Cholesterol belangrijk voor de longen


LUND UNIVERSITEIT

Van cholesterol, een natuurlijk voorkomende verbinding op het longoppervlak, is aangetoond dat het een duidelijk effect heeft op de eigenschappen van deze nanoschaalfilm die de binnenkant van de longen bedekt. Cholesterolgehaltes in dit systeem kunnen de werking van de longen beïnvloeden, aldus onderzoekers van de universiteit van Lund in Lund, die een nieuwe studie hebben gepubliceerd over de betekenis van cholesterol voor het longoppervlak. De nieuwe bevindingen geven nieuwe inzichten in dit vitaal fysiologisch systeem.

De zone in de longen waar de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide tussen het lichaam en de lucht die we inademen plaats vindt, worden de alveoli genoemd. In een gezamenlijke studie hebben onderzoekers in de chemie en de geneeskunde van de Universiteit van Lund de dunne film van eiwitten en vetten die de alveoli stabiliseren en beschermen, nauwkeuriger onderzocht.

Deze film, bekend als surfactant, heeft ook invloed op het transport van verschillende moleculen tussen de lucht en de bloedvaten van het lichaam.

"Onze studie behandelt het effect van cholesterol op het oppervlak van de alveoli. We hebben verbluffend duidelijke resultaten verkregen," zegt Emma Sparr, hoogleraar chemie aan de universiteit van Lund.

Cholesterol vormt een natuurlijk ingrediënt in de dunne oppervlakteactieve stof die de binnenkant van de longen bedekt, maar het is bijna volledig afwezig in de klinische bereidingen die in de gezondheidszorg worden gebruikt om premature baby's te behandelen.

"Bij zeer vroeggeboren baby's heeft de film op het oppervlak van de alveoli niet de tijd gehad om zich volledig te ontwikkelen. Hoewel we surfactantmedicijnen toedienen, meestal geëxtraheerd uit de longen van varkens, goed in de acute fase, zien we nog steeds langdurige schade in de longen van deze vroegtijdige baby's ", zegt Marcus Larsson, arts en onderzoeker aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Lund.

In de huidige studie gebruikten de onderzoekers geavanceerde NMR-technologie - nucleaire magnetische resonantie - om te bepalen hoe cholesterol de moleculaire structuur van de dunne film in de alveoli beïnvloedt. De methode zorgde ervoor dat zij volledig nieuwe moleculaire informatie konden opvragen om het uiterlijk van de structuur met en zonder cholesterol te kunnen vergelijken.

"Dit verschil in de moleculaire structuur van de film kan zeer belangrijk zijn voor zijn functie; zowel het transport van stoffen als de mechanische eigenschappen kunnen hierdoor beïnvloed worden", zegt Emma Sparr.

Zij hoopt dat de studie zal bijdragen tot het verduidelijken van de betekenis van cholesterol voor het oppervlak van de alveoli en dat de resulterende kennis over dit lichaamsoppervlak de ontwikkeling van nieuwe klinische methoden zal ondersteunen.

"Het effect van cholesterol op het oppervlak van de alveoli is heel duidelijk en kan uiteindelijk opgenomen worden in de klinische preparaten, wat zeker zin heeft aangezien onze eigen lichaamsoppervlakte deze substantie op vrij aanzienlijke niveaus bevat", aldus Marcus Larsson.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica