Vetrijk dieet vermindert darmbacteriën, symptomen ziekte van Crohn

Resultaten kunnen tot nieuwe ontstekingsremmende probiotica leiden

CASE WESTERN RESERVE UNIVERSITY

Onderzoekers van de medische faculteit van de Case Western Reserve University hebben aangetoond dat een vetrijk dieet specifieke veranderingen teweeg kan brengen in de darmbacteriën, zodat een schadelijke ontsteking wordt bestreden. Dit is een belangrijke ontdekking voor patiënten die lijden aan de ziekte van Crohn. Crohn, een vorm van IBD (inflammatory bowel disease; infalmmatoire darmziekten), veroorzaakt invaliderende zwellingen in de darm, darmkrampen en diarree. De ziekte treft een half miljoen mensen in de VS, maar de oorzaak is nog onduidelijk.

In het nieuwe onderzoek zorgde een dieet met plantaardige “goede” vetten, zoals kokosolie of cacaoboter, voor een drastische afname van de bacteriële diversiteit bij muizen met een Crohn-achtige ziekte. Muizen op een gezond vetrijk dieet bleken tot wel dertig procent minder soorten darmbacteriën te hebben dan muizen die een normaal dieet kregen, wat zorgde voor een zeer afwijkende samenstelling van de darmmicroben.

Een aantal van de veranderingen in de bacteriestammen kon worden waargenomen in de ontlasting, terwijl andere veranderingen optraden in de blinde darm, een deel van de darm die bij Crohn vaak ontstoken is. Muizen die zelfs maar een kleine hoeveelheid kokosolie of cacaoboter kregen hadden ook minder ernstige ontstekingen in de dunne darm.

“De bevinding is opmerkelijk omdat het betekent dat een Crohn-patiënt ook de darmbacteriesamenstelling en mate van ontsteking gunstig kan beďnvloeden door verandering van het soort vet in het dieet,” zegt Alexander Rodriguez-Palacios, hoofdauteur van de studie en docent Geneeskunde aan de Case Western Reserve University. “Patiënten hoeven alleen een “slecht” vet te verruilen voor een “goed” vet en kunnen verder normale hoeveelheden eten.”

De studie is een van de eerste waarbij specifieke veranderingen in het darmmicrobioom worden geďdentificeerd die verband houden met de ziekte van Crohn. Het is ook de eerste die aantoont hoe een vetrijk dieet de samenstelling van de darmbacteriën kan veranderen, zodat inflammatie wordt bestreden. Rogdriguez-Palacios presenteerde zijn resultaten eerder deze maand op de jaarlijkse Digestive Disease Week-conferentie in Chicago, Illinois. De studie was er een van zes die gepresenteerd mochten worden op de conferentie vanuit het laboratorium van Fabio Cominelli, hoogleraar Geneeskunde en Pathologie aan de Case Western Reserve University en hoofd Gastro-enterologie aan de University Hospitals Cleveland Medical Center.

De resultaten uit het onderzoek kunnen artsen helpen bacteriën te identificeren die in probiotica kunnen worden gebuikt om patiënten die lijden aan een vorm van IBD te behandelen. “Er is onderzoek gaande dat ons helpt te begrijpen welk onderdeel van de “goede” en “slechte” vetten het verschil maakt in het darmmicrobioom, waardoor de muizen gezonder worden,” zegt Rodrigyez-Palacios. “Uiteindelijke is ons doel om de “goede” microben die van vet houden te identificeren en die te gaan testen als probiotica.”

De onderzoekers verwachten het effect op patiënten zal variëren. Rodriguez-Palacios maant tot voorzichtigheid: “Niet alle “goede” vetten zullen goed zijn voor alle patiënten,” zegt hij. “Het muizenonderzoek laat zien dat de respons bij ieder individu anders kan zijn. Maar we hebben wel echt het idee dat via het dieet ten minste sommige patiënten geholpen kunnen worden, zonder de bijwerkingen en risico’s die je met medicijnen kan krijgen. De truc is nu om goed uit te zoeken wat een vet nu goed of slecht maakt bij de ziekte van Crohn.”

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica