Behandeling blindedarmontsteking met antibiotica alternatief voor operatie


UNIVERSITEIT VAN SOUTHAMPTON

Een studie door onderzoekers aan de universiteit van Southampton toont aan dat bij kinderen een antibioticabehandeling effectief zou kunnen zijn bij een acute blindedarmontsteking (zonder complicaties), in plaats van een operatie.

Regelmatige beoordeling van bestaande literatuur wordt in Pediatrics gepubliceerd.

De aandoening, waarbij de blinde darm of appendix - een klein orgaan dat vastzit aan de dikke darm - ontstoken raakt door een verstopping of infectie, komt bij veel kinderen en tieners voor. Blindedarmontsteking of appendicitis wordt normaliter behandeld door de appendix operatief te verwijderen, de zgn. appendectomie, en is de meest voorkomende spoedoperatie bij kinderen.

Het review, geleid door Nigel Hall, universitair hoofddocent kindergeneeskunde aan de universiteit van Southampton, toetste bestaande, in de laatste 10 jaar gepubliceerde literatuur, waaronder 10 studies van 413 kinderen die geen appendectomie kregen maar een niet-operatieve behandeling.

Het bleek dat geen enkele studie melding deed van specifieke bijwerkingen, of welke veiligheidskwestie dan ook in relatie tot niet-operatieve behandelingen, terwijl het aantal terugkerende blindedarmonstekingen 14% was.

Commentaar van Hall, tevens adviseur kinder- en neonatale geneeskunde aan het kinderziekenhuis van Southampton: "Acute blindedarmontsteking is wereldwijd een van de meest voorkomende algemene spoedoperaties en een operatie was lang de standaardbehandeling. Maar het is ingrijpend en kostbaar, en vooral zeer intimiderend voor de betrokken kinderen en hun familie. Onze review laat zien dat behandeling met antibiotica een alternatieve methode bij kinderen zou kunnen zijn. Toen we de literatuur over volwassenen vergeleken met de gegevens in onze review, zagen we dat een behandeling met antibiotica bij een acute appendicitis op zijn minst even effectief werkt bij kinderen èn volwassenen. Dit moet nu uitgebreider onderzocht worden."

Het review geeft aan dat klinische uitkomsten op langere termijn, en de kosteneffectiviteit van antibiotica vergeleken met de appendectomie, nader onderzoek behoeft, bij voorkeur door grote steekproefsgewijze onderzoeken, om een betrouwbare besluitvorming te kunnen adviseren.

Om vervolg te geven aan deze studie doen Hall en zijn team in Southampton, samen met collega's van St George's Hospital in Tooting, Alder Hey Children's Hospital in Liverpool en Great Ormond Street Hospital, op dit moment, een jaar lang, een haalbaarheidsonderzoek bij kinderen die willekeurig geopereerd worden of met antibiotica behandeld.

Hall zegt: "In ons eerste proefonderzoek gaan we kijken hoeveel patiënten en families aan de studie willen meedoen en hoe goed de kinderen die aan deze studie meedoen herstellen."

"Dit geeft ons een indicatie over hoeveel kinderen mee zouden kunnen doen aan een groter onderzoek in de toekomst en hoe de uitkomsten operatief en niet-operatief zich zullen verhouden."

Vertaling: Ellen Lam


Naar het andere nieuws van vandaag