegeten (ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, diner, etc.), hoe vaak (elke dag, soms of nooit), en de grootte van de porties. Voornaamse bronnen van regelmatige fructose inname onder kinderen en pubers zijn frisdrank en andere gezoete drankjes. Bijna 90% gaf aan 1 of meerdere keren per week frisdrank te drinken. Bijna 95% van de patiŽnten consumeerden regelmatig snacks in de ochtend en middag, waaronder zoute koekjes, pizza's en zout voedsel, koekjes, yoghurt of andere snacks.

In de bestudeerde patiŽntengroep had 37,6% NASH en 47% van hen hadden een hoog urinezuurgehalte, vergeleken met 29,7% van de patiŽnten die geen NASH hadden. Fructoseconsumptie werd onafhankelijk geassocieerd met een verhoogd urinezuur, wat vaker voorkwam bij patiŽnten met NASH dan patiŽnten zonder NASH.

"In deze studie tonen we voor de eerste keer aan dat concentraties van urinezuur en regelmatige fructoseconsumptie onafhankelijk en overduidelijk in verband staan met NASH. Bij door NASH getroffen mensen kan de ontwikkeling hiervan de levensverwachting en kwaliteit van leven aanzienlijk beÔnvloeden. Daarom is het cruciaal dat de risicofactoren voor NASH bij kinderen en jongvolwassenen herkend worden om effectieve interventies te ontwikkelen om deze groep jonge patiŽnten op een veilige manier te behandelen," concludeert Dr. Nobili.

Vertaling: Ellen LamNuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers

 

 

Terug naar het hoofdmenu