De strijd tegen buikvet: specifieke immuuncellen beschadigen metabolisme tijdens verouderingsproces

YALE UNIVERSITY

New Haven, Conn. - In nieuw onderzoek hebben Yale onderzoekers beschreven hoe zenuwstelsels en imuunsystemen met elkaar communiceren om stofwisseling en ontstekingen te beheersen. De uitkomsten geven wetenschappers meer informatie over waarom oudere volwassenen er niet in slagen om opgeslagen buikvet te verbranden, waardoor het risico op chronische ziekten hoger wordt. De studie wijst ook op potentiele therapeutische benaderingen om het probleem aan te pakken, zeggen de onderzoekers.

De studie onder leiding van Vishwa Deep Dixit, hoogleraar comparatieve geneeskunde en immuunbiologie, werd op 27 september 2017 gepubliceerd in Nature.

Oudere volwassenen, ongeacht het lichaamsgewicht, hebben toegenomen buikvet. Als ze echter energie moeten verbruiken, verbranden ze de opgeslagen energie in vetcellen niet zo efficient als jongere volwassen, wat leidt tot stapeling van schadelijk buikvet. De onderliggende oorzaak voor deze niet-reagerende vetcellen was onbekend.

In de studie richtten Dixit en zijn medewerkers van Yale, de universiteit van Tennessee Health Science Center en de universiteit van Bonn, op speciale immuuncellen, bekend als macrofagen, karakteristiek voor het beheersen van infecties. Het Dixit lab ontdekte een nieuw soort macrofaag op de zenuwen in buikvet. Deze met de zenuwen verbonden macrofagen raken geinfecteerd bij het verouderen en verhinderen de neurotransmitters - de chemische boodschappers - om goed te functioneren.

De onderzoekers isoleerden ook de imuuncellen van vetweefsel van jonge en oude muizen en rangschikten vervolgens het genoom om het probleem te begrijpen. “We ontdekten dat de verouderde macrofagen de neurotransmitters, genaamd catecholaminen, kunnen afbreken, en daardoor de vetcellen verhinderen om als brandstof te dienen indien nodig,” zegt Dixit, tevens lid van de Yale Center for Research on Anging.

De onderzoekers ontdekten dat als zij in verouderde macrofagen een specifieke receptor vertraagden die ontstekingen beheerst, het NLRP3 inflammasoom, de catecholaminen konden reageren om vetafbraak op te wekken, vergelijkbaar met de jonge muizen.

“De belangrijkste ontdekking is dat de immuuncellen met het zenuwstelsel communiceren om de stofwisseling te beheersen,” zegt Dixit.

In daarop volgende experimenten blokkeerden de onderzoekers een enzym dat vermeerderd is in verouderde macrofagen en de normale vetstofwisseling herstelt in oudere muizen. Dixit merkte dat dit enzym, monoamine oxidase-A, of MAOA, wordt geremd door aanwezige medicijnen voor de behandeling van depressie. “Theoretisch kan men deze MAOA medicijnremmers hergebruiken om het metabolisme van oudere mensen te verbeteren,” zegt hij. Maar hij waarschuwde ook dat meer onderzoek nodig is om deze medicijnen specifiek te gebruiken voor buikvet en de veiligheid van deze benadering te testen.

Tijdens toekomstig onderzoek zullen Dixit en zijn collega’s de imuuncellen en hun interactie met zenuwen verder testen, en hoe deze neuro-immuun dialoog gezondheid en ziekte reguleert. Als de beheersing van ontstekingen in verouderende immuuncellen het metabolisme kan verbeteren, zou dit andere positieve effecten kunnen hebben op het zenuwstelsel of op het verouderingsproces zelf, zeggen de onderzoekers.

“Het doel van ons onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de interacties tussen immuuncellen, zenuwen en vetcellen om buikvet mogelijk te verlagen, het metabolisme te versterken en het functioneren van ouderen te verbeteren,” zegt Christina D. Camell, hoofdauteur van de studie.

Vertaling: Ellen Lam


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag