Onderzoeker aan de Ben-Gurion University ontdekt dat voor zwangere vrouwen nicotinevervanging veiliger is dan roken

Volgens een nieuwe overzichtsstudie onder leiding van een Ben-Gurion-Universiteit van Negev (BGU) onderzoeker en verschenen in het Medical Journal of Australia, is nicotinesubstitutietherapie (NRT) veiliger dan roken en zou moeten worden aanbevolen aan zwangere patiënten die niet zelfstandig kunnen stoppen.

NRT is een medisch goedgekeurde manier om langs het innemen van nicotine rokers te helpen stoppen met roken. NRT kan toegediend worden langs hechtpleisters, kauwgom, zuigtabletten, neusspray of inhalator. Volgens de American Pregnancy Association tonen studies aan dat 12 tot 20 procent van de zwangere vrouwen roken, waardoor ze zichzelf en hun baby's in gevaar brengen. Hoewel nicotine mogelijk niet helemaal veilig is voor de zwangere moeder en foetus, is NRT altijd veiliger dan roken.

"Roken tijdens de zwangerschap is de belangrijkste, te voorkomen risicofactor voor slechte gezondheidseffecten bij moeder en kind", aldus dr. Yael Bar-Zeev, hoofd van het BGU-centrum voor stoppen met roken en preventie, arts in de gezondheidszorg, specialist in de behandeling tegen roken, en een Ph.D. kandidaat aan de Universiteit van Newcastle in Australië.

"Artsen over de hele wereld, ook in de Verenigde Staten, melden dat ze NRT op een laag niveau voorschrijven vanwege een gebrek aan vertrouwen en in de veiligheid ervan, maar gedragstherapie gecombineerd met medicatie is de meest effectieve strategie om te stoppen met roken."

Vijfentwintig procent van de huisartsen en verloskundigen schrijft nooit NRT voor tijdens de zwangerschap, volgens een recent Australisch onderzoek.

Overheersende richtlijnen wereldwijd bevelen NRT aan voor zwangere vrouwen die niet zonder medicatie kunnen stoppen met roken. Instructies voor recepten zoals "alleen als vrouwen gemotiveerd zijn", "alleen per twee weken voorschrijven” of "onder streng toezicht", werken remmend op de voorschrijving.

Onderzoekers merken op dat tijdens gebruik van NRT tijdens de zwangerschap het stoppen met roken verbetert, maar dat niet voldoende rekening wordt gehouden met een hoger nicotinemetabolisme tijdens de zwangerschap, en daarom mogelijk ontwenningsverschijnselen niet adequaat behandeld worden.

"De belangrijkste richtlijn voor NRT tijdens de zwangerschap is het gebruik van de laagst mogelijke dosis die effectief is", zegt dr. Bar-Zeev. “Echter, om effectief te zijn, moeten vrouwen zoveel mogelijk gebruiken om het verlangen te onderdrukken. Artsen moeten het gebruik van orale NRT regelmatig gedurende de dag aanmoedigen om sigaretten te vervangen. Een voorbeeld: een vrouw die 10 sigaretten per dag rookt, moet om de 1,5 uur een stukje kauwgom nemen, zelfs als ze geen sterke hunkering ervaart. "

De auteurs stellen voor om de "sterkte van de drang om te roken" en de "frequentie van de drang" te gebruiken als een indicatie om de gepaste NRT-dosis voor te schrijven. Artsen moeten zwangere vrouwen verder aanmoedigen om orale NRT te gebruiken. Als ze bijvoorbeeld in een situatie terechtkomten waarin anderen roken, kan het 20 minuten van te voren gebruiken van orale NRT helpen.

Volgens recensiebronnen bevat NRT weliswaar nicotine, maar geen van de 7000 andere chemicaliën in sigaretten, waarvan er 300 bekend zijn als toxisch en schadelijk, en waarvan er 52 bekend zijn dat ze kanker veroorzaken. Zelfs vrouwen die niet stoppen met roken, kunnen de gezondheid van hun baby verbeteren door minder blootstelling aan chemicaliën.

Bovendien wordt de nicotine bij NRT langzamer geabsorbeerd dan bij een sigaret, wat betekent dat de gebruiker minder nicotine inneemt dan tijdens het roken. NRT geeft verder 40% kans om blijvend te stoppen met roken.

De onderzoekers bevelen meer opleiding en training aan om het vertrouwen en de vaardigheden van artsen te verbeteren en betere verwijzingsroutes te ontwikkelen, waaronder gespecialiseerde rookdiensten, om meer zwangere vrouwen te helpen stoppen met roken.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag